Србска историја и Јован И. Деретић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wilkolak:
2. Milojevic je kud i kamo ozbiljniji od gore navedenog kvazi-povesnicara! Ipak, to da se tako brojan narod doselio u srediste Evrope, tek tako, na bon-jour ne drzi vodu! Zasto ne drzi vodu?
Zbog toga sto:
a) Ne postoje jasni arheoloski dokazi da je seobe zaista bilo (seoba je pretpostavka). Vidis, svi ti ljudi koji su "dosli" su morali da ostave neku galanteriju iza sebe..... Mislim, nemoguce je da se tolika masa preseli za kratko vreme (ili jos gore duze vreme) i da iza sebe ostavi sterilan prostor, bez i jednog traga! Pa probaj ti da se preselis iz jednog u drugi stan i da ne zaboravis barem jednu stvarcicu!
b) Ajd' ti preseli makar i 50.000 ljudi u jednom talasu i naseli ih u srednju Evropu! Da ne pominjem to kako su Slovene pominjali kao jedno veliko pleme koje je asimilovalo domicilno stanovnistvo... Znaci kada su asimilovali toliko stanovnistvo onda mora biti da su bili:
b1) veoma obrazovani i napredni pa su ih pretopili u sebe;
b2) veoma brojni;
b3) oni su u stvari bili od tog oridzina, kao i domicilno stanovnistvo pa je asimilacija prosla glatko i brzo (swift sto bi rekli englezi).

Због чега Срби нису могли да дођу у неколико таласа из Индије пре ко зна колико миленијума. Санкиртском су најближи бенгали и српски. Имаш море топонима који говоре да су Срби (ако хоћеш Словени) прошли кроз територије које описује Милојевић.
Како су реке Граник и Рубикон добиле име? Само се могу тумачити српским језиком, јер и јесу српске речи. Али то не вреди некима овде куцати...

Хоћеш да каже да сеобе народа нису могуће? Имаш примера колико хоћеш у историји. Римљани су се населили по целој својој држави и романизовали разне народе. Монголи су раселили у својим походима разна племена-народе у својим освајањима. Тако су нпр. Татаре населили у Евроазију (модерну Русију и Украјину). Хазари су населили Угре у своју државу и после их пустили у Панонску низију, јер су бежали пред Печењезима. Хеленска племена (Јоњани, Ахајци и Дорци) су у три таласа населили данашњу Грчку и стопили се са Пелазгима. Александар је поженио своје војнике и стопио их са Персијанцима. Арапи су се ширили у својим освајањима од 8. века и масовно колонизовали по целој Северној Африци и Блиском истоку, паралелно ширећи ислам. Од Марока до Ирака се говори арапски и живе махом Арапи као већина, а они ту никада нису живели пре исламских освајања. Па онда Селџуци који су раселили Огузе по Малој Азији од којих су настали, између осталих и Отомани. Па Готи који су дошли у Иберију, Вандали који су освојили Картагину и населили се по модерном Тунису. Онда Бугари који су дошли на Балкан и покорили нека српска племена.
И сад ми откуцај да су сеобе, колонизације и расељавања народа и племена немогућа.

Wilkolak:
Kakav knez Svevlad? Kada? Gde? Ko ga pominje? Deretic? Gde? Odakle mu ti izvori? Gde su dokumentacije?

Prvi knez koji se pominje u povesti je Borut, knez karantanskih Slovena tj. Slovenaca....

Kakav Svevlad? Kako nasedate na te povesne patke? Da li iko tog Deretica pitao da precizno navede izvore svojih nalaza? Sarlatan!!!

Који Борут? Ко то каже да је први? Бечко-берлински-ватикански историчари.

AKHENATON:
Svevlada i Svevladice je Deretic inace maznuo od Milojevica. Milojevic je taj koji ih prvi pominje. U izvorima o tim "brojnim" vladarima nema apsolutno nista. To je ono sto ja kod Milojevica u potpunosti odbacujem. Doduse, odbacujem oko 70% njegovih tvrdnji. Tu i tamo po nesto uvazavam. Za mene je Relja Novakovic, jedini cije tvrdnje uglavnom imaju logike, tvrnje svih ostalih su mi manje-vise prihvatljive

Студираш историју, а закључујеш ко дете од пет година. НЕ ЗНАЈУ СЕ где су или се намерно сакривају, дела Милоша Милојевића! Ако си прочитао „Одломке историје и српско-југославенских земаља у Аустрији и Турској“ не би тако размишљао. ПА ЛЕПО ПИШЕ Одломци (а не енциклопедија или комплентна историја) и на колико је места човек написао да пише одломке за етнографску мапу, а да ће у осталим књигама појаснити зашто је тако писао. И заборављаш да је Милојевић дипломирао на Државном универзитету у Москви, а филологију је слушао код тада чувеног проф. Бођанског. И прочитај мало његову биографију да не куцам по форуму.
ГДЕ су мапе које је урадио и остале свеске? Запитај се мало AKHENATON због чега се скрива (као не зна се где је) његова заоставштина? Рећу ти – зато што се плаше и наши квази академици, као и они споља, шта би пронашли у његовим списима! Знаш и сам да су то само прве две свеске. А где је остало?
Будимо срећни што су 2004. први пут после 1872. прештампане бар три његове књиге.
Трагајући за његовом заоставштином у званичним установама се углавном наилази на зид ћутања. Или незнања. Тек ту и тамо се појави покоја Милојевићева преписка, фототипско издање књиге, али од грађе због које је гурнут на маргину - ни трага! Ретко се јављају такве супротности у оцени нечијег рада као што је то случај са Милошем С. Милојевићем.

Нек се зна за српске генерације које долазе:
Крајеви који су веровали Милојевићу и његовом раду одуживали су му се још за живота. Тако је постао почасни члан градских општина Прокупља, Врања, Куршумлије, Ниша, почасни члан општина Драгушке, Великопланске и Кончићке у срезу Прокупачком, округа Топличког. За исказану храброст у српско-турским ратовима одликован је Сребрном и Златном медаљом за храброст и Таковским крстом петог, четвртог и трећег степена, добитник је Ратне споменице и још многих других одличја.

I ti bi da budes pocasni gradjanin, ha?
J.B.M.D.

P.S.
Mislim da vojvodi treba da damo titulu "historicus majstoriku". Hahaha, ti nesto pricas studentu prava a samo prepisujes tudje knjige.... Sta ti studiras? U gimnaziji si sta? Procitao si dve-tri lekcije iz istorije i nasao si se dovoljno ucen da se prepuacavas sa Akhenatonom?

Hej, pa nemam ja sta da pricam sa ljudima koji Aleksandrovo pustosenje Azije smatraju za SEOBU NARODA..... Mislim, stvarno! Jel te to Deretic tako ucio?

"Prvi zabelezeni pomen imena Srbin potice iz 680-681.g. i sacuvan je u imenu grada Gordoservona u Vitiniji, u Maloj Aziji.Grad su osnovali Srbi koje su vizantijski carevi preseljavali u Malu Aziju,da bi ojacali svoje tamosnje granice,pocevski od 658.g.tj.od pohoda cara Konstansa II (641-668).g."
"Prema "Barskom rodoslovu" se,medjutim, mogu identifikovati njihova imena:Svevlad, do oko 660.g.Selimir, do oko 679-680.g.Vladim, do oko 700.g.Ratimir, do 730.g." M.Jovic/K.Radic.
"Preci danasnjih juznoslovenskih naroda krenuli su iz pradomovine na jug,prema srednjem i donjem Dunavu(danasnja Madjarska i Rumunija) sredinom V veka.Ova slovenska plemena dosla su do granica Vizantije.U toku VI veka Sloveni iz Vlaske i Panonske nizije upadaju u viznatijske zemlje, razaraju odbrambeni sistem pripremajuci trajno naseljavanje Balkanskog poluostva i oblast istocnih Alpa."M.Perovic/B.Smiljevic
"Srpski narod nema obradjene svoje pametarnice..."M.S.Milojevic
"Zbrka raznih pametarskih data,njihovo nerazumevanje,nedostaci naucnog povezivanja i filoloskih zakljucaka i istina, cine proslost naroda srpskog ogromnim i uzasnim haosom." M.S.Milojevic
Sta mi je ovde "misliti"?

Bi2:
Nesto sto pominjete ovde a nema veze sa ovom temom. procitala sam negde da su Hazari bili turci jevrejskog porekla. Da li je to tačno?

Близу. Хазари су турско племе које је примило јудаизам око 740. То су данашњи Ашкеназ Јевреји, али Јевреји негирају да су Ашкенази Хазари пореклом.

@DukeofSerbia

Ne verujem u nista sto nije potkrepljeno izvorima, pa cak i tada sumnjam. Gospodin Milojevic je mogao da napise i da su Srbi poreklom sa Marsa, ali uvek treba da navede izvore za to. Da bi se neki istrazivacki rad iz istorije prihvatio uopste na razmatranje treba za svaku recenicu da stoji u napomeni koji izvor tako nesto tvrdi. To kod Milojevica nema, a ja ne mogu da gledam u bob odakle mu tako nesto. Pogresno je pisati knjigu tako sto ces prvo ispricati pricicu, pa tek tamo nekad objasnjavati to sto si napisao, vec za svaku trdnju odmah mora da usledi objasnjenje. On kaze da je radio etnografsku mapu pa ce posle da objasnjava. Kad se tvrdi nesto ovako smelo objasnjenje ne sme da se odlaze za kasnije.

Da li se skrivaju ostali njegovi spisi ili ne, to ja ne znam, ali dok se ne pronadju ove pricice sto je on pisao ne vrede ni pisljiva boba. Ni jedan poznati izvor ne potvrdjuje da su postojali Svevladici.

Ja se pridrzavam izvora, a ne praznih prica.

Иако народна предања и обичаји нису јак историјски извор, некакав јесу и то не може да се оспори. Зашто се на хинду језику обућа од пртине зове УПАНАХ. ајд сад ако је то случајно није брдо осталих ствари. Јел зна неко можда зашто се Инђија у Срему зове тим именом?

komandir:
Иако народна предања и обичаји нису јак историјски извор, некакав јесу и то не може да се оспори. Зашто се на хинду језику обућа од пртине зове УПАНАХ. ајд сад ако је то случајно није брдо осталих ствари. Јел зна неко можда зашто се Инђија у Срему зове тим именом?

Slovenski jezici jesu dosta bliski sa sanskritom, to stoji. Medjutim, zvanicna istoriografija kao istorijsku metodu ne priznaje komparativnu lingvistiku. Mozda je to pogresno, a mozda i nije jer veliki nacionalisti na sve strane vide Srbe i srpski jezik da ponekad pomislim da je dobro sto ova metoda nije priznata. Uostalom, ako krenem da pravim poredjenje bilo koje srpske reci sa svim svetskim jezicima, nacicu bar 10 reci koje lice na izabranu srpsku rec.

Rujevit:
Svakako da srpski ima dosta slicnosti sa sanskrtom ali stvarno ima preterivanja sto rece Akhenaton kod nekih nasih 'istoricara'.Ali ipak ima dosta toponima po Aziji koji imaju svoje parnjake u Srbiji i kod ostalih slovenskih naroda.

Svakako. Ti toponimi svakako se ne mogu odbaciti tako lako. Treba to da se ispita, ali bez preterivanja.

komandir:
tako je istorije nema bez odgovarajuceg kritickog stava. Ali hiperkriticizam nekih antisrba me nervira. bilo koja od 1000 upitnih teorija u istoriji Srba mora biti odbacena od strane tih pacenika.

Да, мислио сам да сам једини који је то приметио...

Што нико не оспорава француску буржоазијску револуцију, која је иначе била исценирана... само ударамо по нашој заједничкој историји.. какве користи имате од тога, леба вам?

Порука за Akhenaton-а

Откуцај у коју верзију историје верујеш. Толико од мене, али биће одговор за који дан и то детаљан! За крај наравно, јер више не учествујем у расправама о пореклу Срба са некима.

ИПАК је хокеј на леду најважнија споредна ствар на свету...

@komandir
Hahaha, ja sam antisrbin? Drzim nasu trobojku iznad kreveta i ja sam antisrbin?! Ne, nisam ja antisrbin no si ti neuk i imas sujetu kao kuca! Sta ja da pricam sa tobom ako ti zaista mislis da su "kabadahija", "anterija" i "kandilo" srpske reci........

@prepoznace se sam
Nemam ni ja sta da pricam sa ljudima koji kontaju da je Aleksandrov ratnicki pohod na Aziju bila seoba naroda.....

Ако ћеш баш тако, већину речи које ми сматрамо Турским у турском језику ни не постоје...постоји велика вероватноћа да су их Турци покупили од Срба, али не са ових простора....
Можете причати шта хоћете, ја кад гледам лексикон, испадне да смо све речи покупили од других, ја се са тим не слажем уопште...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back