Србијанци и дођоши

Наравно то ће се спријечити ...
Нема потребе да ми више одговараш. Крајње уљудно сам ти одговорио, дао објашњење, како ће ко схватити није до мене. Таквим односом, псспрдним репликама са смајлијима до даљњег одговоре више од мене нећеш добити

Србија је само за србе из Србије. Па нека она буде и до испод Авале.

Крајина је за крајишнике.

Лика је за личане.

Босна је за босанце.

Херцеговина је за ерцеговна.

Сви ови називи и погрдне крилатице су народске у српском језику које дуго у њему ферментирају. За поменуте остале ван Србије који немају своју домовину, она која им је отета, ону коју су им њихови лидери продали за масне паре, ону коју су у рату или својом глупошћу изгубили, нека се за наредне кораке обрате јерменском велепосланству како и шта даље. За где, није упитно јер то сви знамо, али нећемо да будемо некултурне особе.
@Khal Drogo

Надам се да ће ти бити јасније на шта мислим у вези спорне терминологије кад прочиташ овај пост.

Нема потребе да ми више одговараш. Крајње уљудно сам ти одговорио, дао објашњење, како ће ко схватити није до мене. Таквим односом, псспрдним репликама са смајлијима до даљњег одговоре више од мене нећеш добити
Није поспрдно него иронично, ја сам ти само указао на поглед из друге перспективе. Можемо узети и примјер Црне Горе, ко су били Црногорци у вријеме Његоша, а ко су сада?

@Khal Drogo

Надам се да ће ти бити јасније на шта мислим у вези спорне терминологије кад прочиташ овај пост.
Познат ми је поменути гдин који познаје филм боље од било ког на Крстарици.

Разлог зашто на том Пдфу не пишем.

Лондон су пре неколико деценија населили сики. Енглези били гостољубиви, па их пустили. Требало је кратко време да ти масни почну да на сваком кораку форсирају своје најгоре обичаје на саблажњавање британске заједнице. Говорим о обичајима превсходно везано за некултуру и нехигијену јер је доста њих желелео да се баве ресторанским бизнисом.

Данас када одеш и видiš малобројне ресторане где они доминирају као особље а хигијена изгледа као да си у штали, знаш да је газда из тог или сличног племена. Ако видиш да раде као служинчад и да је све чисто и сређено, знаш да је газда британац.

То је једина филозофија везана за дођоше, без обзира на веру, националну припадност, језик или било шта друго. Не може мањина своје обичаје да калеми на обичаје домаћина и да то држи постулатом свог боравка. Нешто као у Новом Саду за Божић. Само један од примера, има их у Београду још горих.

Mislim da se i na ovoj temi vidi koliko je Drzava bitniji identitet za pojedinca od bilo kog plemenskog, cak i kod ovih koji misle da je Pleme bitnije od Drzave.

Sad, tacno je da nasa Sluzba ne vlada samo u okvirima Srbije, pa i to treba uzeti u obzir, nasa 'Drzava' ima nesto siri domet nego sto su joi formalne granice.

Jeste drzava je najbitnija za neciji identitet.

A paradoks Srba je sto imaju drzavu i pored toga subverzno djeluju protiv nje i ponizavaju je sto se potenciraju nekakve krajine i teritorije izvan drzave Srbije.

Bolje vrabac u ruci no golub na grani. Ko hoce obadva, izgubice i jedno i drugo.

Jedna od osnovnih identitetskih razlika izmedju Srba u Srbiji, i Srba sa druge strane Drine je u tome sto ovi prvi u sustini mrze srpsku Sluzbu, jer je vide svakog dana po gradovima, decenijama, kako vladaju. Osim ako nisu balavander klinci koji pojma nemaju o zivotu. Mislim, ti sa Srbinom u Srbiji, cak i kada lupa o nekim nacionalizmima, ako je neki iskusan tip, sednes i pricas o realnom zivotu i tome sta je po gradovima u Srbiji, vi se razumete, i ja kao anti-Srbin, i on kao Srbin nacionalista. Znate koja je to banda po gradovima u Srbiji, ko su i sta su. Sa ovima preko Drine, cak i sa tim iskusnijima koji razumeju zivot, koji ne zive u Srbiji, ja ne mogu da se razumem oko toga.

Oni preko Drine drugi srpsku Sluzbu idealizuju i vape za tim da im ista vlada potpuno, bez mesanja nekih drugih Sluzbi.

To nije sad neki vrednosni sud, vec cisto tehnicki. Mozda bih i ja tako hteo da srpska Sluzba vlada nada mnom ako ih ne gledam svakog dana sta rade.

Prvo, tacno je da su genetski ovi starosedeoci iz gradova potomci onih koji su saradjivali sa Turcima, dok su ovi sa sela potomci onih koji su se klali sa Turcima.
па рећи да су сарађивали са турцима мало је неозбиљно
ниш конкретно(као и остала места по србији) био је подељен по махалама турским српским(православним) и ромским чистим етнички, немуслимани без икаквих права често пљачкани пребијани стање је било мало боље тек средином 19 века кад су немуслиманима дозволили да се баве трговином и занатством
иначе према пописима у нишу конкретно било је у неким периодима мало не муслимана нека села у околини ниша имала су већи број православних становника разлог томе је бег од турског зулума спровођених нарочито после устанака и буна

Никада нисам делио људе на оне који су одавде и дођоше.

Ту поделу сам виђао једино у контакту са Војвођанима и са људима који су са оне стране Дрине дошли овде, па стално о томе причају.

Миграције становништва су нормална појава.

Jeste drzava je najbitnija za neciji identitet.

A paradoks Srba je sto imaju drzavu i pored toga subverzno djeluju protiv nje i ponizavaju je sto se potenciraju nekakve krajine i teritorije izvan drzave Srbije.

Bolje vrabac u ruci no golub na grani. Ko hoce obadva, izgubice i jedno i drugo.
Država i etno-nacionalni identitet nisu nužno povezani. Većina naroda na svjetu nemaju svoje nacionalne države, a imaju etno-nacionalnu svest i svoj identitet. Kurdi spadaju u takve narode, i pored toga što nemaju državu oni imaju jaku nacionalnu svest i odbacili su turska nametanja da budu 'planinski' Turci a u Iraku da budu Arapi. Jevreji nisu imali državu skoro 2000 godina pa su čitav taj period rasuti po svjetu sačuvali svoju posebnost.

Лондон су пре неколико деценија населили сики. Енглези били гостољубиви, па их пустили. Требало је кратко време да ти масни почну да на сваком кораку форсирају своје најгоре обичаје на саблажњавање британске заједнице. Говорим о обичајима превсходно везано за некултуру и нехигијену јер је доста њих желелео да се баве ресторанским бизнисом.

Данас када одеш и видiš малобројне ресторане где они доминирају као особље а хигијена изгледа као да си у штали, знаш да је газда из тог или сличног племена. Ако видиш да раде као служинчад и да је све чисто и сређено, знаш да је газда британац.

То је једина филозофија везана за дођоше, без обзира на веру, националну припадност, језик или било шта друго. Не може мањина своје обичаје да калеми на обичаје домаћина и да то држи постулатом свог боравка. Нешто као у Новом Саду за Божић. Само један од примера, има их у Београду још горих.

Ne živim u Novom Sadu. Ne postoje nikakvi divljački običaji koje su Srbi iz BIH i Hrvatske nametnuli u Beogradu.Tvoj post zapravo više govori o tvom psihičkom stanju nego o situaciji sa "dođošima" u Beogradu. Želiš očajnički nekoga da gledaš sa visine i da ga poniziš. Tipično za osobe sa Narcističkim poremećajem ličnosti koji prljavštinu i mrak u svom umu projektuju na okolinu. Sklone su elitizmu, ponižavanju drugih ljudi koji im tobože strahovito smetaju, nemaju osećaj empatije i samilosti, sklone su predrasudama prema ranjivim grupacijama koje izaberu za objekat svoje mržnje, žele i veruju da im svi zavide itd. To je opis tvoje sorte. Naravno da ono što pišeš nema veze sa stvarnošću, već je projekcija tvog izopačenog uma.

Поделу су направили дођоши 1944., али не зато што су дошли.

Овде завичајна сиротиња ништа не капира.

Поделу су направили они који су дошли стрељали и отели имовину.

Њихови унуци који сада владају би били још гори.

Да видиш њихов капитал од 50м или 100м е и да видиш у које су се дебиле претворили. Њихови Ђедови крајишници би се окренули у гробу...

@LedeniBGD , нека ти објасни
ja nisam isla u 1944, mislila sam na trenutno stanje... a ne znam gde su dosli ti dodjosi? jer su stalno seobe naroda s jednog kraja na drugi usled rata, najcesce iz CG..
da, streljali su i oteli imovinu mom pradedi..

Ne živim u Novom Sadu. Ne postoje nikakvi divljački običaji koje su Srbi iz BIH i Hrvatske nametnuli u Beogradu.Tvoj post zapravo više govori o tvom psihičkom stanju nego o situaciji sa "dođošima" u Beogradu. Želiš očajnički nekoga da gledaš sa visine i da ga poniziš. Tipično za osobe sa Narcističkim poremećajem ličnosti koji prljavštinu i mrak u svom umu projektuju na okolinu. Sklone su elitizmu, ponižavanju drugih ljudi koji im tobože strahovito smetaju, nemaju osećaj empatije i samilosti, sklone su predrasudama prema ranjivim grupacijama koje izaberu za objekat svoje mržnje, žele i veruju da im svi zavide itd. To je opis tvoje sorte. Naravno da ono što pišeš nema veze sa stvarnošću, već je projekcija tvog izopačenog uma.

Не капираш ти шта ти говори кроз екстремне примере.

Није он никакав елитиста, знам човека.

Јеси ли и ти неки Динароид, без грађанске културе?

Ауторска. Велика већина Срба у Србији који су иоле св(ј)есни свог српства, и знају ишта о свом пор(иј)еклу, итекако ц(иј)ене и воле све Србе одакле год да су.

Сви су однекуда дошли. Нико није старос(ј)ед(и)лачко становништво свог краја.

Сви су дођоши. Не постоји глупља под(ј)ела за Србе, на србијанце и оне друге сељаке. Тога има само код другосрбијанаца. Важно је да то знају наши форумаши и људи ван Србије, зато то и пишем.

Поззз из Србије од Србина рођеног у Војводини припадника племена бањског из Старе Херцеговине данашње Црне Горе, досељене у Бањане са Цетиња, а на Цетиње са Златибора и Ниша!
Ne postoje "Srbijanci" već samo Srbi., Odakle god da smo, mi smo Srbi.

Динароиди јесу сировији, зато српска држава није настала на 1500м надморске висине.

Динароида ако одмах не дресираш и не васпиташ казнама да не намеће виолентност, одмах разара кодификацију, правну државу, грађанско друштво.

То Босанцу понекад можеш објаснити, али Крајишнику то никако не иде.

Он долази у Србију да добије нешто, а не да нешто да и угради у Србију.

Динароиди јесу сировији, зато српска држава није настала на 1500м надморске висине.

Динароида ако одмах не дресираш и не васпиташ казнама да не намеће виолентност, одмах разара кодификацију, правну државу, грађанско друштво.

Eбг, гледај то позитивније, Крајишници су као вукови, не можеш их дресирати. ;)

Србија је само за србе из Србије. Па нека она буде и до испод Авале.

Крајина је за крајишнике.

Лика је за личане.

Босна је за босанце.

Херцеговина је за ерцеговна.

Сви ови називи и погрдне крилатице су народске у српском језику које дуго у њему ферментирају. За поменуте остале ван Србије који немају своју домовину, она која им је отета, ону коју су им њихови лидери продали за масне паре, ону коју су у рату или својом глупошћу изгубили, нека се за наредне кораке обрате јерменском велепосланству како и шта даље. За где, није упитно јер то сви знамо, али нећемо да будемо некултурне особе.
да, јако сте културни
на крају ће све доћи на своје не бојте се ништа
пуни сте отрова, трули и гњили изнутра

да ви нисте направили "Југу" јако мало нас би и навраћало тамо

Svi dobronamerni ljudi su dobrodosli u Srbiju,posebno Srbi ma odakle bili poenta je drugo,da me pogresno ne razumete.
Dodje zena iz Bosne,prihvacena lepo,zaposlila se expresno na RTS ,ni to nije problem,navikli smo,pocinje da uvodi gramaticke promene u govoru.Ja poreklom sa Rudnika gde se vrlo cisto i ispravno Srpski govori najezim se njenim akcentima..na Kopaoniiiku..Davidooovac....katastrofa.Ne bude joj to dosta pocne da ispravlja sagovornike,arogantno,drsko......o tome govorim....necu o veri i o obicajima,o istoriji,nema sfere zivota gde oni nisu u pravu,sve znaju bolje....klasicna zloupotreba gostoprimstva i bratskog zagrljaja.....
Mislite o tome svi vi koji se ka Srbiji zaputite...Dobro dosli... :ortaci:
изјешће те отров

Ne znam cemu ova glorifikacija ,,krajisnika” i tandera mandera….ja sam cesto u Srbiju uopste ih ne primjecujem niđe

Eбг, гледај то позитивније, Крајишници су као вукови, не можеш их дресирати. ;)

Може, али генерацијама.

Сви смо ми сишли са неке планина, неко пре 600г. неко пре 300.г., неко пре 30.г.

Онда држиш те полудивље подаље од државе, институција, грађанског друштва...

Е, после неколико генерација васпитавања и дресирања, може да добије нешто да води или да брине. Иначе куку тодоре !

Država i etno-nacionalni identitet nisu nužno povezani. Većina naroda na svjetu nemaju svoje nacionalne države, a imaju etno-nacionalnu svest i svoj identitet. Kurdi spadaju u takve narode, i pored toga što nemaju državu oni imaju jaku nacionalnu svest i odbacili su turska nametanja da budu 'planinski' Turci a u Iraku da budu Arapi. Jevreji nisu imali državu skoro 2000 godina pa su čitav taj period rasuti po svjetu sačuvali svoju posebnost.

Vecina naroda na svijet ima svoju drzavu. Jevreji su bili izuzetak a ne pravilo…a i oni dobise drzavu prije 80 g. Kurdi trenutno se bore za svoju drzavu (u iraku) a mnogi njih se izjasnjavaju kao Turci danas.

Put ka nestanku je biti “narod” bez drzave.

да, јако сте културни
на крају ће све доћи на своје не бојте се ништа
пуни сте отрова, трули и гњили изнутра

да ви нисте направили "Југу" јако мало нас би и навраћало тамо

Не него сте и ви из ЦГ, навикли да добијате чим стигнете у БГ.

Сви ви ван Србије, сте навикли само нешто да добијете, а ништа да уградите у Србију.

То вам је ваша борба дала са Брозом и то вам се свима исплатило бити Титословен, осим Шумадинцу

Не него сте и ви из ЦГ, навикли да добијате чим стигнете у БГ.

Сви ви ван Србије, сте навикли само нешто да добијете, а ништа да уградите у Србију.

То је вам од Броза и то вам се свима исплатило бити Титословен, осим Шумадинцу
стварно ништа нијесам ни тражио ни добио од Србије :eek:

Може, али генерацијама.

Сви смо ми сишли са неке планина, неко пре 600г. неко пре 300.г., неко пре 30.г.

Онда држиш те полудивље подаље од државе, институција, грађанског друштва...

Е, после неколико генерација васпитавања и дресирања, може да добије нешто да води или да брине. Иначе куку тодоре !
Не може ни за хиљаду година, да је могло не би били у Крајини, једноставно су хендикепирани недостатком тог послушничког гена. ;)

Back