Srbijanac

nikad nisam bio opterecen ni jednim narodom pa ni hrvatima...
samo te pitam--ako je muftija srbijanski---kako se zove u hrvatskoj..?? muftija hrvatijanski..??
i zasto si postavio link gde muftija kaze da smo srbijanci..?? zar to meni treba nesto da znaci..??

Srpski jezik još nema odrednicu za gradjanian Hrvatske pošto je Hrvatska nova država.

To je zato,sto na zalost,ne uvazavate moje nacionalne osjecaje!

Ali i to je sve manje i manje,jer se ljutimo sve vise na to kad nas zovu bosanci.Moja rodjena sestra je udata u Srbiji i vec sva familija od zeta zna da me ne smiju zvati bosanac!

Ti se osecaj kako zelis, a mi cemo te zvati kako mi zelimo a ne kako tebi odgovara.Ja u familiji imam jednog bosanca kao ti i za nas je on bosanac a kada se vrati u svoju maticu bosnu moze sebe zvati kako hoce.

Srpski jezik još nema odrednicu za gradjanian Hrvatske pošto je Hrvatska nova država.

TI njega uopste nisi razumeo. Kao sto nadbiskup u Beogradu ne moze da bude ni srpski, ni hrvatski , kao sto je vladika u Zagrebu samo vladika ( nema potrebe
da se naglasava srpski jer se samo po sebi razume) , tako isto vazi i za muftiju ili nekog rabina.

E, pa o tome i jeste reč. Srbijanac je izraz državlajsntva (umesto odvratnog "gradjanin Srbije) A Srbin je brate - naziv za pripadnika Srpskog naroda.
Srbin - Srbijanac, Madjar - Srbijanac. To pričamo.
Ne postoji srbijansko državljanstvo, jeste li poludeli vi svi koji tako nešto tvrdite? Jesi li učio ti išta u školi?

Srbin je naziv za pripadnika naroda, takođe i građanina Srbije. Evropski narodi su se izborili za svoje nacionalne države i utvrdili jednakost naziva etničke pripadnosti i državljanstva. Takođe i Srbija, i po stoti put ponavljam Srbija je dobila ime po narodu Srbima.

Da prevedem i nacrtam, mi smo kao Srbi osnovali državu Srbiju dali joj ime , imamo pravo i da joj dajemo demonim. Isto pravo koje imaju sve druge države. A mi sebe zovemo Srbima, i želimo da nas tako zovu. Tačka.

Da nastavim "crtanje" kroz primere Mađar je etnonim, ali i demonim (Hungarian – Hungarian). Nemac je etnonim , ali i demonim (German – German). Italijan je etnonim, ali i demonim (Italian – Italian)..........

Ti možeš sebe smatrati i Marsovcem koga briga, smatraj se i Srbijancem ali to ne postoji, ne postoji ništa srbijansko u Srbiji.

Vi apsolutno nemate blage veze sa jezikom. Ali ozbiljno, tuzno je to vise i citati. Za pocetak procitajte malo Platonovog 'Kratila'. Ali samo za pocetak da se smirite i ne besnite toliko..

TI njega uopste nisi razumeo. Kao sto nadbiskup u Beogradu ne moze da bude ni srpski, ni hrvatski , kao sto je vladika u Zagrebu samo vladika ( nema potrebe
da se naglasava srpski jer se samo po sebi razume) , tako isto vazi i za muftiju ili nekog rabina.

Muftija je Srbijanski. Za teritoriju cele Srbije
Biskup je Beogradski, to mu je titula.

medjutim Patrijarh je SRPSKI jer nije za teritoriju cele Srbije već samo za pripadnike SRPSKE pravoslavne crkve, ali nije nadležan za Rumune ili Bugare ili Ruse koji imaju svoju crkvu.

Ne postoji srbijansko državljanstvo, jeste li poludeli vi svi koji tako nešto tvrdite? Jesi li učio ti išta u školi?

Srbin je naziv za pripadnika naroda, takođe i građanina Srbije. Evropski narodi su se izborili za svoje nacionalne države i utvrdili jednakost naziva etničke pripadnosti i državljanstva. Takođe i Srbija, i po stoti put ponavljam Srbija je dobila ime po narodu Srbima.

Da prevedem i nacrtam, mi smo kao Srbi osnovali državu Srbiju dali joj ime , imamo pravo i da joj dajemo demonim. Isto pravo koje imaju sve druge države. A mi sebe zovemo Srbima, i želimo da nas tako zovu. Tačka.

Da nastavim "crtanje" kroz primere Mađar je etnonim, ali i demonim (Hungarian – Hungarian). Nemac je etnonim , ali i demonim (German – German). Italijan je etnonim, ali i demonim (Italian – Italian)..........

Ti možeš sebe smatrati i Marsovcem koga briga, smatraj se i Srbijancem ali to ne postoji, ne postoji ništa srbijansko u Srbiji.

Srbin nije naziv za gradjanina Srbije nemoj da se glupiraš molim te.
Zamisli bre nekog Adima Muratija da bude Srbin!?

:D

A Srbijansko MORA da postoji na teritoriji CELE Srbije jer u suprotnom neće biti SRBIJE.
To Čanak i co. rade već namerno uz svesrdnu pomoć takvih kao što si ti.

Namerno potenciraju da Vojvodjani NISU SRBIJANCI nego da su SRBIJANCI JUŽNO OD SAVE I DUNAVA.
E tako neće da bude. i Novosadjanin i Subotičanim su SRBIJANCI
SVE JE TO SRBIJA!

Srbin nije naziv za gradjanina Srbije nemoj da se glupiraš molim te.
Zamisli bre nekog Adima Muratija da bude Srbin!?

:D

A Srbijansko MORA da postoji na teritoriji CELE Srbije jer u suprotnom neće biti SRBIJE.
To Čanak i co. rade već namerno uz svesrdnu pomoć takvih kao što si ti.

Namerno potenciraju da Vojvodjani NISU SRBIJANCI nego da su SRBIJANCI JUŽNO OD SAVE I DUNAVA.
E tako neće da bude. i Novosadjanin i Subotičanim su SRBIJANCI
SVE JE TO SRBIJA!

I mi iz Beograda nećemo da budemo Srbijanci.
Mi smo Srbi iz Beograda, a ne neke tamo gedže ....

:zcepanje: :zcepanje:

Naravno da ne postoji srbijanska nacija.

Sve vreme govorim, da se ne može poistovećivati narod (nacija !!!!!!!!!!!) sa državom.

Ovde se govorilo o d r ž a v lj a n s t v u. Iz reči država.

Administrativno pitanje.

1. Koja država ima obavezu da ti isplaćuje penziju jer si njenim fondovima plaćao doprinose.
2. Koja država mora da vodi računa o tvojim potrebama, socijalnim, energetskim, kulturnim .... i da vodi politiku radi zadovoljavanja svih tvojih potreba, jer njoj plaćaš poreze.
3. Da uredi sistem u kojem će odgovarati svako ko te prebije ili pokrade.
4. Da pomiluje npr. nekog novinara Lasla jer isti ima državljanstvo Republike Srbije (srbijansko), ali je of course, i dalje Mađar po nacionalnosti, poBogu i zaBoga.

U smislu navedenog, svi narodi (nacije !!!!!!) koji žive u Srbiji (kao državi - predsednik, skupština, vlada, uprave, gradonačelnici, opštine ....), odnosni pripadnici tih naroda (svi oni koje navodiš), koji plaćaju porez državi Srbiji, odatle vuku i oređena prava, kao državljani Republike Srbije, a ako iz ovoga hoćeš reči državljanstvo da dodaš pridev, u pitanju je srbijansko državljanstvo.

Ovo ne menja i ne sme da promeni pravo Srbina, Mađara, Bugara, Roma, Šiptara i pripadnika svih drugih naroda (nacija!!!!!!!!!!), koji plaćaju porez u državi Srbiji i imaju srbijansko državljanstvo, da i dalje budu Srbi, Mađari, Bugari, Romi i Šiptari po nacionalnosti, odnosno i dalje pripadnici svog naroda (uglavnom se razlikuju po istoriji, veri, kulturi, jeziku, tradiciji, ponekad i boji kože, pa i temperamentu).

Ја сам дијаметрално супротног мишљења. Нација се поистовећује се државом, и обратно, држава ствара једну нацију од најмање два или више народа унутар државних граница, или та држава нестаје. Процес стварања нације је дуготрајан и он зависи од државне политике.

Најбољи и нама најближи пример је велика Југославија, СФРЈ. Југословенска нација је постојала док је постојала велика Југославија.

Изјашњавали смо се на пописима као Срби, Муслимани, Хрвати, Македонци, Југословени, итд., али када смо одлазили у иностранство са црвеним пасошем сви смо се изјашњавали (ако нас неко пита одакле смо) као Југословени (осим политичке емиграције, наравно).

Југословенски патриотизам је постојао и био је веома јак. Градио се на великим успесима државе, СФРЈ.

У целој СФРЈ се производио Југословенски тенк, а свако ко је служио војску, Југословенску Народну Армију, био је Југословенски војник.

Имали смо један национални тим у фудбалу, кошарци и у сваком другом спорту (нисмо наступали као национални тимови нпр. Велике Британије - посебно Енглеска, посебно Велс, Шкотска ...) и цела СФРЈ је фанатично навијала за Југословенску репрезентацију , за "Плаве" (не рачунам мали број шовиниста који је и онда постојао и чекао своје време), и сви спортисти из репрезентације, или из појединачних спортова, заједно са публиком су певали једну химну.

Уметници из Југе у иностранству су били представљани, познати и признати као Југословенски уметници, а и они сами су се тако осећали.

Могу овако до сутра да ређам примере из СФРЈ, али нема потребе, и наведено јасно говори да су нација и држава неодвојиви појмови.

Нажалост, догодио се распад СФРЈ, и услед пирове победе национал-шовинизма и потонућа у бесмислени и крвави грађански рат, процес стварања Југословенске нације никада није довршен.

Но, да додам пример Шпаније и шпанске нације, настале од међусобно тако различитих Западних Гота, Јевреја, и Мавара, затим Француске и Француза који су настали од читавог низа народа и племена од Гала до Катара вековима помешаних односно уједињених под именом Французи; или пример Сједињених Америчких држава; САД су градили и Енглези, и Ирци, и Французи, и Немци, и Кинези, и Срби, и колико још народа.. Али, сви су они мање-више поносни Американци, а зашто? Па због државног оквира у коме живе, и због успеха државе на коју су сви заједно поносни, а када се / ако се једног дана распадну, онда ће се ко зна како делити.

Већ сам написао мој став због чега не постоји нација Србијанци, већ је то незванична али веома тачна и језички логична територијална одредница за Србе који живе у Србији, и то само за оне који живе у унутрашњости, у руралним деловима - значи без Београда, јер у Београду живе углавном Срби Београђани; много је Београђана који се не осећају као Србијанци; узгред речено, пре ће се створити нација Београђана, када/ако дође до конфедерализације данашње Републике Србије, и Београд постане град-држава са свим својим општинама и селима од Срема до шумадијских и посавских села, него што ће икада настати Србијанска нација у оваквој Србији.

Poslednja izmena:

Francuz ?
Bugarin?
Rumun ?
Grk?
Italijan?
Jesu li i ovi narodi mladi?

Vec nekoliko puta sam objasnjavao jugloslovenima srpskog porekla, a hrvatske prominijencije, kako je doslo masovne upotrebe termina Srbijanac.
Naravno, postoji u jeziku i termin hrvatcanin, al se on odnosi na Srbina iz hrvatske, i naravno nije usao u upotrebu nikada.

Taj, danas, neprecizni termin Srbijanac, (neprecizan je zato sto ga svako koristi sa razlicitim nacenjem ) uso je u siru upotrebu onog momenta. kad je Austrija poostala sigurna da je rat sa Srbijom neminovan. Onda je Grof Anbdrasi upotrebio tu jezicku mogucnost u cilju specijalnog rata, jer je bilo planirano da se na Srbiju posalju Srbi iz Bosne i Srbi iz danasnje hrvatske. A Srbina je lakse poslati na Srbina, ako jedan od njih nije Srbin, nego Srbijanac.

Poslednja izmena:
Ја сам дијаметрално супротног мишљења. Нација се поистовећује се државом, и обратно, држава ствара једну нацију од најмање два или више народа унутар државних граница, или та држава нестаје. Процес стварања нације је дуготрајан и он зависи од државне политике.

Најбољи и нама најближи пример је велика Југославија, СФРЈ. Југословенска нација је постојала док је постојала велика Југославија.

Изјашњавали смо се на пописима као Срби, Муслимани, Хрвати, Македонци, Југословени, итд., али када смо одлазили у иностранство са црвеним пасошем сви смо се изјашњавали (ако нас неко пита одакле смо) као Југословени (осим политичке емиграције, наравно).

Југословенски патриотизам је постојао и био је веома јак. Градио се на великим успесима државе, СФРЈ.

У целој СФРЈ се производио Југословенски тенк, а свако ко је служио војску, Југословенску Народну Армију, био је Југословенски војник.

Имали смо један национални тим у фудбалу, кошарци и у сваком другом спорту (нисмо наступали као национални тимови нпр. Велике Британије - посебно Енглеска, посебно Велс, Шкотска ...) и цела СФРЈ је фанатично навијала за Југословенску репрезентацију , за "Плаве" (не рачунам мали број шовиниста који је и онда постојао и чекао своје време), и сви спортисти из репрезентације, или из појединачних спортова, заједно са публиком су певали једну химну.

Уметници из Југе у иностранству су били представљани, познати и признати као Југословенски уметници, а и они сами су се тако осећали.

Могу овако до сутра да ређам примере из СФРЈ, али нема потребе, и наведено јасно говори да су нација и држава неодвојиви појмови.

Нажалост, догодио се распад СФРЈ, и услед пирове победе национал-шовинизма и потонућа у бесмислени и крвави грађански рат, процес стварања Југословенске нације никада није довршен.

Но, да додам пример Шпаније и шпанске нације, настале од међусобно тако различитих Западних Гота, Јевреја, и Мавара, затим Француске и Француза који су настали од читавог низа народа и племена од Гала до Катара вековима помешаних односно уједињених под именом Французи; или пример Сједињених Америчких држава; САД су градили и Енглези, и Ирци, и Французи, и Немци, и Кинези, и Срби, и колико још народа.. Али, сви су они мање-више поносни Американци, а зашто? Па због државног оквира у коме живе, и због успеха државе на коју су сви заједно поносни, а када се / ако се једног дана распадну, онда ће се ко зна како делити.

Већ сам написао мој став због чега не постоји нација Србијанци, већ је то незванична али веома тачна и језички логична територијална одредница за Србе који живе у Србији, и то само за оне који живе у унутрашњости, у руралним деловима - значи без Београда, јер у Београду живе углавном Срби Београђани; много је Београђана који се не осећају као Србијанци; узгред речено, пре ће се створити нација Београђана, када/ако дође до конфедерализације данашње Републике Србије, и Београд постане град-држава са свим својим општинама и селима од Срема до шумадијских и посавских села, него што ће икада настати Србијанска нација у оваквој Србији.

Jugoslovejnska nacija nije mogla da se formira nikad, obzirom da je vodja juglosavije bio hrvat, hrvatski sovinista, i hrvatski fasista. Mogla je da se formira samo da je Jugloslavija ostala kraljevina, jer je srpski kralj bio neopterecen sovinizmom.
Dobar primer stvaranja nacije je Nemacka, Nemacka nacija je nastala od mnogih germanskih naroda. Los primer je je Srbija.
Srbi su ospeli da od jednog srpskog naroda , stvore mngoe narode. Zato komuniste i ustase ne treba odvajati, jer su za Srbe jedno te isto i isto im zele.
Srbi su Srbi, bez obzira dal zive u Srbiji,ili bilo gde. To je jedino normalno, dobro, ispravno.. bas ko i drugi narodi sveta.

Poslednja izmena:
Ј

Ima primera gde kreiranje nacije nije uspelo, tu bi bila Spanija, ali i Belgija.

Baskijci i Katalonci imaju i svoje pokrajine, iako Spanija nije prava federalna drzava.

Belgija je na neki nacin vestacka tvorevina, ali kako vidimo opstaje kako tako.

Nisam sigurna da su Kinezi stvorili naciju, za razliku od recimo Japanaca koji su uvek bili nacija.

Nego od kud tebi ideja da sam ja iz Zajecara, ili neko iz Kragujevca , Srbijanci, a neko iz Grocke ili Mladenovca , Sopota Srbin?

Kako rece da se Beogradjani ne osecaju Srbijancima, ja bih da kazem da to isto vazi i za Zajecarce,Nislije ili Jagodince.
Uostalom kako moze neko ko je rodjen u Nisu, Vranju, a zivi u Beogradu da se u ejdnom delu zivota oseca kao SRbijanac,
a kasnije kada dodje u Beograd kao Srbin. Ili si mislio na vecinu stanovnika iz Kruga Dvojke i sa Dedinja ( ali Novog Beograda),
koji poticu iz Crne Gore,Like,Krajine?

Ima primera gde kreiranje nacije nije uspelo, tu bi bila Spanija, ali i Belgija.

Baskijci i Katalonci imaju i svoje pokrajine, iako Spanija nije prava federalna drzava.

Belgija je na neki nacin vestacka tvorevina, ali kako vidimo opstaje kako tako.

Nisam sigurna da su Kinezi stvorili naciju, za razliku od recimo Japanaca koji su uvek bili nacija.

Nego od kud tebi ideja da sam ja iz Zajecara, ili neko iz Kragujevca , Srbijanci, a neko iz Grocke ili Mladenovca , Sopota Srbin?

Kako rece da se Beogradjani ne osecaju Srbijancima, ja bih da kazem da to isto vazi i za Zajecarce,Nislije ili Jagodince.
Uostalom kako moze neko ko je rodjen u Nisu, Vranju, a zivi u Beogradu da se u ejdnom delu zivota oseca kao SRbijanac,
a kasnije kada dodje u Beograd kao Srbin. Ili si mislio na vecinu stanovnika iz Kruga Dvojke i sa Dedinja ( ali Novog Beograda),
koji poticu iz Crne Gore,Like,Krajine?
Japanci nisu oduvijek bili nacija!

Back