Srbijanac

То су неизбежне језичке "керефеке".
Нпр. Грци називају Французе (још увек, и званично) Галима, Француску зову Галија, мада су Гали били само један од народа који је живео на територији Француске, а Швајцарце - Хелветима, како су их називали још у време Римске републике.

Ma besmisleno je izvoditi iz drugih jezickih "posebnosti i zanimljivosti" nekakve zakljucke koje imaju veze sa pridevom srpski.

Neko je primetio da "srpstvo" u tom obliku ni kod jednog drugog naroda,jezika ne postoji.
Medjutim, konkretno u nemackom postoji, ima isto ( za moj ukus) pezorativno , sovinisticko znacenje , bas kao
i u srpskom (deutschtum), ili u hrvatskom " hrvastina", Za engleski i francusko zaista ne znam da postoji.

То су неизбежне језичке "керефеке".
Нпр. Грци називају Французе (још увек, и званично) Галима, Француску зову Галија, мада су Гали били само један од народа који је живео на територији Француске, а Швајцарце - Хелветима, како су их називали још у време Римске републике.

I ova kompletna priča na ovoj temi je jezičko i birokratsko pitanje.
Mada je postavljač verovatno i hteo, da se korisnici uhvate diskusije na istu temu,
kako to upravo i jesu uradili.

Naime, kako su Srbi posebno u SFRJ živeli u svim republikama,
bio je Srbin Bosanac i Srbin Crnogorac, pa i Srbin Srbijanac u tom smislu te reči.

Međutim, kada Mađar živi u Srbiji, a žive i Romi i Rusini i Albanci
koji su sami sebe zvali Šiptari i Bugari i Hrvati, kao i pripadnici drugih naroda,
oni (najčešće) imaju državljanstvo Republike Srbije, a ako tom državljanstvu treba dodati pridev,
to svakako nije srpsko državljanstvo, već srbijansko državljanstvo.

Dakle pridev "srbijanski" i reč srbijanac, koristili su se u istoriji u različitim značenjima.

Srbin je reč koja označava pripadnika srpskog naroda,
a Srbijanac je reč koja označava državljanina Republike Srbije,
kako se sada ova jadna država zove.

Na srpskom jeziku.

Država je jedno, a narod je drugo.
U jednoj državi, po pravilu živi (stanuje, radi, rađa decu) više naroda.
Jedan narod, po pravilu živi (stanuje, radi, rađa decu) u više država.

To što su neki jezici drugačiji, manje ili više savršeni,
pa je u Hrvatskoj Hrvat i pripadnik hrvatskog naroda,
a ima i hrvatsko državljanstvo, ne znači da neko ko ima savršeniji
ili složeniji jezik, ne treba zbog ove činjenice da ga koristi.
Naprotiv.

Šta to znači mešati se u vaše živote.progoni li tebi neki "Bosanac" ?

Mene nije moguce progoniti, a hvala Bogu takva su vremena danas da je moguce boriti se i protiv stalkovanja na
forumima ( nema nikakve veze s tobom:D). Nego nam je nasa, srpska istorija , takva, da smo stekli utisak da stano vodite neke
vase donkihotovske bitke preko nasih ledja. Konkretno, sada, ti meni pokusavas da objasnis da sam ja Srbijanka jer , eto,
ti to bolje znas od mene.

Ma besmisleno je izvoditi iz drugih jezickih "posebnosti i zanimljivosti" nekakve zakljucke koje imaju veze sa pridevom srpski.

Neko je primetio da "srpstvo" u tom obliku ni kod jednog drugog naroda,jezika ne postoji.
Medjutim, konkretno u nemackom postoji, ima isto ( za moj ukus) pezorativno , sovinisticko znacenje , bas kao
i u srpskom (deutschtum), ili u hrvatskom " hrvastina", Za engleski i francusko zaista ne znam da postoji.

Ја заиста не знам шта ЗАИСТА (треба да) значи реч *СРПСТВО*.
УВЕК САМ СЕ ТО ПИТАО!
Да ли је то неки дух, национална идеја, или шта?

I ova kompletna priča na ovoj temi je jezičko i birokratsko pitanje.
Mada je postavljač verovatno i hteo, da se korisnici uhvate diskusije na istu temu,
kako to upravo i jesu uradili.

bio je Srbin Bosanac i Srbin Crnogorac, pa i Srbin Srbijanac u tom smislu te reči.

Međutim, kada Mađar živi u Srbiji, a žive i Romi i Rusini i Albanci
koji su sami sebe zvali Šiptari i Bugari i Hrvati, kao i pripadnici drugih naroda,
oni (najčešće) imaju državljanstvo Republike Srbije, a ako tom državljanstvu treba dodati pridev,
to svakako nije srpsko državljanstvo, već srbijansko državljanstvo.

Dakle pridev "srbijanski" i reč srbijanac, koristili su se u istoriji u različitim značenjima.

Srbin je reč koja označava pripadnika srpskog naroda,
a Srbijanac je reč koja označava državljanina Republike Srbije,
kako se sada ova jadna država zove.

Na srpskom jeziku.

Država je jedno, a narod je drugo.
U jednoj državi, po pravilu živi (stanuje, radi, rađa decu) više naroda.
Jedan narod, po pravilu živi (stanuje, radi, rađa decu) u više država.

Naprotiv.

Никако се не бих сложио да је Србијанац сваки држављанин Србије. Србијанци су само и искључио Срби из Србије, док остали народи у Србији не прихватају да буду Србијанци, и они су Бошњаци, Мађари, Роми, Буњевци, Словаци, Албанци, Горанци, итд. Када би сви ови народи тј њихове мањине у Србији, себе сматрали Србијанцима, онда би то значило да постоји Србијанска нација а како видимо она не постоји, нити је икада постојала од када су измишљене нације у време романтизма и после Наполеонових ратова, до данас.

Poslednja izmena:
I

Naprotiv.

Posto sam ja zivela u toj Jugoslaviji, i studirala u vreme kada je Jugoslavija jos i postojala mogu reci da nikada, ali nikada
u Jugoslaviji nisu postojali Srbi Bosanci,Srbi Crnogorci, kao sto nisu postojali ni nekakvi Bosnjaci, niti je bilo ko do nas
uopste i registrovao ko je ko, cak i kada su se zvali Alija ili Muhamed. Crnogorci su uvek drzali pikslu ( filozofski), ali
ziv se covek nije izjasnjavao kao crnogorski Srbin ili Srbin iz Sombora.

Ja zaista nisam pala s Marsa, nista mi nije ni neobicno ni strano, ali me ovo sa Srbijancima izludjuje, jer to dolazi
samo iz nekih vukoyebina ,nekakvih Srba iz raznoraznih Krajina, za koje smo mi Srbi zaista moneta za potkusurivanje,
a rekoh vec nekoliko puta da bilo kakav referndum u Srbiji o eventualnom ujedninjenu, nikada, a,li nikada nece proci.
Bas zbog sitnica koje zivot znace.

Mene nije moguce progoniti, a hvala Bogu takva su vremena danas da je moguce boriti se i protiv stalkovanja na
forumima ( nema nikakve veze s tobom:D). Nego nam je nasa, srpska istorija , takva, da smo stekli utisak da stano vodite neke
vase donkihotovske bitke preko nasih ledja. Konkretno, sada, ti meni pokusavas da objasnis da sam ja Srbijanka jer , eto,
ti to bolje znas od mene.
Pogrešno.Ne da si Srbijanka nego značenje riječi Srbijanka u jezicima naroda Crne Gore,Krajine,Republike Srpske,Hrvatske,Federacije Bosne i Hercegovine.Ne znam o kakvim bitkama govoriš.Srbija nikad nije bila u ratu zbog naroda Republike Srpske. Bilo je materijalne pomoći u toj pravednoj borbi,to stoji.

Никако се не бих сложио да је Србијанац сваки држављанин Србије. Србијанци су само и искључио Срби из Србије, док остали народи у Србији не прихватају да буду Србијанци, и они су Бошњаци, Мађари, Роми, Буњевци, Словаци, Албанци, Горанци. Када би сви ови народи тј њихове мањине у Србији, себе сматрали Србијанцима, онда би то значило да постоји Србијанска нација а како видимо она не постоји.

Naravno da ne postoji srbijanska nacija.

Sve vreme govorim, da se ne može poistovećivati narod (nacija !!!!!!!!!!!) sa državom.

Ovde se govorilo o d r ž a v lj a n s t v u. Iz reči država.

Administrativno pitanje.

1. Koja država ima obavezu da ti isplaćuje penziju jer si njenim fondovima plaćao doprinose.
2. Koja država mora da vodi računa o tvojim potrebama, socijalnim, energetskim, kulturnim .... i da vodi politiku radi zadovoljavanja svih tvojih potreba, jer njoj plaćaš poreze.
3. Da uredi sistem u kojem će odgovarati svako ko te prebije ili pokrade.
4. Da pomiluje npr. nekog novinara Lasla jer isti ima državljanstvo Republike Srbije (srbijansko), ali je of course, i dalje Mađar po nacionalnosti, poBogu i zaBoga.

U smislu navedenog, svi narodi (nacije !!!!!!) koji žive u Srbiji (kao državi - predsednik, skupština, vlada, uprave, gradonačelnici, opštine ....), odnosni pripadnici tih naroda (svi oni koje navodiš), koji plaćaju porez državi Srbiji, odatle vuku i oređena prava, kao državljani Republike Srbije, a ako iz ovoga hoćeš reči državljanstvo da dodaš pridev, u pitanju je srbijansko državljanstvo.

Ovo ne menja i ne sme da promeni pravo Srbina, Mađara, Bugara, Roma, Šiptara i pripadnika svih drugih naroda (nacija!!!!!!!!!!), koji plaćaju porez u državi Srbiji i imaju srbijansko državljanstvo, da i dalje budu Srbi, Mađari, Bugari, Romi i Šiptari po nacionalnosti, odnosno i dalje pripadnici svog naroda (uglavnom se razlikuju po istoriji, veri, kulturi, jeziku, tradiciji, ponekad i boji kože, pa i temperamentu).

Ovo ne menja i ne sme da promeni pravo Srbina, Mađara, Bugara, Roma, Šiptara i pripadnika svih drugih naroda (nacija!!!!!!!!!!), koji plaćaju porez u državi Srbiji i imaju srbijansko državljanstvo, da i dalje budu Srbi, Mađari, Bugari, Romi i Šiptari po nacionalnosti, odnosno i dalje pripadnici svog naroda (uglavnom se razlikuju po istoriji, veri, kulturi, jeziku, tradiciji, ponekad i boji kože, pa i temperamentu).

Pa takvo drzavljanstvo jednostavno ne postoji.Barem ne u Srbiji, ali nako ni medjunarodno, ljudi imaju putne isprave na kojima stoji da su srpski drzavljani.
Uzima se potvrda o srpskom drzavljanstvu da bi se dokazalo da je neko srpski drzavljanin.

Kako vi to nazivate, to sa stvarnoscu u Srbiji zaista nema nikakve veze.

Pogrešno.Ne da si Srbijanka nego značenje riječi Srbijanka u jezicima naroda Crne Gore,Krajine,Republike Srpske,Hrvatske,Federacije Bosne i Hercegovine.Ne znam o kakvim bitkama govoriš.Srbija nikad nije bila u ratu zbog naroda Republike Srpske. Bilo je materijalne pomoći u toj pravednoj borbi,to stoji.

Srpski je jezik samo jedan. Zna se gde je pravljen,ko ga je pravio, kojim i kakvim jezicima barataju ljudi iz nekakvih bosanskih,crnogorskih krajinskih vukoyebina , nas jednostavno
ne zanima. Tako ucimo u skoli, ili mozda vi Seseljevci imate neke druge standarde za srpski?

Pa takvo drzavljanstvo jednostavno ne postoji.Barem ne u Srbiji, ali nako ni medjunarodno, ljudi imaju putne isprave na kojima stoji da su srpski drzavljani.
Uzima se potvrda o srpskom drzavljanstvu da bi se dokazalo da je neko srpski drzavljanin.

Kako vi to nazivate, to sa stvarnoscu u Srbiji zaista nema nikakve veze.

Državljanstvo ne može biti ovakvo ili onakvo. Državljanstvo je državljanstvo.

Ljudi nemaju putne isprave u kojima im stoji da su srpski državljani jer srpsko državljanstvo ne postoji, već imaju putne isprave u kojima im stoji da su državljani Republike Srbije.

Ne uzima se potvrda o srpskom državljanstvu jer takvo državljanstvo ne postoji, već se uzima Uverenje o državljanstvu Republike Srbije.

Državljanstvo ne može biti ovakvo ili onakvo. Državljanstvo je državljanstvo.

Ljudi nemaju putne isprave u kojima im stoji da su srpski državljani jer srpsko državljanstvo ne postoji, već imaju putne isprave u kojima im stoji da su državljani Republike Srbije.

Ne uzima se potvrda o srpskom državljanstvu jer takvo državljanstvo ne postoji, već se uzima Uverenje o državljanstvu Republike Srbije.

Nije sija , nego vrat? Jel tako?

I od kuda onda izraz " srpsko drzavljanstvo, srpski jezik, srpska istorija"?
i pitanje" imas srpsko,hrvatsko ili nemacko drzavljanstvo"?
Govoris srpski ili jezik Republike Srbije"

U potvrdi o drzavljanstvu stoji lepo rubrika:
drzavljanstvo: srpsko

Nego kako stoji u bosanskima artijama to o drzavljanstvu?

Koji pasos ( putne isparve ) imaju ljudi iz RS?

U potvrdi o drzavljanstvu stoji lepo rubrika:
drzavljanstvo: srpsko

U uverenju stoji rubrika državljanstvo: Republike Srbije.

Kada je reč o temi država i narod, kao i o značenju reči državljanstvo, to je tako. Zašto? Zato što je srpski jezik bogatiji od nekih drugih jezika, pre reč Srbin označava pripadnika nacije, a reč Srbijanac označava državljanina Republike Srbije.

Moja diskusuja nije na temu vukoyebina, već činjenična u pogledu jezika i administracije.

A ako pričamo o vukoyebinama, tu bi moglo mnogo da se priča, a da Srbi nikada ne izvuku zaključak,
da su podele tog tipa upravo uzrok svega što nas je zadesilo, da mi nismo prepoznali niti institucionalizovali
minimum srpskog interesa ...., a da ne pričam o našem poturčavanju i sl....

Ono što ne mogu nikada da prihvatim, to je nekakvo naglašavanje da je neki Srbin iz Bosne ili Kosova ili Republike Srpske, veći ili manji Srbin od Srbina iz Srbije ili Kanade ili bilo šta što bi nekome moglo da padne na pamet. Mađar je za Mađarsku državu i za svakog drugog Mađara, Mađar. O Šiptarima da i ne govorim. A biće da su se Srbi iz vukoyebina, malo naučili od drugih naroda sa kojima su živeli na istoj teritoriji, pa kad su došli u Bgd. na primer kao izbeglice, drže se ko jedan. Jedan drugome sve završavaju, gde god da rade i na bilo kojoj udaljenosti (opština, policija, bilo koja gradska služba), tu su da priskoče jedan drugom. Oko ovoga bi trebalo malo da se zapitamo, mi Srbijanci. :think:

Srpski je jezik samo jedan. Zna se gde je pravljen,ko ga je pravio, kojim i kakvim jezicima barataju ljudi iz nekakvih bosanskih,crnogorskih krajinskih vukoyebina , nas jednostavno
ne zanima. Tako ucimo u skoli, ili mozda vi Seseljevci imate neke druge standarde za srpski?

Svako dobro i prijatno

Dok god ima snalazljivih, bice i srbijanaca..
srbijanci.jpg

Back