Srbijanac

Ti dajes link nekakvih Banjalucana da ja od njih naucim da sam Srbijanka. Neka hvala. Celu yebadu su oni smislili.
To je imenica koja u krajevima zapadno od Drine,u Vojvodini i Crnoj Gori označava etničke Srbe u tzv. užoj Srbiji.Kad neko u tim krajevima bio on Srbin,musliman ili katolik vidi na tv ekranu npr. kolo iz Šumadije,on će pomisliti ili reći da su to Srbijanci i Srbijanke.Kako Srbi u Srbiji sami sebe nazivaju sasvim je drugi par opanaka.Zar svi mi stanovnike jedne velike evropske države ne nazivano Nemci,Nijemci tj.oni koji ne znaju da govore ili koji ne govore a oni se sami nazivaju drugačije.

Poslednja izmena:
Politička geografija, posebno na Balkanu, nije trajna kategorija da bi iz nje izvlačio geografsku odrednicu.
Srbija je tamo gde su Srbi uspeli da je ostvare. Tokom vekova je ona menjala svoje granice, a i gografske regione gde se prostirala. Nekad je bila od Vrbasa do Kopaonika, nekad od Neretve do Strume, nekad od Korinta do Save, Nekad od Save do Pečuja, nekad od Đevđelije do Save... Čak i nekadašnja središta Srbije nisu unutar sadašnje Srbije...
Srbija nema dovoljno trajne granice da bi bila gografski pojam, a sam izraz Srbijanac služi za odvajanje Srba iz Šumadije, Pomoravlja i Timočke krajine od Srba iz Panonije, Bosne, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, Crne Gore i to na kurtuloroškoj osnovi, a za to nema razloga, osim ako želiš da deliš naciju.

Pa nisu ni pojmovi iz fizicke geografije neke trajne kategorije. Na mestu panonske nizije nekada je bilo more. Geografija nisu samo imena planina i tokova reka, i Srbija je geografski pojam, politicko-geografski pojam. Nije samo fizicka geografija- geografija.

Sto se tice reci Srbijanac, ja sam celu sustinu objasnio u onom mom postu. Reci ne mogu da dele naciju. Svaka imenica u sebi sadrzi neku kulturolosku osnovu verovatno, tako da ni sa tim nema nikakvih problema. Cak, posto se rec Srbijanac vecinom ne koristi u nekom negativnom kontekstu, onda ne mozes ni da pozoves u pomoc politicku korektnost u jeziku (kao sto npr. neko poziva tu pomoc u slucaju reci Siptar koja se zaista u srpskoj jezickoj praksi u ogromnom broju slucajeve koristi u negativnom kontekstu). Rec Srbijanac je normalna rec koju koriste milioni ljudi, i ne razumem zbog cega bi je nabijali na kolac osim ako niste optereceni sa glupostima. Mislim, ja tu rec ne koristim zato sto se ne koristi u mojoj zajednici, ali zaista nemam nikakav problem da je koristi ko god hoce. Problem je samo i iskljucivo kada se nesto koristi u negativnom kontekstu. I to ne vazi samo za ovu rec, nego za bilo koju rec.

Osnovni problem u ovakvim rspravama je u tome sto ljudi jednostavno nemaju pojma o jeziku, pa histerisu svaki put zbog nekakvih gluposti. Oni ne razumeju sta je to jezik, iako se busaju u grudi sa svojim maternjim jezikom. Plus, niko od tih histerika i ne ume da shvati da je rec jedna stvar, a pojam na koji se ta rec odnosi potpuno druga stvar. Zaista, sto sam matoriji, potpuno shvatam zasto su neki hteli da 'degradiraju filozofiju' pa su je pretvorili u neku nauku o jeziku. Ljudima je potrebno objasnjavati osnove jezika i sta je to jezik, a ne da ovako pomahnitalo teturaju kao da su pijani.

Jednostavno, ljudi treba da se malo opuste.

Poslednja izmena:
To je imenica koja u krajevima zapadno od Drine,u Vojvodini i Crnoj Gori označava etničke Srbe u tzv. užoj Srbiji.Kad neko u tim krajevima bio on Srbin,musliman ili katolik vidi na tv ekranu npr. kolo iz Šumadije,on će pomisliti ili reći da su to Srbijanci i Srbijanke.Kako Srbi u Srbiji sami sebe nazivaju sasvim je drugi par opanaka.Zar svi mi stanovnike jedne velike evropske države ne nazivano Nemci,Nijemci tj.oni koji ne znaju da govore ili koji ne govore a oni se sami nazivaju drugačije.

Ne, mi te nazivamo Shvabama, na opste cudjenje, ali i radost tih koje tako zovemo, iz prostog razloga sto Shvabe u Nemackoj sluze za primer vrednog,stedljivog i postenog coveka.
Ali , to bi bilo isto kao kada bih ja nekog iz Velike Britanije nazivala Skotlandjininom. Nemacka sama ima 5-6 imena, pa je tako Rusi nazivaju Germanijom, ali se jezik zove nemacki.
Tyskland (Skandinavci), Gremnay Anglosaksonci, Alemagne Francuzi, itd. Medjutim to onda vazi za ceo narod, sve drzavljane te Nemacke, i Turke,Grke, Srbe, Induse, znaci da je
svako Nemac ko ima nemacko drzavljanstvo. Za Srbiju i Srbe postoji samo jedno ime , a to je Srbija i Srbi, sta i kako zele slusaoci laHke muzike od preko Drinu, za to nas zabole
nesto.

Ne, Srbijanac je "Čovek iz Srbije" bez obzira na narod.

Srbijanac,
Australijanac
Britanac

Izuzetak su nove države koje su mladje od 70-80 godina pa u jeziku nije došlo do stvaranja naziva za nih.

Nemačka (postoji od 1871)
Slovenija (1991)
Slovačka (1992)
itd.

Nemacka kao drzava postoji zaista od 1871, ali Nemci postoje od nesto ranije:D Narocito jezik, kultura, a to je i glavna odrednica jednog naroda.
Tako je i sa Srbijom, Srbima, srpskom kulturom i jezikom. Uostalom, sam izraz Nemci star je vise od hiljadu godina, kreitan negde na danasnjoj granici
Ceske i Nemacke u vreme kada slovenska i germanska plemena nisu mogla da se sporazumeju pa su im slovenska dala ime "Nemci", "Nemi".
Znaci, nema veze sa osnivanjem drzave.

Uostalom, isto vazi i za Holandjana. Oni i drzavu i sebe zovu Nizozemcima, u svim jezicima se zove ( u raznim prevodima) zvanicno Nizozemska, ali
je i kod nas ( a i u Nemackoj ) uobicajeno reci u govornom jeziku Holandija i Holandjanin, pa i jezik nazivati holandskim.

Svajcarac je svako ko je gradjanin Svajcarske , svejedno koje je vere i kojim jezikom govori.
Tako je i Darko Saric, recimo Svajcarac.

"Srbijanac" je GEOGRAFSKA ODREDNICA, a ne NACIONALNA!

To 95% Srba ne razume dobro.

Da su i Albanci na Kosovu bili SRBIJANCI (ne Srbi, posto nisu Srbi, ali jesu Srbijanci, posto su gradjani drzave Srbije) - nikada se ne bi mogli ocepiti od Srbije !
Ima smisla!

Pitanje za protivnike korišćenja reči Srbijanac: "Kako se nazivaju građani Srbije (samo i jedino Srbije - nemaju dvojno državljanstvo!) ako nisu Srbi po nacionalnosti?"

Za Srbiju i Srbe postoji samo jedno ime , a to je Srbija i Srbi, sta i kako zele slusaoci laHke muzike od preko Drinu, za to nas zabole
nesto.
Niko i ne očukuje da će stanovnici Srbije početi da se izjašnjavaju kao Srbijanci zato što ih drugi tako nazivaju.I nas nazivaju pogrdno Bosancima ali nećemo zbog toga i postati Bosanci.

Ima smisla!

Pitanje za protivnike korišćenja reči Srbijanac: "Kako se nazivaju građani Srbije (samo i jedino Srbije - nemaju dvojno državljanstvo!) ako nisu Srbi po nacionalnosti?"

Bre, aj se urazumite, mucnite malo glavom, ukljucite nekakav IQ koji ( ako) vam je dao Bog!!!!

Vi ,( nazalost) zivite, radjate se, crkva ( crkve) vas uce da se delite, uce vas partije, ideologije, sto nacionalne, sto klerofasisticke, da covek koji je rodjen
u drzavi Srbiji, covek ciji preci zive tu vec stotinama godinama, mora da ima narodnost i nacionalnost, a vidi cuda koji je tu rasizam na delu,
to se odredjuje po verskoj pripadnost, po boji koze ne, jer nemamo ni kosooke, ni Afrikance.

Ajde da postavimo pitanje sta je nacionalnost, sta je narodnost?

Nigde, ali nigde na ovom belom i crnom svetu ljudi se ne dele samo na osnovu svoje religiozne pripadnosti.

Ali , vidi cuda, u Srbiji je tako.
Ja sada treba da prihvatim razlicitost izmedju mene ( pravoslavne Srpkinje) i nekog Minga ( Srbina , s kim se istorija malo poigrala ) koji je musliman?

Pa necu, a ako je on normalan( nije to bas sigurno) , nece ni on.

Poslednja izmena:
Niko i ne očukuje da će stanovnici Srbije početi da se izjašnjavaju kao Srbijanci zato što ih drugi tako nazivaju.I nas nazivaju pogrdno Bosancima ali nećemo zbog toga i postati Bosanci.

Ja svakoga ko zivi na teritoriji BiH nazivam Bosancem i tu se nece nista menjati.

Moguce je da ima u BiH i 3 coveka koji su Sefardi, ali su za nas Srbe i oni Bosnaci. Kao i Romi , recimo.

Uostalom, ja sam to bas , od vas Srba iz Bosne i naucila da ste vi ponosni Bosanci. Ima i nekakva pesma " kad ljubi Bosanac",

Kasn je Janko na Kosovo stigao, kasno ste vi poceli da mantrate da ste SRbi.
Dosao vam je Dr,Dabic iz Crne Gore da vam objasnjava ko ste?

Mi nikada nismo imali tu gadnu boljku " nedostatak ili kriza idetniteta". Vi ste s tom boljkom jahali na belim konjima, krojili kape
kojekome, ali nama necete.

A Francuska? A Španija? A Danska? A Grčka?

Francuska je i prva počela sa tim nazivom - isto kao SRBIJANAC. Francuzi ne postoje kao autohtoni narod već su bili Alzašani, Lorenci, Bretonci, Provansanci itd - jer su sastavljeni od puno plemena Franačke. Dakle naziv
FRANCUZ - dobijen je iz naziva države FRANCUSKE. Inače ko zna Francuski znaće da je sam naziv loše preveden na Srpski - i kaže se FRANCAISE - Francuz u stvari ne kaže "JA SAM FRANCUZ" on kaže "Je Suis Française" na srpskom bi bio direktan prevod "Ja sam Francuski, Ja sam iz Francuske" - što se na Engleskom prevodu lepo vidi "I am French" - "Ja sam Francuski, Ja sam iz Francuske".

Francuszi su i izmislili modernu naciju i FRANCUZ=SRBIJANAC kada se gradjanima daje ime po državi u kojoj žive.

Španija sasvim isto - Španci su grupa naroda - Galičani, Leonci, Katalonci, Baski - ali su svi Španci jer su iz Španije.

Danska je Divan primer "DENMARK" = Zemlja u kojoj su živeli Dani - Dani su istorijsko pleme Dani+Mark (zemlja) dakle i tu su ljudi dobili ime po državi

Grčka je istorijska država mnogo plemena koji su dobili ime po zemlji u kojoj žive (Tračani itd...)

Nemacka kao drzava postoji zaista od 1871, ali Nemci postoje od nesto ranije:D Narocito jezik, kultura, a to je i glavna odrednica jednog naroda.
Tako je i sa Srbijom, Srbima, srpskom kulturom i jezikom. Uostalom, sam izraz Nemci star je vise od hiljadu godina, kreitan negde na danasnjoj granici
Ceske i Nemacke u vreme kada slovenska i germanska plemena nisu mogla da se sporazumeju pa su im slovenska dala ime "Nemci", "Nemi".
Znaci, nema veze sa osnivanjem drzave.

Uostalom, isto vazi i za Holandjana. Oni i drzavu i sebe zovu Nizozemcima, u svim jezicima se zove ( u raznim prevodima) zvanicno Nizozemska, ali
je i kod nas ( a i u Nemackoj ) uobicajeno reci u govornom jeziku Holandija i Holandjanin, pa i jezik nazivati holandskim.

Svajcarac je svako ko je gradjanin Svajcarske , svejedno koje je vere i kojim jezikom govori.
Tako je i Darko Saric, recimo Svajcarac.

Ne govorimo o Narodu već o državi - Nemačka postoji tek od 1871 godine, a sastojala se iz Pruske, Bavarske, Holštajna, Pomeranije, Šlezije. Jako puno naroda, koji su dobili opet ime po Državi u kojoj žive.

Odličan primer inače - Kada je Bizmark ujedinjavao Nemačku onda je stari Pruski kralj plakao pred njim i govorio "Ja sam Prus, Mi smo Prusi, nismo Nemci i ne želimda budem car nekakve Nemačke"

Naziv "Nemačka" vrlo je sličaj "Jugoslavija" - skup srodnih plemena.

Ima smisla!

Sasvim tako.
Ljudi iz neke države dobijaju naziv po imenu države u kojoj žive.

Na primer-

Srbin u Srbiji će biti:

1. Srbin - po narodnosti
2. Srbijanac - po državljanstvu

Kada dobije Švajcarsko državljanstvo tog trenutka prestaje da bude Srbijanac i postaje Švajcarac- a ostaje Srbin.

Ja svakoga ko zivi na teritoriji BiH nazivam Bosancem i tu se nece nista menjati.

Moguce je da ima u BiH i 3 coveka koji su Sefardi, ali su za nas Srbe i oni Bosnaci. Kao i Romi , recimo.

Uostalom, ja sam to bas , od vas Srba iz Bosne i naucila da ste vi ponosni Bosanci. Ima i nekakva pesma " kad ljubi Bosanac",

Mi nikada nismo imali tu gadnu boljku " nedostatak ili kriza idetniteta". Vi ste s tom boljkom jahali na belim konjima, krojili kape

kojim to nama, ti si turkinja?

Ako su Moravci Srbijanci po kojoj to izvrnutoj logici to nisu Kosovci, Metohijci, Bače, Sremci i Banaćani?

Не могу Срби Косовци да буду Срби Моравци, или Шумадинци односно Србијанци јер су Србијанци - Срби из матице, Срби из централне Србије; а не могу то бити ни Срби Сремци или Банаћани ("Лале"), нити Босанци (Срби из Босне) из истог разлога - не живе у централној Србији.
Не знам где је ту логика "изврнута".

Poslednja izmena:
Uz sve to tu je i nesavršenost jezika, posebno Srpskog koji zbog istorijskih uslova (turska okupacija, manjak pismenih ljudi) nije uspeo da se razvija čitave vekove i pun je pogrešnih reči i izraza.

"FRANCUZ" je naziv za čoveka iz Francuske. Ne za narodnost. U Francuskoj ima puno narodnosti. Francuzi su i izmislili modernu definiciju "Gradjanin" i "Gradjanska država" ali i "Nacija" i "Nacionalna država".

Francuzi u stvari nemaju naziv i imenicu "FRANCUZ" - oni umesto toga koriste "FRANCAISE" - pridev koji u previdu znači "Iz Francuske" ili još bolje "FRANCUŽANIN"
To se lepo vidi iz drugih jezika:

Engelski: I AM FRENCH , opet PRIDEV "French" koji znači "FRANCUSKI"
Nemački: Er ist Franzose prevod je "On je Francuski" "On je iz Francuske" opet pridevi.

Uz sve to tu je i nesavršenost jezika, posebno Srpskog koji zbog istorijskih uslova (turska okupacija, manjak pismenih ljudi) nije uspeo da se razvija čitave vekove i pun je pogrešnih reči i izraza.

"FRANCUZ" je naziv za čoveka iz Francuske. Ne za narodnost. U Francuskoj ima puno narodnosti. Francuzi su i izmislili modernu definiciju "Gradjanin" i "Gradjanska država" ali i "Nacija" i "Nacionalna država".

Francuzi u stvari nemaju naziv i imenicu "FRANCUZ" - oni umesto toga koriste "FRANCAISE" - pridev koji u previdu znači "Iz Francuske" ili još bolje "FRANCUŽANIN"
To se lepo vidi iz drugih jezika:

Engelski: I AM FRENCH , opet PRIDEV "French" koji znači "FRANCUSKI"
Nemački: Er ist Franzose prevod je "On je Francuski" "On je iz Francuske" opet pridevi.

То су неизбежне језичке "керефеке".
Нпр. Грци називају Французе (још увек, и званично) Галима, Француску зову Галија, мада су Гали били само један од народа који је живео на територији Француске, а Швајцарце - Хелветима, како су их називали још у време Римске републике.

Poslednja izmena:

Prava Srpkinja bi znala da se kaže Kasno Marko a ne Janko na Kosovo stiže.
Ne znam kome smo mi krojili kapu,daleko smo mi bili od pozicije da odlučujemo o drugima, uglavnom su drugi odlučivali o nama.No s tim je ,nadam se, gotovo.Posebno sad kad je razdruživanje Federacije i Srpske samo pitanje vremena.Bosanci u političkom smislu bili smo samo krajem osmanlijske i tokom austrougarske uprave dok se nekakav bosanski identitet kod naroda nikad nije primio.Mi smo sebe nazivali Rišćani a od druge polovine 19 vijeka Srbi.Nema tu nikakvog dvojnog identiteta posebno sad kad imamo svoju republiku.

Poslednja izmena:
Ne govorimo o Narodu već o državi - Nemačka postoji tek od 1871 godine, a sastojala se iz Pruske, Bavarske, Holštajna, Pomeranije, Šlezije. Jako puno naroda, koji su dobili opet ime po Državi u kojoj žive.

Odličan primer inače - Kada je Bizmark ujedinjavao Nemačku onda je stari Pruski kralj plakao pred njim i govorio "Ja sam Prus, Mi smo Prusi, nismo Nemci i ne želimda budem car nekakve Nemačke"

Naziv "Nemačka" vrlo je sličaj "Jugoslavija" - skup srodnih plemena.
Da, ali uvek postoji ono " ali" sto devojci srecu kvari.

Nemacka je ujedinjena ( ove budalastine o pruskom kralju je ronio gorke suze, pricaj zamlatama koje veruju u takve budalastine) na osnovu istog jezik
i iste kulture. Sama rec vec Deutschland znaci zemlja u kojoj zive oni koji govore nemacki.

Nemacka je ujedinjena po zelji svih ucesnika u igri, pa i Bavarske, ali i tog Vilhelma ( koji sa cuvenom istorijom Pruske nemaju nikakve veze) koga
je Bizmark vodao ko dvorsku ludu i krunisao ga je za cara u hali sa ogledalima u Versaju.

Prava Srpkinja bi znala da se kaže Kasno Marko a ne Janko na Kosovo stiže.
Ne znam kome smo mi krojili kapu,daleko smo mi bili od pozicije da odlučujemo o drugima, uglavnom su drugi odlučivali o nama.No s tim je ,nadam se, gotovo.Posebno sad kad je razdruživanje Federacije i Srpske samo pitanje vremena.Bosanci u političkom smislu bili smo samo krajem osmanlijske i tokom austrougarske uprave dok se nekakav bosanski identitet kod naroda nikad nije primio.Mi smo sebe nazivali Rišćani a od druge polovine 19 vijeka Srbi.Nema tu nikakvog dvojnog identiteta posebno sad kad imamo svoju republiku.

Kao sto se kod Srba i u Srbiji nikada nije primio "srbijanski mentalitet" a u koji vi zelite da me ubedite da postoji.#

Za vas konkretno, nama je u Srbiji svejedno. I da li ste Bosanci, Dodikovci ,Seseljevci , samo bismo zamolili da ostanete kod kuce, zivite srecno,
da nam se ne mesate u nase zivote.

Kao sto se kod Srba i u Srbiji nikada nije primio "srbijanski mentalitet" a u koji vi zelite da me ubedite da postoji.#

Za vas konkretno, nama je u Srbiji svejedno. I da li ste Bosanci, Dodikovci ,Seseljevci , samo bismo zamolili da ostanete kod kuce, zivite srecno,
da nam se ne mesate u nase zivote.
Šta to znači mešati se u vaše živote.progoni li tebi neki "Bosanac" ?

Back