Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Pa ako ne promeni drzavljanstvo broji se,ne znam o kakvim formularima je rec![]()
Vidi, objasnjeno je nekoliko puta, vas nekolicina ne zelite da shvatite sustinu, tako da ja ne znam vise sta da obajsnjavam.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa ako ne promeni drzavljanstvo broji se,ne znam o kakvim formularima je rec![]()
Vidi, objasnjeno je nekoliko puta, vas nekolicina ne zelite da shvatite sustinu, tako da ja ne znam vise sta da obajsnjavam.
To je imenica koja u krajevima zapadno od Drine,u Vojvodini i Crnoj Gori označava etničke Srbe u tzv. užoj Srbiji.Kad neko u tim krajevima bio on Srbin,musliman ili katolik vidi na tv ekranu npr. kolo iz Šumadije,on će pomisliti ili reći da su to Srbijanci i Srbijanke.Kako Srbi u Srbiji sami sebe nazivaju sasvim je drugi par opanaka.Zar svi mi stanovnike jedne velike evropske države ne nazivano Nemci,Nijemci tj.oni koji ne znaju da govore ili koji ne govore a oni se sami nazivaju drugačije.Ti dajes link nekakvih Banjalucana da ja od njih naucim da sam Srbijanka. Neka hvala. Celu yebadu su oni smislili.
Znači....Srbijanac...NIJE DOMAĆIN...nego...DOĐOŠ...![]()
Ne, Srbijanac je "Čovek iz Srbije" bez obzira na narod.
Srbijanac,
Australijanac
Britanac
Izuzetak su nove države koje su mladje od 70-80 godina pa u jeziku nije došlo do stvaranja naziva za nih.
Nemačka (postoji od 1871)
Slovenija (1991)
Slovačka (1992)
itd.
interesuje me zasto mnogi ne prihvataju ovaj termin i smatraju ga uvredljivim?
Politička geografija, posebno na Balkanu, nije trajna kategorija da bi iz nje izvlačio geografsku odrednicu.
Srbija je tamo gde su Srbi uspeli da je ostvare. Tokom vekova je ona menjala svoje granice, a i gografske regione gde se prostirala. Nekad je bila od Vrbasa do Kopaonika, nekad od Neretve do Strume, nekad od Korinta do Save, Nekad od Save do Pečuja, nekad od Đevđelije do Save... Čak i nekadašnja središta Srbije nisu unutar sadašnje Srbije...
Srbija nema dovoljno trajne granice da bi bila gografski pojam, a sam izraz Srbijanac služi za odvajanje Srba iz Šumadije, Pomoravlja i Timočke krajine od Srba iz Panonije, Bosne, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, Crne Gore i to na kurtuloroškoj osnovi, a za to nema razloga, osim ako želiš da deliš naciju.
To je imenica koja u krajevima zapadno od Drine,u Vojvodini i Crnoj Gori označava etničke Srbe u tzv. užoj Srbiji.Kad neko u tim krajevima bio on Srbin,musliman ili katolik vidi na tv ekranu npr. kolo iz Šumadije,on će pomisliti ili reći da su to Srbijanci i Srbijanke.Kako Srbi u Srbiji sami sebe nazivaju sasvim je drugi par opanaka.Zar svi mi stanovnike jedne velike evropske države ne nazivano Nemci,Nijemci tj.oni koji ne znaju da govore ili koji ne govore a oni se sami nazivaju drugačije.
Ne, Srbijanac je "Čovek iz Srbije" bez obzira na narod.
Srbijanac,
Australijanac
Britanac
Izuzetak su nove države koje su mladje od 70-80 godina pa u jeziku nije došlo do stvaranja naziva za nih.
Nemačka (postoji od 1871)
Slovenija (1991)
Slovačka (1992)
itd.
Ima smisla!"Srbijanac" je GEOGRAFSKA ODREDNICA, a ne NACIONALNA!
To 95% Srba ne razume dobro.
Da su i Albanci na Kosovu bili SRBIJANCI (ne Srbi, posto nisu Srbi, ali jesu Srbijanci, posto su gradjani drzave Srbije) - nikada se ne bi mogli ocepiti od Srbije !
Niko i ne očukuje da će stanovnici Srbije početi da se izjašnjavaju kao Srbijanci zato što ih drugi tako nazivaju.I nas nazivaju pogrdno Bosancima ali nećemo zbog toga i postati Bosanci.Za Srbiju i Srbe postoji samo jedno ime , a to je Srbija i Srbi, sta i kako zele slusaoci laHke muzike od preko Drinu, za to nas zabole
nesto.
Ima smisla!
Pitanje za protivnike korišćenja reči Srbijanac: "Kako se nazivaju građani Srbije (samo i jedino Srbije - nemaju dvojno državljanstvo!) ako nisu Srbi po nacionalnosti?"
Niko i ne očukuje da će stanovnici Srbije početi da se izjašnjavaju kao Srbijanci zato što ih drugi tako nazivaju.I nas nazivaju pogrdno Bosancima ali nećemo zbog toga i postati Bosanci.
A Francuska? A Španija? A Danska? A Grčka?
Nemacka kao drzava postoji zaista od 1871, ali Nemci postoje od nesto ranijeNarocito jezik, kultura, a to je i glavna odrednica jednog naroda.
Tako je i sa Srbijom, Srbima, srpskom kulturom i jezikom. Uostalom, sam izraz Nemci star je vise od hiljadu godina, kreitan negde na danasnjoj granici
Ceske i Nemacke u vreme kada slovenska i germanska plemena nisu mogla da se sporazumeju pa su im slovenska dala ime "Nemci", "Nemi".
Znaci, nema veze sa osnivanjem drzave.
Uostalom, isto vazi i za Holandjana. Oni i drzavu i sebe zovu Nizozemcima, u svim jezicima se zove ( u raznim prevodima) zvanicno Nizozemska, ali
je i kod nas ( a i u Nemackoj ) uobicajeno reci u govornom jeziku Holandija i Holandjanin, pa i jezik nazivati holandskim.
Svajcarac je svako ko je gradjanin Svajcarske , svejedno koje je vere i kojim jezikom govori.
Tako je i Darko Saric, recimo Svajcarac.
Ima smisla!
Pitanje za protivnike korišćenja reči Srbijanac: "Kako se nazivaju građani Srbije (samo i jedino Srbije - nemaju dvojno državljanstvo!) ako nisu Srbi po nacionalnosti?"
Ja svakoga ko zivi na teritoriji BiH nazivam Bosancem i tu se nece nista menjati.
Moguce je da ima u BiH i 3 coveka koji su Sefardi, ali su za nas Srbe i oni Bosnaci. Kao i Romi , recimo.
Uostalom, ja sam to bas , od vas Srba iz Bosne i naucila da ste vi ponosni Bosanci. Ima i nekakva pesma " kad ljubi Bosanac",
Kasn je Janko na Kosovo stigao, kasno ste vi poceli da mantrate da ste SRbi.
Dosao vam je Dr,Dabic iz Crne Gore da vam objasnjava ko ste?
Mi nikada nismo imali tu gadnu boljku " nedostatak ili kriza idetniteta". Vi ste s tom boljkom jahali na belim konjima, krojili kape
kojekome, ali nama necete.
Ako su Moravci Srbijanci po kojoj to izvrnutoj logici to nisu Kosovci, Metohijci, Bače, Sremci i Banaćani?
Uz sve to tu je i nesavršenost jezika, posebno Srpskog koji zbog istorijskih uslova (turska okupacija, manjak pismenih ljudi) nije uspeo da se razvija čitave vekove i pun je pogrešnih reči i izraza.
"FRANCUZ" je naziv za čoveka iz Francuske. Ne za narodnost. U Francuskoj ima puno narodnosti. Francuzi su i izmislili modernu definiciju "Gradjanin" i "Gradjanska država" ali i "Nacija" i "Nacionalna država".
Francuzi u stvari nemaju naziv i imenicu "FRANCUZ" - oni umesto toga koriste "FRANCAISE" - pridev koji u previdu znači "Iz Francuske" ili još bolje "FRANCUŽANIN"
To se lepo vidi iz drugih jezika:
Engelski: I AM FRENCH , opet PRIDEV "French" koji znači "FRANCUSKI"
Nemački: Er ist Franzose prevod je "On je Francuski" "On je iz Francuske" opet pridevi.
Prava Srpkinja bi znala da se kaže Kasno Marko a ne Janko na Kosovo stiže.Ja svakoga ko zivi na teritoriji BiH nazivam Bosancem i tu se nece nista menjati.
Moguce je da ima u BiH i 3 coveka koji su Sefardi, ali su za nas Srbe i oni Bosnaci. Kao i Romi , recimo.
Uostalom, ja sam to bas , od vas Srba iz Bosne i naucila da ste vi ponosni Bosanci. Ima i nekakva pesma " kad ljubi Bosanac",
Kasn je Janko na Kosovo stigao, kasno ste vi poceli da mantrate da ste SRbi.
Dosao vam je Dr,Dabic iz Crne Gore da vam objasnjava ko ste?
Mi nikada nismo imali tu gadnu boljku " nedostatak ili kriza idetniteta". Vi ste s tom boljkom jahali na belim konjima, krojili kape
kojekome, ali nama necete.
Da, ali uvek postoji ono " ali" sto devojci srecu kvari.Ne govorimo o Narodu već o državi - Nemačka postoji tek od 1871 godine, a sastojala se iz Pruske, Bavarske, Holštajna, Pomeranije, Šlezije. Jako puno naroda, koji su dobili opet ime po Državi u kojoj žive.
Odličan primer inače - Kada je Bizmark ujedinjavao Nemačku onda je stari Pruski kralj plakao pred njim i govorio "Ja sam Prus, Mi smo Prusi, nismo Nemci i ne želimda budem car nekakve Nemačke"
Naziv "Nemačka" vrlo je sličaj "Jugoslavija" - skup srodnih plemena.
Prava Srpkinja bi znala da se kaže Kasno Marko a ne Janko na Kosovo stiže.
Ne znam kome smo mi krojili kapu,daleko smo mi bili od pozicije da odlučujemo o drugima, uglavnom su drugi odlučivali o nama.No s tim je ,nadam se, gotovo.Posebno sad kad je razdruživanje Federacije i Srpske samo pitanje vremena.Bosanci u političkom smislu bili smo samo krajem osmanlijske i tokom austrougarske uprave dok se nekakav bosanski identitet kod naroda nikad nije primio.Mi smo sebe nazivali Rišćani a od druge polovine 19 vijeka Srbi.Nema tu nikakvog dvojnog identiteta posebno sad kad imamo svoju republiku.
Šta to znači mešati se u vaše živote.progoni li tebi neki "Bosanac" ?Kao sto se kod Srba i u Srbiji nikada nije primio "srbijanski mentalitet" a u koji vi zelite da me ubedite da postoji.#
Za vas konkretno, nama je u Srbiji svejedno. I da li ste Bosanci, Dodikovci ,Seseljevci , samo bismo zamolili da ostanete kod kuce, zivite srecno,
da nam se ne mesate u nase zivote.