Srbijanac

Исто као што не постоје Хрватијанци не постоје ни Србијанци. А то што смо ми нажалост прихватили те одреднице, и што нас Срби из Босне зову Србијанци, а ми њих Босанци то је друга ствар. То је знак да су нас успели поделити, а не заборавимо да је на таквим географским стварима настала црногорска нација.

Ali Blajbi, je l' kapiras ti da ne postoje ni Madjarijanci, ni Francuzijanci, ni Uzbekistanijanci, Klingonijanci, ni Hrvatijanci, vec samo Madjari, Uzbekistanci, Hrvati i Klingonci?

Zasto mi onda ne bismo sve gradjane Srbije lepo proglasili za Srbe, bez obzira na njihovo poreklo?

Tj, zasto da rec "Srbin" ne zameni to za sta bi ti koristio "Srbijanac"?

Predlazem da LINGVISTI izmisle ADEKVATNU REC za ovaj slucaj.

Rec "Srbin" ne treba menjati kada se radi o tvojoj nacionalnosti.

Ali, kada se radi o PRIPADNOSTI DRZAVI - onda si Srbijanac, kao i SVI ostali.

Naciju nikom ne mozes menjati, to ne ide.

narodima koji zive u Srbiji a sa kojima su Srbi ne tako danvo ratovali, na pamet ne pada da se izjasnjavaju kao Srbi (kao sto se recimo u Francuskoj Afrikanci i Arapi izjasnjavaju Francuzima), ali zato verujem da vecini njima ne smeta kad ih neko zove Srbijancima... pogotovo Bosnjacima, koji isto ocekuju i od Srba u Bosni

zanimljivo je da Bosnjaci misle da termin 'Bosanac' ujedinjenjuje narode u Bosni, dok mi smatramo da termin 'Srbijanac' razjedinjenjuje Srbe

i ko je tacno izmislio taj termin? ko nam je to proturio sa namerom da nas razjedini?

Problem je jer se termin izveden iz naziva drzave poistovecuje sa nacionalnom vecinom.
Tako kad se kaze-Bosanac, misli se najcesce na muslimana, tj. Bosnjaka. Jer su vecinsko stanovnistvo u BiH.
Kad kazes Srbijanac, podrazumeva se Srbin. A ne svi stanovnici Srbije.
Da ne bi bilo manipulacije i zabluda...Zato i postoje kategorije-drzavljanstvo, nacionalnost, verska opredeljenost, itd. ...Tako postoji npr. Srbin katolicke veroispovesti, drzavljanin BiH. Nista neobicno.
Pogotovo za ove prostore...

Рик, ти очигледно намерно мутиш воду. Уколико Србина сведеш на Србијанца, онда га постављаш у исту разину са Војвођанимом.

ok nemam nista protiv... mada mi se cini da se taj naziv vise odnosi na stanovnike centralne Srbije...

ja sam na primer Srbin Vojvodjanin, bas kao sto je Hrvat iz Dalmacije Dalmatinac
Pojam SRBIJANAC se vezuje za Srbe iz centralne Srbije . Nema nikakvu uvredljivu konotaciju .
Uvredljiv sinonoim bi bio GEDZA .
Srbijanci su Srbe iz Vojvodine zvali PRECANIMA ( iz preka , preko Dunava ) i nije imalo
uvredljivu konotaciju .

Back