Srbijanac

Жеља и јесте да се изједначе термини Србијанац и Босанац, на пример. Србија Србијанаца нема шта да тражи преко Дрине, Саве и Дунава. То је цела поента тог назива.

Vrlo gresis, to nema veze sa tim.

Problem Srba u Bosni je sasvim nesto drugo.

Nije pogrdna, zasto?

Meni Srbijanac zvuci sasvim ok.

Vise me pogadja kada neko se rodi u Srbiji, zivi u njoj i u pasosu mu pise: "Madjar"

Kakav Madjar ? Madjari zive u Madjarskoj.....Oni Madjari u Srbiji su - Srbijanci (po nacionalnosti Madjari)
A ono malo što je ostalo Srba u Mađarskoj su Mađarijanci jer otkud Srbi u Mađarskoj, oni žive u Srbiji! :)

a zasto da ne?
srbin srbijanac, madjar srbijanac i siptar srbijanac, bas lepo zvuci (pogotovo ovo trece).
nacionalna pripadnost srbin, a teritorijalna srbijanac (drzavljanstvo).

isti slucaj je i sa terminom bosanac.
svi stanovnici bosne su bosanci, ali su istovremeno srbi, hrvati, jevreji itd.
uopste, "anci" su uglavnom stanovnici neke drzave; amerikanci, bosanci, srbijanci, belgijanci... s tim sto postoje izuzeci (japanci, meksikanci)...

e sad, problem je u tome sto se termin srbijanac koristigde mu nije mesto.
tako ces najcesce cuti u fbih da sa jedne strane drine zive srbi a sa druge srbijanci.
zbog te zloupotrebe se neki srbi bune, cak i izbacuju iz upotrebe sasvim prirodan termin, srbijanac.
Pa kako može biti po državljanstvu Srbijanac? Srbija je dobila ime po narodu Srbima a ne obratno.

Nije pogrdna, zasto?

Meni Srbijanac zvuci sasvim ok.

Vise me pogadja kada neko se rodi u Srbiji, zivi u njoj i u pasosu mu pise: "Madjar"

Kakav Madjar ? Madjari zive u Madjarskoj.....Oni Madjari u Srbiji su - Srbijanci (po nacionalnosti Madjari)

Zabole me za Mađare, u pasošu mu piše srpsko državljastvo, može da doda veroispovest i tu ga veži, zašto bi bilo koja državna institucija pisala nacionalnost, ove godine može da se deklariše kao mađar, dogodine kao džedaj, jedan službeni jezik i ćao.
Zašto komplikovati sebi i drugima.

Oni Htravti u Bosni JESU BOSANCI (Bosanci su i Srbi i Bosnjaci koji u Bosni zive), a Hrvati u Hrvatskoj su Hrvatijanci, sto su i Srbi i Bosnjaci u Hrvatskoj.
Koliko se.eš, stvarno si jedinstven biser na svetu! :hahaha:
Srbi su Srbi, turcoguzi sebe nazivaju novokomponovanim nepostoječim nazivom bošnjaci, iako su Muslimani, večinom poturice...

Srbijanac je termin koji je nastao davno, pre više vekova, i bio je sinonim i čast nositi takav naziv, sve dok Srbija oslobađajući se od Turaka, i naseljavajući Srbiju drugim Narodima sa Muslimanskim poreklom i pojedinima, nije do prošlog veka dovela situaciju da se nezna ko je Srbin, a ko nazovi Srbin, lažnjak.
Još više se pogoršalo situacija nas Srba pod tim imenom za vreme Tita.
Boraveći u nekim zapadnim zemljama još kao mlad, nisam uzimao za ozbiljno zašto u pojedinim krajevima zapad nisu Srbi iz južno od Dunava dobro došli, ali to se i krilo.
Kada sam prih godina odlazio u tazbinu kod ženinih, pre nikih 30 godina, jedan Srbin iz Republike Srbske, neki daljnji rođak moje žene, nazvao me Srbijancem, u društvu gde smo sedeli uveče nas više. ja sam zinuo iznenađen, i odgovrio sam mu da sam ja SRBIN, a ne Srbijanac! Učutao se i nekako čudno me pogledao.
Narednih dana sam razmišljao o tome i setivši se svog iskustva u zapadnim zemljama, ukapirao sam o čemu se radi. Proverio sam istinitost o značaju reči Srbijanac, nazvavši prijatelje i rodbinu po Evropskim zemljama. Svuda isti je odgovor bio.
Za ceo svet Srbijanac podrazumeva kombinaciju negativnih ljudi raznih veroispovesti koji se predstavljaju kao Srbi-Srbijanci, a ustvari su negativci večina koja nije nigde poželjna, i koja je veoma negativna po pitanju čovečnosti. Zemlje Evrope zapamtile su to ko i Englezi, koji najviše prate dešavanja na ovim prostorima, zbog bezbednosti. Znaju, a i sami su javno prošlih godina izjavili na medijima kao i što su upozorili Srbiju, da ne bi trebalo da guraju Muslimanstvo koje je bilo, a možda i sad jeste, dominantno u ekonomskom i političkom sistemu Srbije.
Sve te negativne pojave nazivaju Srbijanstvo, po tome prepoznaju karakter koji nadvladava u Srbiji. :)

Poslednja izmena:
Muftija ne moze biti Srbin, ali je svakako Srbijanac, posto je iz Srbije...

Србин је народна одредница и она надилази регионалне као што је Војвођанин, Шумадинац, Босанац, Црногорац...

Дакле, муфтија српски зна коме народу припада и он је држављанин Србије.

Da, Madjarijanci su po mestu GDE ZIVE, ali Srbi po nacionalnosti.

Ali Blajbi, je l' kapiras ti da ne postoje ni Madjarijanci, ni Francuzijanci, ni Uzbekistanijanci, Klingonijanci, ni Hrvatijanci, vec samo Madjari, Uzbekistanci, Hrvati i Klingonci?

Zasto mi onda ne bismo sve gradjane Srbije lepo proglasili za Srbe, bez obzira na njihovo poreklo?

Tj, zasto da rec "Srbin" ne zameni to za sta bi ti koristio "Srbijanac"?

Madjari pravoslavne vjeroispovjesti :per:

Da li je to tebi neki problem? I do Broza su vas obrezivali pa ste se deklarisali kao Srbi muhemedanci ili pak Hrvati.
Posle vam je Broz učinio uslugu pa vam je stvorio naciju. Istoriju računate od 1992 pošto je teško malom Muji objasniti
zašto su se bosanski kraljevi krstili a ne klanjali...

Koliko se.eš, stvarno si jedinstven biser na svetu! :hahaha:
Srbi su Srbi, turcoguzi sebe nazivaju novokomponovanim nepostoječim nazivom bošnjaci, iako su Muslimani, večinom poturice...

Srbijanac je termin koji je nastao davno, pre više vekova, i bio je sinonim i čast nositi takav naziv, sve dok Srbija oslobađajući se od Turaka, i naseljavajući Srbiju drugim Narodima sa Muslimanskim poreklom i pojedinima, nije do prošlog veka dovela situacij uda se nezna ko je Srbin, a ko nazovi Srbin, lažnjak.
Još više se pogoršalo situacija nas Srba pod tim imenom za vreme Tita.
Boraveći u nekim zapadnim zemljama još kao mlad, nisam uzimao za ozbiljno zašto u pojedinim krajevima zapad nisu Srbi iz južno od Dunava dobro došli, ali to se i krilo.
Kada sam prih godina odlazio u tazbinu kod ženinih, pre nikih 30 godina, jedan Srbin iz Republike Srbske, neki daljnji rođak moje žene, nazvao me Srbijancem, u društvu gde smo sedeli uveče nas više. ja sam zinuo iznenađen, i odgovrio sam mu da sam ja SRBIN, a ne Srbijanac! Učutao se i nekako čudno me pogledao.
Narednih dana sam razmišljao o tome i setivši se svog iskustva u zapadnim zemljama, ukapirao sam o čemu se radi. Proverio sam istinitost o značaju reči Srbijanac, nazvavši prijatelje i rodbinu po Evropskim zemljama. Svuda isti je odgovor bio.
Za ceo svet Srbijanac podrazumeva kombinaciju negativnih ludi raznih veroispovesti koji se predstavljaju kao Srbi-Srbijanci, a ustvari su negativci večina koja nije nigde poželjna, i koja je veoma negativna po pitanju čovečnosti. Zemlje Evrope zapamtile su to ko i Englezi, koji najviše prate dešavanja na ovim prostorima, zbog bezbednosti. Znaju, a i sami su javno prošlih godina izjavili na medijima kao i što su upozorili Srbiju, da ne bi trebalo da guraju Muslimanstvo koje je bilo, a možda i sad jeste, dominantno u ekonomskom i političkom sistemu Srbije.
Sve te negativne pojave nazivaju Srbijanstvo, po tome prepoznaju karakter koji nadvladava u Srbiji. :)

Ti se jos nisi bacio sa 10.sprata?

Србин је народна одредница и она надилази регионалне као што је Војвођанин, Шумадинац, Босанац, Црногорац...

Дакле, муфтија српски зна коме народу припада и он је држављанин Србије.

Bosanac i Crnogorac su drzavne odrednice

Back