Sreo sam dosta Cigana sa bivsih jugoprostora u zapadnoj Evropi i ovde u Australiji verovao ili ne uglavnom rade redovne a ne samo lose poslove, dali maznjavaju kao u Srbiji ne znam, mislim da ne rade to.
Rade, maznjavaju , ali i rade...mesano...
Ne vidi se da maznjavaju , osim kao ona glupaca ciganka u sefu kuhinje takmicenju gde je javno rekla da su je uhvatili jer je u policijskoj stanici u nemackoj gde je cistila maznula pistolje...kao ostali na stolu...
Pa ako su ostali na stolu nasa balkanska politika to nece faliti onom ko je ostavio....i maznula...
Nemci je nisu ulovili kod prvih 3 pistolja, nisu mogli da veruju da neko moze da pomisli da moze da maznjva pistolje sa stolova u policijskoj stanici...
Ali niti u Srbiji rade samo cigani u gradskoj cistoci niti cigani sto rade to rade lose, nego rade poprilicno dobro , verujem bolje nego sto bi radili svi ostali...Jer rade odmah u letu selekciju cubreta i sta da pokupe sta ne...nece otrrove da pokupe iako stoje u kanti ili pored kante, izbacice....imaju usmerenje sta se nosi na deponiju a sta mora da vlasnik nosi na deponiju..
Ne mislim na kabasto , to je stvar kicme i usluge...nego otrovi..
Cigani nisu cigani zato sto su bedni uvek....neki jesu neki nisu , ali moj komsija je bednik iako ima vikendicu na CG primorju...takav je mentalno...
A niti su svi cigani bas bednici, u smislu toliko siromasni da vise nemaju osnovne granice...nisu ...
Oni imaju cigansku kulturu koja je nista posebno cudna...negde losa, 3 lose, 2 dobre osobine...Lose je to sto su Srbi postali cigani u losim osobinama cigana....pokupili su lose osobine, a nisu pokupili dobre....
Verovatno ih ne vide kao dobre osobine..
Nema razloga da se cigani smatraju nesto posebno losijim ili skloni kradjama vise od Srba...cak imaju malo i zazor, strah...kad kradu karduckaju, i vole u letu...dok strategijski to kradu Srbi....