Srbija pokrenula raspad SFRJ

Pa ja sam ti odgovorila koji je razlog "puštanja" Slovenije-čisto nacionalno pitanje, Slovenija je nacionalno homogena bila i ostala.

Vidiš, to nije nimalo točno.
Od 2 milijuna stanovnika, minimum 30% su neslovenci.
Uglavnom Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati.
Poanta je u tome što su svi ti došli u Sloveniju trbuhom za kruhom, pa nisu dizali glas da ne izgube posao, a ne u nacionalnoj homogenosti Slovenije.

Uzroci rata u Hrvatskoj imaju podlogu i u tome što ti govoriš.
Ali nije se raspad Jugoslavije događao samo na tlu Hrvatske.

Ti si bila u žiži tih događanja.
Jel možeš eksplicitno reći da iz Beograda nije bilo nikakvog uticaja na Srbe u Hrvatskoj kako bi se usprotivili novoj vlasti?

Raspad Jugoslavije jeste potekao iz Hrvatske ,Slovenija se priključila u dogovoru sa Tuđmanom.
Ti znaš da je ustaška emigracija radila na secesiji Jugoslavije još od početka 70.tih.
Ljubo da je Hrvatska zaštitila svoje državljane Srbe do svog tog džumbusa nikada nebi ni došlo ali Tuđman se pod pritiskom emigracije pod svu silu želeo rešiti Srba to si mogao da vidiš i u Brijunskim transkriptima.

Raspad Jugoslavije jeste potekao iz Hrvatske ,Slovenija se priključila u dogovoru sa Tuđmanom.

Ti znaš da je ustaška emigracija radila na secesiji Jugoslavije još od početka 70.tih.
Ljubo da je Hrvatska zaštitila svoje državljane Srbe do svog tog džumbusa nikada nebi ni došlo ali Tuđman se pod pritiskom emigracije pod svu silu želeo rešiti Srba to si mogao da vidiš i u Brijunskim transkriptima.

to naučno dokazano ili to ti zaključila iz glave:per:

Ja sam i rekao dosta puta da je Tuđmanova najveća greška bila što se oslonio na ustašku emigraciju.
Ali ti mi nisi odgovorila na pitanje. :think:

Gojko Šušak: Treće, predsjedniče, samo da još završim. Možemo li mi imati vašu suglasnost, ali s time da onda idemo i u rizike ako izgubimo. Ja mislim da bi to psihološki imalo efekat na njih da mi, nakon prvog dana operacije po Benkovcu, Obrovcu riskiramo baciti letke s nečim što bi moglo i nastradati, ali da znademo onda unaprijed da je to nešto što smo riskirali, ali ih pozvati u vaše ime, kakav god letak napraviti, nakon prvog dana operacije, u njemu kazati putove kojima se mogu izvlačiti, napraviti tako da izazove ovakva pomutnja kakva je još duplo veća. Ali onda treba riskirati, i naći ljude, a ja vjerujem da ih ima koji će riskirati to napraviti.

Predsjednik: Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd.

Dr Miroslav Tuđman: Ako mogu reći, ovo se pokazuje ipak da oni slušaju više radio i televiziju nego letke. Bolje je ići preko radija i televizije...

Predsjednik: Preko radija i televizije, ali i s letkom.

Gojko Šušak: Ići s letkom, ali ga baciti među njih. Sam njegov osjećaj da si ti uspio, biti nad njime, baciti mu ga, to je nešto izazvalo.

dogovora nije bilo. Tuđman je posle Dejtona rekao da je Posavina izgubljena u ratu i nema mesta za takve tvrdnje“, kaže Vladislav Jovanović.
Nekadašnji sekretar Vlade Republike Srpske Krajine (od 1993. do 1995. godine) Savo Štrbac smatra i da je Hrvatska kriva za rat, ali i da je bilo dogovora dvojice bivših predsednika.
- Tuđman je svojevremeno rekao, parafraziram, „da nismo hteli rat, ne bi ga ni bilo“, odnosno „da bez krvi ne možemo dobiti državu“. Ta Boljkovčeva teza da je Hrvatska kriva za rat stoji i verujem da će u eventualnoj srpskoj protivtužbi protiv ove države za genocid biti potkrepljeno njegovo svedočenje. To je samo jedan od brojnih dokaza da je Hrvatska htela rat po svaku cenu.
Kada je reč o dogovoru Tuđmana i Miloševića, sve ide ka pravcu da je sporazuma - ipak bilo! Iako nemam nekih materijalnih dokaza za ove tvrdnje, podsetiću na sledeće dve ključne činjenice. Kada smo mi u Krajini prihvatili Vensov plan, koji nije prejudicirao političko rešenje, tadašnja SFRJ je garantovala da će nam priteći u pomoć, ako bude potrebno. I drugo, uoči pada Krajine, mi smo na pregovorima u Ženevi 2. i 3. avgusta 1995. godine prihvatili i plan Z4, ali Hrvati to nisu uradili. Ispostavilo se da su pregovori bili obična farsa jer je agresija na RSK izvršena već narednog dana, 4. avgusta. Činjenica je da SFRJ i Srbija nisu ništa uradile i nisu nam pritekle u pomoć, iako je bilo obećano - ističe Savo Štrbac.

Gojko Šušak: Treće, predsjedniče, samo da još završim. Možemo li mi imati vašu suglasnost, ali s time da onda idemo i u rizike ako izgubimo. Ja mislim da bi to psihološki imalo efekat na njih da mi, nakon prvog dana operacije po Benkovcu, Obrovcu riskiramo baciti letke s nečim što bi moglo i nastradati, ali da znademo onda unaprijed da je to nešto što smo riskirali, ali ih pozvati u vaše ime, kakav god letak napraviti, nakon prvog dana operacije, u njemu kazati putove kojima se mogu izvlačiti, napraviti tako da izazove ovakva pomutnja kakva je još duplo veća. Ali onda treba riskirati, i naći ljude, a ja vjerujem da ih ima koji će riskirati to napraviti.

Predsjednik: Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd.

Dr Miroslav Tuđman: Ako mogu reći, ovo se pokazuje ipak da oni slušaju više radio i televiziju nego letke. Bolje je ići preko radija i televizije...

Predsjednik: Preko radija i televizije, ali i s letkom.

Gojko Šušak: Ići s letkom, ali ga baciti među njih. Sam njegov osjećaj da si ti uspio, biti nad njime, baciti mu ga, to je nešto izazvalo.

Sad više ne znam jel me zayebavaš ili si zaboravila što sam te pitao. :per:

Vidiš, to nije nimalo točno.
Od 2 milijuna stanovnika, minimum 30% su neslovenci.
Uglavnom Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati.
Poanta je u tome što su svi ti došli u Sloveniju trbuhom za kruhom, pa nisu dizali glas da ne izgube posao, a ne u nacionalnoj homogenosti Slovenije.

Oni su bili na privremenom radu u Sloveniji nisu imali mesto rođenja u Sloveniji, opet izvrćeš!

dogovora nije bilo. Tuđman je posle Dejtona rekao da je Posavina izgubljena u ratu i nema mesta za takve tvrdnje“, kaže Vladislav Jovanović.
Nekadašnji sekretar Vlade Republike Srpske Krajine (od 1993. do 1995. godine) Savo Štrbac smatra i da je Hrvatska kriva za rat, ali i da je bilo dogovora dvojice bivših predsednika.- Tuđman je svojevremeno rekao, parafraziram, „da nismo hteli rat, ne bi ga ni bilo“, odnosno „da bez krvi ne možemo dobiti državu“. Ta Boljkovčeva teza da je Hrvatska kriva za rat stoji i verujem da će u eventualnoj srpskoj protivtužbi protiv ove države za genocid biti potkrepljeno njegovo svedočenje. To je samo jedan od brojnih dokaza da je Hrvatska htela rat po svaku cenu.
Kada je reč o dogovoru Tuđmana i Miloševića, sve ide ka pravcu da je sporazuma - ipak bilo! Iako nemam nekih materijalnih dokaza za ove tvrdnje, podsetiću na sledeće dve ključne činjenice. Kada smo mi u Krajini prihvatili Vensov plan, koji nije prejudicirao političko rešenje, tadašnja SFRJ je garantovala da će nam priteći u pomoć, ako bude potrebno. I drugo, uoči pada Krajine, mi smo na pregovorima u Ženevi 2. i 3. avgusta 1995. godine prihvatili i plan Z4, ali Hrvati to nisu uradili. Ispostavilo se da su pregovori bili obična farsa jer je agresija na RSK izvršena već narednog dana, 4. avgusta. Činjenica je da SFRJ i Srbija nisu ništa uradile i nisu nam pritekle u pomoć, iako je bilo obećano - ističe Savo Štrbac.

:worth::worth::worth: hrvatska je kriva!!! onda dogovor bivših predsjednika???
jedino ako su izvlačili šibicu ko će koga prvi napast pa franjo izvuko kraću

Одмах по доласку ХДЗ на власт Србима у Хрватској је постало све мање или више јасно и нема ту шта да се објашњава, одмах су почели притисци, отпуштања са посла итд, а исељавање је почело још те 1990., нарочито 1991., Овде не мислим на територију на којој ће Срби прогласити РСК, него на остале делове Хрватске...

Back