Srbija pokrenula raspad SFRJ

Ja sam specijalista za ova pitanja, i nisi upravu delimično.

Referendumom su građani Vojvodine i centralne Srbije potvrdili Ustav Srbije. Ustav Srbije je legalno donet. Međutim, taj Ustav nije bio baš legalan za teritoriju KIM. Ustvari, bio je legalno izglasan i tada, ali Albanci su bojkotovali. Prema tome, formalno pravno Ustav je legalan.
Sa moralne strane, Ustav nije legalan za teritoriju KIM (jer su ga Albanci bojkotovali).
Na primer, Hrvatska je ukidanjem statusa konstitutivnog naroda Srbima učinila pravno i moralno nasilje, ali Srbija pravno nasilje nije učinila nad Albancima.

Ne bih baš rekao da je Srbija pokrenula raspad Jugoslavije.
Razgovori o preuređenju su počeli još 1986. Hrvati i Slovenci su tražili savez suverenih država, a Srbi i Crnogorci federaciju (Bosanci i Makedonci su bili neutralni).
Mislim da ipak treba imati u vidu da se jedino javno mnjenje Srbije i Crne Gore protivilo raspadu Jugoslavije, tako da se ne može reći ni da je Srbija kriva za raspad.

Ja kao dokazani srpski "izdajnik" priznajem (jer je istina) da Srbi nisu podigli nacionalistički talas, već su ga podigli Albanci i Hrvati.
Najpoznatiji su masovni albanski protesti početkom osamdesetih, kada su tražili pripajanje Kosova Albaniji.
Hrvati su MASPOK-om prvi pokrenuli nacionalističke tenzije, ali je Hrvatski radikalni nacionalizam utajio od 1974 do 1989.

Jedna jedina istina je da su Jugoslaviju razbili njeni narodi, koji su želeli da izađu iz nje. I to je bilo njihovo legitimno pravo. Srbija i Crna Gora su krive što su nasilno htele da zadrže Sloveniju, Hrvatsku i BIH u JU.

mislim da nisi u pravu. u državi u kojoj smo živili postojao je USTAV (temeljni pravni akt po kojem se moraju usklađivati ostali zakoni i propisi). neznam dali su tada republike imale svoje ustave, a ako jesu MORALI su biti u skladu sa ustavom SFRJ. jednostrano potvrđivanje srpskog ustava od strane građana centralne srbije i vojvodine, u kojem se ukidaju autonomne pokrajne bio je nelegalan akt koji stvorio revolt u ostalih naroda i doveo do raspada JUGE.

Na tom području uspostavili ste okupaciju u pravom smislu te riječi.
Ako si bio sudionik toga onda znaš o čemu govorim.
Palili ste i pljačkali i nije bilo govora o nekakvom "sanitetskom" materijalu nađenom u konavoskim kućama ili pak po Župi dubrovačkoj.
To o čemu ti govoriš moguće ste našli u Hercegovini kod Srba koji su se spremali za osvajanje Dubrovnika.
Ili ćeš reći da si možda u selu Ravno (vjerujem da dobro znaš gdje je) koje ste sravnili sa zemljom u oktobru 1991. naišao na HOS-ovce i ratni materijal?

Pa mislis da bih ja nekom coveku zapalio kucu ?
To sto si ti napisao me vredja .
Ja nisam bi u Srbskim selima bio sam u Hrvatskim, svaki od stanovnika je sa nama jeo nismo ih ni pitali ko su i sta su iako su im sinovi bili u HOS u Dubrovniku .

Poslednja izmena:
Rat je počeo zato jer ga je Tudjman želeo iznad svega .
Prvo je samoproglašena Hrvatska oduzela Srbima u Hrvatskoj Ustavom zagarantovan status državotvornog naroda.
Zatim su napali Srbe u Borovu Selu , da bi isprovocirali rat !
Srbi u Hrvatskoj organizovali su se kako bi zaštitili svoja osnovna prava i živote !

A kad je dao izjavu kad su ga pitali za slepere Cazme transa sta Hrvatska uvozi, on je odgovorio penkala i svi se smejali.
Da li je to ozbiljan politicar ?

da si pametan, razumio bi!!! ovako ispada da niti znaš prepisat, niti interpletirat, a drugim forumašima, koji nisu kao kao ti mogli gledati hrvatski sabor, evo rijeći S.Mesića. vjerujem da će za razliku od tebe razumiti.
u vezi "penkala" u dva šlepera Cazme izjava S.Mesića:
"gospodo, zar vi mislite, kad pojedine policijske stanice, pojedine općine, otkazuju lojalnost republici hrvatskoj, da će mo mi onda kupiti 2 šlepera naliv pera da bi pisali "nemoj te nas napadati""

Rat je počeo zato jer ga je Tudjman želeo iznad svega .
Prvo je samoproglašena Hrvatska oduzela Srbima u Hrvatskoj Ustavom zagarantovan status državotvornog naroda.
Zatim su napali Srbe u Borovu Selu , da bi isprovocirali rat !
Srbi u Hrvatskoj organizovali su se kako bi zaštitili svoja osnovna prava i živote !

ti nemaš pojma i da sam mod zabranio bi ti uopće ikakvu komunikaciju jer lupaš ko max po diviziji. prije samoproglašenja hrvatske države, jednostrano je mjenjan ustav SFRJ, ukinuta je autonomija albancima na kosovu, blokiran je rad predsjedništva SFRJ postavljanjem lojalnih ljudi od strane miloševića, rat je počeo u sloveniji koja se odcijepila od jugoslavije zbog ponašanja srpskih političara, a tek onda dolazi tuđmna.

ti nemaš pojma i da sam mod zabranio bi ti uopće ikakvu komunikaciju jer lupaš ko max po diviziji. prije samoproglašenja hrvatske države, jednostrano je mjenjan ustav SFRJ, ukinuta je autonomija albancima na kosovu, blokiran je rad predsjedništva SFRJ postavljanjem lojalnih ljudi od strane miloševića, rat je počeo u sloveniji koja se odcijepila od jugoslavije zbog ponašanja srpskih političara, a tek onda dolazi tuđmna.

Verovatno mislis na elemente drzavnosti koju su do tada imali, isto kao i Vojvodina, a ne na autonomiju.

da si pametan, razumio bi!!! ovako ispada da niti znaš prepisat, niti interpletirat, a drugim forumašima, koji nisu kao kao ti mogli gledati hrvatski sabor, evo rijeći S.Mesića. vjerujem da će za razliku od tebe razumiti.
u vezi "penkala" u dva šlepera Cazme izjava S.Mesića:
"gospodo, zar vi mislite, kad pojedine policijske stanice, pojedine općine, otkazuju lojalnost republici hrvatskoj, da će mo mi onda kupiti 2 šlepera naliv pera da bi pisali "nemoj te nas napadati""

To je izjava koju je dao u HDZ-u, a u Beogradu je novinarima drugaciju izjavu dao.
Ovde se radi o dve izjave.
To sto ti citiras je :

neznam točno šta je mjenjano u ustavu. vjerovatno si u pravu, jer bi ukidanjem autonomije gubili i 2 člana predsjedništva SFRJ.

O kom stepenu "autonomije" se radilo... Da li ti znas da, kada se trebalo glasati za nesto, na nivou SFRJ, da ako jedna od srpskih pokrajina nije htela dati saglasnost za nesto, nije od znacaja sto su svi drugi bili saglasni. Znaci, AP KiM u to vreme je imala veca prava nego Republika Srbije, veoma logicno, zar ne?!

Verovatno mislis na elemente drzavnosti koju su do tada imali, isto kao i Vojvodina, a ne na autonomiju.

Sigurno je mislio na te elemente drzavnosti koji su bili ustavni a ukinuti neustavno i nemoralno i to je bio prvi pokazatelj da srbija zeli da se raspadne SFRJ i da od nje otme sto vise.
Kako su oduzeti legalni i ustavni elementi drzavnosti Kosova to svi znaju i time je srbija pokazala da ce se svim sredstvima ustavnim i neustavnim,miroljubivim i nasilnim boriti za svoje ciljeve.

Rat u Sloveniji je trajao deset dana , rezultirao je povlačenjenjem JNA .
Rat u Hrvatskoj je izazvan secesijom Hrvatske protivnom tadašnjem važećem Ustavu SFR Jugoslavije, izglasavanjem novog Ustava Republike Hrvatske po kojem Hrvatska postaje država hrvatskog naroda i ostalih nacionalnih manjina, gde Srbi iz Hrvatske ostaju bez prava konstitutivnog naroda SFRJ i postaju nacionalna manjina u sopstvenoj državi . :roll:
Rat u Hrvatskoj je počeo u Slavoniji , vi ste ga isprovocirali napadom na Srbe .
A i rat u Bosni su započeli upravo Hrvati .
to su ti fakti , pa žali se kome hoćeš modu . :)

Poslednja izmena od moderatora:
Rat u Sloveniji je trajao deset dana , rezultirao je povlačenjenjem JNA .
Rat u Hrvatskoj je izazvan secesijom Hrvatske protivnom tadašnjem važećem Ustavu SFR Jugoslavije, izglasavanjem novog Ustava Republike Hrvatske po kojem Hrvatska postaje država hrvatskog naroda i ostalih nacionalnih manjina, gde Srbi iz Hrvatske ostaju bez prava konstitutivnog naroda SFRJ i postaju nacionalna manjina u sopstvenoj državi . :roll:
Rat u Hrvatskoj je počeo u Slavoniji , vi ste ga isprovocirali napadom na Srbe .
A i rat u Bosni su započeli upravo Hrvati .
Upišanko , to su ti fakti , pa žali se kome hoćeš modu . :)

zar se i u sloveniji nije dogodila secesija. ajde tutanj. neopzbiljan si

Sigurno je mislio na te elemente drzavnosti koji su bili ustavni a ukinuti neustavno i nemoralno i to je bio prvi pokazatelj da srbija zeli da se raspadne SFRJ i da od nje otme sto vise.
Kako su oduzeti legalni i ustavni elementi drzavnosti Kosova to svi znaju i time je srbija pokazala da ce se svim sredstvima ustavnim i neustavnim,miroljubivim i nasilnim boriti za svoje ciljeve.

Imas na temi nekog, da ne citiram sada, ko je vec objasnio da je formalno-pravno, znaci sa zakonske, strane sve bilo u redu. E, ono sto tebe ili i druge Albance nervira, jeste to da je u to vreme vladajuca politicka garnitura Albanaca u AP KiM izglasala to, a ne da je izglasao neko drugi umesto nje.
Pa, covece, zamisli, jer mislim da si sa KiM - Albanac, i da sve opstine u KiM donesu neku odluku, jedino je Pristina ne prizna i - nista od svega toga! Da li bi to po tebi bio uspostavljen ustavno-pravni poredak na celoj KiM? Obaveno...

Divlje pleme ,
sve počinje i završava se na Kosovu , a završeno još nije .

Moj čukun deda je rodjen , živeo i umro na Kosovu !
Moj pradeda je rodjen i živeo , i umro na Kosovu !
Moj deda je rodjen , živeo i umro na Kosovu
Ja se zovem Tako i Tako .... i EVO NAS PONOVO NA KOSOVU !!!!

Back