Srbija nakon Velike Seobe?

• Začetnik teme Začetnik teme banya
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

banya

Početnik
Poruka
27
Zanima me ko je i u kolikoj meri upotpunio mesto Srba u Srbiji nakon seobe Arsenija Čarnojevića? Da li je bilo naseljavanje drugih naroda i njihove asimilacije nakon oslobođenja od Turaka? Koliko su ovi narodi zaslužni za današnji izgled i karakter Srba?

Zanima me ko je i u kolikoj meri upotpunio mesto Srba u Srbiji nakon seobe Arsenija Čarnojevića? Da li je bilo naseljavanje drugih naroda i njihove asimilacije nakon oslobođenja od Turaka? Koliko su ovi narodi zaslužni za današnji izgled i karakter Srba?

Drugi Srbi, oni iz Bosne, Hercegovine i Crne Gore. I ne, nije bilo naseljavanja drugih naroda jer je gradskih područja u ono vreme bilo malo i sva su bila rezervisana za Turke, dok oni sami nisu imali potrebnu brojnost da bi te prostore kolonizovali onako kako su učinili sa Anadolijom. Jedini koji su se doseljavali na prostore Srbije pod turskom vladavinom, a da nisu Srbi iz ostalih krajeva, su Šiptari na Kosmetu.

A zašto ti samo otvaraš teme i ne participiraš niti u jednoj jedinoj koju otvoriš? :lol:

Pa insinuacija je da u Srbiji ne zive Srbi, zar ne? Trol klasik.

Hajde da kažemo da ima neke osnove za to što kažeš — forumaš je otvorio i jednu sličnu temu vezanu za Srbe u Hrvatskoj, sa pitanjem zašto Alberto Fortis Morlake nigde ne naziva Srbima; što je, svakako, legitimno pitanje, ali u kombinaciji sa ovom temom neobično — ali volim da budem uvek suzdržan i da pružim novajlijama maksimalnu šansu da se dokažu (i otklone neke sumnje).

Tako da, da vidimo šta kaže sam banja.

P. S. Svakako bi trebalo, kao i sa većinom novih forumaša, prijaviti supermoderaciji da se izvrši jedna provera i utvrdi nije li ovo nečiji klon, podrazumeva se...

Zapravo, ne. Jednostavno ne znam odgovor, a vidim da određeni fizički tip Srbina ne postoji. Pa mi je i logično da je bilo određenih asimilacija nesrpskog stanovništva. Zato pitam postoje li svedočanstva doseljavanja određenih naroda na prostor Srbije nakon Velike Seobe? Da li sa Turcima dolaze Jevreji, Jermeni, Kurdi?

Drugi Srbi, oni iz Bosne, Hercegovine i Crne Gore. I ne, nije bilo naseljavanja drugih naroda jer je gradskih područja u ono vreme bilo malo i sva su bila rezervisana za Turke, dok oni sami nisu imali potrebnu brojnost da bi te prostore kolonizovali onako kako su učinili sa Anadolijom. Jedini koji su se doseljavali na prostore Srbije pod turskom vladavinom, a da nisu Srbi iz ostalih krajeva, su Šiptari na Kosmetu.
Bila je to osma ofanziva izbosne i crnje gore u organizaciji sultana.:rotf:
Znali si jos pre Broza da nema boljih dupeuvakaca.

Zapravo, ne. Jednostavno ne znam odgovor, a vidim da određeni fizički tip Srbina ne postoji. Pa mi je i logično da je bilo određenih asimilacija nesrpskog stanovništva. Zato pitam postoje li svedočanstva doseljavanja određenih naroda na prostor Srbije nakon Velike Seobe? Da li sa Turcima dolaze Jevreji, Jermeni, Kurdi?
A fizički tipovi Hrvata , Muslimana , Mađara, Bugara , Makedonaca postoje ? Srbija u XIX veku je posle Amerike brojčano najveće emigrantso područje u koju su dolazili stanovnici sa dinarskog područja, takozvani Šopi (stanovništvo sa istoka Srbije i zapada Bugarske) i delimično Vlasi iz Rumunije.

Ne postoji određeni fizički tip Srbina koji bi bio opšti ili barem sveobuhvatno dominantan; ne zato što je to specifikum Srba, nego ga nećeš naći ni kod većine drugih naroda.

Back