Не знам да ли је ово најстарији приказ овог грба Србије на картама, вероватно није, али знам да таквих карата има доста (наравно, највише их је из XVII и XVIII века, кад штампана картографија хвата маха). Ово је грб Србије каквог га срећемо по европским грбовницима још од почетка 15. века, мада је можда и старији, третнутно најстарији пример овог грба је забележен у Рихенталовој Хроници Сабора у Констанци 1414. године. Према научним истраживањима, грб је настао од погрешног тумачења челенке са новца Балшића, у којој се налази вук са исплашеним језиком (а што је страни посматрач протумачио као вепра са прободеном главом).
Мада, неки европски грбовници препознају главу вука, али неретко и њу пробадају стрелом. А треба имати на уму да и на тим новцима има заиста представа где би се тешко могло рећи да је у питању вучја глава. Неки дан сам гледао један примерак новца Балшића, могао бих да се зарекнем да је у челенци змај са крилима, али кад се боље погледа видљиво је да се ипак ради о веома лоше искованој глави вука.
Додир са Трибалима тај грб доживљава тек са Павлом Ритером Витезовићем, кад га он приписује Трибалији у својој Стематографији из 1701. године (што географски можда спада и у простор Србије; не верујем да није имао пред собом овакве карте, где се овај грб скоро увек јавља на простору западно јужно од Саве и Дунава; могуће да га је другачије крстио само да би још један постојећи грб уклопио у своју бакрорезни бројекат). Касније ће га тако преузети и Жефаровић, а као грб Трибалије доспеће и на српске устаничке заставе, почетком XIX века. Можда је управо то и највећи разлог што се данас овај грб чешће назива грбом Трибалије, него Србије, иако је небројено више примера где је приписан управо Србији.
Него, свратих овде да поставим
линк ка мапама које сам неки дан поставио на теми о дуплим топонимима, где је објављено неколико карата из 16. века са приказом назива Рашка на подручју Салвоније, Срема и Баната.
Томе бих још придодао и ову карту, коју сам синоћ нашао, а чији је аутор Matthias Zündt. Настала је 1567. године, и вероватно је једна од најрашкошније цртаних карата тог времена, по свом стилу прати Лазареву карту, али је географски опширнија и доноси са собом више детаља. Као и на картама на теми о дуплим топонимима, и овде се јавља Рашка, смештена у Источној Славонији. Доступна је у високој резолуцији на следећем линку:
http://www.wdl.org/en/item/6761/view/1/1/
Као што можеш видети Lamasu, и на њој се види грб Србије, а она датира ето из средине 16. века.