Srbija na istorijskom politickom raskršću : uci u EU ili se ujediniti sa Rusijom ?

Koju od ovih ponudzenih opcija podrzavate

• Ukupno glasova
    533
Odlican tekst, ali jedna zamerka, u njemu kaze da Rusija nema mogucnosti za povratan udarac posle prvog talasa nuklearki SAD....pre bi bilo da je obrnuto...

neki krugovi u americi ocito smatraju da Rusija ne bi imala mogucnost da uzvrati posle ,, nuklearnog blic kriga ,, .... sigurno su oni sve pazljivo planirali i analizirali do najsitnijih detalja ... e , sad da li su nesto ispustili iz vida , to je sustinsko pitanje - jer potpuno savrsenih planova nema ...

neki krugovi u americi ocito smatraju da Rusija ne bi imala mogucnost da uzvrati posle ,, nuklearnog blic kriga ,, .... sigurno su oni sve pazljivo planirali i analizirali do najsitnijih detalja ... e , sad da li su nesto ispustili iz vida , to je sustinsko pitanje - jer potpuno savrsenih planova nema ...

pa da, i nemacki vojni krugovi su mislili da rusija ne moze da uzvrati posle blickriga, rusi se nisu najbolje slozili sa tim pa su prosetali do berlina da objasne nemcima da im strategija nije bas najbolja :D

pa da, i nemacki vojni krugovi su mislili da rusija ne moze da uzvrati posle blickriga, rusi se nisu najbolje slozili sa tim pa su prosetali do berlina da objasne nemcima da im strategija nije bas najbolja :D

Da su se prosetali, bas i nisu. Cetiri godine najkrvavijeg rata u istoriji u kojima im je pola zemlje sravnjeno sa zemljom a dvadeset miliona ljudi poginulo ne bih nazvao setnjom.

Da su se prosetali, bas i nisu. Cetiri godine najkrvavijeg rata u istoriji u kojima im je pola zemlje sravnjeno sa zemljom a dvadeset miliona ljudi poginulo ne bih nazvao setnjom.

s obzirom na tehnoloski nivo ruske vojske na pocetku rata i pobedu koja je rat okoncala, u sukobu koji je na pocetku podsecao na
napad svemirskim brodom na vojnike naoruzane kremenjacama, potpuno si u pravu : to nije bila setnja, to je jedna od najvaznijih
vojnih pobeda u istoriji planete.

s obzirom na tehnoloski nivo ruske vojske na pocetku rata i pobedu koja je rat okoncala, u sukobu koji je na pocetku podsecao na
napad svemirskim brodom na vojnike naoruzane kremenjacama, potpuno si u pravu : to nije bila setnja, to je jedna od najvaznijih
vojnih pobeda u istoriji planete.

To si u pravu. Ali moglo bi se raspravljati o tome zasto je doslo do tolikog nesrazmjera izmedju njemacke i sovjetske tehnologije. Tu gresku Sovjeti nisu smjeli sebi dozvoliti. Skupo su je platili.

To si u pravu. Ali moglo bi se raspravljati o tome zasto je doslo do tolikog nesrazmjera izmedju njemacke i sovjetske tehnologije. Tu gresku Sovjeti nisu smjeli sebi dozvoliti. Skupo su je platili.

ipak treba reći da su Sovjeti pobijedili naciste uz veliku pomoć zapada u naoružanju... da toga nije bilo, bilo bi još krvavije...

ipak treba reći da su Sovjeti pobijedili naciste uz veliku pomoć zapada u naoružanju... da toga nije bilo, bilo bi još krvavije...

Zavisi sta podrazumevas pod ,, Zapadom ,, - Zapad je bio pod Hitlerom , izuzev engleske i amerike ... mnogo veca pomoc Zapada je bila Hitleru nego Rusiji - od francuske , italije , ceske , holandije , italije , skandinavije , spanije - kompletna industrija je radila za nemacku i protiv Rusije , a milioni vojnika iz Zapadnih drzava su otisli na Istocni front u sastavu agresorskih nemackih trupa ...

- - - - - - - - - -

ee735478f72d74c088ee23a1cd5205b5.jpg

A i Menigu se bas posrecilo - umesto dozivotne kazne dobice je svega 128 godina robije .... :think:

Nisu ispustili mnogo, tek po neku nuklearnu podmornicu
uz istočnu i zapadnu obalu - u redovnoj patroli. :lol:

Kad sam rekao "zapad" mislio sam na SAD prije svega...

@Lepi Bora
Tačno je da je industrija tih zemalja radila za naciste, ali nisu nacisti imali neke velike koristi od tih fašističkih saveznika na istočnom frontu... možda jedino Finci su se dobro pokazali... Italijani, fašisti Francuzi, Rumuni, Poljaci, Hrvati, Letonci itd. tankosava... Njemci su se uzdali uglavnom u se i u svoje kljuse...

Kad sam rekao "zapad" mislio sam na SAD prije svega...

@Lepi Bora
Tačno je da je industrija tih zemalja radila za naciste, ali nisu nacisti imali neke velike koristi od tih fašističkih saveznika na istočnom frontu... možda jedino Finci su se dobro pokazali... Italijani, fašisti Francuzi, Rumuni, Poljaci, Hrvati, Letonci itd. tankosava... Njemci su se uzdali uglavnom u se i u svoje kljuse...

Dobro su pokazali brodovi iz francuskih brodogradilista , topovi i tenkovi iz ,,Skode ,, , mitraljeljezi iy Belgije .. i da ne nabrajam - ako bas treba mogu izvuci podatke koliko je topova , tenkova , aviona , brodova , mitraljeza poslato iz Zapadnih fabrika na Istocni front ...

Србија и Русија ће потписати споразум о пријему радника
17:15 30. јул 2013. Руска реч

Између Русије и Србије ускоро ће бити потписан међувладин споразум о организованом пријему радника. То је изјавио директор Федералне миграционе службе (ФМС) Константин Ромодановски на брифингу посвећеном проблемима имиграције, који је одржан 30. јула у Москви.

Како је саопштено, земље Европске уније су такође поднеле пријаве, али оне се још увек налазе у фази разматрања, док је споразум са Србијом већ спреман за потписивање. Према томе, поједностављење режима радничке миграције између Србије и Русије ће ступити на снагу брже него што је случај са земљама Европске уније.

Србија и Русија ће потписати споразум о пријему радника
17:15 30. јул 2013. Руска реч

Између Русије и Србије ускоро ће бити потписан међувладин споразум о организованом пријему радника. То је изјавио директор Федералне миграционе службе (ФМС) Константин Ромодановски на брифингу посвећеном проблемима имиграције, који је одржан 30. јула у Москви.

Како је саопштено, земље Европске уније су такође поднеле пријаве, али оне се још увек налазе у фази разматрања, док је споразум са Србијом већ спреман за потписивање. Према томе, поједностављење режима радничке миграције између Србије и Русије ће ступити на снагу брже него што је случај са земљама Европске уније.
:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

Bas sam razmisljao da odem da sljakam u Rusiju.

Dobro su pokazali brodovi iz francuskih brodogradilista , topovi i tenkovi iz ,,Skode ,, , mitraljeljezi iy Belgije .. i da ne nabrajam - ako bas treba mogu izvuci podatke koliko je topova , tenkova , aviona , brodova , mitraljeza poslato iz Zapadnih fabrika na Istocni front ...

ok je to... s tim se slažem, kao što rekoh...

Pa moze se reci da bi ruska (izbegavam rec sovjetska, jer su Rusi izneli teret rata ) pobeda bila mnogo brza i sigurnija da nije bilo raznih cistki od strane Staljina. Negde sam procitao da je sredinom 1920-ih ruska vojska bila najmodernija i najbolje tehnoloski opremljena (sto i ima smisla jer su Francuzi i Britanci smanjivali vojske usled krize a Nemcima vojska nije bila dozvoljena). E sad, diskutabilno je sta bi bilo da nije bilo Staljina, ali ja mislim da bi se nemacki napad, sa lepo pripremljenom i modernom ruskom vojskom zavrsio kod Bresta, Klaipede i Lvova, i da bi Berlin pa '42. Svakako, da je Rusija nastavila preporod od pre Velikog rata, stvar bi bilo jos gora po Nemce...

Pa moze se reci da bi ruska (izbegavam rec sovjetska, jer su Rusi izneli teret rata ) pobeda bila mnogo brza i sigurnija da nije bilo raznih cistki od strane Staljina. Negde sam procitao da je sredinom 1920-ih ruska vojska bila najmodernija i najbolje tehnoloski opremljena (sto i ima smisla jer su Francuzi i Britanci smanjivali vojske usled krize a Nemcima vojska nije bila dozvoljena). E sad, diskutabilno je sta bi bilo da nije bilo Staljina, ali ja mislim da bi se nemacki napad, sa lepo pripremljenom i modernom ruskom vojskom zavrsio kod Bresta, Klaipede i Lvova, i da bi Berlin pa '42. Svakako, da je Rusija nastavila preporod od pre Velikog rata, stvar bi bilo jos gora po Nemce...

Gluposti.

Prvo, da nije bilo cistki, nebi bilo Rusije. U Lenjinkso-trockistickoj crvenoj armiji su glavne pozicije drzali Nemci i Nemcofili, mahom iz raspadnute Austro-Ugarske ali i iz Nemacke. I Tito je bio tamo, nazalost pobego pre cistki.

Da nije to Staljin ocistio, nebi Rusija prosla nista bolje od Kraljevine Jugoslavije koju su izdali Rvati.

Drugo, toj prici o "tehnoloskoj naprednosti" ne mogu da se nasmejem dovoljno. 1920 je ruska vojska bila toliko nazadna i unistena da nije mogla da pobedi jednu Poljsku. Bronstajnova Crvena Armija je bila samo jaka protiv ruskih seljaka u gradjanskom ratu kad treba da im otme zemlju i stoku, a sugave poljake nije mogla da pobedi i pored brojcane nadmoci i cinjenice da je poljska vojska bila formirana tek par godina pre Poljsko Sovjetskog rata. Ej bre, Poljaci im dosli do Kijeva i Smolenska!

Sve generale koji su vredeli su rasterali i pobili crveni banditi zato sto su bili odani Caru, fabrike oruzja su vecinom unistili u gradjanskom ratu i borbi za vlast, pobili su celu rusku elitu a sta je prezivelo je otislo u Kraljevinu Jugoslaviju i kineski Harbin.

Sto se tice Sovjetsko-Poljskog rata 1920. treba imati u vidu da je bio u toku gradjanski rat i to u svojoj najkrvavijoj fazi i da je za Poljsku bio odvojen samo manji dio sovjetske vojske. Znaci Poljaci su iskoristili haos koji je vladao u Rusiji da sebi odvoje sto veci komad. Osim toga medju komunistickim vojskovodjama je doslo do nesuglasica po poljskom pitanju tako da je Staljin (koji je u to vrijeme bio komandant jedne sovjetske armije i nalazio se u Ukrajini) odbio da krene prema Varsavi i spasi sovjetske trupe koje su kontraofanzivom Pilsudskog zapale u bezizlaznu situaciju. Imao je realne mogucnosti da ih spasi ali nije to uradio. Kasnije, kada je postao predsjednik SSSR-a bilo je zabranjeno govoriti o toj tamnoj stranici njegove ratne proslosti.

Kljucna stvar za Rusiju je bilo otvaranje zapadnog fronta u Normandiji. Ne znam kolika je bila zapadna pomoc Sovjetskom Savezu u naoruzanju tokom DSR, ali da je bila ne znam kolika, ne bi igrala toliku ulogu kao npr. iskrcavanje u Normandiju. Hitler je morao da povlaci vojsku sa istocnog fronta na zapad. Zamisli da toga nije bilo. Rusi su vec bili maksimalno isrcpljeni i desetkovani. Ja licno sumnjam da bi usli u Nemacku i osvojili Berlin. Mozda bi uspeli da dodju blizu granica Nemacke ili do nekog dela Poljske.

]Kljucna stvar za Rusiju je bilo otvaranje zapadnog fronta u Normandiji[/B]. Ne znam kolika je bila zapadna pomoc Sovjetskom Savezu u naoruzanju tokom DSR, ali da je bila ne znam kolika, ne bi igrala toliku ulogu kao npr. iskrcavanje u Normandiju. Hitler je morao da povlaci vojsku sa istocnog fronta na zapad. Zamisli da toga nije bilo. Rusi su vec bili maksimalno isrcpljeni i desetkovani. Ja licno sumnjam da bi usli u Nemacku i osvojili Berlin. Mozda bi uspeli da dodju blizu granica Nemacke ili do nekog dela Poljske.

ovo je veoma naivno... 1944. je rat bio uveliko odlučen... u stvari već poslije zaustavljanja Njemaca u prodoru na Kavkaz u jesen 42. i zimu 42./43. znalo se da nacisti gube rat... poraz pod Staljingradom i Kurska bitka u ljeto 43. su potpuno prelomili...

Iskrcavanje u Normandiji je možda skratilo rat za nekoliko mjeseci...

ovo je veoma naivno... 1944. je rat bio uveliko odlučen... u stvari već poslije zaustavljanja Njemaca u prodoru na Kavkaz u jesen 42. i zimu 42./43. znalo se da nacisti gube rat... poraz pod Staljingradom i Kurska bitka u ljeto 43. su potpuno prelomili...

Iskrcavanje u Normandiji je možda skratilo rat za nekoliko mjeseci...

Mozda bi bilo i tako. Ko zna. Negde sam procitao da je Staljin molio saveznike da sto pre otvore front jer mu dnevno gine 6 000 Rusa.

Back