Srbija Kraljevina

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jok, to su ti Habsburzi. Ovo je u pitanju Savojska dinastija.

Sabor 1608. godina kada Srbi izabraše vojvodu od Savoje, Emanuela Karla I za kralja, u sklopu Velike zavjere. :)

браво Славене.. знао сам да си нешто ископао :lol:
мени су на памети били Хабзбурзи пошто су Срби на сабору изабрали Јосифа I за краља.

само што ни један ни други нису помазани од стране српског патријарха. они су дакле само изабрани, али никад нису и постали краљеви Србије, јер краљ не влада по народној вољи него по Божјој милости.

браво Славене.. знао сам да си нешто ископао :lol:
мени су на памети били Хабзбурзи пошто су Срби на сабору изабрали Јосифа I за краља.

само што ни један ни други нису помазани од стране српског патријарха. они су дакле само изабрани, али никад нису и постали краљеви Србије, јер краљ не влада по народној вољи него по Божјој милости.

Samo ispravka, ne Josif I već otac mu Leopold I.

Dakako, zato i rekoh, da Irinej ispravi tu grešku i eto ti puno pravo. :lol:

P. S. Mada mislim da su početkom XVIII st. dali tu nekakvu zaobilaznicu karlovački i beogradski mitropoliti...blagosiljali su tako da može biti kralj srpski, iako rimokatolik, ali privremeno, ili tako nešto je ne kraju ispalo (na tutne mutne).

Samo ispravka, ne Josif I već otac mu Leopold I.

Dakako, zato i rekoh, da Irinej ispravi tu grešku i eto ti puno pravo. :lol:

P. S. Mada mislim da su početkom XVIII st. dali tu nekakvu zaobilaznicu karlovački i beogradski mitropoliti...blagosiljali su tako da može biti kralj srpski, iako rimokatolik, ali privremeno, ili tako nešto je ne kraju ispalo (na tutne mutne).

тако је, Леополд I, онај што је Србима дао привилегије 1690.

што се тиче ''благосиљања''- Хабзбуршка монархија није била секуларна држава, Црква није била одвојена па су зато цареви потврђивали њене поглавара и епископе, при чему је држава штитила њихов признати статус и права. зато се од Цркве очекивало да у својим молитвама помиње и владарево име (без обзира што није православне вере). то је било уобичајено у свим европским монархијама па су се тако у Русији римокатолички свештеници молили за православног, а у Британији за англиканског владара. међутим, то што се Црква моли за ''оне који су на власти'' је нешто сасвим друго од помазања/крунисања.

Славене,неодољиво ме потсећа твој предлог на оно кад је Шешељ јурио по Шпанији неке друге опскурне "претенденте",само да не би морао да се определи за монархију и Карађорђевиће.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: SUL
Славене,неодољиво ме потсећа твој предлог на оно кад је Шешељ јурио по Шпанији неке друге опскурне "претенденте",само да би морао да се определи за монархију и Карађорђевиће.
Мислиш, само да НЕ би морао да се определи? :)
Кад је реч о подсећању и Шешељу, мене онај несрећни корисник форума паперинос подсећа по неукусу на оно Шешељево, кад је говорио о принцу Александру и паши траве.

Славене,неодољиво ме потсећа твој предлог на оно кад је Шешељ јурио по Шпанији неке друге опскурне "претенденте",само да би морао да се определи за монархију и Карађорђевиће.

код нас се удомаћила представа о монархији као феудалном душтву средњовековне Европе, где је држава била такорећи владарски посед који се наслеђивао или поклањао. међутим, то је скоро потпуно другачије од концепта државе (тј. царства) који је постојао у свести људи византијског културног (и политичко-правног) круга. у скалду с тим и положај, улога, дужности и права монарха су другачији него на западу, с обзиром да Византија није била феудално друштво. према томе, легитимитет владару не даје крвно сродство, него Црква.

Хвала на исправци,нисам приметио да сам пропустио оно "не",добро си разумео.
Мислиш, само да НЕ би морао да се определи? :)
Кад је реч о подсећању и Шешељу, мене онај несрећни корисник форума паперинос подсећа по неукусу на оно Шешељево, кад је говорио о принцу Александру и паши траве.

Недостатак представе о сопственој прошлости и самим тим сасвим накарадна схватања се огледа и у непознавању српске државности.Онда не чуди када и овде спомене "да је Србија била полуфеудална држава све до двадесетих година прошлог века".Агресивно незнање ,које не жели да да изађе из таквог стања,него и даље,упркос свим чињеницама које му се пружају,и даље инсистира на својим мутним и накарадним представама је доминантно,на жалост не само у јавном дискурсу,него и код људи који претендују на стручност у питањима друштва и државе.
код нас се удомаћила представа о монархији као феудалном душтву средњовековне Европе, где је држава била такорећи владарски посед који се наслеђивао или поклањао. међутим, то је скоро потпуно другачије од концепта државе (тј. царства) који је постојао у свести људи византијског културног (и политичко-правног) круга. у скалду с тим и положај, улога, дужности и права монарха су другачији него на западу, с обзиром да Византија није била феудално друштво. према томе, легитимитет владару не даје крвно сродство, него Црква.

Шлосеру,заборавих да кажем.Апсолутно си у праву.Погледај основу увредљиве "аргументације" не само овде него уопште о разговорима на ову тему,па ћеш видети одакле вуку корен.Најогавније сплеткашке и мрзачке квалификације нису говорили социјалисти(што би било природно за њих као најљуће идеолошке противнике)него они који су на почетку вишестраначја на својој партијсој легитимацији имали одштампан текст :За Краља и Отаџбину. и који су скинули круну са српског орла Немањића.

Недостатак представе о сопственој прошлости и самим тим сасвим накарадна схватања се огледа и у непознавању српске државности.Онда не чуди када и овде спомене "да је Србија била полуфеудална држава све до двадесетих година прошлог века".Агресивно незнање ,које не жели да да изађе из таквог стања,него и даље,упркос свим чињеницама које му се пружају,и даље инсистира на својим мутним и накарадним представама је доминантно,на жалост не само у јавном дискурсу,него и код људи који претендују на стручност у питањима друштва и државе.

мислим да је Славен само хтео указати ко се све може јавити као претендент на српски престо, али је изгубио из вида чињеницу да сваки Србин може бити претендент (тако је било и у Византији), јер се круна не стиче самим рођењем (па макар и од краљевских родитеља), него посвећењем (што би византијски писци рекли- ''да буде помазан на царство миром, рукама и молитвама патријарха''), а како се у Цркви сабира и сажима сав народ Божији, то је уједно и израз његовог пристанка и сагласности (али не и воље!). али како објаснити неке ствари друштву које је дубоко, не секуларизовано него атеизирано.

Јел то ви мислите да имате тапију на Србију?Има ли сте тапију на комунистичку Јуославију ,сада је доста ,не можете имати тапију на Србију.

Мислиш на Републику Србију!?
А Југославију је измислила монархија. И сада би опет да измисле неко заморче, зар не? Е па, не може!

Па да ти поновим:
Ако ти не ваља без краља,
бирај државу која има краља!

ПС: И не лупај више. Није лепо!

Пошто ја лупам,молим те реци ми колико дуго је држава Србија у својој историји била Краљевина,а колико република.Република Србија јесте експеримент,а не Краљевина.Тај експеримент тек треба да докаже колико вреди.

мислим да је Славен само хтео указати ко се све може јавити као претендент на српски престо, али је изгубио из вида чињеницу да сваки Србин може бити претендент (тако је било и у Византији), јер се круна не стиче самим рођењем (па макар и од краљевских родитеља), него посвећењем (што би византијски писци рекли- ''да буде помазан на царство миром, рукама и молитвама патријарха''), а како се у Цркви сабира и сажима сав народ Божији, то је уједно и израз његовог пристанка и сагласности (али не и воље!). али како објаснити неке ствари друштву које је дубоко, не секуларизовано него атеизирано.

Pa, i jeste. Pojasnio je to
Nadam se samo da neće nekome smetati što je dotični bio i prestolonasljednik NDH...

Пошто ја лупам,молим те реци ми колико дуго је држава Србија у својој историји била Краљевина,а колико република.Република Србија јесте експеримент,а не Краљевина.Тај експеримент тек треба да докаже колико вреди.

Монархија много више од Републике. Зато нам је пун q****c монархије и одбацили смо је на ђубриште. А теби ако се не свиђа ..... лепо сам ти написао.

Добро дошли ,хајде нам сад још реци који сте то "ви".Ја иначе јесам живео у Краљевини,али није била моја земља.Сада опет имам своју земљу и сасвим је природно и легитимно да се пастави и питање њеног уређења ,а да се не прети исељавам због тога.То је време прошло.
Има лек и зато што "вам" је пун...само о томе у пристојно друштву не разговара.

Ko za sebe hoce kralja u blatu ce da se valja.

Za Srbiju nema druge opcije, pokusalo se sve sta je god moglo, od komunizma, socijalizma, samoupravljanja, jednopartijskog, visepartijskog sistema, diktature, kapitalizma (bez kapitala-sic) ...... i nista CORAK SINE opsta i totalna propast .... dekintirani svi. Ostaje jos jedna stvar koja Srbiji nudi spas a to je Kraljevina Svi protivnici ove ideje treba da se uzmu u pamet i da podrze ovu ideju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back