Srbija Kraljevina

• Začetnik teme Začetnik teme Parun
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Када је садашња Хоандска Краљица још била Принцеза и удавала се Холанђани су мало гунђали због тога што је он Немац,али су га прихватили чим су стигла деца.Њену мајку су Холанђани стварно изузетно волели и поштовали(иако је била и она била у Лондону за време рата!!!) и данас се слави њен рођендан као празник и то не као сржавно обелажавање него много бише као општи народни дан весеља.Морам да признам да сам тек живећи тамо видео у стварности како је то могло да буде и код нас.
I holandska princeza ( buduca kraljica) Argentinka ne zna bas najbolje holandski , ali je predmet obozavanja u Holandiji.

Када је садашња Хоандска Краљица још била Принцеза и удавала се Холанђани су мало гунђали због тога што је он Немац,али су га прихватили чим су стигла деца.Њену мајку су Холанђани стварно изузетно волели и поштовали(иако је била и она била у Лондону за време рата!!!) и данас се слави њен рођендан као празник и то не као сржавно обелажавање него много бише као општи народни дан весеља.Морам да признам да сам тек живећи тамо видео у стварности како је то могло да буде и код нас.
Krajem aprila , čuveni Queens day ,bio sam pre par godina u to vreme u Amasterdamu ,al nisam siguran da bi kod nas mogla da se zapati tradicija tog tipa sa rejv žurkama i glasnom muzikom na kanalima i trgovima , gomilama drogiranih turista i domaćina, travestita i oskudno odevenih ostalih lgbt persona u narandžastim tangama ,suviše je vreme prošlo da bi Srbi prihvatili te monarhističke vrline i običaje tek tako .:lol:

Poslednja izmena:

Holandsku kraljicu (Julijanu) u egzilu u Londonu savrseno opisuje Crnjanski u svojim "Embahadama". Svi su se cudili da ide skoro pa i u nekim ritama,
stanuje u malom stanu Nisu ni njenog muza bas obozavali, i on je bio Nemac:D

Inace, naravno da u Srbiji nije moguce da se prihvati to sarenilo kao kod Holandjana, ali u drugim monarhijama nema toga, u UK je to malo ozbiljnije,
ali su i Britanci malo drugaciji. Uostalom, niko nikoga ne mora da kopira.

Тачно тако.Не говорим ја како то треба преписати,него сваки народ прави према себи ,али је исти дух.Ја сам у Амстердаму гледао на Дам скверу,неке седамдесете када је Јулијана још увек била краљица,како је један од хипика(тада је још било дозвољено да се у оном делу испред и на степеницама Краљичине палате седи) направи читав хаос у протоколу.Наиме Краљица је излазила из палате и требала да уђе у кола.Један момак је прошао кроз оне људе који су били око ње,дошао до врата од кола.отворио јој врата и поклонио се.Она се насмејала и захвалила му.Али Холандија је сасвим другачија од осталих европских земаља у свему ,па и оваквим стварима.Ја сам био и по селима на њен рођендан и видео спонтана весеља сасвим другог типа од оног у Амстердаму.
Holandsku kraljicu (Julijanu) u egzilu u Londonu savrseno opisuje Crnjanski u svojim "Embahadama". Svi su se cudili da ide skoro pa i u nekim ritama,
stanuje u malom stanu Nisu ni njenog muza bas obozavali, i on je bio Nemac:D

Inace, naravno da u Srbiji nije moguce da se prihvati to sarenilo kao kod Holandjana, ali u drugim monarhijama nema toga, u UK je to malo ozbiljnije,
ali su i Britanci malo drugaciji. Uostalom, niko nikoga ne mora da kopira.

Pa, i u KSHS se praznovao Kraljev dan.
Ali, vaša priča o Holandskoj kraljici me podsetila na naš kraljicu Mariju koju su nazivali "ćerkom sunca" zbog svoje izuzetne lepote i "velikom majkom" zbog dobrote.
Sećam se da je pok. Princ Tomislav uvek sa velikom setom i sa puno nežnosti pričao o njoj.
Baš je nepravedno zapostavljena, a odvajala je velike sume novca u humanitarne svrhe, osnovala Kolo Srpskih sestara, dečiju kliniku u Tiršovoj, .....

To su dragi moj sve deca komunista, koji su od danas na sutra presli u Seseljevske frakcije, boravili tamo neko vreme, a danas su izgubljeni u svemiru.
Ne znaju vise no ko su , ni sta su. Uglavnom imaju problema i sa svojim maternjim jezikom sto bi znacilo da im je osnovno obrazovanje pa i pismenost
nula. Naucili su da stavljaju youtube clipove , a to je samo znak da ne umeju da izraze ono sto zele nego kao nemusti komuniciraju slikama.

nemoj da vredjas

Ja nisam neki zagrizeni rojalist, ali svako ko je malo citao ( barem malo) i svoju istoriju, ali i Crnjanskog, Slobodana Jovanovica, Pekica,
zna da je ta monarhija nas jedini identitet, da smo mi u Evropi postali " neko i nesto" bas u vreme monarhije.

Mi nista drugo nemamo. Ali za to nisu kriva ta nesrecna deca. Krivi su njihovi roditelji koji su se prvo klanjali do nicice zemlje Titi, a onda
Seselju, danas valjda Tomi Nikolicu. Krive su naravno u istoj meri i skole, ali i zdarv ljudski razum koji covek ima ili nema.

imamo mi mnogo toga ali nije to sto ti zelis
meni moji roditelji nisu nista krivi...
i nisam se klanjala nikom...narocito ne Seselju i tomicu.
al priznajem da volim Tita

i svako ko je i malo citao i ko je iskren zna da smo u vreme Tita bili "neko i nesto"

imamo mi mnogo toga ali nije to sto ti zelis
meni moji roditelji nisu nista krivi...
i nisam se klanjala nikom...narocito ne Seselju i tomicu.
al priznajem da volim Tita

i svako ko je i malo citao i ko je iskren zna da smo u vreme Tita bili "neko i nesto"

Izvini, ali ja tebe prvi put vidim na forumu, pojma nemam ni ko si, sta si, tebi se nisam obracala, ali ako se
pronalazis u ovoj prici, onda se odnosi i na tebe.

Ali, vaša priča o Holandskoj kraljici me podsetila na naš kraljicu Mariju koju su nazivali "ćerkom sunca" zbog svoje izuzetne lepote i "velikom majkom" zbog dobrote.
Sećam se da je pok. Princ Tomislav uvek sa velikom setom i sa puno nežnosti pričao o njoj.
Baš je nepravedno zapostavljena, a odvajala je velike sume novca u humanitarne svrhe, osnovala Kolo Srpskih sestara, dečiju kliniku u Tiršovoj, .....

Eto prednosti parlamentarne republike ,nema tih budalaština tipa Kraljev dan , 25 maj , kraljičin rodjus,rodjendan Najdražeg vodje i slično , treba se po tom pitanju ugledati na slobodarsku Francusku i Rusiju koje slave kao najveće praznike svetle momente svoje istorije poput pada Bastilje ili 9. maja , dana pobede nad fašizmom , a ne da slave rodjendan neke persone koja ni počemu ne mora da bude zaslužna za tu državu, osim što je slučajno rodjena u jednoj odredjenoj ,a ne nekoj drugoj familiji.
Još može da se desi kao maler kao trenutno najslavnijoj monarhiji na svetu , da je ta persona slučajno raspušteni alkos i narkoman , čije obnažene slike sa kokain partija u Vegasu baš kruže ovih dana po netu , sreća pa ih je za sada usralo da je dotični drugi ,mladji sin ,al znamo kroz istoriju monarhija da se lako može desi da drugi postane prvi .
Pa onda zamisli da poštene i tradicinalne srpske patrote ,nacionalisti i domaćini dodju u situaciju da slave rodjendan pijanog gologuzana , neke mladje i muzički netalnetovane verzije Kita Ričardsa . Ili da bude ne daj Bože "od onih" što vole da primaju , a ne da deju ... poklone naravno . Rizik je to veliki za pošteno und konzervativno srpsko pučanstvo , a sa obzirom na tradiciju srpskih vladara ni dotični monarh nema baš puno osnova za miran san ,znamo kako su Srbi voleli svoje vladare i kako su isti završavali , tako da je monarhija obostrano rizična i potencijalno štetna . :think:

To su dragi moj sve deca komunista, koji su od danas na sutra presli u Seseljevske frakcije, boravili tamo neko vreme, a danas su izgubljeni u svemiru.
Ne znaju vise no ko su , ni sta su. Uglavnom imaju problema i sa svojim maternjim jezikom sto bi znacilo da im je osnovno obrazovanje pa i pismenost
nula. Naucili su da stavljaju youtube clipove , a to je samo znak da ne umeju da izraze ono sto zele nego kao nemusti komuniciraju slikama.

Dete komunista jesam, ostalo nisi pogodila.

Опасна била та Марија, чак је и Краља возила:

29fuziv.jpg

:D

Eto prednosti parlamentarne republike ,nema tih budalaština tipa Kraljev dan , 25 maj , kraljičin rodjus,rodjendan Najdražeg vodje i slično , treba se po tom pitanju ugledati na slobodarsku Francusku i Rusiju koje slave kao najveće praznike svetle momente svoje istorije poput pada Bastilje ili 9. maja , dana pobede nad fašizmom , a ne da slave rodjendan neke persone koja ni počemu ne mora da
:

Ili Nemacku koja i nema drzavni praznik.Ne znam sta se slavi u Spaniji i Italiji, uostalom sta fali da postoji dan u godini kada se ljudi vesele sa svojim vladarima?

Опасна била та Марија, чак је и Краља возила:

:D

Odlična fotografija.
U stanu mojih roditelja ostala je sačuvana fotografija iz 1929. iz nekih "ženskih" novina (mislim da su se zvale Domaćica) na kojoj ona krpi Kraljeve čarape.
Nadimak joj je bio Minjon.

Bilo je još par žena vozača u Beogradu u to vreme :D
Kažu da je Kralj bio jako ponosan na nju.

Odlična fotografija.
U stanu mojih roditelja ostala je sačuvana fotografija iz 1929. iz nekih "ženskih" novina (mislim da su se zvale Domaćica) na kojoj ona krpi Kraljeve čarape.

Bravoooo...ovo je sustina svega. Monarhija je raj ali samo za odabrane.

И остала опевана и у песмама код Срба!

Друже Страи,не говоримо о Рају.Да би нешто било добро и вредно не мора да буде одмах као у Рају.
Моја ујна је била обична жена(ујак ми је био месар и имао касапницу на Бајлонијевој пијаци)и била је на Двору.Као клинцима нам је причала пуно о Краљици Марији и њеној доброти и човекољубљуљу ,али и о томе како је одржавала домаћинску атмосферу на двору,између осталог и о крпљењу чарапа док су оне везле неке ручне радове.
Bravoooo...ovo je sustina svega. Monarhija je raj ali samo za odabrane.

Krajem aprila , čuveni Queens day ,bio sam pre par godina u to vreme u Amasterdamu ,al nisam siguran da bi kod nas mogla da se zapati tradicija tog tipa sa rejv žurkama i glasnom muzikom na kanalima i trgovima , gomilama drogiranih turista i domaćina, travestita i oskudno odevenih ostalih lgbt persona u narandžastim tangama ,suviše je vreme prošlo da bi Srbi prihvatili te monarhističke vrline i običaje tek tako .:lol:

... kao i javnu ulicu crvenih fenjera. :lol:

Yebo ti zemlju koja nema legalizovane kurave. Kako da rade i zarađuju kad država ne može da im obezbedi posao u struci ? Ovo sve znaju da rade a i unosno je ... :whistling:

Друже Страи,не говоримо о Рају.Да би нешто било добро и вредно не мора да буде одмах као у Рају.
Моја ујна је била обична жена(ујак ми је био месар и имао касапницу на Бајлонијевој пијаци)и била је на Двору.Као клинцима нам је причала пуно о Краљици Марији и њеној доброти и човекољубљуљу ,али и о томе како је одржавала домаћинску атмосферу на двору,између осталог и о крпљењу чарапа док су оне везле неке ручне радове.

Vucji to sto je ona bila dobra zena i prava domacica jos uvek ne znaci da je monarhija nesto pozitivno.

Тужно је што се Холандија и Амстердам доживљавају код странаца готово само кроз дрогу,кофи шопове и девојке у излозима(мада девојака по излозима има свугде ,нарочито по лучким градовима у Европи)Једна моја познаница,стара Амстердамерка,ми је још седамдесетих говорила увек како је дошло до тога."Хитлер нас је убијао,а Американци су нас уништили кад су од нашег града створили забавни полигон и јавну кућу за своју војску из Немачке"Кад год чујем да неко овако прича,сетим се ње.
... kao i javnu ulicu crvenih fenjera. :lol:

Yebo ti zemlju koja nema legalizovane kurave. Kako da rade i zarađuju kad država ne može da im obezbedi posao u struci ? Ovo sve znaju da rade a i unosno je ... :whistling:

Odlična fotografija.

Имам велику збирку фотографија српских историјских личности, па тако и краљице Марије, ал ту не. Дал би могла да је скенираш и окачиш негде на нет?

Тужно је што се Холандија и Амстердам доживљавају код странаца готово само кроз дрогу,кофи шопове и девојке у излозима(мада девојака по излозима има свугде ,нарочито по лучким градовима у Европи)Једна моја познаница,стара Амстердамерка,ми је још седамдесетих говорила увек како је дошло до тога."Хитлер нас је убијао,а Американци су нас уништили кад су од нашег града створили забавни полигон и јавну кућу за своју војску из Немачке"Кад год чујем да неко овако прича,сетим се ње.

Ako ništa drugo ONA i ja imamo zajedničko gađenje prema amerikancima.

Ebi ga, nije toliko čudno što je Hol. sinonim za narkomaniju, prostituciju i LGBT devijante. Interesantnije je od proizvodnje lala, buljenja u vetrenjače i obuvanja drvenih klompi. :lol: ;)

СУЛ-е "Шта ћито,болан,одо" сећаш се тог вица.Какво читање ,па ваљда нисмо живели на Марсу,па сад треба да неко да нам објасни у литератури како је било.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back