SAMCRO
Iskusan
- Poruka
- 6.323

Doba Jovice Stanišica je bilo "meka" za mnoge licnosti koje su imale srecu - da su porijeklom iz Crne Gore. Ta nevidljiva prednost ( porijeklo crnogorsko) je bila odlucujuca i u politickoj karijeri poznatih Crnogoraca iz Beograda. Ovaj put cemo ukratko pomenuti šest imena.
1. Akademik Ljubomir Tadic
Ljubomir Tadic je porijeklom iz sela Smrijecno, kod Plužina. Njegov otac Pavle Tadic je bio porucnik crnogorske vojske i u svojoj kuci je otvorio prvu školu u krajevima Pive u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Rodjen je 1925. godine. Profesor je filozofije na Univerzitetu u Beogradu i stalni clan SANU. U narodnooslobodilackoj borbi bio je partizan, a kasnije je postao opozicija titovom režimu (danas sebe naziva "marksistom, ali ne i boljševikom"). 1968. bio je jedan od predvodnika studentskog protesta, a 1974. je zbog "nepodobnosti" udaljen sa fakulteta. Jedan je od 13 osnivaca Demokratske stranke u decembru 1989. godine, a uz dr. Dragoljuba Micunovica jedini od njih koji je još clan DS-a.
Ljubomir Tadic je otac Borisa Tadica, predsjednika Srbije (2004- ).
2006. godine izdao je prvi od šest tomova svoje knjige "Filozofija prava".
2. Radoman Božovic
Prva tri razreda gimnazije završio u Nikšicu. Roditelji su tada zivjeli u Šipacnom, to je jedno selo desetak kilometara od Nikšica prema Pivi, gde je i on rodjen. Radoman Božovic imao je jednu od najzapaženijih karijera u "zlatno doba" vladavine Slobodana Miloševica. S mjesta predsjednika pokrajinske vlade Vojvodine od 1991. do 1993. došao je na celo srpske vlade. Neposredno poslije toga postao je i predsjednik saveznog parlamenta. Iz tog vremena pamte se njegove svadje s Vojislavom Šešeljom, koji ga je u Skupštini Jugoslavije cak i polio vodom.
Radom Božovic je bio oštar na rijecima. Prilikom jednog razgovora sa Antonijem Isakovicem u Beogradu, Radoman je Crnogorce nazvao pogrdnim imenom. Tada je reagovao Ministar za informacije Crne Gore, Božidar Jaredic. Da bi se dodvorio Radomanu, tadašnji Predsjednik Crne Gore, Momir Bulatovic je uputio pismo Božovicu isticuci da o njemu tako ne misli crnogorsko rukovodstvo i da on žali zbog izjave Jaredica.
Iako je u jednom momentu doživio izgon iz politike, Božovic je održao svoje poslovne kontakte. Profesor je na Višoj ekonomskoj školi u Novom Sadu i savjetnik nekoliko inostranih banaka koje rade u Srbiji. Smatra se da je Božovic vrlo imucan. Došao je na celo Geneks-a u martu 1999. godine, dva dana poslije pocetka NATO agresije. Govorilo se da je samo za opremanje kabineta velicine oko 200 kvadrata potrošeno više od milion maraka. U kabinet se ulazilo specijalnim liftom, a unutra je imao i kupatilo sa djakuzijem i zelenim mermerom. - Volim da se osjecam cisto nakon dvadesetocasovnog mukotrpnog rada - objašnjavao je Božovic potrebu za kupatilom u kabinetu.
Radoman Božovic je cesto vidjan na Crnogorskom primorju, najviše u Budvi. U jednom od rijetkih intervju-a za novine Radoman Božovic je za Glas javnosti 2005. godine izjavio - Pošto sam finansijski savetniik nekim stranim investitorima i bankama, cesto putujem po svijetu. Nedavno sam bio u Italiji, a prije nekoliko dana vratio sam se iz Londona. Koliko je moguce, pokušavam da, u pauzama od sastanaka, ukradem malo malo vremena za razgledanje svih tih gradova.
Dobru kondiciju održava na teniskim terenima, a osim toga, drugog hobija nema. Politika ga, kaže, interesuje kao i svakog obicnog gradjanina, a sa starim društvom iz zlatnog doba Miloševiceve vladavine ne održava nikakve kontakte.
- Rijetko sam miješao politiku i privatni život, jer politika nije nešto što sam istinski volio i u cemu sam uživao. Bilo je to samo nekoliko godina moga života
3. Radoje Kontic
Radoje Kontic je rodjen 1937. godine u Nikšicu. Sada je penzionisan politicar i tehnolog. Bio je posljednji predsjednik Republickog Izvršnog Vijeca SR Crne Gore od 1989. do 1991. godine. Bio je poznat što je bio clan više vlada u Crnoj Gori, a od 1993. godine bio je Savezni Premijer Jugoslavije sve do 1998. godine. Iako je pokrivao znacajne pozicije, uvijek se smatralo da je njegov licni uticaj na odluke bio - zanemaljiv. U vrijeme njegovog mandata kao Saveznog Premijera, inflacija je dostigla rekordan nivo, a gradjani su preko novih banaka bukvalno opljackani, a novac se slivao u kanale koje je kontrolisao SDB Srbije. Glavna osobina Radoja Kontica je bila ta da se ne zamjeri ni jednom politicaru. Bio je u upravnim Odborima mnogih velikih crnogorskih preduzeca. Nije se politicki oglašavao od vremena penzionisanja.