Srbi vratite Kosovo i Metohiju pod svoj suverenitet.

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
Autorska.

Šta da koliko "sutra" svetski moćnici "dignu ruke" od Kosova i Metohije i kažu "Srbi vratite Kosovo i Metohiju pod svoj suverenitet, samo mi se nećemo mešati u način kako će te to učiniti", da li srpska politika u tom slučaju ima već pripremljen odgovor, kako, na koji način i kako bi se na terenu stvari odvijale , bez mešanja "velikih sila", čisto onako "lokalno", da "lokalci u regiji" pokušaju pronaći "način kako"?
Prvo mislim da bi to bio rat na relaciji Albanci kao narod , mislim na sve Albance u regiji i izvan regije a isto tako i Srbe a na toj "vatri" bi pokušali da se "ogreju" ili reše svoja nacionalna pitanja i Srbi i Bošnjaci, plus Hrvati u Bosni i Hercegovini, jer bi se i jedni i drugi i treći nastojali uključiti "dok je vatra upaljena".
Kako bi se stvari odvijale?
Jednostavno, bilo bi jako "krvavo na sve strane".

Autorska.

Šta da koliko "sutra" svetski moćnici "dignu ruke" od Kosova i Metohije i kažu "Srbi vratite Kosovo i Metohiju pod svoj suverenitet, samo mi se nećemo mešati u način kako će te to učiniti", da li srpska politika u tom slučaju ima već pripremljen odgovor, kako, na koji način i kako bi se na terenu stvari odvijale , bez mešanja "velikih sila", čisto onako "lokalno", da "lokalci u regiji" pokušaju pronaći "način kako"?
Prvo mislim da bi to bio rat na relaciji Albanci kao narod , mislim na sve Albance u regiji i izvan regije a isto tako i Srbe a na toj "vatri" bi pokušali da se "ogreju" ili reše svoja nacionalna pitanja i Srbi i Bošnjaci, plus Hrvati u Bosni i Hercegovini, jer bi se i jedni i drugi i treći nastojali uključiti "dok je vatra upaljena".

Војно, могли бисмо за релативно кратко време да успоставимо контролу, али бисмо дугорочно имали неку форму рата ниског интензитета кроз нападе на снаге безбедности, дакле ниво 1998-99. година. Тај наш потенцијални суверенитет који бисмо вратили огледао би се само у контроли границе и још неколико питања, док би шиптари тамо где су већина поседовали локалну власт и спроводили своје неке идеје. Тај политички део би било најтеже спровести, јер то захтева да нађеш лојалне људе из шиптарске мањине, које би морао да штитиш од самих шиптара. Ултимативно, успостављање власти односно елемената државе Србије био би огроман проблем на тој територији, јер би локални албанци то морали да чине.

Оно на шта људи не рачунају, а што би било веома тешко и што бисмо сви осетили у тој некој реинтеграцији Косова у уставно-правни систем Србије, био би економско повезивање. Ми бисмо повратком на Космет (уз напомену да све време рачунамо и на албанце који тамо живе), добили око милион и по грађана који су мање више навикли да живе од социјалне помоћи. Хранили су их и Тито и Милошевић, сада до чине Амери. Привреда доле је на прилично ниском нивоу и даље они живе од дијаспоре која шаље новац, од шверца свега и свачега, ситног и крупног криминала. Додуше имају они сектор услуга који је разгранат све више, али производња и остало скоро је непостојеће.

Да опишем који је то ниво проблема, Немачка од уједињења до данас није успела да направи жељене резултате када је економски интегрисала Источну Немачку. И даље је тај исток Немачке далеко неразвијенији од западног дела. Говоримо о истом народу који је само био идеолошки подељен и о једној од најјачих економија света, која није и даље успела од источног дела земље да направи неко пожељније место за живот.

Ми бисмо се још драстичније суочили са том реалношћу. Србија овако економски слабашна морала би да распореди и ово мало што има како би покрила поново Косово са милион и по шиптара и то би се итекако осетило у свим другим деловима земље.

Постоји још једна сурова истина која само на први поглед нама не иде у прилог, али која дугорочно и није тако лоша по нас. Косово је као и Хрватска, као и Црна Гора и све остале земље за све своје проблеме кривила Србију и Београд. Све земље бивше Југославије, изузимајући Словенију, од тренутка отцепљења и изласка из заједничке државе, уместо да доживе процват, јер нема великих злих Срба да их газе, доживеле су суноврат. Хрватска након четврт века поклоњене независности и скоро комплетног истребљења Срба доживљава да њен народ бежи главом без обзира. Више хрвата бежи из те земље данас него када је дивљао рат. Исто је на територији Косова, огроман број шиптара купује карту у једном правцу и напушта Космет. Оно што се није догодило ни под Милошевићем, када су фингирали прогон, сада се дешава када ОВК шљам и овај ******и Курти управљају том територијом.

У преводу ово можда није историјски тренутак када бисмо требали ми да се вратимо тамо, јер они тренутно сами раде најбољи посао за нас, напуштају ту територију. Уз напомену да не могу више да се жале да је то због великих злих Срба. Наш једини задатак је да не признамо формално независност, мада ни то не би донело ништа епохално. Косово би и даље било последња балканска вукоје.бина из које сада шиптарија бежи, али не више у Београд већ на запад.

Autorska.

Naravno, međutim sama priča kako će neko da nas pusti da radimo šta hoćemo s Kosovom je potpuno nerealna. Ništa od toga.

Војно, могли бисмо за релативно кратко време да успоставимо контролу, али бисмо дугорочно имали неку форму рата ниског интензитета кроз нападе на снаге безбедности, дакле ниво 1998-99. година. Тај наш потенцијални суверенитет који бисмо вратили огледао би се само у контроли границе и још неколико питања, док би шиптари тамо где су већина поседовали локалну власт и спроводили своје неке идеје. Тај политички део би било најтеже спровести, јер то захтева да нађеш лојалне људе из шиптарске мањине, које би морао да штитиш од самих шиптара. Ултимативно, успостављање власти односно елемената државе Србије био би огроман проблем на тој територији, јер би локални албанци то морали да чине.
Potpisujem, do zadnjeg zareza.
Mada, za te napade na snage bezbednosti nisam baš siguran - bez podrške iz Albanije, ev. iz Makedonije, to ne bi funkcionisalo, znači,
zatvoriti granice KiM ka Albaniji i Makedoniji a za onu ciganiju koja misli da može kao nekad, angažovati Žandarmeriju - šiptarske jajare bi bile
razbijene i eleminisane u roku od 6 meseci.
Ali onda dolaze mnogo veći problemi za nas:
Zaustaviti indoktrinaciju šiptarske dece i omladine kroz šiptarske škole i medije, industrijalizacija, obnova i izgradnja infrastrukture itd.
Bilo bi nam gore nego sa crnogorcima posle zemljotresa - sve pare bi gurali dole, samo da nam demokratski Zapad ne bi kenjao...

Potpisujem, do zadnjeg zareza.
Mada, za te napade na snage bezbednosti nisam baš siguran - bez podrške iz Albanije, ev. iz Makedonije, to ne bi funkcionisalo, znači,
zatvoriti granicu ka Albaniji i Makedoniji a za onu ciganiju koja misli da može kao nekad, angažovati Žandarmeriju - šiptarske jajare bi bile
razbijene i eleminisane u roku od 6 meseci.
Ali onda dolaze mnogo veći problemi za nas:
Zaustaviti indoktrinaciju šiptarske dece i omladine kroz šiptarske škole i medije, industrijalizacija, obnova i izgradnja infrastrukture itd.
Bilo bi nam gore nego sa crnogorcima posle zemljotresa - sve pare bi gurali dole, samo da nam demokratski Zapad ne bi kenjao...

Тај део није тако једноставан. Морамо да се помиримо, што је лоша страна поновне интеграције, да би Косово поново било реметилачки фактор и потенцијални извор нестабилности. Јер види са друге стране, шиптарима је допуштено све, па она српска мањина која тамо живи им је и даље огромна препрека за достизање потпуне власти. Они су због тога фрустрирани.

Постоји још једна веома сурова истина на Балкану. Код нас скоро да нема шансе да успеју вишенационалне државе. И то не морамо да гледамо крвава искуства распада СФРЈ. Рецимо Бугари, људи су нешто мање од милион турака милом или силом побугарили. Ко се вратио на православље и прихватио бугарски идентитет остао је, ко није, протеран је. И Бугари никада више нису имали национални проблем. Они су то учинили на време, данас би се за тако нешто дигао буквално читав свет.

Ми данас имамо примере западних држава, где имаш генерације, односно потомке миграната, дакле не ове нове који долазе, него децу оних који су ту дошли пре неколико деценија, који не прихватају државе које живе као своје. То су читави квартови појединих градова (Лондон, Париз, Стокхолм; Брисел) а негде и читави градови, где ти мигранти и потомци миграната живе у својим комунама. Они презиру државу у којој су се родили, не виде их као своје, мало харизматичнији имам у џамији за неколико недеља индоктринације од њих прави потенцијалног терористу. И то говоримо о земљама које у нама "дивљим Србима" проповедали људска права и како је код њих толеранције.

Није, једноставно ни мањине тамо не воле домаће становништво, као што то домаће становништво прикривено презире баш ту мањину. А све то је код нас на Балкану пута 10 или пута 100. Шиптаре не бисмо интегрисали без обзира шта да им забраниш. Посебно ако се нешто силом брани, онда то изазове контраефекат да се људи још радикалније залепе на то.

Постоји још једна веома сурова истина на Балкану. Код нас скоро да нема шансе да успеју вишенационалне државе. И то не морамо да гледамо крвава искуства распада СФРЈ. Рецимо Бугари, људи су нешто мање од милион турака милом или силом побугарили. Ко се вратио на православље и прихватио бугарски идентитет остао је, ко није, протеран је. И Бугари никада више нису имали национални проблем. Они су то учинили на време, данас би се за тако нешто дигао буквално читав свет.
Imaju oni danas problema zbog toga - ne kao mi, ali ipak. A Turci im to nisu zaboravili, niti će...

Није, једноставно ни мањине тамо не воле домаће становништво, као што то домаће становништво прикривено презире баш ту мањину. А све то је код нас на Балкану пута 10 или пута 100. Шиптаре не бисмо интегрисали без обзира шта да им забраниш. Посебно ако се нешто силом брани, онда то изазове контраефекат да се људи још радикалније залепе на то.
Slažem se, ali taj radikalni nacionalizam ne možeš da iskoreniš, šta god da radiš. Ipak, to su izuzeci i većinom su to ljudi koji nisu uspeli da se
uklope u normalno društvo, autsajderi iz različitih razloga, bilo zbog izgleda ili intelekta, situacije u porodici itd.
Ne mogu da krive sebe zbog toga, ostaje im jedino ta država koju ne prihvataju kao svoju, kao krivac za sve i zbog toga idu u ekstremizam.
Ima takvih po celom svetu, zašto bi šiptari bili izuzetak?
Zbog toga treba maksimalno poštovati identitet nacionalnih manjina i kroz obrazovanje (škole, univerziteti) pokušavati da se vrati suživot
kakav je vekovima postojao na KiM.
A neko ko je normalno obrazovan, ima normalan standard, normalne uslove za život i nije diskriminisan po bilo kom osnovu, teško da će
razmišljati o terorizmu - a i zašto bi?

Imaju oni danas problema zbog toga - ne kao mi, ali ipak. A Turci im to nisu zaboravili, niti će...

Slažem se, ali taj radikalni nacionalizam ne možeš da iskoreniš, šta god da radiš. Ipak, to su izuzeci i većinom su to ljudi koji nisu uspeli da se
uklope u normalno društvo, autsajderi iz različitih razloga, bilo zbog izgleda ili intelekta, situacije u porodici itd.
Ne mogu da krive sebe zbog toga, ostaje im jedino ta država koju ne prihvataju kao svoju, kao krivac za sve i zbog toga idu u ekstremizam.
Ima takvih po celom svetu, zašto bi šiptari bili izuzetak?
Zbog toga treba maksimalno poštovati identitet nacionalnih manjina i kroz obrazovanje (škole, univerziteti) pokušavati da se vrati suživot
kakav je vekovima postojao na KiM.
A neko ko je normalno obrazovan, ima normalan standard, normalne uslove za život i nije diskriminisan po bilo kom osnovu, teško da će
razmišljati o terorizmu - a i zašto bi?

Има смисла то што кажеш. Економски јака држава је бенседин за све тероризме, сецесионизме, радикализме. Али у таквим државама економске кризе су рецимо окидач за поновно буђење свих проблема. А ми смо жив пример. Распаду Југославије је претходила јака економска криза коју су покушали да угасе програмом Анте Марковића. Чак и Европа и запад су у том тренутку нудили нека решења која би нам омогућила свима да избегнемо сукоб и да се интегришемо у ЕУ. Али једноставно сви ти национализми су се ослободили окова и није било шансе све да се заустави.

На примеру Шпаније, која је прилично стабилна вишенационална држава имамо још савршенији пример како економска криза рађа националне тензије. Каталонци су у последњих 15-ак година чак заменили Баскијце у томе. Оно што је добро, када имаш ипак тако економски развијену државу, ти ћеш кроз институције и кроз неке уличне демонстрације захтевати нешто, али нећеш почети рат.

Углавном, за реинтеграцију Косова, сматрам и даље да би најмањи био проблем тај војни део, где бисмо контролисали Космет, много већи проблеми би настали у политичкој интеграцији и економској. Јер доле добијаш уз шиптаре и све проблеме које они нису у стању да реше, а то јесте сиромаштво, катастрофалано здравство, корупцију, криминал и слично. Мислим да ми на овом стадијуму развоја не бисмо могли да се изборимо. За тако нешто потребна је прво економски јака и ефикасна држава. Ми смо и даље далеко од тога.

Back