Srbi u Engleskoj

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zanima me koliko je tesko/lako pronaci posao tipa u baru/restoranu ili slicno? Planiram krajem meseca da dodjem u London pa me interesuje sve. Takodje d ali neko zna neke agencije za zaposljavanje?

dragi milose, uopste nije lako naci posao, cak i najbedniji. u pabovima je losa kinta i nema baksisa, u tom smislu, bolji su restorani. agencije mozes da potrazis online.

Pozdrav svima. Zanima me da li je neko imao iskustva sa otvaranjem računa u banci u UK? Trebalo bi uskoro da počnem da radim tamo, našao sam sobu, ali sam čuo da je praktično nemoguće otvoriti račun u banci. A navodno moraš da imaš račun u UK pre nego što počneš da radiš. Hvala unapred na odgovorima.

verovatno si vec otvorio racun u uk, posto se kasno javljam. ja nisamimala nikakv problem i otvorila sam par racuna u roku od sat vremena. pozz

Pozdrav svima! Ja se nalazim u UK vec godinu dana i zaista nemam lepa iskustva ako govorimo o trazenju posla. Zapravo, vrlo je vazno da nemate visoka ocekivanja i da nikad ne poredite vas zivot u Beogradu ili Srbiji sa ovim sto se desava na ostrvu. Veoma je bitno i kako ste pre ziveli, koliko ste ulagali u sebe i koliko obrazovanja posedujete ali uvek je bitan i faktor srece kao i vasa agilnost. Ukoliko ste visoko obrazovana osoba i pratite vesti, citate novine i gledate npr. bbc, shvatice te da je u celoj Evropi velika kriza a Britanci se suocavaju sa velikom emigracijom i deflacijom- nema ulaganja, nema porasta cena i nema potraznje. Iako sam odrasla tamo gde i vi, zaista imam utisak da Srbi misle da sve sto leti se i jede i zive u iluziji da je u UK blagostanje. Ali nije! Sve se svodi na veoma skroman zivot i nedostatak socijalnih kontakata koji meni posebno pada tesko. Uz sve diplome drzavnih fakulteta u Bgd-u koje posedujem, uz veliko radno iskustvo, uz odlicno poznavanje jezika, ja ne mogu da pronadjem ni stipendiju za dalje skolovanje niti posao. Bas me zanima da li neko moze da mi pomogne sa savetom a ko je duze u Britaniji od mene. A Srbina ni jednog ne mogu da nadjem i da k'o covek popijem kafu i ispricam se! Hvala!

pozdrav!
u kom si gradu? Posla tipa za minimalac ili recimo izmedju 6.50 i 8.00 na sat preko agencija moze da se nadje i ima za sada na nekoliko mesta sto sam ja upucen. Na zaslost nisam bio bas dobar poznavalac jezika,a nemam ni diplomu faxa tako da sam trazio i nasao najprostiji posao u warehouse. Sada posle 10 meseci ovde se malo promenila situacija kod mene,pa tako ne moram da prepesacim desetak kilometara za smenu vec radim na masini i naravno plata je malo veca,ne puno,ali uspevam i da prezivim skromno i da ustedim ponesto. Naravno za sve gore navedeno je potreban EU pasos.

Pozdrav svima! Ja se nalazim u UK vec godinu dana i zaista nemam lepa iskustva ako govorimo o trazenju posla. Zapravo, vrlo je vazno da nemate visoka ocekivanja i da nikad ne poredite vas zivot u Beogradu ili Srbiji sa ovim sto se desava na ostrvu. Veoma je bitno i kako ste pre ziveli, koliko ste ulagali u sebe i koliko obrazovanja posedujete ali uvek je bitan i faktor srece kao i vasa agilnost. Ukoliko ste visoko obrazovana osoba i pratite vesti, citate novine i gledate npr. bbc, shvatice te da je u celoj Evropi velika kriza a Britanci se suocavaju sa velikom emigracijom i deflacijom- nema ulaganja, nema porasta cena i nema potraznje. Iako sam odrasla tamo gde i vi, zaista imam utisak da Srbi misle da sve sto leti se i jede i zive u iluziji da je u UK blagostanje. Ali nije! Sve se svodi na veoma skroman zivot i nedostatak socijalnih kontakata koji meni posebno pada tesko. Uz sve diplome drzavnih fakulteta u Bgd-u koje posedujem, uz veliko radno iskustvo, uz odlicno poznavanje jezika, ja ne mogu da pronadjem ni stipendiju za dalje skolovanje niti posao. Bas me zanima da li neko moze da mi pomogne sa savetom a ko je duze u Britaniji od mene. A Srbina ni jednog ne mogu da nadjem i da k'o covek popijem kafu i ispricam se! Hvala!

Koji posao trazis?

Pozdrav svima koji posecuju ovu temu...
Potrebna mi je mala pomoc oko nekih informacija vezane za zivot u Londonu...ovde sam nekih 2 meseca,hteo bih dovesti zenu I dete od 9 godina u smislu da se preselimo ovde,ono sto mi je potrebno jeste informacije vezano za dete,na koji nacin dete pohadja skolu,koju skolu,sta je potrebno upisati dete u skolu...I tako to,neke osnovne stvari...pa bih molio sve sto su prosli ovu fazu-procedure da mi se jave ili ako neko nekoga zna da je bio u slicnoj situaciji...naime citam I cujem da ima,kako kazu,jako puno Srba u londonu...pa bih voleo bar neko od njih da mi se javi,unapred HVALA.
Ja sam trenutno u Ealing-u tako da bili meni blizi ili dalji,ne bitna daljina,molim javite se,jos jednom unapred HVALA
p.s.ponuda za kafu I casicu razgovora jos uvek stoji.:)

U Ealing Common-u imas mali kafic zove se Mugi, odma preko puta stanice, ima dosta nasih ljudi. Ima i crkva isto Srpska u Ladbroke Grove-u, nije bas daleko od Ealing-a. To ti je najbolji nacin za trazenje informacija posto vecinom ljudi zive ovde dugo vremena. Pozdrav

Posla ima ako zelis da radis. Ja sam ovde sa porodicom godinu i po dana. Iako sam fakultetski obrazovana i radila u prosveti u Srbiji, ovde sam pocela kao sobarica 3 dana nakon dolaska iz prostog razloga jer je mojima trebala viza i jedini uslov je bio da ja radim. Moj muz i sin su stigli 3 meseca posle mene. Moj muz je poceo ka kitchen porter-perac sudova u hotelu, a sada je zamenik menadzera u jako poznatom restoranu u Sohou i na dobrom je putu da postane menadzer u drugom novootvorenom restoranu istog vlasnika. Ja sam trenutno floor supervisor u hotelu u centru Londona. Zadovoljni smo jer brzo napredujemo. Nije nas bilo sramota da radimo ove poslove jer smo zahvaljujuci njima placali racune. Ovde ako si vredan i sa osmehom na licu tokom celog dana, sigurno ces napredovati. Naravno, bitno je znanje engleskog jezika. To je to.

bojane, hoces molim te da mi kazes gde to posla ima? ja se nalazim u uk godinu dana, sa diplomom mastera, odlicnim znanjem jezika i ne mogu da nadjem ni najbedniji posao..
Da probam da ti odgovorim. To sto imas master je manje bitno, bitno je sta si magistrirala i koliko se razumes u posao. Posla ima (zavisi da li ga poznajes) na BettingJobs.com a ima ga i na www.indeed.co.uk. Ja sam u tom poslu i znam da ima potraznja za London. Takodje ima posla za Excel VBA programere koji poznaju problematiku finansija i knjigovodstva. To je sto znam sigurno da moze da se uklopi za zansko. Takodje znam pouzdano da ima posla za iskusne HVAC tehnicare i za iskusne elektricare (ali nije za zensko). Ja sam u februaru slao neke aplikacije za posao u Londonu i okolini testa radi da vidim da li bi u slucaju da mi jedna druga opcija ne uspe mogao da se vadim tim poslovima. Poslao sam sest aplikacija i u roku od 10-20 dana dobio sam cetiri odgovora, tri su me pozvali na razgovor, u jednom slucaju su me pozvali na posao (probni rad). Plata je bila 28K, 30K i dve po 35K to posle poreza ispadne oko 2000-2200 mesecno. Pre neki dan sam od jedne agencije (kod koje sam aplicirao u februaru) dobio ponudu za elektricara 15 funti/sat. Taj posao oko elektrike ne radim duze vremena, ali povremeno testiram trizste radi svake eventualije u slucaj da mi nesto podje naopako da imam zasta da se uhvatim.

Nego da ja pitam ostale diskutante da li ima nekoga iz Brighton-a, da je upucen u cene iznajmljivanja stana ( dvosoban, 65-75m2) gledao sam cene na internetu, bio sam u malo razgledanje grada. Medjutim to je internet, a licno iskustvo je licno iskustvo). Imam jos jedno pitanje ako se neko eventualno javi, da li je problem pronaci pristojan stan u kojem je dozvoljeno pusenje. U Londonu realno moze da se desi da nije dozvoljeno pusenje u stanu. Ne znam kakva su iskustva ostalih u vezi te problematike.

Poslednja izmena:
ne znam ko ti je sta pisao ovde od ovih ljudi (ne mogu ja to da citam sve haha) i da li neko zivi ovde od njih ili ne... ne bitno je svako ima drugacije iskustvo... znam da je London extra i sve to stoji ali i drugi gradovi jako ima dosta da ponude a jeftinije je za zivot, ali na tebi je. Jer za neki stan koji bi placao u Londonu sedmicno, u Birmingham-u na primer mozes da za istu cijenu placas mjesecno. Plus koledza i skoli itd ima na sve strane ali moras da ih dobro provjeris da li imaju sve radne dozvole i da li ok... sto se tice Londona nemam pojama, nesto me nikad nije zanimao posebno i ja inace mogu da savjetujem sto se tice Birmingham-a ali ako je skola dobro poznata nema sta da brines, samo nemoj tamo neke sumnjive itd ali i dobro poznate skole i naplate vise... plus ako kazes da imas kuma ovde, mozda ti on moze malo pomoci da se snadjes, sad opet ne znam u kakvoj je on situaciji i koliko ste bliski.

posto mi jadnici nismo u EU sve je drugacije za nas... i time teze, plus nisu cak ni pod sengenom pa ti zamisli frke i da dobijes tu turisticku vizu...bezzze totalno.

ako dobijes studentsku vizu (to naravno kada si vec odabrao skolu itd i oni odlucili da te prihvate) mozes da radis 20 sati sedmicno... ja bih vjerovatno izabrala college jer su jeftiniji od univerziteta a skolovanje skoro isto... i na pocetku bih mozda izabrala neki jednogoisnji kurs koji bi mozda mogao i sam da platis, ne znam kakav si sa parama... ali ja na primer svoj kurs za HR sam platila oko 1000 funti, sto je ok. IELTS ti treba minium 6 ili 7 nemam pojma...zaboravila sam sada... i to je to to odprilike... radis i studiras milina! Ovde je tesko za rad na crnom to ovde ne ide i oni jako postuju pravila (plus radim u pravnoj firmi koja specijalizira za radno pravo i radne sudove i svega sam se nagledala ali pravila se u vecini slucajeva postuju ipak), ipak ovde nema nasih ljudi puno i nije kao u Njemackoj i ostalim slicim zemljama gdje nasi idu na gradjevinu da rade... plus nece ljudi da se bakcu sa ljudima koji nemaju vizu (osim ako si azijat haha), jer kada te ovi iz imigracija uhvate kaznu dobije poslodavac do 10 000 funti...

Stpendije....nemam pojma...od skole do skole zavisi i sve imas na njihovim sajtovima kako da se prijavis itd ako ih nude.

Savjeta za zivot imam milion, ali to je vec kada dodjes ovde, prvo je da fino sredis status i da imas studentsku vizu i da vidis kako da platis skolovanje e tek onda savjete dajem za zivot i posao hahaha

Koleginice, da li meni pomogla da radim kao pravnik? Inace, radno pravo je moja oblast ali u Srbiji,

vece svima...evo ja sam ovde prvi put :) zelim naravno da pitam i da se raspitam i da molim i kumim :) kako da dobijem posao u londonu ili bilo gde u eng.radim vec dugo u jednom zatvoru u srbiji pa me zanima kako stoje stvari vezane za obezbedjenje bilo koje vrste...bio bih mnogo zahvalan za informacije hvala

Alexej-kako se sluzis engleskim? Mislim da bi mogao naci posao ovde u obezbjedjenu (privatne firme) ako mozes da komuniciras na engleskom. Mogu ti poslati par linkova gdje da apliciras ako hoces.

pricam engleski i madjarski,znaci dobro se sluzim sa engleskim,imam EU pasos ali mi je zaista problem preko neta nesto ozbiljno da nadjem,ako bi mogao da mi posaljes link bio bih ti zahvalan

Back