Srbi u Engleskoj

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nemoj jos da odustajes...Mozes svasta da se promeni za kratko vreme. Mozda nadjes bolji posao pa imas vise para, mozda pocnes sa nekim da zivis pa ti se smanje troskovi... Nadjes posao blize kuci. Ja mislim da ovde ima vise mogucnosti u tom poslovnom i finansijskom smislu. Sta sve zanimljivo mozes da radis kad imas slobodan dan... Jedini problem je usamljenost, meni mnogo nedostaju prijatelji i sestra. Ali sigurno ti niko nece reci- vrati se kuci. Izdrzi jos malo:)

Slazem se sa ovim gore :-)

Pozdrav svima! Razmisljam da se prijavim za neki posao u Brajtonu, za koji imam dosta dobre sanse da ga dobijem. Plata je 2000 funti, sto mi, gledajuci cene stanova i zivota uopste, i ne izgleda bas nesto. Malo sam proucavala proces apliciranja za vize, i ne snalazim se bas najbolje. Kakva su vasa iskustva kad je rec o tzv Tier 2 (General) procedurama? Vidim da ima limit ljudi koji uopste mogu pod tim uslovima da dobiju vizu, i da je neophodan certificate sponzora. Koliko su firme uopste rade ovim da se bave i izdaju te potvrde? Druga stvar, koliko traje sve to zezanja sa vizama? Trece, koliko kosta zivot za troclanu porodicu, realno? Hvala unapred na bilo kakvim savetima........

Pozdrav, pa realno nije visoka ali je ok, prosek je oko 2.500 funti. Ovo za platu od 2000, ako je to posle poreza onda je to ok!?
Za troclanu porodicu ti treba ja mislim realno, napisacu ti za London jer za Brighton zaista ne znam, recimo 1400 za stan, 200 za racune, hrana recimo 150-200 i onda imas prevoz, sve zavisi da li putujes na posao, ako moras da putujes onda dodas jos nekih 100 za prevoz, plus racunaj da ako iznajmis stan moras unapred da das za jedan mesec, negde traze i vise u zavisnosti koliko planiras da ostanes. Ako samo ti radis onda nije bas sjajno za troclanu porodicu ali ako oboje radite onda moze da bude ok. O Tier 2 ne bih znao da ti kazem, nisam upucen u to ali imas sve na ukba verovatno do detalja, malo im je komplikovan sajt uvek kada otvoris ono sto te interesuje, imas i desno gore ili sa strane dodatne info, da li u pdf-u ili tako nesto. Mogu da ti kazem za settlement vizu da sam ja dobio relativno brzo, sve ukupno nedelju dana, od toga 2 radna dana, verovatno nisu zauzeti ovih dana jer kada sam zakazivao u World Bridge-u, u svakom danu je bilo dosta praznih termina sto govori da ne aplicira veliki broj ljudi, pa ti i zavrsi visa officer brzo, gledaj ako budes aplicirala da odes u WB krajem nedelje recimo u cetvrtak, i videces da ce brzo biti gotovo. I ta prolazna vremena sto pisu na sajtu nemaju nikakve veze, sve zavisi koliko je slucaj straight forward itd. Srecno

Stan moze za 1000 da se nadje, jednosoban. Ja sam imala radnu vizu, zeznuto je to...Moja radna dozvola je vazila samo za taj posao- znaci ili tu radi ili se pakuj kuci...Poslodavac mora prvo da dokaze zasto bas ti njima trebas i taj sertifikat tj. radna dozvola koju vade je jako skupa. Plus ti placas vizu oko 300. Ukratko da ti kazem, pa ti prouci na sajtu sta i kako.

Da, moze jednosoban da se nadje za te pare, ima i onih basement-a. Ovo sto sam ja napisao je gde mi zivimo trenutno (tj supruga je tamo sada, ja sam od Aprila tamo opet), dvosoban flat i ima lounge, ali delimo sa jednim Francuskim parom pa onda to ide sve pola pola. Sto bi znacilo da za par bi trebalo, za neku valjanu sobu od 800 do 1000 funti, a moja procena je da za par sa detetom treba oko 1000 do 1200 u zavisnosti od lokacije i kvaliteta.

Verovatno si bolje od mene upucen u tematiku. Ja znam ono sto cujem od prijatelja, sa jednim stanom sam bas odusevljena...Prelep sa ogromnom dnevnom sobom, kuhinjom i spavacom, spajzom, tavanom...Opremljen sa lepim namestajem, puno drvo. Placaju ga 1050 mesecno i u finom je kraju, zgrada sa 4 stana. A znam i za neke raspade za vece pare. Valjda treba i da imas srece da ti naleti nesto dobro u tom trenutku kad tebi treba...

Ima svega zaista, verovatno treba imati i malo srece pa naleteti na nesto dobro. Nisam ja nesto mnogo upucen, nego znam cene sada otprilike jer smo mi u potrazi za stanom tj sobom, nije bas lako naci moram priznati..Npr nasli smo jednu jako dobru sobu za 650 plus racuni, ali fazon je sto nam stoje pare za stari stan a te pare dobijes samo ako das month notice i dobijes od sledeceg stanara, a ovu sobu sto smo nasli bi trebalo odmah da se uselimo a ne bi da izgubimo 700 funti..

Poslednja izmena:
Da, to je bas bezveze...A sto morate da cekate od novih stanara pare? Kako su to napravili, bas su namazani. Vi morate da se cimate da trazite stanare za tudji stan...

Ja bih rekao da ti nisi dobro razumela o cemu se radi. Ne trazi on stanare za tudji stan, vec on treba da pronadje nekoga ko ce se useliti u stan koji bi on da napusti pre roka. Ako neko nekome kaze da ce koristiti stan do pr. 01.05, onda ima obavezu da sedi do tog datuma ili moze dati otkaz i ranije, ali ima odredjeni otkazni rok,koji takodje treba platiti. U tom otkaznom roku stanodavac moze pronaci nove stanare. Ako stanodavac ne pronadje nove stanare, nikome nista, stanar je odsedeosvoje po dogovoru i njihov ugovor je zavrsen, Ovde se radi sto neko zeli da napusti stan pre roka, bez otkaznog roka i da stanodavac ne bi pretrpeo stetu postoji nesto ovakvo. Takodje ni stanodavac ne moze tek tako da vas otera iz stana, vec mora da postoji otkazni rok u kojem se neko moze snaci za nov stan. Kad ovo ne bi postojalo i kad bi svako mogao da se iseli kad mu je volja, onda bi isto pravo dati i stanodavcu, pa bi tad moglo da se desi da vam neko kaze, "od sutra vise ne stanujes ovde, sutra se iseli" . Jednostavno obe strane moraju biti zasticene.

Upravo kako kaze Konislav, mozda nisam bas najbolje objasnio u proslom postu.
Bar smo mi tako radili jer smo se do sada 4 puta selili i svaki put smo cekali dok se ne nadje novi stanar a kako bi dobili pare koje smo dali unapred. Mislim moze da se desi da kad das notice, da se nadje odmah neki stanar pa mozes odmah da trazis nesto drugo, ili da cekas mesec dana pa da se iselis i dobijes pare nazad. Naravno, mozes ti i odmah da se iselis, ali gubis pare za jedan mesec rente. Mislim da svi rade tako koji izdaju stanove i da to stoji i u ugovoru.

Ima svega zaista, verovatno treba imati i malo srece pa naleteti na nesto dobro. Nisam ja nesto mnogo upucen, nego znam cene sada otprilike jer smo mi u potrazi za stanom tj sobom, nije bas lako naci moram priznati..Npr nasli smo jednu jako dobru sobu za 650 plus racuni, ali fazon je sto nam stoje pare za stari stan a te pare dobijes samo ako das month notice i dobijes od sledeceg stanara, a ovu sobu sto smo nasli bi trebalo odmah da se uselimo a ne bi da izgubimo 700 funti..

Ja sam prokomenetarisala zbog ovog. U smislu ako si dao depozit gazdi/agenciji, das notice i on/oni ti vracaju tvoje pare na kraju tog perioda, a ne da ti cekas da ti novi stanar vrati tvoj depozit.
Nisam bas toliko pala sa kruske da ne znam da se svuda uzima da depozit i da moras da imas otkazni rok:lol:

Caos... zadovoljna sam, ja trenutno ucim za level 3 - foundation level in HR practice. Ide ok, svakog cetvrtka idem posle posla od 6-9 navece. Drustvance je takodje super. Ne vjerujem da cu nastaviti od Septembra jer imam nekih milion planova i odmora tako da necu imati vremena za svega toga. Ali da sve ide po redu, isla bih na level 5 i onda level 7 i to je to.

Ali mislim da je bolje da se nadje posao prvo u HR pa onda da se nastavi dalje ucenje. Obicno i firme plate za to. Dosta od mene ovaj prvi nivo, pokazuje da sam voljna haha ako te sta jos zanima pitaj slobodno.

Sanja

Da, taj kurs i ja planiram da upisem. Cene se bas razlikuju od mesta do mesta, moram da nadjem nesto povoljno i da mi je blizu. Pa onda dalje tim putem koji si navela, da pokusam da udjem u HR, pa posle sta bude.
Jel si preko njihovog sajta trazila centar za ucenje? http://www.cipd.co.uk/qualifications/where-qualified/newsearchforcentre.htm

Ja sam prokomenetarisala zbog ovog. U smislu ako si dao depozit gazdi/agenciji, das notice i on/oni ti vracaju tvoje pare na kraju tog perioda, a ne da ti cekas da ti novi stanar vrati tvoj depozit.
Nisam bas toliko pala sa kruske da ne znam da se svuda uzima da depozit i da moras da imas otkazni rok:lol:

Nisi pala sa kruske, ali i dalje ne razumes o cemu se radi. Ako si dao/dala depozit u visini jedne kirije, taj depozit sluzi da pokrije taj otkazni rok od jednog meseca. Kako si dao otkaz jedan mesec ranije, a taj mesec je pokriven tim depozitom, ti taj mesec sedis u tom stanu i najkasnije poslednjeg dana u mesecu ti napustas taj stan. Prvog narednog dana pocinje novi mesec, ti si vec izasla iz stana, depozit si potrosila (iskoristila) tako da vise i ne postoji depozit koji ti trebaju vratiti, a kako si se uredno iselila u predvidjenom roku ni ti nemas vise nikakvih obaveza oko predmetnog stana, tako da se moze smatrati da je ugovor ispostovan i samim tim i zavrsen i vise ne postoje nikakve uzajamne obaveze.
Ako je tebi jasno da se uzima depozit i ako ti je jasno da mora postojati otkazni rok, sta ti je nejasno u celoj ovoj prici? Ja pretpostavljam da ti nije jasno cemu depozit sluzi. Ako ti je i to jasno, onda ostaje nejasno cemu ta kontradikcija izmedju onoga sto je jasno i sadrzaja komentara koje si napisala. Iz komentara se moze zakljuciti da ti nista nije jasno.

Pozdrav svima. Ja sam nov na ovom forumu, kao i u Londonu. Radim za neke indijce ovde, online marketing, i nikad nisam mislio da cu to da dozivim ali za sada je kuca poso poso kuca :)
Iako sam ovde tek par nedelja, nostalgija i zelja za povratkom je izuzetno jaka, iako znam da me kuci posao ne ceka i da cu ubrzo i tamo upasti u neku apatiju. :dash:
Meni se cini da je ovo neki zacarani krug, i interesuje me sta vi mislite o tome.
Stanujem u Limehouse-u, i ako je neko raspolozen za pivo/kafu i malo blejanja slobodno nek mi se javi...

Pozdrav

Da, taj kurs i ja planiram da upisem. Cene se bas razlikuju od mesta do mesta, moram da nadjem nesto povoljno i da mi je blizu. Pa onda dalje tim putem koji si navela, da pokusam da udjem u HR, pa posle sta bude.
Jel si preko njihovog sajta trazila centar za ucenje? http://www.cipd.co.uk/qualifications/where-qualified/newsearchforcentre.htm

Cao izvini sto tek sada pisem, totalno sam zaboravila za krstaricu haha da mozes i preko tog sajta da trazis, ali ja sam provjerila sajtove lokalnih koledza da vidim jel imaju CIPD kurseve i moj lokalni ovde u Solihull je imao. Tako da sam bila happy :-) srecno sa potragom. Ja ko biva i dalje ganjam posao u HR ali nesto mi traljavo ide ali mozda nesto ispadne. U isto vrijeme sam dobila povisicu na poslu pa mi se tek sad ne mjenja posao haha ali ajde vidjecemo sta ce biti! nisam u zurbi.

Back