Srbi u Engleskoj

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala Trojanka. Ja sam zadovoljan, mozda sam mogao i bolje ali to je sto je. Sacekacu rezultate pre nego sto kazem bilo sta dalje pa cu napisati ovde koji su, pozz :)

Poslednja izmena:
CPE je klasičan Cambidge Proficiency in Eng.
Što se tiče Trojankinog pitanja, mislim da mora da ima dokaz znanja jezika čak iako ima državljanstvo EU ili Švice - ne mora ukoliko je iz zemlje gde je eng.oficijelni ili ukoliko ima diplomu sa fakulteta koji je studirala na engleskom. Npr. ja i iz Srbije ne bih morala da prilažem, da sam npr. završila Sheffield u Grčkoj, koji je kompletno na engleskom.

Zmaja, a kako smatraš da je najkvalitetnije početi sa učenjem? Davno nisam spremala ispit:))) imam sjajne gramatike, i skinula sam sa neta neke testove, pa ću da udarim po tome, ako još nekom treba, javite se da razmenimo materijal! ;)

Madmax, hvala. Vidi, ja sam skinuo sa neta sve one Cambridge IELTS knige zajedno sa audio fajlovima. Iskreno, nisam nesto puno vezbao, sve ukupno, mozda 3-4 dana. Vezbao sam testove Listening-a, dok Wrtiting i Reading nisam uopste vezbao samo sam pogledao koja je forma testa. Isto i za Speaking, samo sam pogledao na jutubu, ima primera, to je cista konverzacija, treba da pricas o sebi, ja sam recimo dobio topic da opisem omiljeno mesto koje posecujem i to je to, bilo je prilicno lako.
Imas na canadavisa sajtu free ielts practice gde mozes vezbati identicnu formu testa koju ces dobiti na samom IELTS testu, cisto da se upoznas sa pravom formom. :) Mislim, da ako prodjes tih 7 Cambridge-ovih kniga, mozes jako lepo da se pripremis!

Traze IELTS za skolu, za sve- EU i za nas.. Mada je i to fleksibilno, ako imas boravsnu vizu i neki "staz" ovde. Striktno ga imati vazi samo ako apliciras za skolu, a nisi ovde (apliciras iz Srbije). Kad dodjes onda vec mozes da pregovaras, pa cak i da prodjes sa skolarinama za domace, a ne za strance...
Za posao ne traze. Ja sam nudila moj test, ali vecina ni ne zna sta je to... Uglavnom se radi mali test engleskog kad odes da se registrujes u agenciju ili apliciras za posao.

Ja sam imala bezveze temu na Speaking testu- "Divlje zivotnije"... Uzas, ja jos pocela da pricam o kamili:udriglavu: I onda dosao deo kad treba 2 minuta da pricam o kamili, koja uopste i nije divlja zivotinja...Pa onda pitanja o plisanim zivotinjama za decu i njihova veza sa istrebljenjem zivotinja u divljini...Nisam uopste bila zadovoljna...
Devojka pre mene je imala temu "Omiljeni film".
Na fakultetu sam ucila poslovni engleski, pa sam malo ubacivala neke strucne termine na Writing testu za grafikone... Mada sam i tu mogla bolje...

Zmaja, koji ti je sledeći korak, da li si se već prijavio za spouse vizu? znam da je 810 GBP :dash: ja planiram da radim u Srbji dok ne uštekam dovoljno za to, a i treba da spremimo sve što treba za sponsorship.. zna li se koja su primanja minimum za to? negde piše 15 000 godišnje, a negde 107 funti nedeljno (sto mu dođe na oko 5500 god..), bez troškova housing-a...

p.s. znam da se ponavljam sa pitanjem, al šta ću... ima li ko info/iskustva s ovim?

Poslednja izmena:
Madmax, ja sam pripremio sve papire sa prevodima, imam oko 3 kg papira - ne preterujem zaista treba puno papira, jer trebaju i fotokopije papira. Prevod ne mora da ti radi sudski tumac, mozes i sama da prevedes posto uvazavaju, naravno da je prevod regularan. Dalje, cekam rezultate IELTS-a jer bez rezultata ne mogu da apliciram jer treba da prilozim dokaz o znanju Engleskog. Ja cu aplicirati pocetkom Marta, ali od Aprila uvode nova strozija pravila za sve family vize, tako da ce spouse fee skociti sa trenutnih 810 na 826 funti, sponzor ce morati da ima primanja minimum 25000 funti godisnje posle poreza itd. Sta je sve potrebno od papira imas na http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/out-of-country/sup-docs-settlement.pdf Da naglasim da za sta god navedes u aplikaciji, moras da prilozis dokaz, tako da ako kazes recimo da si zaposlena, moras da prilozis sve o poslodavcu, kada je poceo radni odnos, kolika su ti primanja itd. Recimo ako kazes da si posecivala supruga i on tebe, moras priloziti dokaz o putovanju, avio kartu, pecat iz pasosa i tako za sve.

Ako zelis, mogu ti poslati sta sve treba od papira tvojih i sponzorovih tj sta sam ja sve spremio za aplikaciju!

Poslednja izmena:
Nema na cemu:)
Ja ne znam nisto o tom minumumu primanja, jer sam ja aplicirala dok jos nisu uveli to. Ali 15000 je u rangu malih plata za London. Hocu da kazem da ako je propisano da je 15000 minimum, to je ok.

Da li si već radio ovaj test na tuberkulozu? ja sam, prilikom odlaska u Gr, prvo u Srbiji dobila zdravstveno uverenje, priložila ga za vizu, a potom po dolasku u Gr sam u njihovoj bolnici radila taj test (koji je inače, iritantan - ne boli ništa, ali ti ubrizgaju neku glupost od koje te svrbi ruka 2 dana, a ne smeš da se češeš :dash: ).

Trojanka, gde si ti, u kom kraju? je l radiš već ili si na studijama?

Ja sam bio u nedoumici da li je potreban taj test na tuberkulozu, ali sam dobio odgovor da ipak ne treba za nasu zemlju. Evo odgovora:

"If you are a resident of one of the following countries, and you want to come to the UK for longer than 6 months, you must obtain a certificate confirming that you are free from infectious TB before you apply for a visa:

Bangladesh
Burkina Faso
Cambodia
Cote d'Ivoire
Democratic Republic of the Congo
Eritrea
Ghana
Kenya
Laos
Niger
Pakistan
Rwanda
Somalia
Sudan
Tanzania
Thailand
Togo
Uganda

The only exceptions are children under 11 years old, diplomats and their families (but not other members of diplomats' households, such as domestic staff), returning residents, and holders of certificates of entitlement.
TB is common in these countries. It is an airborne infectious disease, which can be spread by close contact with other people. The UK wants to encourage greater awareness and treatment of TB in the countries in which we test, as well as protecting people in the UK. Testing before you travel also ensures that our procedures when you arrive in the UK will be much quicker."

Dakle, kao sto vidis, nasa zemlja nije na listi stoga nije potrebo raditi ovaj test.
Pozz :)

Dobio sam rezultate IELTS-a.

Listening: 7.0
Reading: 5.5
Writing: 5.5
Speaking: 7.0
Overall: 6.5

Moglo je i bolje ali s obzirom na to koliko sam se spremao, odlicno je. A i gledao sam da uradim Listening i Speaking bolje jer su mi ta dva bitna za spouse vizu.

Bravo, cestitam!
I vise nego dovoljno za vizu, kao sto si rekao. Za skolovanje ti treba 6, jedino oni ozbiljniji fakulteti tipa Oxford, Cambrigde traze 7.. Neki traze iskljucivo Academic, a na nekim mozes sa General da se upises. Ne prave problem.

Hvala Trojanka. Znaci imam dovoljno za skolovanje, znam da sam trebao odmah uzeti Academic ali sta je tu je. Valjda cu naci neki Univerzitet koji prihvata General, ako bude ogranicenja polozicu i Academic ako treba :)

Ovo sam vozio kada sam bio u Knowle-u :)
380307_2203736780638_1463925511_31782309_1888589857_n.jpg

Back