Срби у две колоне

Van_Helsing

Elita
Poruka
24.680
Стицајем околности живим у близини Беле Цркве, једни би рекли устаничког места, други места где је на данашњи дан 41-ве Србин убио Србина. Данас је Ивањдански вашар, и ја поведем мало клинце, традиција је у питању, и мене су моји некад водили, али осим разочарења, јер вашар није ни близу оних мојих вашара, западе ми за око једна контрадикторност. Ко је био у Белој Цркви, Рађевској зна да се на уласку у центар села, са леве стране налази црква, по којој је село добило име, а са десне пољана где се 41-ве збио крвави догађај, кад је Жикица Шпанац убио жандармеријског наредника Богдана Лончара и каплара Миленка Браковића. Ту се налази и музеј и споменик борцима НОП-а, док се са друге стране, у црквеној порти, налазе, од пре неку годину подигнути споменици Лончару и Браковићу.
Лева страна једна страна историје, десна страна друга страна историје. Да ли се историја овог догађаја мора посматрати различито, заузимавши барем симпатију према једном или другом покрету, или је могуће објективно сагледавање? У сваком случају, трагедија јесте, једна у низу српских трагедија...

Zgrozio sam se neki dan kada sam video na televiziji proslavu "ustanka" .
Nemam nista protiv nekog delovanja socijalističkog-samoupravljanja jer smo bolje prošli nego sad ,
to su potvrdili i mnogi četnici da nisu imali tad predstavu šta je besplatno školstvo i lečenje , ostvariti penziju ...
a posle uverili u to .
..................................................................................................................................................................
Ali slaviti komunjare i komunizam ovo neki dan - je tako sraman čin i za osudu svih koji su bili na obeležavanju tog dogadjaja.
I to jednog medjunarodnog bandita "Spanca" , kojem su ko zna sta bio motiv ili pare ili svadja oko neke žene da pucaju jedni na druge.

Back