Srbi su u svojim seobama stigli do Rimskog carstva u vreme vlasti cara Konstantina Velikog (око 324-337)

Evo pronašao sam prvu štampanu ediciju Festa iz 15.veka. Reč je o Anđelu Tifernatu koji je 1474. godine štampao Festa, i pogodi šta piše u toj ediciji...

Pogledajte prilog 1273441

Dakle provincija u tom prvom izdanju nije bila čak ni Servilia nego bukvalno Servia, a Savija je bila Slavija....

Neverovatne transfomacije i igrice sa prepisima se dešavaju kroz vekove, da čovek prosto ne poveruje.....:think:
Стварно невероватно..:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:Свака теби част како проналазиш праве изворе и податке.:hvala:
И "Сервилија" је била огроман путоказ и доказ, а сада - када је јасно да се ради о Сервији (Србији) у 4.веку н.е., целој територијалној области , не знам којим речима да опишем продор у истину који си начинио и колико је велики тај допринос историји ...
. Теби није први пут, јасно нам је свима, али заиста сам одушевљена овим.:)

"Савија" је одмах звучала вештачки, али Славија већ поуздано доказује Словене у 4.веку у Панонији.
И рекла бих да Савија/Славија из текста Секстуса Фесте заузима територију потоње Славоније? Шта мислите?

Стварно невероватно..:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:Свака теби част како проналазиш праве изворе и податке.:hvala:
И "Сервилија" је била огроман путоказ и доказ, а сада - када је јасно да се ради о Сервији (Србији) у 4.веку н.е., целој територијалној области , не знам којим речима да опишем продор у истину који си начинио и колико је велики тај допринос историји ...
. Теби није први пут, јасно нам је свима, али заиста сам одушевљена овим.:)

"Савија" је одмах звучала вештачки, али Славија већ поуздано доказује Словене у 4.веку у Панонији.
И рекла бих да Савија/Славија из текста Секстуса Фесте заузима територију потоње Славоније? Шта мислите?
E kada toliko voliš moje postove ajmo dalje.
Francisko Irenik je početkom 16.veka još jedan dokaz koliko je bilo utemeljeno mišljenje te epohe o postojanju rimske provincije Servije. On je čak ustvrdio da je pored Valerije, Mezije i Dalmacije, Servija u vreme cara Avgusta pala pod rimsku vlast

1671641968532.png

Dakle, Irenik je bio ubeđen da je Servija postojala i za vreme Hrista.

Постоје ДВЕ врсте Срба потпуно независне једна од других
1. Р1а Срби чије изворно име и јесте СРБИ
2. И2/И1 Срби чије изворно име је Бојки, а негде и Дукли, а можда и ко зна шта друго.

Ови први су овима нама другима наметнули своје име, пре 1500 година или више, кад су дошли из Скитије/Сарматије до Пољске, Чешке и Немачке.
И то име је заправо име ЗАНАТА тј војне службе, или на латинском OBSERVARE tj они који мотре, посматрају...зато и има толико топонима са кореном СРБ, од марока до Тибета.
И корен СРБ и ХРВ су иста реч. В/Б, С/Х орах орас, визант бизант
И проблем решен!

И1/И2 су староседеоци мајке Европе већ 25 000 година, најмање...узгред...сви ви остали сте дођиши!

Познавање следећих вештина може доста довести трагача до истине
1. латински (јер ће откопати скрите србске корене речи!) скрите сикрите!
2. генетика
3. језици/ звучност језика
Језик и генетика су математика, а те историјске књиге могу бити само помоћно средство, ништа више, такође топоними су истинити, мада и њих мењају по Румунији, Грчкој и Албанији.

Спознање истине о прошлости је мнооого више од скенирања и постовања страница књига.
Потребан је свеобухватн приступ, као истражитељ на случају неком.
привет!
Хаплогрупе И1 и И2 су старе по око 27500 година, такоћи "братске хаплогрупе". Само је "мали проблем" та количина времена.
Откуд идеја да та два имају нешто заједничко у смислу културе? И2 јесте словенска, а И1 не бисмо уопште помињали да нема Дробњака (тј. њихових предака за које се документовано зна како су стигли на Балкан).

То што су И1 и И2 староседеоци у неким крајевима не значи да су морали да имају било каквог значајног додира. И њихови представници по Европи су дођоши ван Скандинавије и отприлике Украјине.
Неозбиљно је у генетичком смислу говорити о дођошима.

Где је мени гаранција да кроз латински имамо објективно преношење свих ствари? Они су писали и говорили како је њима згодно. А постојале су културе и пре њих.

Francisko Irenik je početkom 16.veka još jedan dokaz koliko je bilo utemeljeno mišljenje te epohe o postojanju rimske provincije Servije. On je čak ustvrdio da je pored Valerije, Mezije i Dalmacije, Servija u vreme cara Avgusta pala pod rimsku vlast

Pogledajte prilog 1273687

Dakle, Irenik je bio ubeđen da je Servija postojala i za vreme Hrista.
Коле, мало ми треба времена да прихватим овакав податак. Неочекивано је ! А верујем да ће бебејцима бити још теже.
Произилази
1. да су на смени миленијума, становници Сербије пали у римско ропство (вероватно после периода ратовања), да су дизали устанке (о једном устанку знамо засигурно) и да је име, сада римске провинције, потрајало најмање до 4.века.
2. да су нам почеци миленијума баксузни, сва три почетка н.е.

Jedini način da se razreši pitanje jeste da se konsultuju, pod broj jedan, dva kritička izdanja Festovog Brevijara (John Willieam Eadie iz 1967. i Marie-Pierre Arnaut-Lindet iz 1997) kao i novija literatura koja je unela korekcije, a potom i da se istraže rukopisi Brevijara. To bi bio prilično ozbiljan izazov, jerbo ih, ako dobro razumem, ima više od 150. Ovako gledanje po zastarelim izdanjima dostupnim preko Google Books ne dovodi ni do kakvih rezultata i ostaje isključivo u domenu potpunih spekulacija, što znači i da je nemoguće izvlačiti bilo kakve zaključke koji ne bi u startu bili pogrešni.

I, kao po običaju, opet i pogrešio. :roll:

Nije to editio princeps Festovog Brevijara.
Jedini način da se razreši pitanje jeste da se konsultuju, pod broj jedan, dva kritička izdanja Festovog Brevijara (John Willieam Eadie iz 1967. i Marie-Pierre Arnaut-Lindet iz 1997) kao i novija literatura koja je unela korekcije, a potom i da se istraže rukopisi Brevijara. To bi bio prilično ozbiljan izazov, jerbo ih, ako dobro razumem, ima više od 150. Ovako gledanje po zastarelim izdanjima dostupnim preko Google Books ne dovodi ni do kakvih rezultata i ostaje isključivo u domenu potpunih spekulacija, što znači i da je nemoguće izvlačiti bilo kakve zaključke koji ne bi u startu bili pogrešni.

Ko je rekao da je to prvo izdanje?

Ovo tvoje jalovo hejtovanje postalo je krajnje dosadno.

A koje ima pre njega, izadato između 1452 i 1475?

To Angela Tifernasa je šesto po redu. Prvo je izašlo 1468. ili krajem 1467, (napuljski i prvi italijanski štampar, Siks Reusinger, zaslužan je za njegovu pojavu) pa je bilo ponovo izdato u Rimu, 1468, pa onda imamo izdanje Franciska Kampana iz 1470, koje je bilo reizdato isto u Rimu 1472. godine, pa potom i venecijansko izdanje iz 1472. godine.

Sve su to informacije do kojih se može vrlo lako doći na internetu, i to izuzetno brzo. Ne treba ni minut vremena da se potroši. Potrebno je samo da se konačno nauči koristiti Google pretraživač i bukvalno minimalna količina volje i truda. Ukuca se, baci pogled na prve rezultate i lako dođe npr. do ove rasprave kuratora Belgijske kraljevske biblioteke, u kojoj je obradio belgijski Rkp 4659 Festovog Brevijara i gde se nalaze ti elementarni podaci: Adventures and Errors Concerning MS 4659 of the Royal Library of Belgium. Nisu potrebne tu neke posebne heuristične veštine; ovde govorimo bukvalno o najosnovnijim stvarima koje iziskuju kao nužnost samo pristup internetu i bukvalno kompetencije na nivou osnovne škole.

Mogao si i ti istražiti malo po mreži, da ne ispravljam ja Koleta konstantno, ako te već tema interesuje i želiš da se inolviraš...kad već pitaš; nije reč ni o čemu što bi bilo previše kompleksno za tebe.

Poslednja izmena:
. Reč je o Anđelu Tifernatu koji je 1474. godine štampao Festa, i pogodi šta piše u toj ediciji... nije bila čak ni Servilia nego bukvalno Servia, a Savija je bila Slavija....
Славија, као Салвија- провинција Илирика, , споменута у делу Џорџа Досона "Origo Legum: Or a Treatise of the Origin of Laws and Their Obliging Power " крајем 17. века, тачније 1694. :

content

Pretpostavljam da misliš na tvoju potpunu nesposobnost da vežeš civilizovano par normalnih rečenica bez konstantnih uvreda i provokacija, bilo da psuješ vulgarno mene ili moderatore foruma, izbegavaš temu o diskusiji da bi vređao na ličnoj osnovi mene i druge, da bi skretao diskusiju u smeru privatnog života i pravio prilično neverovatne konstrukcije kako ja ovde imam čak 12-13 klonova, do čega si došao?

Slažem se. Vrlo je bolesno i svima dosadilo.

ako ja ovde imam čak 12-13 klonova,
Ne znam tačan broj, nemoj da precenjuješ oje mogućnosti. Pa to ni ti ne znaš dok ne otvoriš svesku.

r.br. Ime Password

1. BorisT -
2. Paćenik -
3. Sotiroff -

itd.....itd....ima te svih nacionalnosti i narodnosti....

Nisam ti ja sekretarica da znam tačan broj tvojih klon naloga. Pogledaj u svesku pa nas obavesti......

Dodaj i jednog Albanca, da osvežiš malo. Ajde kad Bugarin može biti tečan ekavac i jekavac zašto ne bi mogao i Albanac...:lol:

Ne znam tačan broj, nemoj da precenjuješ oje mogućnosti. Pa to ni ti ne znaš dok ne otvoriš svesku.

r.br. Ime Password

1. BorisT -
2. Paćenik -
3. Sotiroff -

itd.....itd....ima te svih nacionalnosti i narodnosti....

Nisam ti ja sekretarica da znam tačan broj tvojih klon naloga. Pogledaj u svesku pa nas obavesti......

Dodaj i jednog Albanca, da osvežiš malo. Ajde kad Bugarin može biti tečan ekavac i jekavac zašto ne bi mogao i Albanac...:lol:

There u go. :)

Ti bi samo da se sprdaš, ali pokušaj da budeš ozbiljan i konstruktivan.

Šta misliš o pomenu provincija Srbije i Slavije kod Festa?

Malo sam zbunjen jer u Festovom brevijaru Serbinon je ilirska provincija a vek kasnije u "Notitia Dignitatum" je tek sedište Perfecta za panonsku mornaricu.

Razumem da si emotivno ganut, u negativnom smislu, jer je jedna rimska ilirska provincija pod srpskim imenom zauuzimala i delove Bosne, ali stisni zube i komentariši, jerbo ti si profesionalac, bar tako te doživljava ne mali broj rukovodstva i značajno manji broj čitalaca uvaženog foruma.

Ti bi samo da se sprdaš, ali pokušaj da budeš ozbiljan i konstruktivan.

Sprdanje? Nešto si pogrešno protumačio. Šta ti je delovalo kao sprdanje u toj objavi?

Šta misliš o pomenu provincija Srbije i Slavije kod Festa?

Malo sam zbunjen jer u Festovom brevijaru Serbinon je ilirska provincija a vek kasnije u "Notitia Dignitatum" je tek sedište Perfecta za panonsku mornaricu.

Razumem da si emotivno ganut, u negativnom smislu, jer je jedna rimska ilirska provincija pod srpskim imenom zauuzimala i delove Bosne, ali stisni zube i komentariši,

Napisao sam šta mislim, nekoliko objava unatrag. Čak su i reagovao sa HA-HA, tako da je posebno neobično da si već zaboravio.

Nemam ništa tome da dodam, niti se u međuvremenu od te moje objave pojavilo nešto što bi uticalo na to da promenim mišljenje.

ti si profesionalac, bar tako te doživljava ne mali broj rukovodstva i značajno manji broj čitalaca uvaženog foruma.

I dalje nisi naučio da pratiš i tražiš konstantno da se CTRL+C i CTRL+V primenjuje, samo tebe radi. :roll:

Poslednja izmena:
To nije autograf.
znam da bi ti voleo da je reč o toalet papiru.....ali na žalost tvoju nije.....

Autor nije Deretić, opet na tvoj užalost.

Autor je Fest, čovek je živeo u 4. veku. Prepisao ga je i štampao Anđelo Tifernas, 1474. godine. Mislim da nije bio poznat kao Deretićevac i srpski nacionalista, niti Fest niti Tifernas. Možda ti imaš drugačija saznanja? Šta kaže bošnjačka akademija?

znam da bi ti voleo da je reč o toalet papiru.....ali na žalost tvoju nije.....

Autor nije Deretić, opet na tvoj užalost.

Autor je Fest, čovek je živeo u 4. veku. Prepisao ga je i štampao Anđelo Tifernas, 1474. godine. Mislim da nije bio poznat kao Deretićevac i srpski nacionalista, niti Fest niti Tifernas. Možda ti imaš drugačija saznanja? Šta kaže bošnjačka akademija?

Čuj, Moju žalost... :klap:

Meni si ono, beše, kazao da se sprdam? :mazipsa:

Back