Srbi pred tužiocem EULEX-a

amalko

Primećen član
Banovan
Poruka
628
Istraga protiv troje Srba iz kosovske opštine Novo Brdo počela je u utorak u Prištini pred tužiocem EULEX-a. Srbi su optuženi za ratne zločine

thumbnail.php


Počelo je saslušanje svedoka u slučaju troje kosovskih Srba optuženih za ratne zločine počinjene tokom 1999. godine protiv civilnog stanovništva. Kako je najavljeno iz EULEX-a Haćiva Demali i Seljami Bećiri iz okoline Novog Brda su prvi svedoci u ovom slučaju.

Uhapšeni su Slobodan Martinović (53), nalazi se u pritvoru u Okružnom zatvoru u Prištini, Srećko Martinović (57) je pritvoren u Okružnom zatvoru u Gnjilanu, a Svetlana Stojanović (42) je u ženskom zatvoru u Lipljanu. Svima je određen pritvor do mesec dana.

Osumnjičeni se terete da su 17. do 22. aprila 1999. godine žrtve ‘podvrgli teškoj patnji i povredama, da su primenjivali mere zastrašivanja i terora tako što su oštećene lišili slobode i pretukli’.

Srbi su uhapšeni 24. septembra. Miodrag Brkljač, advokat osumnjičenog Slobodana Martinovića potvrdio je agenciji Beta da se radi o optužbi za ratne zločine.

„Svima se stavlja na teret krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva po članu 142. Krivičnog zakonika bivše SFRJ, a međunarodni tužilac smatra da su prekršili Ženevsku konvenciju, što mi smatramo da je neodrživo”, kazao je Brkljač.

Istoga dana 24. septembra policija EULEX-a je uhapsila i Dobrivoja Trajkovića iz Plavica i Srđana Filića iz Jasenovika u opštini Novo Brdo, pod istim optužbama, ali su oni nakon nekoliko dana pušteni iz pritvora jer je ustanovljeno da je došlo do greške.

Meštani Novog Brda su nakon hapšenja svojih meštana protestovali i ocenili da se radi o ‘neosnovanom hapšenju’. Slično su reagovali i predstavnici kosovskih Srba i Vlada u Beogradu, optužvši EULEX da ‘upotrebljava prekomernu silu i zastrašuje preostale Srbe’

http://www.e-novine.com/region/region-kosovo/30985-Srbi-pred-tuiocem-EULEX-.html

Jel zna neko točno što su ovi ljudi učinili?
 

Back
Top