Nasa svestena lica mnogo toga sto srbi rade ne propagiraju i naglasavaju da je to pogresno, da hrist tako ne propoveda i da to nije hriscanstvo. Da nisam toga svestan nikad mi ova teorija ne bi pala na pamet.
Moj deda (oklolina Krusevca) ziveo je skoro 90 godina, ziveo je ceo zivot na selu sem 4-5 godine za vreme drugog svetskog rata koje je proveo u logoru u nemackoj, posto je bio uhapsen kod Zagreba u kraljevoj vojsci na pocetku rata kao 18godisnjak. Od kad znam za njega radio je isti obred na slavi. Moracu oca da pitam kako je to bilo ranije, ali verujem da se nije nista izmenilo ni iz doba mog cukundede itd, sve je isto kao nekad.
Slavski kolach se prvo kolje nozem (zaseca), pa se onda lomi.
Evo nekih primera koji mi padaju na pamet: da li je i jedan nas pop bilo kome na krstenju dodelio slavu? Ne, dodeljuje se ime (imendan). Zasto je to tako - moze da se kaze da slava ide sa kolena na koleno i da zato to ne rade, ali sta se desava ako neki englez recimo dodje kod nas da uzme veru? Da li njemu nasi popovi dodele slavu? Uveren sam da ne. Hriscanstvo ne propagira nase slave.
Drugo, da li nasa crkva propagira nosenje hrane na groblje? Ne. Izricito su protiv toga, a srbi to rade odvajkada, moze crkva da zabranjuje ili odobrava, nama je to sve jedno, mi radimo isto sto su i nasi preci radili oduvek.
A postoji ko zna koliko slicnih primera gde srbi jasno kazuju da su pagani i dan danas.
Sta mislite, zasto se nasa crkva najsnaznije drzi starog racunanja vremena?
Prosto - ne smeju protiv srpskih slava (ne da ne zele, vec ne smeju). Ukoliko promene kalendar i pocne da se kod nas racuna po katolickom, srbi ce prestati da idu u crkvu. U najboljem slucaju stvorice se jos jedna, paralelna hriscanska vera kojoj ce svi srbi masovno da pristupe, zvace se srpsko hriscanstvo a imace sve elemente naseg danasnjeg hriscanstva. Razlog je prost, vekovima se slavi sveti nikola pred novu godinu, niko nece da prihvati da mu se to pomeri na pocetak decembra. Ne samo oni sto slave svetog nikolu, vec svi koji imaju slave nece hteti da je slave na lazan datum.
Kako su slave prezivele komunizam, slaveci ih u tajnosti, prezivece i promenu kalendara na isti nacin a odrodjenjem od crkve u ovom slucaju.
Knez Lazar je poveo vojsku u rat protiv turaka na Vidovdan, 28. juna, po nasem racunanju to je 15ti jun. Ukoliko mi sad kazemo da je Vidovdan 15. jun, koji ce srbin da ga slavi na taj dan? Knez Lazar je poveo vojsku 28. juna, ne 15tog.
Znaci moze samo ceo svet da vrati kalendar kako je bio i nasa crkva da ga ne dira, mi kao narod necemo da promenimo nista. Prestacemo da idemo u crkvu jednostavno a nastavicemo da slavimo slave.
Paganstvo kod nas je mnogo snaznije utemeljeno nego hriscanstvo. Pitajte bilo kojeg srbina vernika cega bi se pre odreko, Hrista ili Slave, pa cete staviti konacno prst na celo. Mnogi se najradije ne bi odrekli ni jednog ni drugog, jer ovo sto imamo danas je nasa religija, prepuna kompromisa sa obe strane, a nasi sveti oci znaju vrlo dobro zasto dopustaju narodu da radi sve i svasta sto hriscanstvo ne propoveda.
Stoga dragi moji, ne ucite vi mene sta je hriscanstvo kad niste mogli 2000 godina moje pretke da naucite. Kompromis da, mi to imamo danas, ali ukidanje mnogobostva ne, to je neprihvatljivo za Srbe.