Vaso Kraso Oto Pipo Ozro:
Pa đe su oni sad? Nestali su?
Zablaćanski, Popov, Naumovi, Isakov, Čavoški ... to su utvare?
А где си ти видео Србе из Србије да се презивају на -ОВ, -ИН, -СКИ? Пуна Србија Црњанских и Пупина, и презимена Марков, Перин, Глишов, Падејски, Јанкахидац, Козловачки, Грубачки, Пејачки, Мошорински, Киурски, Курјачки, Црквењаков! Тамо кад се тако презиваш, одмах мисле да си Бугар, или да ти је Марија Терезија променила презиме.
Погледај, лепо ти кажем, у време Сеобе Србаља 1690, цео Банат је био под Турском влашћу, и Аустрија га је освојила тек у наредном веку, а и тада је Банатске Словене звала "Илирима" и "Рацима" (Illyren, Ratzen). Мађари су доскора све православне Словене из Баната звали "Раци", а Банат се по Рацима раније и звао Рацка (Rascia) и био одвојен од Србије (Servia).
Ако одбијаш пријатељску руку, и наставиш да ме називаш Србином, да знаш да ћу називати Србином и ја тебе! Исто си и ти близу Србије као и ја, а још си и вековима био у истој држави са њима, док су овим словенско-влашким крајевима владали Бугари, Мађари и Аустрија, а Немањићи никада. И још је Србија пуна и препуна црногорских презимена, док ћеш банатска наћи само у Банату, и можда у Бачкој.
Чарнојевићеви Срби су насељени по Славонији (Мала Влашка), централној Мађарској (Будим и Пешта) и северној Мађарској (Сентандреја) и врло мало у деловима Срема. Они у Славонији су опстали, док су они у Мађарској скоро сви асимиловани. Седиште српској патријарха је било у Сентандреји (север Мађарске), седиште "српског центра" у Бечу, а седиште "Матице Српске" у Пешти! То је тек после 1848. пресељено у Војводину, када су Словак Шафарик и Влах Шупљикац измишљали Србе по Војводини.
Знаш ли како је прво име Новог Сада? Раценштат, Рацки град. Тек после 1848. су га преименовали у "Српску Атину". А ко су "Раци", ако су "Серви" народ који само живи у "Сервији"???