Spremaju rezoluciju o genocidu u Srebrenici: Vučić - sponzori su zamislite Nemačka i Ruanda!

Вучић: Тражићемо резолуцију о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату и усташа у Јасеновцу
Вучић: Тражићемо резолуцију о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату и усташа у Јасеновцу

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће због доношења резолуције о Сребреници наша земља тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату, као и од усташа у Јасеновцу.
Вучић је пред разговор са патријархом српским Порфиријем и председником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да ће усвајањем резолуције о Сребреници бити отворена Пандорина кутија.

"Јер ће Руси ускоро покренути захтев да се прогласи геноцидом немачко убијање руског и совјетског народа током Другог светског рата. Ми ћемо тражити то исто за оно што су Немци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од староседалаца америчких до многих других", рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже, то је за нас веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према нама, али и неких светских сила.
"Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све време овога света сам и као председник Републике дао за то да им се супротставимо најјаче и најснажније могуће. Чак сам изненађен снагом којом су се људи уједињено борили за наше интересе и хвала вам на томе", нагласио је Вучић.
Он је указао да је са друге стране, све друго за нас много теже него што је било.

"Међутим, оно што мене брине у овом тренутку, што не кријем, и ако се сећате и последњи пут сам дао неколико наговештаја по том питању, а сигуран сам да ће председник Додик о томе говорити више, што сматрам кључним за опстанак српског народа, јесте наметање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Та резолуција је доношена тајно, скривана од нас, скривана од очију јавности, осам месеци су на њој радили, тек после тога је Република Србија дошла да спознаје ко су творци и ко је све на томе радио и ноторна је неистина да је реч о резолуцији која би требало само да обележи једно страдање и ништа више", навео је Вучић.
Како је рекао, јер да је то тако, то не би морали ни да доносе пошто већ постоји одлука Генералне скупштине УН о свим геноцидима који су се догодили широм света.
Али, то за њих није било важно, желели су посебно да обележе Сребреницу, додао је Вучић.
Председник Србије је подсетио да ће 8. јуна бити одржан велики свесрпски Сабор.
"Тај Сабор не би био свесрпски без учешћа Сабора српске цркве. Сабор је најшире тело као што се ми окупљамо и ја молим, а то је моје мишљење, а не мора у тој форми ваша светости патријарху јер ћете ви то одлучити зато што је то питање за свакога од нас - за будућност", навео је Вучић.
Додао је да је срећан што је патријарх прихватио да буде на том Сабору.
"Ми позивамо и све владике да буду присутне. Нама ће ту доћи десетине културно-уметничких друштава из Републике Српске, долазиће нам академици, долазиће нам лекари, доћи ће буквално сви из свих сфера друштвеног живота, где ћемо да направимо и заједничке скупове и дружења и где ћемо да имамо заједничке концерте, обраћања. Али и када буде била заједничка седница владе, када буду дошли сви посланици Републике Српске и Србије, који буду желели, а чини ми се да је добро да на једном месту буду и патријарх, као онај који ће да буде на челу стола, али то је моја идеја - да буде и што је могуће више владика или ако могу да буду сви", поручио је Вучић.
1715971010794.png

Zakazali treći put.
Prva dva odložiše i treći će?
Znaš kako se kaže - treća sreća.

Ne vjerujem da bi se brukali tri puta bez da nisu sigurni da su ovaj put osigurali većinu glasova. Ukoliko jesu bezveze zakazali sjednicu Opće skupštine UN-a, a da nemaju većinu, onda će to biti dokaz da zapadne države vode totalni idioti. Nije da već sada nema sumnja da je tako, ali ovako bi to nesumljivo potvrdili.

Psmaniače, postupak preispitivanja Tužilaštvo može podneti isključivo u period od godinu dana nakon izricanja presude.

Čim istekne 365 dana od momenta kada je neka od haških presuda bila postala pravosnažna, priča se za Tužilaštvo završava. Ne postoji nikakva mogućnost za preispitivanje ili novo suđenje, čak i ako se pojave veliki dokazi. Npr. ako se pojave topnički dnevnici, ili ključni svedoci koji nedvosmisleno ukazuju da je Gotovina zločinac, ne postoje mehanizmi kojima mu može biti suđeno ikada. Do kraja života će biti slobodan vezano za Oluju, čak i ako na oči celog sveta bude bilo poznato da je zločinac.

Otprilike, kao O. Dž. Simpson koji je nedavno preminuo kao slobodan čovek, a ubica.

Svi rokovi su (ta godina dana), koliko znam, istekli. Nikome od haških osuđenika se neće nanovo otvarati sudski proces od strane haškog tužilaštva. Ne postoje nikakvi osnovi za to.

I ne razumem zašto si mi uopšte ovo postavio i kakve to ima veze sa rezolucijom.
Poslednji osuđeni su Jovica i Franko 31.5.2023.

Misliš, nešto manje od pola mjeseca?

Ne znam kako tačno beše idu tehnikalije oko tih rokova, da li je presuda pravosnažna zvanično od dana kada je pročitana, ili tek nešto malo kasnije kada je bila formalno objavljena u štampanom formatu i na sajtu.

Ali ne znam zašto o tome uopšte pričamo. Nisam čuo čak ni glasine o tome da Hag razmišlja o preispitivanju presuda Stanišiću i Simatoviću, a ostalo je još prilično malo vremena.

Ne znam kako tačno beše idu tehnikalije oko tih rokova, da li je presuda pravosnažna zvanično od dana kada je pročitana, ili tek nešto malo kasnije kada je bila formalno objavljena u štampanom formatu i na sajtu.

Ali ne znam zašto o tome uopšte pričamo. Nisam čuo čak ni glasine o tome da Hag razmišlja o preispitivanju presuda Stanišiću i Simatoviću, a ostalo je još prilično malo vremena.
Tehnički je pravosnažna danom objavljivanja i toeto.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће због доношења резолуције о Сребреници наша земља тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату, као и од усташа у Јасеновцу.
Вучић је пред разговор са патријархом српским Порфиријем и председником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да ће усвајањем резолуције о Сребреници бити отворена Пандорина кутија.

"Јер ће Руси ускоро покренути захтев да се прогласи геноцидом немачко убијање руског и совјетског народа током Другог светског рата. Ми ћемо тражити то исто за оно што су Немци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од староседалаца америчких до многих других", рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже, то је за нас веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према нама, али и неких светских сила.
"Све што могу да вам кажем то је да смо се борили, да смо огромну енергију уложили, све време овога света сам и као председник Републике дао за то да им се супротставимо најјаче и најснажније могуће. Чак сам изненађен снагом којом су се људи уједињено борили за наше интересе и хвала вам на томе", нагласио је Вучић.
Он је указао да је са друге стране, све друго за нас много теже него што је било.

"Међутим, оно што мене брине у овом тренутку, што не кријем, и ако се сећате и последњи пут сам дао неколико наговештаја по том питању, а сигуран сам да ће председник Додик о томе говорити више, што сматрам кључним за опстанак српског народа, јесте наметање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Та резолуција је доношена тајно, скривана од нас, скривана од очију јавности, осам месеци су на њој радили, тек после тога је Република Србија дошла да спознаје ко су творци и ко је све на томе радио и ноторна је неистина да је реч о резолуцији која би требало само да обележи једно страдање и ништа више", навео је Вучић.
Како је рекао, јер да је то тако, то не би морали ни да доносе пошто већ постоји одлука Генералне скупштине УН о свим геноцидима који су се догодили широм света.
Али, то за њих није било важно, желели су посебно да обележе Сребреницу, додао је Вучић.
Председник Србије је подсетио да ће 8. јуна бити одржан велики свесрпски Сабор.
"Тај Сабор не би био свесрпски без учешћа Сабора српске цркве. Сабор је најшире тело као што се ми окупљамо и ја молим, а то је моје мишљење, а не мора у тој форми ваша светости патријарху јер ћете ви то одлучити зато што је то питање за свакога од нас - за будућност", навео је Вучић.
Додао је да је срећан што је патријарх прихватио да буде на том Сабору.
"Ми позивамо и све владике да буду присутне. Нама ће ту доћи десетине културно-уметничких друштава из Републике Српске, долазиће нам академици, долазиће нам лекари, доћи ће буквално сви из свих сфера друштвеног живота, где ћемо да направимо и заједничке скупове и дружења и где ћемо да имамо заједничке концерте, обраћања. Али и када буде била заједничка седница владе, када буду дошли сви посланици Републике Српске и Србије, који буду желели, а чини ми се да је добро да на једном месту буду и патријарх, као онај који ће да буде на челу стола, али то је моја идеја - да буде и што је могуће више владика или ако могу да буду сви", поручио је Вучић.
Pogledajte prilog 1549387

Ček, kako sad to.

Ministar Grlić Radman je lepo objasnio da je sećanje na zločine počinjene u Drugom svetskom ratu u suprotnosti sa evropskim vrednostima i da ugrožava evropske integracije.

Dva amandmana usaglašena sa predlagačima​

Kako RTCG nezvanično saznaje iz sjedišta UN, konačni tekst predloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici je usaglašen i predat u dalju proceduru. Tekst sadrži i dva amandmana Crne Gore, koji su, kako saznajemo, usaglašeni kroz intenzivnu diplomatsku komunikaciju koju su predstavnici Crne Gore vodili s predstavnicima predlagača.

Ujedinjene nacije UN Beta
Ujedinjene nacije UN Beta (Foto: Beta/AP)
Konačna verzija amandmana, koji su uvršteni u preambulu predloga Rezolucije, glase:

- Ponavljajući da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini;

- Ponavljajući nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini;

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je usvojila informaciju kojom je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da, diplomatskim kanalima, predloži izmjene teksta Rezolucije kojima bi se nedvosmisleno ukazalo da krivica za genocid ne može biti pripisana narodima, te da je neophodno očuvanje stabilnosti BiH u oba njena entiteta.

Ček, kako sad to.
Што мене питаш, питај Вучића.
Тај Грлић Радман није српски министар, према томе ко га ****.
А што се тиче реакција, већ сам у објави написао
Оно што Србима сада треба јесте мудрост, уздржати се од исхитрених реакција као и популистичке мантре за домаћу јавност (као што је најава нереалних иницијатива за које нема реалне шансе да се имплементирају), као и план дјеловања у будућем времену.
Како нас је подучио извјесни Самјуел Џонсон "пут до пакла некад је поплочан добрим намјерама". И то имамо у случају дјеловања скупштинске већине у Црној Гори који се, из оправдане бојазни како ће и у Србији и у Црној Гори прихватити учешће у бешчашћу по питању ове резолуције и фарсе око Сребренице, "покушавају вадити" предлогом реузолуције о геноциду у Јасеновцу (овдје) у НС Црне Горе.
И неспретно срочен текст резолуције којим се искривљује и замагљује историја о карактеру те монструм творевине ендехазије. Јасеновац јесте био централно стратиште, или уз Јадовно (јер је Јасеновац наставак те језиве приче) централчно стратише, али једно од стотина стратишта кроз које је спроведен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Издвајањем Јасеновца као јединог мјеста геноцида вршимо и релативизацију и како написах, замагљивање историје, геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима је спроведен не само у овом стратишту, него на простору читаве НДХ. И то је увијек важно нагласити.

Poslednja izmena:

1715978047151.png

SULJAGIĆ JE VUČIĆEVU RETORIKU NAZVAO SRAMOTNOM: "Priznavanje punog razmjera genocida natjeralo bi ga na..."

(...) razračunavanje s neugodnim istinama o historiji Srbije i vlastitoj ulozi u njoj,

emir_suljagic_sb_1_1.jpg

Emir Suljagić

Prije 6h

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić komentirao je brojne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Suljagić je Vučićevu retoriku nazvao sramotnom i zapaljivom.

"Sramotna je i zapaljiva retorika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u vezi s najavljenim proglašenjem 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na Srebrenicu od strane Generalne skupštine UN-a. Njegove izjave, prožete ekstremističkim nacionalističkim i islamofobičnim prizvukom, odražavaju odbijanje da priznaju težinu zločina počinjenih tokom rata u Bosni", naveo je Suljagić.

Dalje je naveo da Vučićev pristup potkopava napore da se oda počast žrtvama genocida u Srebrenici, a što je još gore - odražava opasan narativ koji umanjuje ulogu Srbije u ratu.

"Štoviše, Vučić radi po nalogu Rusije i Vladimira Putina, dodatno komplicirajući geopolitički region. Ovo usklađivanje sa stavom Rusije pokazuje problematično savezništvo. Ponavljajući ruske perspektive, Vučićeva retorika služi jačanju revizionističke historije, izbjegavanju odgovornosti i raspirivanju daljnjih podjela i neprijateljstva", ističe Suljagić.

Direktor MC Srebrenica potom je objasnio šta bi ustvari za Vučića značilo suočavanje sa istonom.

"Uz to, suočavanje s istinskim užasom Bosne i priznavanje svoje uloge u njoj, Vučiću bi prouzročilo ontološku bol i krizu, dovodeći u pitanje njegov identitet i politički narativ.

Priznavanje punog razmjera genocida u Srebrenici natjeralo bi ga na duboko razračunavanje s neugodnim istinama o historiji Srbije i vlastitoj ulozi u njoj, ugrožavajući temelje njegove nacionalističke ideologije. Ova egzistencijalna borba dodatno potiče njegovo otvoreno neprijateljstvo prema svim naporima da se komemorira žrtve i traži pravda", zaključio je Vučić.

Ne kapiram cemu naslov ovakav , pa i Nemacka i Ruanda ne poricu svoje genocide , za razliku od mnogih drugih naroda , oni i treba da sluze za primer druugima.
Ако требају да служе за пример зашто онда ниеје донесена резолуција о геноциду у Европи и Руанди?
Резолуција о геноциду да се кроји на пар хиљада жртава од којих велика већина је страдала у ратним дејствима,
без жена, деце, стараца? Цивили збринути, нахрањени, и по њиховој жељи а на иницијативу УН пребачени на територију
под контролом тзв. АБиХ. Како овакав догађај може бити пример геноцида? Поред НДХ, нацистичке Немачке, Руанде, Турске,
све милионско масовно истребљење непожељних али људи ће се сећати Сребренице као страшнијег догађаја за историју света.
Ако ово истерају до краја УН су зреле за растурање а самом тим и за почетак краја људског рода. одавно је заслужио.
Овај пут огањ, обећао је да нас више неће давити.

Ако требају да служе за пример зашто онда ниеје донесена резолуција о геноциду у Европи и Руанди?
Резолуција о геноциду да се кроји на пар хиљада жртава од којих велика већина је страдала у ратним дејствима,
без жена, деце, стараца? Цивили збринути, нахрањени, и по њиховој жељи а на иницијативу УН пребачени на територију
под контролом тзв. АБиХ. Како овакав догађај може бити пример геноцида? Поред НДХ, нацистичке Немачке, Руанде, Турске,
све милионско масовно истребљење непожељних али људи ће се сећати Сребренице као страшнијег догађаја за историју света.
Ако ово истерају до краја УН су зреле за растурање а самом тим и за почетак краја људског рода. одавно је заслужио.

Milionsko masovno istrebljenje je definitivno nekorektan opis za slučaj Ruande.

„Opšta skupština Ujedinjenih nacija usvaja rezoluciju A/RES/58/234 kojom se 7. april proglašava Međunarodnim danom razmišljanja o genocidu u Ruandi i podstiče ‘sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija i druge relevantne međunarodne organizacije, kao i organizacije civilnog društva, za obeležavanje Međunarodnog dana, uključujući posebna obeležavanja i aktivnosti u spomen na žrtve genocida u Ruandi.“

Ova rezolucija je usvojena 26. januara 2018. godine i ispravila je određene „netačnosti iz rezolucije od 2003. godine“.

Ovom rezolucijom su obuhvaćene istorijske činjenice onoga što se dogodilo 1994. – genocid nad Tutsijima u Ruandi – i nije ostavilo mesta dvosmislenosti.

„Taktike negiranja genocida i revizionizma bile su dobro poznate i dokumentirane. Neki su ljudi promovisali teoriju dvostrukog genocida u uzaludnom uvrenju da bi to moglo skrenuti njihovu vlastitu odgovornost. Više od milion ljudi koji su stradali u genocidu ubijeni su u najstrašnijim uslovima jer su pripadali grupi koja je dehumanizovana i usmerena na potpuno istrebljenje“, navela je tada predstavnica Ruande Valentin Rugvabiza.

Što se tiče druge rezolucije koja povezuje nacističku Nemačku sa stradanjem Jevreja, ona je izglasana u januaru 2022. godine.

„Usvojena na 80. godišnjicu konferencije u Vanzeu, rezolucija je važan signal za osudu i suočavanje s uznemirujućim trendovima umanjivanja, iskrivljavanja ili negiranja Holokausta. Po prvi put u rezoluciju UN-a mogla bi biti uključena definicija onoga što je poricanje Holokausta. Nemačka se pridružila ovoj inicijativi, koju je podstaknuo Izrael, kao sufacilitator. Naposletku, 114 država proglasilo se susponzorima“, navodi se.

https://www.danas.rs/svet/region/vu...pojedinacne-o-genocidu-u-ruandi-i-holokaustu/

Poslednja izmena:
У неком прошлом упису сам написао 'наводно', овај пут ми се није уклапало у упис.
Знам да википедија није најтачнији извор података али других немам.
А твоја ситничавост никада ни једну тему није оплеменила.

Znam čoveka koji je kamerman i bio je u Ruandi. Nažalost, razboleo se i došao je kući pa nije "dočekao" taj pokolj. Kaže, "najbolji" rat koji sam snimao dok se nisam vratio u Otadžbinu. Postaviš kameru, crni ljudi i sa jedne i sa druge strane i boli te pištolj za sve. Prvi put u svojoj "ratnoj" istoriji da nisam imao favorita.

„Opšta skupština Ujedinjenih nacija usvaja rezoluciju A/RES/58/234 kojom se 7. april proglašava Međunarodnim danom razmišljanja o genocidu u Ruandi i podstiče ‘sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija i druge relevantne međunarodne organizacije, kao i organizacije civilnog društva, za obeležavanje Međunarodnog dana, uključujući posebna obeležavanja i aktivnosti u spomen na žrtve genocida u Ruandi.“

Ova rezolucija je usvojena 26. januara 2018. godine i ispravila je određene „netačnosti iz rezolucije od 2003. godine“.

Ovom rezolucijom su obuhvaćene istorijske činjenice onoga što se dogodilo 1994. – genocid nad Tutsijima u Ruandi – i nije ostavilo mesta dvosmislenosti.

„Taktike negiranja genocida i revizionizma bile su dobro poznate i dokumentirane. Neki su ljudi promovisali teoriju dvostrukog genocida u uzaludnom uvrenju da bi to moglo skrenuti njihovu vlastitu odgovornost. Više od milion ljudi koji su stradali u genocidu ubijeni su u najstrašnijim uslovima jer su pripadali grupi koja je dehumanizovana i usmerena na potpuno istrebljenje“, navela je tada predstavnica Ruande Valentin Rugvabiza.

Što se tiče druge rezolucije koja povezuje nacističku Nemačku sa stradanjem Jevreja, ona je izglasana u januaru 2022. godine.

„Usvojena na 80. godišnjicu konferencije u Vanzeu, rezolucija je važan signal za osudu i suočavanje s uznemirujućim trendovima umanjivanja, iskrivljavanja ili negiranja holokausta. Po prvi put u rezoluciju UN-a mogla bi biti uključena definicija onoga što je poricanje holokausta. Nemačka se pridružila ovoj inicijativi, koju je podstaknuo Izrael, kao sufacilitator. Naposletku, 114 država proglasilo se susponzorima“, navodi se.

https://www.danas.rs/svet/region/vu...pojedinacne-o-genocidu-u-ruandi-i-holokaustu/
Немци нису сатрли само Јевреје, неки су страдали и више али циљ оправдава сртедство.
Срби су жртве тог истог геноцида али их нигде нежеш наћи у некој од тих резолуција, напротив
читаћемо о њима као геноцидним иако нема никаквих елемената геноцида у случају Сребренице.
Само политичке закулисане радње одбране нелегалне агресије НАТО пакта.
Што се мене тиче нуке могу да полете, оваквом свету не треба дозволити даљу егзистенцију, одавно је на
нивоу Содоме и Гоморе и потоп би му пријао.

Немци нису сатрли само Јевреје, неки су страдали и више али циљ оправдава сртедство.
Срби су жртве тог истог геноцида али их нигде нежеш наћи у некој од тих резолуција, напротив
читаћемо о њима као геноцидним иако нема никаквих елемената геноцида у случају Сребренице.
Само политичке закулисане радње одбране нелегалне агресије НАТО пакта.
Што се мене тиче нуке могу да полете, оваквом свету не треба дозволити даљу егзистенцију, одавно је на
нивоу Содоме и Гоморе и потоп би му пријао.
на русији и кини ће копља сломити

Back