Спонзоруше су изгледа једине ишле у корак са временом

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
http://www.nspm.rs/hronika/mirjana-...-izgleda-jedine-isle-u-korak-sa-vremenom.html
MirjanaBobicMojsilovic.jpg

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Спонзоруше су изгледа једине ишле у корак са временом

"Кратак преглед распадања" - oвај наслов чувене Сиоранове збирке есеја, најкраћи је могући опис онога што се догађа у Србији, па ипак, као да то распадање, видљиво свима, никога не узнемирава претерано. За будуће аналитичаре можда може да буде занимљиво како се на нашој јавној сцени у последње време све чешће и на све расположиве начине форсира идеја да је данас часно не учествовати у овоме што нам се догађа, као и да је свако подизање гласа против неправде, глупости или бешчашћа, у ствари, веома анахроно, демодирано и ретроградно. Није зато чудно што се у тренутку док новине јављају како о споменику борцима ОВК у Прешеву ових дана расправљају страни амбасадори (!), и како се албанска застава (а коју Албанци са југа Србије прете да ће бранити свим средствима) вијори у неком оближњем селу, на друштвеним мрежама све чешће могу наћи коментари "да је доста више приче о Косову" и "да је важније бавити се питањем како да се преживи", те да је "таласање" на било коју од актуелних политичких тема "покушај да се Србија врати у деведесете".

У том контексту треба посматрати и лавину увредљивих реакција које је изазвало отворено писмо Добрице Ћосића студентима, у коме их он позива да се врате у земљу и помогну спасавању Србије. На страну вређање Добрице Ћосића, које је форсирано попут романа реке увек из истог политичког извора, на страну и неспретно формулисање идеје да се деца која су на стипендијама у иностранству врате и почну да спасавају земљу у живом блату, на страну и могуће погрешно протумачене поруке овог писма, на страну и јаз међу генерацијама, тек, оно што је очигледно, јесте да се идеја о спасавању Србије, без обзира на то да ли долази из пера Добрице Ћосића, или било кога другог, данас и овде сматра глупом, примитивном и дубоко антицивилизацијском.

Могуће је да се Србија заиста не може спасти од глиба, распадања, комадања, поробљавања, уцена, отрова, неправди, али како је могуће да "спасавање Србије", чак и као утопијски сан, овде етикетира као назадни пројекат? Јавно мњење је, најблаже речено, драматично тихо - "неучествовање" се испоставља као сигурна тишина, која обезбеђује алиби за будућност. Све остало, само је отварање простора за овде тако популарно, олако лепљење етикета. Чак је и патриотизам постао политичка етикета са екстремно негативном конотацијом. Бити проглашен за патриоту, данас је у Србији равно политичкој пресуди. А "патриотизмом" се сматра свака критика ЕУ, свако помињање албанских застава на југу Србије, па чак и отпор према уцени са генетски модификованом храном! Моћ дуготрајне пропаганде која осуђује, етикетира и вређа било какво осећање за правду, било какву логику - сада је видљива и голим оком.

Отуда, спасавање Србије, постаје омражена синтагма, док препуштање Србије, њена кроткост пред сваким захтевом који долази из страних амбасада, постаје идеал "слободног мишљења", поткрепљен флоскулом о прагматичности. Ако нас се данас не тиче албанска застава у селу код Прешева, сутра албанска застава у Нишу, може да буде посматрана и као сасвим подношљиви украс! Јер, на крају крајева, то је само парче крпе због кога се не треба узбуђивати, а прагматичан човек ионако не гледа у небо, него пази где стаје.

На крају крајева, можда су прагматичари, европејци, ћутолози, спин-доктори ЕУтаназије Србије у праву. Можда ову земљу заиста и не треба спасавати, јер је то немогуће и јер то и не заслужујемо.

Ипак, пада ми на памет како је Србија данас попут злостављане жене. Или ће да остане у катастрофалном браку, али у коме има материјалну сигурност, или ће да, без ичега под мишком, побегне у неку сигурну кућу која нуди само неизвесност. Прагма или слобода? Проблем је, међутим, у томе што моћна пропагандна машинерија поручује да је то једини могући избор и да је добровољно ропство, најслободарскија могућа опција.

Да останемо код ове метафоре о женама: значи, спонзоруше су једине ишле у корак са временом?

(Вечерње новости)

Ово најбољи текст који сам прочитао у животу и нисам овако нешто очекивао од Мирјане Бобић-Мојсиловић.
Ово смо верујем сви ми нормални мислили и осећали, али смо под оволиким притиском другосрбијанаца добрим делом већ огуглали.
Браво Мирјана, свака ти част!!!!

Problem je samo sto Srbija apsolutno nita ne moze da uradi povodom Kosova. Mala okupirana zemlja zaista nema neke opcije

Ne moze iskljucivo zbog ljudi koji propagiraju misljenje koje si ti istakao.

Kad bi uklonio sve takve i ostavio samo one koji misle da moze to bi se zavrsilo za nedelju dana,nacin ne bi bio bitan.

28.07.1918. na beloj kuci se vijorila srpska zastava po naredjenju predsednika vilsona u cast srpskim herojima u ww1.
"Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine" stoji na tabli u holu sedista medjunardonog crvenog krsta u zenevi, kao podsetnik na ono sto je srbija uradila u ratu sa bugarskom.

samo da dodam, posle ovog napisanog, srbija moze biti kao zlostavljana zena, ali zlostavljana zena nekad ostane u braku iz interesa, nekad ode u sigurnu kucu, ali nekad digne ruku i zlocinca vise nema. ja verujem u tu srbiju.

28.07.1918. na beloj kuci se vijorila srpska zastava po naredjenju predsednika vilsona u cast srpskim herojima u ww1.
"Budi tako human kao što je bila humana Srbija 1885. godine" stoji na tabli u holu sedista medjunardonog crvenog krsta u zenevi, kao podsetnik na ono sto je srbija uradila u ratu sa bugarskom.

samo da dodam, posle ovog napisanog, srbija moze biti kao zlostavljana zena, ali zlostavljana zena nekad ostane u braku iz interesa, nekad ode u sigurnu kucu, ali nekad digne ruku i zlocinca vise nema. ja verujem u tu srbiju.

Ja onda uopste ne verujem,jer ako digne ruku na zlocinca onda opet ostaje zena.

Digne ruku na NATO?

Ma to ona ljubomorna na sestru joj pa malo oplela o njoj, o tome se radi bre.
Јеси ли прочитао текст??
Усуђујем се да ти кажем да си екстремно глуп ако на овакав текст можеш да оставиш такав коментар.

Licno sam protiv rata za Kosovo,ali sam za rat za slobodu ostatka nase zemlje.
Svu ovu stoku od politicara skinuti sa vrata i pobiti ili proterati i onda pobiti ovu gamad od terorista na jugu i severu i onda se lepo spremiti za gerilski rat protiv NATO i SAD.
Vise mi je pun ***** i "prijatelja" sa istoka i sa zapada,svi nas jebu, a domace jajare nam to predstavljaju kao IN,nove vrednosti,nesto kul.
Od svih drzava u Evropi jedino Srbiju ovako guze,a guze nas jer nemamo kicme,jer lizemo dupe okupatorima za saku dolara da popunimo deficit u budzetu.

Licno sam protiv rata za Kosovo,ali sam za rat za slobodu ostatka nase zemlje.
Svu ovu stoku od politicara skinuti sa vrata i pobiti ili proterati i onda pobiti ovu gamad od terorista na jugu i severu i onda se lepo spremiti za gerilski rat protiv NATO i SAD.
Vise mi je pun ***** i "prijatelja" sa istoka i sa zapada,svi nas jebu, a domace jajare nam to predstavljaju kao IN,nove vrednosti,nesto kul.
Od svih drzava u Evropi jedino Srbiju ovako guze,a guze nas jer nemamo kicme,jer lizemo dupe okupatorima za saku dolara da popunimo deficit u budzetu.
Srbija od 6 miliona stanovnika, sa negativnim natalitetom da ratuje protiv NATO pakta? Najopremljenijom vojnom silom na svetu.....?

ma taj lik je trol stalno spamuje teme
Како може ико нормалан да трола овакав текст?? z:cry:
Па јботе, жена је проникла у саму срж затрованости српског друштва и јавног мњења и свега чиме нас малтретирају већ дуго.

Јеси ли прочитао текст??
Усуђујем се да ти кажем да си екстремно глуп ако на овакав текст можеш да оставиш такав коментар.

Samo opušteno i hvala ti, takođe za mene je sve što dolazi sa NSPM za teranje u PM.

Mirjana hoće da bude i kul i seks i grad i da bude srpska Keri Bredšo i da pije koktele za dž i da bude večito zaljubljena i sad hoće da bude Kosovska Devojka.Pa ne ide to baš tako.

zena, majka srbija :heart:

pa? ratovali smo vec protiv njih.

MI ratovali protiv NATO pakta?
Ne budi smesna, bombardovali su nas i dali smo kompletnu predaju vrlo brzo. To nema nikakve veze sa ratom. Rat znaci kopnenu invaziju, sto je smesno uopste za trenutak pomisliti da bi ista mogli uraditi. Pa mi nemamo ni avione,tenkove, a kamoli ista drugo.

MI ratovali protiv NATO pakta?
Ne budi smesna, bombardovali su nas i dali smo kompletnu predaju vrlo brzo. To nema nikakve veze sa ratom. Rat znaci kopnenu invaziju, sto je smesno uopste za trenutak pomisliti da bi ista mogli uraditi. Pa mi nemamo ni avione,tenkove, a kamoli ista drugo.

Pa ko ste vi mi ne znamo stvarno,Srbija je ratovala protiv NATO 72 dana i to uopste nije nista brzo a kopneno nisu napali jer nisu smeli a nisu smeli jer ne bi nista mogli,ako osnovne stvari ne znas a govoris srpskim jezikom idi odmah skoci s mosta.

Mi nemamo tenkove,cuj boodale.

Samo opušteno i hvala ti, takođe za mene je sve što dolazi sa NSPM za teranje u PM.

Mirjana hoće da bude i kul i seks i grad i da bude srpska Keri Bredšo i da pije koktele za dž i da bude večito zaljubljena i sad hoće da bude Kosovska Devojka.Pa ne ide to baš tako.

Вечерње новости су објавиле, а НСПМ пренео за твоју информацију.
Ах да, већ сам се сусрео са лоботомираним схватањем да су Западни господари власници целокупне људске цивилизације и да ми који отворено кажемо да су то најгори злочинци на планети и да је Србија злостављана немамо право да гледамо ТВ, користимо компјутер или не дај Боже пишемо нешто јер све припада Западним господарима па и ми сами, а нас треба протерати у пећине све са нашом црквом СПЦ која је назадна.

Srbija od 6 miliona stanovnika, sa negativnim natalitetom da ratuje protiv NATO pakta? Najopremljenijom vojnom silom na svetu.....?

Ratuje Afganistan,Somalija,Sirija i mnogo gore drzave od nas. Na otvorenom bojistu ne mozemo da ih dobijemo,ali u gerilskom ratu kao partizani mozemo. Somalija,Vijetnam su isterali gamad.
Sigurno je bolje od ovog mrcvarenja sad gde nam svaka boranija tipa Hrvatske i Kosova udaraju packe i glume drzave,a kadri tipa Mrkonjica Bekute,Kostica,Velimira Ilica upravljaju drzavom.
Ne smemo da sklonimo jedan spomenik iz opstine od 20 000 stanovnika. Ne trebamo da postojimo uopste kao drzava.
Srbija se suprotstavila Otomanskoj imperiji,Trecem raju,Austrougarima i NAto paktu. Ovako nisko nikada u istoriji nismo pali.
Bili smo pod okupacijom,jesmo, ali nikada nismo prodavali bulju za pare i voleli okupatore kao danas.
Uvek ej bilo hajduka,uskoka,krajisnika,partiana,cetnika koji su se borili protiv okupatora,a danas su nam okupatori najbolji prijatelji sa kojima hrlimo u "srecnu" buducnost.

Back