SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ u Beogradu

sigma man

Domaćin
Poruka
4.005
Na Kalemegdanu u Beogradu na vrlo lepom mestu postavljen je spomenik kojim se izrazava zahvalnost Francuskoj za pomoc koju je pruzila Srbiji u I svetskom ratu ... ili kako se to lepse kaze u znak prijateljstva, uzajamne pomoci i saradnje Srbije i Francuske u I svetskom ratu.

11. novembra 1930. godine je podignut na mestu gde se nekada nalazio spomenik Karadjordju, koji je srusen tokom I svetskog rata.

Ivan Mestrovic je napravio lep spomenik.

Da sam poznavalac istorije, nisam. Da sam ljubitelj spomenika, nisam.

Da sam vise puta prosao pored tog spomenika jesam. Da ostavlja jak pozitivan utisak, ostavlja.

Slusajuci neke price pitam se da li je to bila zabluda jedne generacije da su nam Francuzi bili toliko veliki prijatelji ?

Navscu dva razloga za sumlju.

1. Francuska konjica je isla ceo dan iza srpske pesadije, a srpska vojska se pod borbom kretala napred, i francuska konjica je nije stizala i nije se ukljucila u borbu.

2. Francuzi su naplatili sve do poslednje pertle.

Prvo bih pitao da li je ovo prethodno izneto tacno ?

Da li je bila zabluda da je prijateljstvo bilo toliko ?

Voleo bih da nije bila zabluda i da su nam Francuzi stvarno bili veliki prijatelji .

A ako jeste, da li taj spomenik zasluzuje tako izuzetno lepo mesto ?

Da se od prijatelja ocekuje barem razumevanje za probleme sa kojim smo se suocavali, to se valjda podrazumeva, mislim na dogadjaje u zadnjih 20 godina.

Poslednja izmena:
Kada su se vodile poslednje pripreme pred kontra-ofanzivu u Kolubarskoj bitci, Francuzi su nam poslali pogresnu municiju, srecom po nas, ta municija je u rekordnom roku prepravljana u kragujevackoj topolivnici. Kada je vojska bila na Albanskoj obali, oni su oklevali sa slanjem brodova i hrane, tako da su mnogi ljudi umrli cekajuci Francuze, da nije bilo pretnje Rusije da ce potpisati separatni mir, ti brodovi nikada ne bi dosli na albansku obalu. Zbog cega smo im zahvalni?!

Kada su se vodile poslednje pripreme pred kontra-ofanzivu u Kolubarskoj bitci, Francuzi su nam poslali pogresnu municiju, srecom po nas, ta municija je u rekordnom roku prepravljana u kragujevackoj topolivnici. Kada je vojska bila na Albanskoj obali, oni su oklevali sa slanjem brodova i hrane, tako da su mnogi ljudi umrli cekajuci Francuze, da nije bilo pretnje Rusije da ce potpisati separatni mir, ti brodovi nikada ne bi dosli na albansku obalu. Zbog cega smo im zahvalni?!

upravo sam htela to isto da kažem, da nije rusija zapretila ne bi stekli "prijatelje"...

Na kraju krajeva nista umetnicko nema u sebi,
rec je o klasicnoj masonskoj arhitekturi,
sa monumentalnim postamentom i nejasnim obrisima,
bez vece umetnicke vrednosti,
vec vidjeno kod Mestrovica koji je unakaradio Beograd svojim delima!!

spomenik_zahvalnosti_francuskoj3.JPG

Na kraju krajeva nista umetnicko nema u sebi,
rec je o klasicnoj masonskoj arhitekturi,
sa monumentalnim postamentom i nejasnim obrisima,
bez vece umetnicke vrednosti,
vec vidjeno kod Mestrovica koji je unakaradio Beograd svojim delima!!

spomenik_zahvalnosti_francuskoj3.JPG
Не постоји "масонска архитектура", без обзира што је Мештровић био масон.

Битно је да је његова архитектура, напросто - ружна.

Na Kalemegdanu u Beogradu na vrlo lepom mestu postavljen je spomenik kojim se izrazava zahvalnost Francuskoj za pomoc koju je pruzila Srbiji u I svetskom ratu ... ili kako se to lepse kaze u znak prijateljstva, uzajamne pomoci i saradnje Srbije i Francuske u I svetskom ratu.

11. novembra 1930. godine je podignut na mestu gde se nekada nalazio spomenik Karadjordju, koji je srusen tokom I svetskog rata.

Ivan Mestrovic je napravio lep spomenik.

Da sam poznavalac istorije, nisam. Da sam ljubitelj spomenika, nisam.

Da sam vise puta prosao pored tog spomenika jesam. Da ostavlja jak pozitivan utisak, ostavlja.

Slusajuci neke price pitam se da li je to bila zabluda jedne generacije da su nam Francuzi bili toliko veliki prijatelji ?

Navscu dva razloga za sumlju.

1. Francuska konjica je isla ceo dan iza srpske pesadije, a srpska vojska se pod borbom kretala napred, i francuska konjica je nije stizala i nije se ukljucila u borbu.

2. Francuzi su naplatili sve do poslednje pertle.

Prvo bih pitao da li je ovo prethodno izneto tacno ?

Da li je bila zabluda da je prijateljstvo bilo toliko ?

Voleo bih da nije bila zabluda i da su nam Francuzi stvarno bili veliki prijatelji .

A ako jeste, da li taj spomenik zasluzuje tako izuzetno lepo mesto ?

Da se od prijatelja ocekuje barem razumevanje za probleme sa kojim smo se suocavali, to se valjda podrazumeva, mislim na dogadjaje u zadnjih 20 godina.
Била је заблуда, али, ни по јада да је то највећа и најпогубнија српска заблуда.

И глупост.

У вези с тим је питање:

Зашто на томе место није изграђен нови споменик Карађорђу, какав је био, него је требало да прођу деценије, све до 1975.год, па да Карађорђе коначно добије споменик.

Ne postoji u udzbenicima Teorije umetnosti,
dok u praksi se prepoznaje umetnicki rad i ruka slobodnih zidara na terenu.

Na kraju krajeva to oni i ne kriju po svetu mozda malo kod nas.
Није баш тако, али, добро, то и није тема.

у сваком случају, овај споменик је непримерен, и на непримереном месту.

С друге стране...

Рушење и уклањање споменика у принципу ми баш није блиско. Чему рушења, треба нешто градити?

Сем, у једном случају., а и то не би било рушење, већ уклањање ;)

Али, погледајте шта пише на споменику:,, Волимо Француску као што је она нас волела 1914 - 1918. ''

За мене је ово нешто фантастично!!!
Пише ,,као што је она нас волела''. Значи, реципрочно свему наведеном у претходним постовима.
Сматрам да је то најмудрији натпис на иједном споменику.
И дивим се оном ко се досетио да тачно тако пише.

Poslednja izmena:

Back