Spomenik Stefanu Nemanji "previše detaljan" i "neprimeren"?

Мито, онај идиот и градитељски злочинац што је унаказио врачарски храм Св. Саве, искасапио изворни пројекат Дерока и Несторовића, због чега се Дероко и одрекао свог дела, био је професор архитектуре Бранко Пешић. ал коме ја то причам. ви у ствари и заслужујете овакву Србију и овакав Београд.

Nasao sam neku diskusiju o tome na Beobild forumu, mada se ne razumem u sve to
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?t=1018&start=100

Стваарно си НЕОЗБИЉАН....... али тоталнооооооо !!!!!!!!

петак, 6. октобар 2017.

Саопштење са седнице жирија за подизање споменика Стефану Немањи

Жири за подизање споменика Стефану Немањи коме председава генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић одржао је седницу на којој је донео одлуку којим вајарима ће бити упућен позив да директно учествују на конкурсу за споменик Стефану Немањи. Позиви су упућени руском вајару проф. Александру Рукавишникову, кинеском вајару и директору Националног музеја Кине Ву Веишану, италијанском вајару Роберту Барнију и словеначком вајару Мирсаду Бегићу.

Према Одлуци о расписивању конкурса за подизање споменика Стефану Немањи, конкурс је отворен и позивни, што значи да на њему могу да учествују сви вајари, али и да жири има право да позове најмање три вајара која би директно учествовала. Вајарима који добију позив обезбеђује се обештећење од пет хиљада евра у динарској противвредности, које ће бити одузето од награде уколико буду међу три најбоља решења. Првопласирани рад биће награђен са шест милиона динара, другопласирани са три милиона, а трећепласирани са милион динара. Конкурс, који је Град Београд објавио 27. септембра, двостепени је, што значи да ће 7. децембра бити изабрано шест радова који ће ући у ужи избор, да би жири 15. марта 2018. године донео одлуку како треба да изгледа споменик Стефану Немањи.

Жири, осим председавајућег Николе Селаковића чине:

- академик Светомир Арсић Басара, вајар,
. Емир Кустурица, редитељ,
- проф. Миодраг Живковић, вајар,
- академик Владимир Величковић, сликар
- Небојша Ђурановић, сликар,
- проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду,
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста, и
- Горан Весић, градски менаџер града Београда.

Председник жирија Никола Селаковић изјавио је да очекује велико интересовање домаћих уметника за овај конкурс, који је од националног значаја за нашу земљу, као и да је задовољан избором иностраних уметника којима ће бити упућен позив.

– Приликом избора иностраних вајара руководили смо се њиховим досадашњим достигнућима у уметности. У питању су вајари који су међународно познати и чиjи су радови изложени у галеријама и градовима широм света – изјавио је Селаковић.

Жири је на седници усвојио и одређене измене конкурсне документације, које су унете у текст конкурса. Конкурсна документација преузима се на веб-порталу Града Београда www.beograd.rs и интернет-страни Удружења архитеката Србије www.u-a-s.rs

Selakovic , Vesic , Sima Avramovic , Kusturica :hahaha:

Imal jos koji sendvicar ?? :lol:

Pogledajte prilog 484753

Projekat spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu
Na prvi pogled se uočava da statua nema uobičajeni postament.

U ovom slučaju on je zamišljen kao napukli vizantijski šlem, koji se putem svojevrsnih krakova oslanja na tlo, a iz kojeg se, kao iz izlomljene ljuske jajeta pomalja vladarsko žezlo, koje takođe počiva na tlu. Ovim se naglašava kontinuitet naše kulture, koja se kao feniks rađa iz vizantijske, na koju se najpre Stefan Nemanja, a zatim i njegovi potomci u najvećoj meri oslanjaju tokom trajanja srednjovekovne srpske države.

Nisu nam sačuvani podaci kako su izgledala žezla naših vladara, pa je njegov izgled u ovom slučaju proizvod slobodne zamisli samog skulptora.

Prostor ispod vizantijskog šlema, to jest oko žezla, zamišljen je kao saborni prostor srpskog naroda, a sa njegove unutrašnje strane su ugravirane scene iz Nemanjinog života. Sa spoljne strane su prikazane njegove dve najznačajnije zadužbine — crkva Manastira Studenice i Manastir Hilandar.

Sama figura Stefana Nemanje, kako tvrde njeni idejni tvorci, bila je poseban izazov

„Za početak, nigde nisu sačuvani portreti Stefana Nemanje iz njegovog zrelog perioda, već isključivo iz monaškog života, kada se predstavlja kao monah Simeon. Skulptor je po svom nahođenju, ali i crtama lica Nemanjinih potomaka, vladaru podario odgovarajući lik. Njegova odeća je profana vladarska, o boku mu je opasan mač, jer je pre svega njime izborena samostalnost prve srpske države, dok mu se u rukama nalaze Hilandarski tipik i visoko podignuti pravoslavni krst, kao simbol vere i crkve kojoj je bio duboko posvećen i na koju se najviše oslanjao tokom svoje vladavine. Možda se nekome ne dopada ova poruka, ali spomenik iskazuje simbiozu profane i sakralne vlasti, kakva je inače postojala u srednjem veku.“

https://rs-lat.sputniknews.com/zivot/201803231115013259-trg-nemanja-beograd/

напукли, а у ствари разваљени шлем је симбол напукле психе оног ко га је осмислио, симбол је нашег разваљеног друштва и разваљене државе. па и није далеко од истине, јер ми и живимо на развалинама. само ми није јасно зашто су на те развалине поставили Стефана Немању.

и шта је овде слика, а шта рам? да ли је овде Стефан Немања украс на напрслом шлему, или је напрсли шлем постамент његовом споменику, са маленим мачем (каквим се можда парадира, али се на таквом држава не стиче) и Хиландарским типиком, који он није ни написао.

напукли, а у ствари разваљени шлем је симбол напукле психе оног ко га је осмислио, симбол је нашег разваљеног друштва и разваљене државе. па и није далеко од истине, јер ми и живимо на развалинама. само ми није јасно зашто су на те развалине поставили Стефана Немању.

и шта је овде слика, а шта рам? да ли је овде Стефан Немања украс на напрслом шлему, или је напрсли шлем постамент његовом споменику, са маленим мачем (каквим се можда парадира, али се на таквом држава не стиче) и Хиландарским типиком, који он није ни написао.

ne znam sta se s tobom desava .,..i raj al onaj stvarni da vidis kako ce izgledati nasao bi zamerku...skroz si puko..:D

круна са студеничке фреске није савремена, накнадно је досликана. тамо је Стефан Немања представљен као монах Симеон, у монашкој одећи, без икаквих владарских знака.
Не чуди, с обзиром да је сам спој монашке одежде и круне крајње чудан. Ако се не варам, фреска је у целини новијег доба, или се можда тај каснији датум, о коме се тек сад сетих да сам читао, односи само на досликану круну? Како год, немамо доказ о употреби лороса од стране српских владара пре 13. века.

но, све то није толико ни важно, јер овај споменик се и не диже утемељивачу српске државе, него тоталитарној свести која са средњовековном Србијом и њеним владарима нема никакве везе. то је споменик времену у коме живимо, и огледало је онога који га подиже. одраз је његове психе и схватања. зато и видимо неукус и насиље, бруталистичко иживљавање над посматрачем. нема ту ничег истински монументалног и величанственог, ничег племенитог и лепог. са 15 метара и 60 тона то је споменик киклопу и тиранину. споменик лицемерју и лажи, споменик кичу и неукусу, споменик страху у коме данашња Србија живи, и којим се над њом влада.
У потпуности се слажем. Исто је и са спомеником Светом кнезу Лазару (да ли је овде, по по новом правопису, допуштено и велико 'К'?) у Косовској Митровици. Нада се да ће моћи да сакрије сва своја недела у сенци колоса.

Узгред, шта уопште представља онај одвратни постамент? Лобању? Кад смо већ код споменика, мени се лично јако допада споменик краљу Твртку I из Херцег Новог:

576px-%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A2%D0%B2%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%BE_I_%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%9B.jpg

Истина, постамент је помало бедан - а и и тај латинични натпис је поптуно сувишан, мада је његово просиство у тој средини разумљиво - али све у свему, споменик је складан и достојанствен (бар од постамента нагоре), а без неког претеривања.

Poslednja izmena:
ne znam sta se s tobom desava .,..i raj al onaj stvarni da vidis kako ce izgledati nasao bi zamerku...skroz si puko..:D

дешава се то да ја, за разлику од тебе и већине вас, знам како размишљају ти набеђени архитекте и ''уметници'' који нам својим (не)делима загађују животни простор. пало на ум патетњаковићу да уместо постоља стави ратнички шлем, и то је као оригинална идеја, јер тога се за име бога никад нико није досетио. међутим, проблем је што је та замисао истовремено школски пример кича. па су онда рекли- хајде да тај шлем разбијемо, јер у таквом стању више није кич, него је фазон. хм.. можда је фазон, али врло ружан фазон. далеко од било какве уметности и лепоте. постмодернистичко иживљавање, естетика антиестетике.

дешава се то да ја, за разлику од тебе и већине вас, знам како размишљају ти набеђени архитекте и ''уметници'' који нам својим (не)делима загађују животни простор. пало на ум патетњаковићу да уместо постоља стави ратнички шлем, и то је као оригинална идеја, јер тога се за име бога никад нико није досетио. међутим, проблем је што је та замисао истовремено школски пример кича. па су онда рекли- хајде да тај шлем разбијемо, јер у таквом стању више није кич, него је фазон. хм.. можда је фазон, али врло ружан фазон. далеко од било какве уметности и лепоте. постмодернистичко иживљавање, естетика антиестетике.

meni je na primer intersantan razbijeni slem jer mi ne bi palo na pamet zasto je polupan a ono odgovor to je vizantijsko jaje a srbi ko feniks istrcali iz njega..
odgovor je dat da nismo sisli sa karpata...:rotf:

Не чуди, с обзиром да је сам спој монашке одежде и круне крајње чудан. Ако се не варам, фреска је у целини новијег доба, или се можда тај каснији датум, о коме се тек сад сетих да сам читао, односи само на досликану круну? Како год, немамо доказ о употреби лороса од стране српских владара пре 13. века.

само је круна досликана касније. мислим да је фреска из времена кад је Студеница први пут живописана, кад је Сава био њен игуман.

У потпуности се слажем. Исто је и са спомеником Светом кнезу Лазару (да ли је овде, по по новом правопису, допуштено и велико 'К'?) у Косовској Митровици. Нада се да ће моћи да сакрије сва своја недела у сенци колоса.

да, и та грозота у Митровици.. страшно на шта личи. много је лепши споменик Св. Кнезу у Крушевцу, за који су узор нашли у представама наших владара са средњовековног новца. врло изражена стилизација и симболика, оставља снажан утисак. само је и овде проблем постоље. и не само постоље, него цео простор око споменика. Кнез изгледа као да је сео на пањ, а не на престо. косио ливаду па узео да се одмори. ваљда су тако хтели да владар буде ближи народу добром. да може свако да седне поред њега, да мало продиване и питају један другог за здравље јуначко :lol:

spomenik_knezu_lazaru_1v.jpg

Узгред, шта уопште представља онај одвратни постамент? Лобању? Кад смо већ код споменика, мени се лично јако допада споменик краљу Твртку I из Херцег Новог:

576px-%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%A2%D0%B2%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%BE_I_%D0%9A%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%9B.jpg

Истина, постамент је помало бедан - а и и тај латинични натпис је поптуно сувишан, мада је његово просиство у тој средини разумљиво - али све у свему, споменик је складан и достојанствен (бар од постамента нагоре), а без неког претеривања.

споменик краљу Стефану Твртку у Херцег Новом (коме је краљ и оснивач дао име Свети Стефан, а вероватно разумеш и зашто) врло је леп. складних облика и лепих пропорција, одмерен и сведен као да је сишао са неке средњовековне фреске. а постоље је наравно бедно. ко да су га извадили из мора, па ставили на обалу да се осуши. нити су му изабрали одговарајуће место, нити су га правилно окренули. уместо да гледа ка мору (јер је град лука, а море је његов прозор ка свету), окренули су леђа онима који у град долазе. незналице. мала замерка су и претерани детаљи на круни, и то што се чини за један број превелика. но, свеукупно далеко боље и свечаније од оног што су намерили Немањи у Београду.

- - - - - - - - - -

meni je na primer intersantan razbijeni slem jer mi ne bi palo na pamet zasto je polupan a ono odgovor to je vizantijsko jaje a srbi ko feniks istrcali iz njega..
odgovor je dat da nismo sisli sa karpata...:rotf:

да ли смо сишли са Карпата, то не знам. али знам да су они који се ложе на полупане шлемове, и у томе виде неку високу естетику, сишли са ума.

Ma treba da liči na Stefana Jastrebića, (aka Hawking)

Nemanjići jesu masonska familija.

Slobodni zidari.

Odnosno nekad znani kao Druidi. Što te kapuljače na glavama ukazuju. Stoga predlažem u Druidskom duhu da bude napravljen lik.

71d2a4df7c7964410ab8292000326ba8.jpg

Drugi predlog... da liči na Rasputina... Kad već Rusi dizajniraju. I nadamo se uskoro promeni naziva države Srbije u Raška, Da se narod navikne pre nego izvršimo uniju sa Rasijom.

rasputin.jpeg

Simbolizam dvoglavog orla je zlokoban po srpski narod, simbol vladavine jedne familije, o kojoj postoje sumnjivi istorijski podaci i veze sa rimikaoličkim plemstvom.

BNV Eagle Hills naziv, dvoglave kule su jasna simbolika pokoravanja naroda lozi. Ili loži.

Dvoglavi vizantijski orao je feničanski vavilonski simbol, simbol najviših stepeni masonskih loža...
Upravljaju ovim prostorima, nama i ptarima. Predstavljaju nekakvu treću solomonsku sudijsku stranu. I trebamo ih ukloniti... i onda da vidimo ko je jači...
Dosta njihovih dvoglavih ptica, feniksa koji se diže, ustaje.., ili je pak soko, jastreb, orao... dosta gluposti o i istoku i zapadu. crnoj albaniji, beloj crniji.
Ne može to - malo njima, malo nama.. a oni profitiraju. Komunističko masonska monarhijska partijska lihvarska birokratska mafija.

Pa nameste jugoslovenima vokrijevim ptarizanskim ustašama utakmice, a Zvezda kao srpski prirodno jači, veći i bolji klub da ćuti.. u ime humanosti i ravnoteže !? Ne, ne više.. Ne više da se JSd vkp rfeifeissen sekti daje i plaća bazen, iz budžeta građana opštine Voždovac. A ostali da se snalaze.
Mi Srbi Zvezdaši Rusi smo najveći, najjači,ovo je naš grad... a oni paraziti neka beže i sklone se. Nema više ni podela - nama fudbal, njima košarka!!!?? Hoćemo sve! A lopovluk, nameštanje titula JSDp gebels udbaško pederaškoj sekti, još nije poništen, niti nam vraćena 1986-a od Kokezinog FSS fašista.. koji u dilu sa malim klubovima kradu, malim mesarskim klubovima koji su svi od reda grobljanske krimi filijale, a samo da bi napakostili Zvezdi glume da su protiv oba kluba, sa svojom bolesnom frazom o titovim blizancima!?
Spinuju vladajuće strukture sa vučelićem gebelsom, udbašem, medijskim trovačem vesti i ovo Kosova režiraju, da bi naivne patriotske Zvezdaše skrenuli u ratne sfere i ostavili svojoj mafiji prostor za nameštanje i krađe kao prethdnih deceniju. Neće im proći. Titula je Zvezdina, a oni nek van sporta rade šta hoće. Ima nas Delija Cigana Zvezdaša dovoljno i za navijački i nacionalni rat.
Bolje da predratna Sokolska društva ponovo obnove, pa nek spinuju.. nek ukinu profi sport, vratimo se fizičkoj kulturi, prirodi.
Na ramenu mi soko, poda mnom je vranac ...

Srpski i albanski grbovi, a i ruski i austrougarski grbovi sa tzv orlovima, kao i američki orao, su negativan simbol. Dupelizački simbol pokornosti, svog naroda, a ne zastrašivanje okolnih.
Rasija u budućoj uniji sa Srbijom neka uzme ocila da budu grb. A može i simbol C.Zvezde.
Ili Srp čekić .Ili neko drvo neka stave, ili bilo šta, Mogu i moj lik. Ja sam reinkarnacija Stefana Simeona.
U suštini treba ukinuti države, simbole, vakcine. Suvereni slobodni građani da postoje, koji se vladaju razumom i racionalnim zakonima. I nek rasniji, bolji pobedi.
I da se legalizje oružje, jer eto šiptari će u Beogradu upadati po kućama, moramo štititi imovinu. Od ove pink vojske zaštite nema. A i u fudbalu da sprečimo neregularnosti i sudijske krađe. Trebaju šire mase da nose oružje kao u civilizovanom SAD svetu, a ne samo neki mafijaši.

Ima li komunističko građevinsko preduzeće Rad neke veze sa projektima zidanja BNV i Spomenika Nemanji?
S obizorm da su im prostorije 10 metara iz državne skupštine, u Kosovskoj 31?! A nekakva njihova nedovršena zgrada na Sajmištu truje vizuelni izgled grada već više decenija... Ko zida tamo..

Tito je bio zidar.
Sledbenik kulta Hirama Abiffa

Što se tiče masonerije.... i aktuelnih zbivanja u vezi sa Rusijom i CIA/Mi6/FSB...
Insajd Informacija.. da se planira bombaško požarni teroristički napad na šoping centar u Rajićevoj.
Pouzdan info iz vidovite sinhrosfere, Naime, ovo postaje izvesno usled pojave pevačice Tanje iz bivše grupe Oktobar 1864 u Zadruzi, (Pink vlasnika i osnivača tog benda, što diluje vojne uniforme..)
koja je naziv bendu dala na osnovu istoimenog natpisa na zidu toaleta kluba Akademije,.. koji je neposredno blizu TC R.
Nije mi žao TC al eto sačuvajmo akademiju od plamene stihije. A inače nigde ne nalizam podatak šta se to desilo Oktobra 1864... Jedino da je tad građanski rat buktio u Americi...

само је круна досликана касније. мислим да је фреска из времена кад је Студеница први пут живописана, кад је Сава био њен игуман.

да, и та грозота у Митровици.. страшно на шта личи. много је лепши споменик Св. Кнезу у Крушевцу, за који су узор нашли у представама наших владара са средњовековног новца. врло изражена стилизација и симболика, оставља снажан утисак. само је и овде проблем постоље. и не само постоље, него цео простор око споменика. Кнез изгледа као да је сео на пањ, а не на престо. косио ливаду па узео да се одмори. ваљда су тако хтели да владар буде ближи народу добром. да може свако да седне поред њега, да мало продиване и питају један другог за здравље јуначко :lol:

spomenik_knezu_lazaru_1v.jpg

споменик краљу Стефану Твртку у Херцег Новом (коме је краљ и оснивач дао име Свети Стефан, а вероватно разумеш и зашто) врло је леп. складних облика и лепих пропорција, одмерен и сведен као да је сишао са неке средњовековне фреске. а постоље је наравно бедно. ко да су га извадили из мора, па ставили на обалу да се осуши. нити су му изабрали одговарајуће место, нити су га правилно окренули. уместо да гледа ка мору (јер је град лука, а море је његов прозор ка свету), окренули су леђа онима који у град долазе. незналице. мала замерка су и претерани детаљи на круни, и то што се чини за један број превелика. но, свеукупно далеко боље и свечаније од оног што су намерили Немањи у Београду.

- - - - - - - - - -

да ли смо сишли са Карпата, то не знам. али знам да су они који се ложе на полупане шлемове, и у томе виде неку високу естетику, сишли са ума.

pa ne znam ni ja ko i ti al umetnik zna..ko mu saopstio poreklo srpskog roda..:D

круна са студеничке фреске није савремена, накнадно је досликана. тамо је Стефан Немања представљен као монах Симеон, у монашкој одећи, без икаквих владарских знака. но, све то није толико ни важно, јер овај споменик се и не диже утемељивачу српске државе, него тоталитарној свести која са средњовековном Србијом и њеним владарима нема никакве везе. то је споменик времену у коме живимо, и огледало је онога који га подиже. одраз је његове психе и схватања. зато и видимо неукус и насиље, бруталистичко иживљавање над посматрачем. нема ту ничег истински монументалног и величанственог, ничег племенитог и лепог. са 15 метара и 60 тона то је споменик киклопу и тиранину. споменик лицемерју и лажи, споменик кичу и неукусу, споменик страху у коме данашња Србија живи, и којим се над њом влада.

Ako već insistiraju na realizmu, trebalo je da se opredele za jednu od Nemanjinih predstava. Nije čak ni nužno koju, iskreno.

Ovako dobićemo spomenik za koji sigurno možemo da kažemo da tako Nemanja izgledao nije.

Чисто по изгледу, рекао бих да фреска свакако пре одговара том него неком каснијем периоду. Било како било, Свети Симеон је заиста лепо представљен на њој. Ово је његов најлепши приказ, после оног у Милешеви.

Знам да Стефан Немаља апсолутно није носио круну византијског типа као монах, а није нам познато ни да ли је носио такву круну као велики жупанин, али зар тај симболички приказ Стефана Немање и монаха Симеона, у једном, није крајње занимљив?

Кнез Лазар је представљен као нароцки чо'ек, домаћин. Само му фале чокањчић и гусле. Мислим, нема ничега лошег у томе, али споменик једном владару не треба да тако изгледа.

Слажем се са критикама споменика у Крушевцу, али не и похвалама.. Немам ништа против ових стилизованих, 'модернистичких' представа, али када се по први пут гради споменик неком великану, и постоји могућност да ће то бити и једини, бар у догледно време, рекао бих да је боље изабрати нешто мало конвенционалније.

Свакако да знам, али вреди због других поменути. Свети Стефан је био заштитник рода Немањића, или још тачније, самог владара. Ако је судити по чињеници да се овај светитељ појављује и на печату хумског кнеза Мирослава, брата (или у најмању руку блиског сродника) Стефана Немаље, улт овог светитеља у тој породици има преднемањићке корене. Сви српски владари из рода Немаљића носили су име овог светитеља, а Котроманићи, који су од њих наследили српску круну, наставили су ту традицију.

Строго говорећи, круна јесте мало већа, али мени се некако баш због тога допада. С осталим се слажем.

Ako već insistiraju na realizmu, trebalo je da se opredele za jednu od Nemanjinih predstava. Nije čak ni nužno koju, iskreno.
Ovako dobićemo spomenik za koji sigurno možemo da kažemo da tako Nemanja izgledao nije.
Прави проблем су постоље, димензије и разлози подизања. Остало је сразмерно небитно.

Poslednja izmena:
Spomenik Petru Velikom je jedini spomenik koji je grandiozan a izgleda lepo u isto vreme.
Претвараћу се да си озбиљан, и да овде не опонашаш своје идоле, присвајајући једну од њихових најружнијих одлика - склоност ка ругању и исмевању: већина Руса не дели твоје мишљење.

Što se mene tiče ima nekoliko stvari u vezi sa spomenikom koje su za mene upečatljive:

1. Dobro je što se podiže spomenik, Stefan Nemanja, kao i niz drugih ličnosti iz naše istorije treba da imaju svoj spomenik

2. Rad koji je pobedio na konkursu je predimenzionisan i neproporcionalan prostoru u kome će biti postavljen. Zgrada sadašnje železničke stanice izgleda kao neki kiosk kraj novog spomenika. To nije dobro, niti je estetski prihvatljivo. Možda bi i mogao stajati neki veći spomenik koga bi okruživale monumentalnije zgrade na širem prostoru, ali ovde, postavljanje tolikog spomenika je ništa drugo do najobičnija greška.

3. Simbolika razvaljenog Vizantijskog šlema je veoma upitna. Moj subjektivni doživljaj Vizantije je da je ona izvorište za naš kulturni i nacionalni identitet, a ne neki zavojevač koga je trebalo skršiti da bi mi mogli živeti... Ovo naravno može biti tema za diskusiju... Taj isti šlem i neki zametak unutra, šta god predstavljao jeste neobičan primer i moram priznati da nisam naišao na nešto slično, ali onda dolazimo do pitanja da li realistika i donekle klasičan pristup skulpturi samog Nemanje trpi inovaciju u svom postamentu. Takođe mislim da će običan posmatrač verovatno i pre od samog lika Nemanje sagledavati neke neobične oslonce koji još uz to podsećaju na oslonce raketa iz SF stripova Flaša Gordona....

4. Ovde su navedeni razni spomenici raznim srpskim vladarima neki kao uspešni neki kao manje uspešni. Ja stvarno ne razumem težnju naših autora – skulptora da naprave sintezu ikonopisa i skulpture. Rezultat je da sve navedene skulpture podsećaju na staroegipatsku skulpturu, bezizražajne i zarobljene u nekom grču i zaleđenog pokreta. Naročito smatram skulpuru Sv.Save na Vračaru primerom ovog o čemu pišem. Naši skulptori se bave izradom trodimenzionalnih freski što je potpuno pogrešan princip. Ovde vidim i neke komentare o tome kako je freska neki izvor pouzdan o izgledu Nemanje ili drugih vladara. Freske to ne mogu biti niti iko pouzdano može tvrditi da su likovi na njima autentični. O ovome se naravno može diskutovati. Mislim da je na umetniku da izabere lik i sve ono što što čini njegovo delo, a na relevntnoj komisiji je da takvo delo usvoji ili ne usvoji.... Ovo nas dalje dovodi do pitanja sastava komislje koja je bila sastavljena za ovu priliku i dolazimo do zaključka da je ista politička. To nas naravno ne treba čuditi jer je umetnost uvek bila finansirana od političke elite....

5. I za kraj kao ilustracija, podsećanje šta je grčki polis Atina finansirala i kakav je odnos imala prema umetnosti u petom veku pre nove ere. Ovo je pitanje da se svi zamislimo gde se to mi nalazimo.

1. Добро је што се споменик подиже, и то је једино што је овде добро.

2. Победнички рад је, благо речено, грозан. Сувишно је уопште залазити у детаље: рад не ваља.

3. Нема ни једног јединог разлога за претпоставку да савремени прикази наших владара на фрескама не представљају аутентично сведочанство о њиховом изгледу. Наше средњовековне фреске, посебно оне из 13. века, изузетно су високог квалитета, и с обзиром да је цела сврха приказа владара на фрескама била управо то - да их прикаже - сасвим је логично закључити да је реч о аутентичним прилазима.

4. А шта фали староегипатским скулптурама? Да није било староегипатаких скулптура, не би било ни Дискоболоса. Шта фали 'тродимензионалним фрескама' или синтези иконописа и скулптуре? Уметност се не састоји из пуког копирања природе, или старогрчких узора. И грешиш да је на уметнику "да изабере лик и све оно што чини његово дело", јер споменик није само уметничко дело. Не може неко да споменик Десанки Максимовић направи у облику Милоске Венере, ако је изворна идеја била да се изваја њен лик. Ако није, па споменик може да буде и у облику врапца.

Ни ја нисам баш љубитељ споменика Светом Сави, али то нема никакве везе са тим о чему говориш, нити је тај споменик уопште рад нашег вајара.

5. Па, ако ћемо баш да закерамо, то је римска копија коју апсолутно није финансирао грчки полис Атина. Мирон је радио скоро искључиво у бронзи.

Poslednja izmena:
Јел мислиш на ...ОНОГ КОЈИ СЕ ЗА СВЕ ПИТА...:think:

Наравно да НЕ МИСЛИМ - већ на довољно стручне људе који су били чланови КОмисије за избор рада као и на вајара из Русије који је израдио предлог.........
Стварно се некада питам ГДЕ НАШИ ЉУДИ УОПШТЕ ЖИВЕ - НА МАРСУ ИЛИ НА ЗЕМЉИ....... па погледајте:
Nikola Tesla dobio spomenik u Bakuu

eFrk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRVN01EQV8vNmU1ZGE5NmQ5MjE3MDZiNWQ5MzMyMTFjNWUwNjU3MTYucG5nkZMCzQLkAIGhMAE
Foto: youtube

U glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu podignut je spomenik u čast pronalazača Nikole Tesle, preneo je danas ambasador te države u Srbiji Eldar Hasanov u razgovoru sa predstavnicima Narodne Skupštine Srbije govoreći o kulturnoj saradnji dve države.

Hasanov je precizirao da je velikom pronalazaču Tesli spomenik u Bakuu podignut još 2013. godine.

Napomenuo je da u Azerbejdžanu trenutno živi 485 Srba, kao i da osam srpskih kompanija uspešno posluje na tlu te zemlje, potvrđujući dobre odnose dve zemlje, koji su kako je rekao, više puta navedeni kao primer dobre saradnje jedne hrišćanske i jedne muslimankse države, saopšteno je iz skupštine Srbije.
Tokom razgovora sa potpredsednikom skupštine Veroljubom Arsićem i narodnim poslanik Ljubiša Stojmirović, ambasador Azerbejdžana je takođe nagovestio da će se na Univerzitetu u Beogradu sledećeg meseca biti otovorena katedra za izučavanje azerbejdžanskog jezika i kulture.

Takođe, mesec dana potom isto će biti urađeno u Azerbejdžanu, gde će biti otvorena katedra za učenje srpskog jezika i kulture.
Hasanov je tokom razgovoara takođe podsetio da je Azerbejdžan podržao Srbiju i njene interese osam puta u međunarodnim organizacijama.

Glavna tema razgovoara Hasanova i poslanika, bila je učešće skuptštinske delegacije u posmatranju predostojećih predsedničkih izbora u Azerbejdžanu.

Ambasador je upozanao poslanike sa izbornim procesom u Azerbejdžanu i naveo da je u izbornoj trci za predsednka Republike Azerbejdžan osam kandidata.

Dodao je da je velika zainteresovanost međunarodnih organizacija koje prate izborni proces, poput OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i parlamentarca mnogobrojnih zemalja.

Arsić je izrazio zadovoljstvo što će imati prilike da učestvuje u procesu predsedničkih izbora i dati svoj doprinos u legalizaciji procesa.

Kako se navodi u saopštenju, on je napomenuo da je interesovanje međunarodnih organizacija uvek veliko, kada su u pitanju predsednički i parlamentarni izbori u zemljama gde je uslovno rečeno, demokratija skoro uspostavljena.
Arsić je istakao dobre odnose dve zemlje na svim nivoima, kako bilateralnim, kulturnim i ekonomskim, tako i na nivou parlamenata, o čemu, kako jenaveo, svedoči i broj narodnih poslanika koji su članovi PGP sa Azerbejdžanom.
„Zadovoljstvo mi je da kažem da imamo potpuno otovorene i iskrene odnose, koje treba da negujemo i unapređujemo u svim sferama“, istakao je potpredsednik Narodne skupštine.

Arsić je u razgovoru iskoristio i priliku da još jednom zahvali ambasadoru na principijelom stavu Azerbejdžana po pitanju nepriznavanja Kosova i Metohije, pogotovo nakon nemira koji su se nedavno dogodili na severu Kosovske Mitrovice.

Stojmirović i Hasanov su razgovarali o investicijama Crnoj Travi, rodonog mesta narodnog polanika i daljoj bližoj saradnji na ekonomskom i kulturnom nivou, navodi se u saopštenju.

1. Добро је што се споменик подиже, и то је једино што је овде добро.

2. Победнички рад је, благо речено, грозан. Сувишно је уопште залазити у детаље: рад не ваља.

3. Нема ни једног јединог разлога за претпоставку да савремени прикази наших владара на фрескама не представљају аутентично сведочанство о њиховом изгледу. Наше средњовековне фреске, посебно оне из 13. века, изузетно су високог квалитета, и с обзиром да је цела сврха приказа владара на фрескама била управо то - да их прикаже - сасвим је логично закључити да је реч о аутентичним прилазима.

4. А шта фали староегипатским скулптурама? Да није било староегипатаких скулптура, не би било ни Дискоболоса. Шта фали 'тродимензионалним фрескама' или синтези иконописа и скулптуре? Уметност се не састоји из пуког копирања природе, или старогрчких узора. И грешиш да је на уметнику "да изабере лик и све оно што чини његово дело", јер споменик није само уметничко дело. Не може неко да споменик Десанки Максимовић направи у облику Милоске Венере, ако је изворна идеја била да се изваја њен лик. Ако није, па споменик може да буде и у облику врапца.

Ни ја нисам баш љубитељ споменика Светом Сави, али то нема никакве везе са тим о чему говориш, нити је тај споменик уопште рад нашег вајара.

5. Па, ако ћемо баш да закерамо, то је римска копија коју апсолутно није финансирао грчки полис Атина. Мирон је радио скоро искључиво у бронзи.

Nema nikakvog realnog osnova da tvrdiš da je onaj koji je nacrtao fresku istu u radio u trenutku dok je Nemanja bio živ, odnosno da ga je autor i video uživo ...ikad.... možeš samo da pretpostavljaš, a moja pretpostavke je da nije. To naravno nema nikakve veze sa visokim kvalitetom freskopisa....

Što se tiče pomenutih skulptura srpskih vladara, moje je stanovište da su loši i neprikladni. Mislim da neću sa Tobom raspravljati šta je to umetnost. Recimo da je lepota u oku posmatrača. Ja imam svoja shvatanja a ti tvoja.... ja sa tobom nisam polemisao o tome, nego sam izneo svoj stav, vidim da je tebe tu nešto iznerviralo, a ne bi trebalo.

Poslednja izmena:
Nemanjići ... iz takve porodice je proistekao jedan od najmoralnijih i najcestitijih Srba ikada, Sveti Sava. Od Nemanjica niko nije zasluzio da bude slavljen osim Svetog Save, a i to ne u smislu idolopoklonstva vec da nam on bude uzor u moralu i veri.

Srba i srpske drzave je bilo pre Stefana Nemanje, pa ne vidim po cemu je on to zasluzio da ima idolatrijsku statuu ispred skupstine kao osnivac srpske drzave kad to nije bio ni pod razno.

Poslednja izmena od moderatora:
Nema nikakvog realnog osnova da tvrdiš da je onaj koji je nacrtao fresku istu u radio u trenutku dok je Nemanja bio živ, odnosno da ga je autor i video uživo ...ikad.... možeš samo da pretpostavljaš, a moja pretpostavke je da nije. To naravno nema nikakve veze sa visokim kvalitetom freskopisa....
А на основу чега ти претпостављаш да фреске које су настале у 12. или 13. веку - дакле, за владавине Стефана Немање или његовог сина, који је свакако знао како му отац изгледао - или фреске које су настајале касније, за владавине других владара, нису колико-толико верне представе изгледа оних које представљају?

Što se tiče pomenutih skulptura srpskih vladara, moje je stanovište da su loši i neprikladni. Mislim da neću sa Tobom raspravljati šta je to umetnost. Recimo da je lepota u oku posmatrača. Ja imam svoja shvatanja a ti tvoja.... ja sa tobom nisam polemisao o tome, nego sam izneo svoj stav, vidim da je tebe tu nešto iznerviralo, a ne bi trebalo.
Наравно. Свако има свој укус и право на своје мишљење. Такође, реално, говоримо о врло малом броју споменика, од којих се мени лично допада само један - споменик Твртку I - и то тек делимично. Шта мислиш о том споменику (види #56)?

Poslednja izmena od moderatora:

Back