Treba li ukloniti spomenik ubici srba u Adi?

Treba li ukloniti spomenik ubci srba u Adi?

• Treba

• Ne treba

• Nemam stav

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

mrseverac

Zainteresovan član
Poruka
183
SKANDAL
UBICA SRBA DOBIO SPOMENIK U OPŠTINI ADA!
(23) Sreda, 16. Mart, 2011.| Autor: KATARINA MARTIĆ
Janošu Jovanu Damjaniču, vojskovođi i mađarskom heroju koji je predvodio vojsku u borbi protiv Srbije, u opštini Ada podignut spomenik

ADA - Ubica Srba dobio spomenik u opštini Ada!
Statua Janoša Damjaniča, mađarskog nacionalnog heroja i vojskovođe kome se pripisuje izjava "Srbi ne treba da postoje i neću se smiriti dok i poslednji Srbin na svetu ne bude mrtav, a kad se to dogodi, sam sebe ću ubiti", od pre nekoliko dana krasi centar ovog vojvođanskog mesta.

- Ovo je čista provokacija! Niko se ne bi bunio da su mu podigli spomenik u Mađarskoj, ali postaviti bistu u centru Ade čoveka koji je iskazivao otvorenu mržnju prema Srbima jeste bezobrazluk i provokacija - saopštio nam je građanin ovog mesta, u kojem je 80 odsto stanovništva mađarske nacionalnosti. Inače, spomenik je postavljen povodom obeležavanjem 15. marta, početka mađarske revolucije za dobijanje nezavisnosti 1848. godine, a samo za ovu manifestaciju iz Mađarske su došla dva autobusa udruženja boraca. Čitavu akciju je podržala i lokalna samouprava s predsednikom opštine Zoltanom Biličkim na čelu.

- Taj spomenik predstavlja poklon bratskog grada Budakalasa iz Mađarske, a poklonu se u zube ne gleda! Iskreno, nisam znao ko je Janoš Damjanič i o identitetu tog čoveka saznao sam tek posle manifestacije i postavljanja statue. S moje strane nema provokacije, a nadam se da predstavnici bratskog nam grada nisu imali lošu nameru - iskren je Bilički.

Prema njegovim rečima, ukoliko srpsko stanovništvo bude izrazilo masovno nezadovoljstvo, lokalna samouprava će ukloniti spomenik čoveku koji je predvodio mađarsku vojsku u borbi protiv Srbije.

Fejsbuk protiv Janoša!

Svi mi koji mislimo da spomenik Damjaniču Janošu ne zaslužuje mesto u Adi - naziv je grupe koja se juče po podne pojavila na Fejsbuku. Prema rečima administratora grupe, razlog njenog formiranja je postavljanje spomenika kontroverznoj ličnosti i srpskom izdajici Janošu Damjaniču, ili Jovanu Damjaniću.

Izdajica Ljuta Guja!

Poreklom Srbin, Jovan Damjanić, ili Janoš Damjanič, kako ga Mađari odmila zovu, jedna je od najkontroverznijih istorijskih figura sa ovog podneblja. Mađari ga smatraju nacionalnim herojem koji se borio za njihove ideje i vojskovođom koji je predvodio mađarsku vojsku protiv Srba. U našoj istoriji je označen kao izdajica pod nadimkom Ljuta Guja. Posle izgubljene bitke predao se ruskoj vojsci, koja ga je 6. oktobra 1849. obesila u Aradu.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ubica-srba-dobio-spomenik-u-opstini-ada-80279.php

Poslednja izmena:
Pokret mađarske nade u odbrani mađarskih naselja

Pokret mađarske nade ponovo upozorava na opasnost naseljavanja mađarskih naselja u Vojvodini sa državljanima Srbije koji se tokom readmisije vraćaju u zemlju – kaže se u današnjem saopštenju stranke.
Iz naseljenih mesta sa pretežno mađarskim življem kontinuirano stižu informacije o useljavanju porodica poreklom sa Kosova u kuće koje su za njih unapred kupile agencije. U ovim informacijama neki čak dodaju da su ove agencije angažovane od strane države Srbije i ako je to tačno, onda se radi o nameri za nasilno menjanje etničke strukture stanovništva što je zabranjeno i Ustavom Srbije. U Martonošu već 5 % stanovništva čine useljenici novijih datuma koji imaju problema sa uklapanjem u novu sredinu. Bačko Petrovo Selo je puno oglasa jedne agencije za promet nekretnina iz Temerina. Ova agencija traži prazne kuće i već je dovela nove koloniste koji su proterani iz Evropske unije. U Čantaviru i Staroj Moravici stanovništvo živi u strahu od manjine koja se bavi kriminalnim radnjama, a protiv njih je i policija nemoćna. Iz ovih razloga Mesna zajednica u Čantaviru, sa dobrovoljnim mesečnim prilogom svakog domaćinstva u iznosu od 200-250 dinara, želi da angažuje privatnu službu za obezbeđivanje sela. Zabrinjavajuće vesti stižu i iz Kelebije, Ruskog sela, Bajmoka, Palića, Bogojeva i Horgoša – navodi se u saopštenju Pokreta mađarske nade upozorivši da tokom readmisije ljude treba vraćati u mesta odakle su otišli u inostranstvo ili najbližu opštinu.
Pokret mađarske nade poziva narodne poslanike Saveza vojvođanskih Mađara u Narodnoj skupštini Srbije da iniciraju smanjivanje limita „dozvoljene krađe” sa 15000 dinara na 2000 dinara i izradu sistema praćenja lopova-povratnika – naglašava se u saopštenju koje je potpisao predsednik Balint Laslo.
http://www.vajma.info/cikk/szerbkiadas/1079/Pokret-madjarske-nade-u-odbrani-madjarskih-naselja.html

Sta se mi sada bunimo, kada su jos za vreme tita ulice po vojvodjanskim gradovima i selima dobijale imena Kosut Lajosa, Petefi Sandora, Rakoci Ferenca itd. Za Rakocija znamo da su njegovi ustanici masakrirali preko 100.000 Srba, a za Kosut Lajosa da je Srbima porucio da ce se njihov status u Ugarskoj resavati sabljom... U Novom Sadu na naselju Telep imate kulturni centar koji je jos za vreme komunizma nosio ime Petefi Sandor itd.

Sta se mi sada bunimo, kada su jos za vreme tita ulice po vojvodjanskim gradovima i selima dobijale imena Kosut Lajosa, Petefi Sandora, Rakoci Ferenca itd. Za Rakocija znamo da su njegovi ustanici masakrirali preko 100.000 Srba, a za Kosut Lajosa da je Srbima porucio da ce se njihov status u Ugarskoj resavati sabljom... U Novom Sadu na naselju Telep imate kulturni centar koji je jos za vreme komunizma nosio ime Petefi Sandor itd.
Pa šta ima veze ako nosi ime Petefi Šandor?Ima i ulica sa njegovim imenom.Kakve to veze ima?

:dash::dash:SKANDAL
UBICA SRBA DOBIO SPOMENIK U OPŠTINI ADA!

(51) Send to friend Print Sreda, 16. Mart, 2011.| Autor: KATARINA MARTIĆ
Janošu Jovanu Damjaniču, vojskovođi i mađarskom heroju koji je predvodio vojsku u borbi protiv Srbije, u opštini Ada podignut spomenik

ADA - Ubica Srba dobio spomenik u opštini Ada!
Statua Janoša Damjaniča, mađarskog nacionalnog heroja i vojskovođe kome se pripisuje izjava "Srbi ne treba da postoje i neću se smiriti dok i poslednji Srbin na svetu ne bude mrtav, a kad se to dogodi, sam sebe ću ubiti", od pre nekoliko dana krasi centar ovog vojvođanskog mesta.

- Ovo je čista provokacija! Niko se ne bi bunio da su mu podigli spomenik u Mađarskoj, ali postaviti bistu u centru Ade čoveka koji je iskazivao otvorenu mržnju prema Srbima jeste bezobrazluk i provokacija - saopštio nam je građanin ovog mesta, u kojem je 80 odsto stanovništva mađarske nacionalnosti. Inače, spomenik je postavljen povodom obeležavanjem 15. marta, početka mađarske revolucije za dobijanje nezavisnosti 1848. godine, a samo za ovu manifestaciju iz Mađarske su došla dva autobusa udruženja boraca. Čitavu akciju je podržala i lokalna samouprava s predsednikom opštine Zoltanom Biličkim na čelu.

- Taj spomenik predstavlja poklon bratskog grada Budakalasa iz Mađarske, a poklonu se u zube ne gleda! Iskreno, nisam znao ko je Janoš Damjanič i o identitetu tog čoveka saznao sam tek posle manifestacije i postavljanja statue. S moje strane nema provokacije, a nadam se da predstavnici bratskog nam grada nisu imali lošu nameru - iskren je Bilički.

Prema njegovim rečima, ukoliko srpsko stanovništvo bude izrazilo masovno nezadovoljstvo, lokalna samouprava će ukloniti spomenik čoveku koji je predvodio mađarsku vojsku u borbi protiv Srbije.

Fejsbuk protiv Janoša!

Svi mi koji mislimo da spomenik Damjaniču Janošu ne zaslužuje mesto u Adi - naziv je grupe koja se juče po podne pojavila na Fejsbuku. Prema rečima administratora grupe, razlog njenog formiranja je postavljanje spomenika kontroverznoj ličnosti i srpskom izdajici Janošu Damjaniču, ili Jovanu Damjaniću.

Izdajica Ljuta Guja!

Poreklom Srbin, Jovan Damjanić, ili Janoš Damjanič, kako ga Mađari odmila zovu, jedna je od najkontroverznijih istorijskih figura sa ovog podneblja. Mađari ga smatraju nacionalnim herojem koji se borio za njihove ideje i vojskovođom koji je predvodio mađarsku vojsku protiv Srba. U našoj istoriji je označen kao izdajica pod nadimkom Ljuta Guja. Posle izgubljene bitke predao se ruskoj vojsci, koja ga je 6. oktobra 1849. obesila u Aradu.

:rtfm::rtfm:PA ZAR JE MOGUCE DA NAS OVAKO PROVOCIRAJU:rtfm::rtfm:

GDE JE SAD PRECEDNIK USTASKE STRANKE DS BORIS PAVELIC TADICI GDE SU NAPRDNJACI :dash::dash::dash:MA SVE SAMA GAMAD DO GAMADI:dash::dash::dash::dash:

Tko mu pripisuje ovu izjavu, ima neki izvor? Interesira me.

Za neke nema veze da li je to rekao uili nije. A to bi trebao biri jedini razlog, ali samo ako se dokaze a ne...

Statua Janoša Damjaniča, mađarskog nacionalnog heroja i vojskovođe kome se pripisuje izjava "Srbi ne treba da postoje i neću se smiriti dok i poslednji Srbin na svetu ne bude mrtav, a kad se to dogodi, sam sebe ću ubiti"

Back