ŠPAGETE, PASTA, PRELIVI...

gigule:
evo opet se mesam...uzivam dok citam...
....inace ja umesto mesa u sos za spagete uvek stavim soju, nekako mi je lepse...isprzi se luk i beli luk,stave zacini:origano,biber i bosiljak,sipaju se navlazene sojine ljuspice sa malo vegete i ostavim da odstoji sve tako 15-tak minuta ....I onda kuvam dalje sos...

Tačno, može i soja i u one moje makrobiotičke!

:)...ja kapirala da se nase delije zele pokazati bolji kuhari od nas dama.......a sad mi je jasnije.
Meni se cini lakse bi bilo sa italijanima u kuhinji nego sa vama velikim majstorima.
Moram da priznam iznenadena sam da nase delije znaju tako lepo kuhati.........s obzirom da moj delija ne ume nista u kuhinji ja sam morala nauciti svasta.
Pozdrav

Ma bre Espanol, nismo mi uopste tako losi! U stvari, bas se dobro drzimo! Da ti vidis njih kako padaju na nasu sarmu i gibu! Samo se oni malo prave... Svi su u fazonu da ne zele da jedu ni picu ni pastu, osim ako ih nije spremio neko ko je iz Iatlije! Kao da mi ne znamo kako se to radi! Samo ti nastavi tako, ja mislim da smo na odlicnom putu za prvu ligu!

Elena_:
:)...ja kapirala da se nase delije zele pokazati bolji kuhari od nas dama.......a sad mi je jasnije.
Meni se cini lakse bi bilo sa italijanima u kuhinji nego sa vama velikim majstorima.
Moram da priznam iznenadena sam da nase delije znaju tako lepo kuhati.........s obzirom da moj delija ne ume nista u kuhinji ja sam morala nauciti svasta.
Pozdrav
"Prišrafi" ti malo njega u kuhinji Elena pa da vidiš kako će talenat da se rodi! :wink:

Freja:
Ma bre Espanol, nismo mi uopste tako losi! U stvari, bas se dobro drzimo! Da ti vidis njih kako padaju na nasu sarmu i gibu! Samo se oni malo prave... Svi su u fazonu da ne zele da jedu ni picu ni pastu, osim ako ih nije spremio neko ko je iz Iatlije! Kao da mi ne znamo kako se to radi! Samo ti nastavi tako, ja mislim da smo na odlicnom putu za prvu ligu!
Kakvi loši čoveče! Ma ne dam se ja pred njima, treba da vidiš kako ih povremeno razbijem , samo im para ide na uši. Onomad su popadali na leskovačku mućkalicu i glavu u škembetu, celu noć su cvileli da im dam recept.

Espanol:
Freja:
Kakvi loši čoveče! Ma ne dam se ja pred njima, treba da vidiš kako ih povremeno razbijem , samo im para ide na uši. Onomad su popadali na leskovačku mućkalicu i glavu u škembetu, celu noć su cvileli da im dam recept.
To ti ja kazem! Sad mi pada na pamet: spagete u gorgonzola sosu! Stvarno prste da polizes! Ne znam napamet koliko sta, ali provericu, pa ti pisem! Svaka cast! Navijam za tebe! :wink:

farfale (Mašnice) sa tunjevinom i sampinjonima

sampinjone iseckati i izdinstati na luku (crni, mladi, praziluk...po volji), zaciniti so, biber, persun, ostale travke, po volji

u skuvane makarone ubaciti jednu konzervu tunjevine (sitne)sa uljem, izmešati, dodati šampinjone, izmešati, dodati 1 pavlaku, izmešati, probati ukus, dodati ceđeni limun i ako treba još neki začin po volji, i odozgo narendati parmezan!

prijatno!

ovaj je do yaya...morski...

crni luk ustakliti na kasiki maslinovog ulja, dodati seckan paradajz i sok od paradajza (moze tomatino ali je najbolji domaci)...kuvati desetak minuta..
dodati kasicicu secera...
onda dodati seckan cen belog luka lorber, origano i majcinu dusicu...moze kasicica gustina ako je mnogo retko...
na kraju (kuva se 15 min otprilike) dodati konzervu tunjevine, seckane masline i zaliti belim (ko voli jaci ukus, moze i crnim) vinom...
kuvati jos 5 min da alkohol ispari...

ne preterivati sa vinom da se ne bi dobila supica...

Pomno pratim ovu temu, ali nikako da se ukljucim posto se svi moji recepti svode na improvizaciju, trenutnu inspiraciju i "mogucnosti" (tj. na ono sta se nadje u frizideru!), ali kako sam malopre rucala i bilo je super, evo kako je to izgledalo (dok ne zaboravim).
Dakle...
Tikvicu očistiti, iseći na kockice i prokuvati u slanoj vodi.
Na maslinovom ulju propržiti glavicu sitno isečenog crnog luka, posoliti bio za~inom (ili već koji koristite), dodati isitnjen peršun i usitnjen beli luk, bosiljak (najbolje svež), biber, majčinu dušicu (i sve što vam padne na pamet!), zatim obarene kockice tikvica i sve lagano propržiti. Tikvice se mogu i propasirati, ali nije neophodno. Kad postane kašasto, može se dodati i pavlaka, ali ja više volim jogurt (a i to sam imala u frižideru!). Ja volim da pri kraju pripreme jela dodam još malo izgnjavljenog belog luka. Ako je bistro, dodati malo brašna, i na kraju malo belog vina (ako imate!) i, ako je potrebno, još malo ulja.
Preliti preko skuvanih špageta.

makarone s tikvicama i tunjevinom

1 tikvicu, manju, iseckati na kockice i staviti da se kuvaju u slanoj vodi. nakon 5 minuta dodati makarone u tu istu vodu i ostavit da se skuvaju zajedno sa tikvicama. takođe dodati sitno seckani bosiljak. kad su makarone gotove, ocediti vodu, a u smešu tikvica i makarona dodati 1 konzervu tunjevine, vegetu, biber i sok od limuna. sve dobro izmešati i jesti dok je toplo.
prijatno

Na zhalost, josh ne uspevam da nadjem ovu vrstu shpageta po lokalnim restoranima, a u stvari, vecji mi je izazov da ovo jelo napravim ja. Sve shto znam je da 'al pesto' sos ukljuchuje bosiljak, luk, maslinovo ulje i semenke sisarki, ali ne znam kako se zaista pravi.
Ako neko zna - ja jedva cekam da dobijem recept..
Hvala unapred!

©®:
Na zhalost, josh ne uspevam da nadjem ovu vrstu shpageta po lokalnim restoranima, a u stvari, vecji mi je izazov da ovo jelo napravim ja. Sve shto znam je da 'al pesto' sos ukljuchuje bosiljak, luk, maslinovo ulje i semenke sisarki, ali ne znam kako se zaista pravi.
Hvala unapred!
1 soljica listica svezeg bosiljka
50g pinjola
50g struganog parmezana
1dl maslin.ulja
so
Listice bosiljka operite i osusite, a potom sve sastojke stavite u mixer i mesajte dok se masa ne izjednaci.Ovaj umak se moze dugo drzati u frizideru u dobro zatvorenoj tegli,a sluzi kao zacin za testeninu.Moze se zagrejati sa kasicicom maslaca na tiganju, a potom pomesa sa kuvanom testeninom.Prijatno, nadam se da sam pomogla!

Goscica:
©®:
Hvala unapred!
1 soljica listica svezeg bosiljka
50g pinjola
50g struganog parmezana
1dl maslin.ulja
so
Listice bosiljka operite i osusite, a potom sve sastojke stavite u mixer i mesajte dok se masa ne izjednaci.Ovaj umak se moze dugo drzati u frizideru u dobro zatvorenoj tegli,a sluzi kao zacin za testeninu.Moze se zagrejati sa kasicicom maslaca na tiganju, a potom pomesa sa kuvanom testeninom.Prijatno, nadam se da sam pomogla!
Bravisimo Goščice! To je to, samo objasni onima koji nisu "pri Italijanskom" da su pinjole semenke šišarki. Ja u sve pred samo služenje dobacim sok od 2- 3 čena belog luka. Mrak! :lol:

Back