Sove

5UbIssD.jpg
 
zivotinje-najstori-kamuflaze-4.jpg



Mimikrija je sposobnost pojedinih organizama da stalno, ili povremeno, prilagođavaju svoj izgled sredini kako bi se smanjila ugroženost, opasnost po život i povećale mogućnosti opstanka
Sova je dokaz kako i veće ptice mogu efikasno koristiti mimikriju. Kako bi se zaštitila od prirodnih neprijatelja, sova se stapa s okolinom. Najčešće je to imitiranje drveća koja se nalaze u okolini.
081113_0923_Petnajbolji3.jpg



Jedna šumska sova je na zanimljiv način organizovala svoju dnevnu dremku, savršeno kamuflirana u maloj rupi u hrastu.
Sova-u-drvetu,-foto-1.jpg


Odlična mimikrija joj obezbeđuje miran san tokom dana jer je poznato da su sove noćni lovci.
Sova-u-drvetu,-foto-2.jpg

( rts)
 
Poslednja izmena:
Mozda sam Sova, a mozd a nisam ali umem da se zakamufliram

zivotinje-sa-neverovatnom-sposobnoscu-za-kamuflazu-2.jpg


Iako pripadaju porodici sova, šumske žabouste (Podargus Strigoides) su vrlo različite ptice. Za razliku od većine drugih rođaka, one su loši letači i uopšte ne koriste svoje kandže da uhvate plen. U stvari, one uopšte i ne lete radi lova - umesto toga, mirno sede na stablima, čekajući da plen dođe njima.
zivotinje-sa-neverovatnom-sposobnoscu-za-kamuflazu-3.jpg



Poput sova, i one su noćne životinje, ali se uglavnom hrane insektima koje hvataju svojim kljunom koji podseća na usta žebe. Šumske žabouste žive u šumama Australije i Tasmanije, pa većinu dana provode u krošnjama drveća. Ako posumnjaju da se bliži opasnost, one jednostavno zatvore oči, nagnu glavu nazad i stope se sa korom drveta.
 

Back
Top