Šopi

Pa da. Oni sami sebe ne nazivaju nikakvim posebnim imenom. Smatraju
da su Srbi.
Па ако се они конкретно не зову Шопи, онда нису Шопи, него једноставно Срби. То само говори да је назив Шопи у Србији потиснут и да га људи избегавају због његове повезаности са источним суседом.

Па ако се они конкретно не зову Шопи, онда нису Шопи, него једноставно Срби. То само говори да је назив Шопи у Србији потиснут и да га људи избегавају због његове повезаности са источним суседом.
Ne razumem šta pričaš.

Ne razumem šta pričaš.

Šopi koji su ostali u Srbiji nemaju problem sa svojim indentitetom, niti su ga ikada imali.
Šopi koji su završili u Bugarskoj, prekrajanjem granica od strane velikih sila i te kako su
imali problem sa identitetom.

Pa da. Oni sami sebe ne nazivaju nikakvim posebnim imenom. Smatraju
da su Srbi.

Нисам сад разумео - последња два коментара су у супротности, односно није јасно шта покушаваш да докажеш - прво одговори на питање: да ли у источној Србији постоје "Шопи" (људи који себе називају Шопи) или су тамо све Срби?

Šopi i Pomaci su srpskog porekla. Radi se o Slovenima, a pravi, izvorni Bugari nisu bili Sloveni. Bili su primitvno turkijsko pleme centralne Azije sa mongolskim crtama lica. Današnji Bugari su mešavina svih okolnih naroda, pre svega Srba i nemaju nikakve veze sa pravim, izvornim Bugarima.
Одакле ти да су сви Помаци пореклом Словени?

Нисам сад разумео - последња два коментара су у супротности, односно није јасно шта покушаваш да докажеш - прво одговори на питање: да ли у источној Србији постоје "Шопи" (људи који себе називају Шопи) или су тамо све Срби?
Nisu u suprotnosti. Šope ili Torlake su uvek drugi tako zvali.
Šopi u Bugarskoj su takođe izjasnili kao Srbi kada su kralju pisali molbe.

Nisu u suprotnosti. Šope ili Torlake su uvek drugi tako zvali.
Šopi u Bugarskoj su takođe izjasnili kao Srbi kada su kralju pisali molbe.
Неки Шопи су се изјашњавали као Срби пре 150 година, када још није било бугарске државе, а због ревизије Санстефанског уговора постојала је опасност да велики део бугарског становништва остане у Османском царству. А управо се то догодило у Македонији.
Берлински уговор је у ствари велики поклон за Србију: то су Врања и Пирот – територије које су одувек биле насељене углавном Бугарима.

Poslednja izmena:
Неки Шопи су се изјашњавали као Срби пре 150 година, када још није било бугарске државе, а због ревизије Санстефанског уговора постојала је опасност да велики део бугарског становништва остане у Османском царству. А управо се то догодило у Македонији.
Берлински уговор је у ствари велики поклон за Србију: то су Врања и Пирот – територије које су одувек биле насељене углавном Бугарима.
Kako ti objašnjavaš to što su Bugari u Vranju i Pirotu ubijali čak i žene i
decu u oba svetska rata? Ako su tu živeli uglavnom Bugari, nije logično
da su nad svojima činili najgore ratne zločine. Istovremeno su narod i
ubijali i prepravljali matične knjige u bugarska prezimena. Il su njihovi
pa ih vraćaju pod svoje, a ovi ih raširenih ruku čekaju. Il nisu njihovi
pa prave genocid. O čemu se tu radi?

Kako ti objašnjavaš to što su Bugari u Vranju i Pirotu ubijali čak i žene i
decu u oba svetska rata? Ako su tu živeli uglavnom Bugari, nije logično
da su nad svojima činili najgore ratne zločine. Istovremeno su narod i
ubijali i prepravljali matične knjige u bugarska prezimena. Il su njihovi
pa ih vraćaju pod svoje, a ovi ih raširenih ruku čekaju. Il nisu njihovi
pa prave genocid. O čemu se tu radi?
Па нису само Бугари чинили зверства – недавно сам објавио извод из Карнегијевог извештаја 1914. године. Да ли заиста мислиш да су Срби били милостиви према становништву Македоније или северне Албаније. Хајде, не лажи се...Упознај мало боље историју Балкана и видећеш да је насиље својствено свим балканским народима. Велики део бугарског становништва Пирота доселио се у Цариброд и околину после 1878. Дакле, када су ушли у Пирот у Првом светском рату, Бугари су видели прилично посрбљену варошицу.

Poslednja izmena:
Нису живели у Бугарској јер етничка граница међу Бугара и Срба је на река Морава.
Могуће зато је добро сакривено претходно име реке ЈантреИма заосталих топонима Мораве у западној Бугаској а и за реку Марицу у литератури се нађе стаи назив "Морава"
Не постоји паралела између екавског изговора – термина који је скован у 19. веку за такозвани србохрватски језик, и других словенских језика, као што су чешки (čekám), украјински (чекати) и пољски (czekam). Поређење је могуће направити само у најзападнијим бугарским говорима који се преклапају са српском изоглосом на западној страни јатове границе.
Не знам зашто је цитиран мој пост, нисам ја правила поређења која помињеш:ceka:

Па нису само Бугари чинили зверства – недавно сам објавио извод из Карнегијевог извештаја 1914. године. Да ли заиста мислиш да су Срби били милостиви према становништву Македоније или северне Албаније. Хајде, не лажи се...Упознај мало боље историју Балкана и видећеш да је насиље својствено свим балканским народима. Велики део бугарског становништва Пирота доселио се у Цариброд и околину после 1878. Дакле, када су ушли у Пирот у Првом светском рату, Бугари су видели прилично посрбљену варошицу.
Znači ne možeš da objasniš.

Hvala

U Pirotu nikada nije bilo Bugara. Svi takozvani Bugari u Srbiji su zapravo pobugareni Srbi. Srpski bugaromani, bugaraši, srpske pobugarice. Prema popisnim podacima 1890. godine u čitavoj tadašnjoj Srbiji bilo je svega 1 359 govornika takozvanog bugarskog jezika.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Pirotski_govor

Prema popisu stanovništva 1890. godine preko 95% stanovništva Pirota bili su Srbi a ostatak su bili Romi (Cigani). O takozvanim Bugarima o Pirotu ni traga.

Stanovništvo Makedonije je srpskog porekla:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Torbeši

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Mijaci

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Brsjaci

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Goranci

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Torlaci

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Popis_stanovništva_Kraljevine_Srbije_1890.

Могуће зато је добро сакривено претходно име реке ЈантреИма заосталих топонима Мораве у западној Бугаској а и за реку Марицу у литератури се нађе стаи назив "Морава"
Jantra.. Kakvo zanimljivo sanskritsko ime..

Yantra - n. means of holding, support, barrier (V.); leather-thong, traces (of a car riage); (blunt surgical) instrument (opp. knives); apparatus, appliance, mechanical contrivance, engine, machine; bolt, lock (on a door); means of propulsion (in a boat, =oars, sails, etc.); °ree;--or--°ree;, mechanical (ele phant, etc.); magical (car); amulet, mystical diagram used as an amulet.

U Vranju i Pirotu nikada nije bilo Bugara. Kao ni u Leskovcu. Prema popisnim podacima 1890. godine, preko 95-98% stanovništva Pirota bili su Srbi, a ostatak su bili Romi odnosno Cigani. Svi Bugari u Srbiji su zapravo pobugareni Srbi, srpske pobugarice, bugaromani, bugaraši.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Pirotski_govor

U Leskovcu 1873. godine bilo je 2500 srpskih kuća i 1000 muslimanskih kuća. O takozvanim Bugarima (pobugarenim Srbima) u Leskovcu, Pirotu i Vranju nema ni traga.

http://en.wikipedia.org/wiki/Leskovac#World_War_I_and_Bulgarian_Occupation

Pobugarice odnosno bugarski fašisti su za vreme Prvog svetskog rata pobili i do 4 000 stanovnika Leskovca.

Torlak_dialects_map_en.png

Znači ne možeš da objasniš.

Hvala
Видим да желиш да промениш тему и преусмериш је на нешто згодније за пропаганду – на пример бугарски ратни злочини. То није тема о којој би се овде требало расправљати. Боље ми одговори на питање зашто се Пироћани данас не зову Шопи.

Poslednja izmena:
Видим да желиш да промениш тему и преусмериш је на нешто згодније за пропаганду – на пример бугарски ратни злочини. То није тема о којој би се овде требало расправљати. Боље ми одговори на питање зашто се Пироћани не зову Шопи.
Ti si prebacio lopticu na drugi teren zato što ne možeš da objasniš
ono što sam te pitala. Nije poenta da se ovde Bugari prikažu kao zveri
već da se razjasni šta su to po Srbiji radili u dva svetska rata.
Već sam postavila pitanja. Ako ti nije jasno šta sam pitala, reci da
pojasnim.

Боље ми одговори на питање зашто се Пироћани данас не зову Шопи.
Nisu Piroćani, nego su Piroćanci.
Izjašnjavaju se kao Srbi zato što su Srbi. Govore šopskim dijalektom, imaju
šopske narodne nošnje, lokalne šopske običaje, da bi zbunili Borisa.

Zašto se Šumadinci ne izjašnjavaju tako, nego kao Srbi. Postavljaš
pitanja koja nikakvog smisla nemaju.

Poslednja izmena:
Nije poenta da se ovde Bugari prikažu kao zveri
već da se razjasni šta su to po Srbiji radili u dva svetska rata.
Па није тема шта је бугарска војска радила током два светска рата по Србији, већ о припадности Шопова једном од два народа.
Управо сам те питао зашто се у Пироту посебно, и уопште у Србији избегава реч Шопи. Тврдиш ми у Србији да има „Шопи“ али се сви изјашњавају као Срби. Откуд ти знаш да Шопи живе у Србији, кад се нико званично или незванично као такав није изјашњавао.

Па није тема шта је бугарска војска радила током два светска рата у Србији, већ о припадности Шопова једном од два народа.
Управо сам те питао зашто се у Пироту посебно, и уопште у Србији избегава реч Шопи. Тврдиш ми у Србији да има „Шопи“ али се сви изјашњавају као Срби. Откуд ти знаш да Шопи живе у Србији, кад се нико званично или незванично као такав није изјашњавао.
Da. U Srbiji ne žive ni Šumadinci jer se niko zvanično kao takav nije
izjašnjavao.

Možeš li sada da mi odgovoriš na ono što sam te pitala?

Back