Šopi

Ne, nije. Jezik je jednostavno preuzet od Slovena koji su se stopili sa Hordom u početku, što ni u kom slučaju ne potire njihovo turkijsko poreklo. Takođe, nije jedini njihov dodir sa Azijom preko Turaka, budući da je poznata činjenica da su Bugari na ove prostore došli iz svoje prapostojbine koja se danas naziva Tatarstan i deo je Rusije.
Sta god, ne mogu da se raspravljam na temeljima pseudoistorijskih bajki.

Sta god, ne mogu da se raspravljam na temeljima pseudoistorijskih bajki.

To nije pseudoistorija, to je ono što sami Bugari kažu. Dakle, oni sami ne spore da su protoBugari bili narod turkijskog porekla, odnosno da su spavali na konjima i grejali doručak ispod sedla. Jedino što danas pokušavaju da se prikažu većim Slovenima nego što im poreklo to dopušta, ali to je već njihova stvar, a naša je da takve pokušaje osujetimo podsećajući ih na prostore i kulturološke obrasce od kojih su potekli.

Буди сигуран да бугари не говоре татарским него разним варијантама српског.
Ја бугарски не бих назвао варијантом српског већ сродним језиком ипак ми за разговор са Бугарином треба Енглески да би се споразумели...са Македонцима то није случај...он прича на македонском ја на српском и разговор тече, све може...битна је разлика...

Сажаљевам.

Шалим се, ја сам Србин потомак Војводе Мусића, сестрића Кнеза Лазара, те се унеређујем на твоје црногорство и следеће активности по форуму
Pa idi kod lekara, ne valja sto kakis u gace.

Apsolutno si se ti meni nakacio, ne razumem sta sad hoces. Kao i onaj trol. Mozda si i ti trol.

Ovo je forum, ljudi se nadovezuju na druge postove, a preduslov za to nije da se poštuju i vole, već samo da postoji osnov za raspravu. Ja ne raspravljam sa tobom, već sa tvojim argumentima, nisam te jednom rečju uvredio ili bilo šta slično, a evo već vidim da i meni lepiš etikete. Ako ne želiš ili ne možeš da raspravljaš sa mnom, imaš opciju i da se povučeš, s obzirom na to da ja neću.

Ovo je forum, ljudi se nadovezuju na druge postove, a preduslov za to nije da se poštuju i vole, već samo da postoji osnov za raspravu. Ja ne raspravljam sa tobom, već sa tvojim argumentima, nisam te jednom rečju uvredio ili bilo šta slično, a evo već vidim da i meni lepiš etikete. Ako ne želiš ili ne možeš da raspravljaš sa mnom, imaš opciju i da se povučeš, s obzirom na to da ja neću.
Pa da, ti si jedna od onih forumskih stenica, sto je ok za mene dok pijem jutarnju kafu. Ali neku ozbiljnost spram tvojih 'argumenata' stvarno nemoj ocekivati.

Ја ипак бугарски не бих назвао варијантом српског већ сродним језиком ипак ми за разговор са Бугарином треба Енглески да би се споразумели...са Македонцима то није случај...он прича на македонском ја на српском и разговор тече, све може...битна је разлика...

Није то поента. Када сам посећивао Србију деда и баба су међусобно говорили (нису причали) маћедонски што сам теже разумео од говора Шопа из Бугарске а још мање сам разумео Лесковчана а боље нпр Власотинчане.
Поента је да су то све говори једног рода, што каже Кранг, те нема говора о икаквом бугарском утицају осим од бугарске варијанте старо српског језика.

Koliko vidim, ti si ta koja lagano gubi kontrolu, dakle ne prolazi. I ne samo zbog toga, već i zato što su ti argumenti invalidni. Ako treba da pojasnim značenje prethodne reči, ona ne znači "hendikepirani" ili da potiču od fizički ili mentalno hendikepirane osobe, već znači nedostatak validnosti :kafa:
Pa tacno bih se upucala u picgu kad bih davala validnost dijalogu na ovoj temi.

Није то поента. Када сам посећивао Србију деда и баба су међусобно говорили (нису причали) маћедонски што сам теже разумео од говора Шопа из Бугарске а још мање сам разумео Лесковчана а боље нпр Власотинчане.
Поента је да су то све говори једног рода, што каже Кранг, те нема говора о икаквом бугарском утицају осим од бугарске варијанте старо српског језика.
Ама несумњиво је да су преци данашњих Срба и већине Бугара говорили истим језиком у раном средњем веку и да тај језик није био татарски...е сад од тада се много тога издогађало...

Ама несумњиво је да су преци данашњих Срба и већине Бугара говорили истим језиком у раном средњем веку и да тај језик није био татарски...е сад од тада се много тога издогађало...

Јесте али остаје да је бугарски као словенски језик збир варијанти српског од тог доба.

To nije pseudoistorija, to je ono što sami Bugari kažu. Dakle, oni sami ne spore da su protoBugari bili narod turkijskog porekla, odnosno da su spavali na konjima i grejali doručak ispod sedla. Jedino što danas pokušavaju da se prikažu većim Slovenima nego što im poreklo to dopušta, ali to je već njihova stvar, a naša je da takve pokušaje osujetimo podsećajući ih na prostore i kulturološke obrasce od kojih su potekli.

Односно шта су узурпирали и преименовали.

Односно шта су узурпирали и преименовали.

Upravo tako. Postoji jako dobar razlog zašto Bugara van Bugarske nema ni u promilima, jer osim vojne sile za kolonizaciju je potreban i određen stepen prihvatanja od strane lokalnog stanovništva, a oni nikad nisu posmatrani drugačije nego kao okupatori, to jest strano telo.

Back