Šokantne cene đačkih ekskurzija!

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105
Đačka putovanja poskupljuju dva puta godišnje.
Jednodnevna ekskurzija za đake trećeg razreda od Beograda do Novog Sada košta 6.950 dinara. Sedam dana rekreativne nastave za četvrtake na Zlatiboru iznosi čak 45.000 dinara! Ekskurzije, izleti i rekreativne nastave su postale luksuz jer poskupljuju dva puta godišnje što među roditeljima izaziva revolt jer mnogi zbog toga ne mogu decu da pošalju na đačko putovanje.

1728659312376.png

Mora li se i na djeci zaradjivati?

https://www.sd.rs/vesti/drustvo/sok...tiboru-roditeljima-se-vrti-u-glavi-2024-10-11

Đačka putovanja poskupljuju dva puta godišnje.
Jednodnevna ekskurzija za đake trećeg razreda od Beograda do Novog Sada košta 6.950 dinara. Sedam dana rekreativne nastave za četvrtake na Zlatiboru iznosi čak 45.000 dinara! Ekskurzije, izleti i rekreativne nastave su postale luksuz jer poskupljuju dva puta godišnje što među roditeljima izaziva revolt jer mnogi zbog toga ne mogu decu da pošalju na đačko putovanje.

Pogledajte prilog 1624123

Mora li se i na djeci zaradjivati?

https://www.sd.rs/vesti/drustvo/sok...tiboru-roditeljima-se-vrti-u-glavi-2024-10-11
ne znam sta je problem.
45.000 za sedam dana je oko 6.500 dnevno a u tu cenu je uracunat prevoz, nastavnici i pun pansion.
ti realno da sad odes u neki hotel na zlatiboru tesko ces pun pansion naci ispod 30€ po osobi dnevno i to samo prenociste i jelo.. prevoz dodatno placas.

ne znam sta je problem.
45.000 za sedam dana je oko 6.500 dnevno a u tu cenu je uracunat prevoz, nastavnici i pun pansion.
ti realno da sad odes u neki hotel na zlatiboru tesko ces pun pansion naci ispod 30€ po osobi dnevno i to samo prenociste i jelo.. prevoz dodatno placas.
Grupne eskurzije su uvijek bile jeftinije od pojedinacnog samostalnog putovanja.
Tako bi bar trebalo da bude.
Za grupe postoje popusti.

Grupne eskurzije su uvijek bile jeftinije od pojedinacnog samostalnog putovanja.
Tako bi bar trebalo da bude.
Za grupe postoje popusti.
da se profesori koji se sad bune za plate a koje svi podrzavju ne ugradjuju toliko onda i ne bi bilo problerma i cene bi mogle biti nize
profesor dobija 500 din po uceniku dnevno..mozda sad i vise ovo je info od pre dve..tri godine.

da se profesori koji se sad bune za plate a koje svi podrzavju ne ugradjuju toliko onda i ne bi bilo problerma i cene bi mogle biti nize
profesor dobija 500 din po uceniku dnevno..mozda sad i vise ovo je info od pre dve..tri godine.
Iskreno,ne bih bila na mjestu profesora koji vodi ucenike na ekskurziju.Malo je,koliko god mu se plati.
Samo sto mislim da bi to trebala skola da plati,a ne roditelji.

Država bi trebala organizovati javne radove na kojima bi đaci mogli raditi i zaraditi za ekskurzije, laptope i ostalo što im treba, a umesto para dobili bi vaučere koje bi država davala agencijama umesto da se jasni roditelji bacaju u trošak. Tako bi dobili i laptope, tablete, udžbenike.
Mogli bi šišati živice, grabiti lišće, pomagati u staračkim domaćinstvima usisavanjem, pranjem prozora, unošenjem drva, loženjem vatre... Svašta mogu raditi.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA):

Razlog za poskupljenje leži u činjenici da je poskupeo zakup autobusa, cene hrane, smeštaja – što se sve odražava na to da ekskurzije ove godine budu skuplje u odnosu na prethodnu. Roditelji često porede komercijalna putovanja sa đačkim ekskurzijama, što se ne može upoređivati, jer one iziskuju dodatne troškove, poput dnevnica učiteljima, nastavnicima, lekarima, animatorima… Ti troškovi za 20 do 30% uvećavaju cenu ekskurzije. Mnogi od tih troškova često nisu opravdani, umesto samo razrednog starešine idu još 2-3 nastavnika. Ukoliko je rekreativna nastava u školskom planu i program dnevnice bi trebalo da plaća država, a ne roditelji. Uz tu dnevnicu ide i porez koji je takođe trošak roditelja. Takođe bi, pored modela plaćanja, trebalo zakonski urediti i visinu dnevnica, jer se one, u zavisnosti od grada u Srbiji, kreću od 500 do 1.200 dinara.

Seničić dodaje i da sistem javnih nabavki koji je zakonska obaveza od 2013. godine komplikuje proces izbora jeftinijih ponuda.

Ukoliko niste zadovoljni ponudama agencija koje su se javile i želite da ponovite javni poziv, treba da prođe minimum 30 dana. Time gubite vreme za jednu ratu, a i sam proces raspisivanja javne nabavke je prilično komplikovan. Ranije (pre 2013. godine) škole su objavljivale oglase na koje su se agencije prijavljivale i sam proces je bio mnogo jednostavniji. Takođe, uplatom dnevnica na račun škole i njihovim isplaćivanjem sa podračuna, porez je bio znatno manji. S obzirom da se u ovom slučaju ne radi o budžetskim sredstvima, nego o novcu roditelja, kao i da nemamo unapred određena sredstva (što su obaveze za raspisivanje javne nabavke) mi smo tražili da se za ekskurzije ne raspisuju javne nabavke, međutim taj zahtev nije usvojen.

Bilo da su u pitanju poskupljenja usluga turističkih agencija, dodatni troškovi ili manjkavost Zakona o javnim nabavkama, ovogodišnje cene ekskurzija mnogi roditelji neće moći da isprate, a deca će ostati uskraćena za neke od najlepših uspomena koje se prepričavaju celog života.

Ne moraju da idu.
Roditelji ne treba da uče decu da budu ovce za šišanje da ne bi odskakali ili da ne kažu da su sirotinja.
Bojkot pa nek vode tri učenika

Ja sam onako iz ne bas dobrostojece porodice sto se tice finansija pa i dan danas tj ceo zivot problem s parama imamo.

Moji nisu imali novac da mi daju za ekskurzije i jednom sam samo bio. Svaki put sam trpeo ogroman pritisak i zadirkivanje i ponizenja od skolskih "drugova i drugarica" kako ne mogu da idem i cak i neki put kako sam ja kriv ili bicu kriv ako nema uslova tj br ucenika da odeljenje ode a i uz to po neki profesori.Pa su nudili pomoc koji sam odbijao a uz to se neki bunili kako jedva za njih imaju taman pa da sad daju dodatni za nekog da bi odeljenje islo, a da odes tako svi bi vrsili pritisak i rugali se kako su ti platili i te fore...Odvratno je i taj osecaj kad 80% i vise idu a ti ne mozes i jos utices da li ce odeljenje ici..Nikad se ne bih vracao u skolske dane pogotovo u ovo vreme a ne pada mi napamet da imam decu ako pritom develo nisam finansijski siguran da mogu da mu priusti sve osnovno i cak malo vise da nikad ne bi dolazilo u takve situacije...

Dok su svi letovali na moru ja sam letovao s mojima na planinskom jezeru u srbiji i sad se i ne secam mora a kad sam imao novca da idem nisam iz nekih drugih razloga...

Mislim da se ekskurzije treba ukinuti i da budu nekako sporedna stavka skoro van skole pa ako neko hoce i moze neka se prijavi za taj program a ne da uvlace svu decu i da vrse pritisak u odeljenju i to da li ce biti broja ili ne da ode odeljenje.Profesori nek sami placaju jer ja kad sam bio u skoli do 2007 nisu placali nista posle toga ne znam kakva je procedura a i ne zanima me.

Ja sam onako iz ne bas dobrostojece porodice sto se tice finansija pa i dan danas tj ceo zivot problem s parama imamo.

Moji nisu imali novac da mi daju za ekskurzije i jednom sam samo bio. Svaki put sam trpeo ogroman pritisak i zadirkivanje i ponizenja od skolskih "drugova i drugarica" kako ne mogu da idem i cak i neki put kako sam ja kriv ili bicu kriv ako nema uslova tj br ucenika da odeljenje ode a i uz to po neki profesori.Pa su nudili pomoc koji sam odbijao a uz to se neki bunili kako jedva za njih imaju taman pa da sad daju dodatni za nekog da bi odeljenje islo, a da odes tako svi bi vrsili pritisak i rugali se kako su ti platili i te fore...Odvratno je i taj osecaj kad 80% i vise idu a ti ne mozes i jos utices da li ce odeljenje ici..Nikad se ne bih vracao u skolske dane pogotovo u ovo vreme a ne pada mi napamet da imam decu ako pritom develo nisam finansijski siguran da mogu da mu priusti sve osnovno i cak malo vise da nikad ne bi dolazilo u takve situacije...

Dok su svi letovali na moru ja sam letovao s mojima na planinskom jezeru u srbiji i sad se i ne secam mora a kad sam imao novca da idem nisam iz nekih drugih razloga...

Mislim da se ekskurzije treba ukinuti i da budu nekako sporedna stavka skoro van skole pa ako neko hoce i moze neka se prijavi za taj program a ne da uvlace svu decu i da vrse pritisak u odeljenju i to da li ce biti broja ili ne da ode odeljenje.Profesori nek sami placaju jer ja kad sam bio u skoli do 2007 nisu placali nista posle toga ne znam kakva je procedura a i ne zanima me.
Naravno da treba da se ukinu. Malograđanska zaostavština koja je izgubila svaki smisao, ako je nekada i imala.
Škola treba da uči decu drugim vrednostima a ne čoporašenju, izdvajanju, omalovažavanju zbog para.
Nek organizuju grupice sami svoju ekskurziji u toku raspusta a ne da se vrši pritisak na roditelje kojih ima veoma siromašnih da se deca osećaju kao deca drugog reda.

Ne moraju da idu.
Roditelji ne treba da uče decu da budu ovce za šišanje da ne bi odskakali ili da ne kažu da su sirotinja.
Bojkot pa nek vode tri učenika
Pa nece bojkot, kada je to statusni simbol.
Cene su realne, jer su roditelji uvalili svoju decu, i tretiraju ih kao Bogove, a deci je ovo jedna od najbitnijih stvari na svetu.

Tako da, cene su realne, klasicna ponuda/traznja.

Država bi trebala organizovati javne radove na kojima bi đaci mogli raditi i zaraditi za ekskurzije, laptope i ostalo što im treba, a umesto para dobili bi vaučere koje bi država davala agencijama umesto da se jasni roditelji bacaju u trošak. Tako bi dobili i laptope, tablete, udžbenike.
Mogli bi šišati živice, grabiti lišće, pomagati u staračkim domaćinstvima usisavanjem, pranjem prozora, unošenjem drva, loženjem vatre... Svašta mogu raditi.
С' тим што би онај који донесе такав закон отишао у затвор.

Pa nece bojkot, kada je to statusni simbol.
Cene su realne, jer su roditelji uvalili svoju decu, i tretiraju ih kao Bogove, a deci je ovo jedna od najbitnijih stvari na svetu.

Tako da, cene su realne, klasicna ponuda/traznja.
Zavisi koja deca.
Ne pripadaju svi istom roditelji/deca košu.
Neka/mnoga deca ne mogu da idu ali ipak pristanu da im roditelji budu oguljeni (sami su ih tako vaspitali i to je ta ropska fela koja trpi sve samo da se ne kaže ovo ono) a neka deca ne idu i zbog toga se osećaju diskriminisano jer ekskurziju organizuje - škola!

To ne bi bilo obavezno već na dobrovoljnoj bazi da se pomogne sirotinji.
Добро звучи и хумано је, али чини ми се да се коси са законом о праву детета.
На танким је ногама, јер је уско повезано са експлоатацијом малолетника, тако би га закон карактерисао.

Добро звучи и хумано је, али чини ми се да се коси са законом о праву детета.
На танким је ногама, јер је уско повезано са експлоатацијом малолетника, тако би га закон карактерисао.
Zakon se lako promeni u Skupštini. I za moj predlog bi takođe trebao zakon. A i problem sa predlogom bi bio što deca SNS-ovaca i drugih bogataša i privilegovanih ne bi učestvovala u tome. Zato bi najbolje bilo da svi učestvuju, svi učenici. Ali ne da ih se iskorištava, već da se nauče odgovornosti prema državnoj imovini i starijima, invalidima itd.

Moj bivsi kolega mi se zalio da je uzeo kredit i uzajmio se da bi sina slao na ekskuriju na more jer kako on da bude od onih koji ne idu, mora da ide, ne sme da odudara tako mi bas rekao.Kaze jedva posle 4 meseca isplatio dugove i nekako se vratio u normalu, spominjao je da je preskako i obroke samo da bi vratio dug za ekskurziju sina i da bi isao.

Super su ekskurzije samo što nije ok da se u cene svi ugrade kao da je u pitanju neko drugo putovanje. Ima puno kreveta i suigurno je jeftiniji.

Ovog leta jednom sam platila 38 hiljada, a drugi je išao na matemtički kamp 36 hiljada, 6 i 7 dana. knjige za jednog 22 hiljade, za drugog 13 hiljada. Samo knjige i ta grupna putovanja 109 hiljada ! :sad2:

Zakon se lako promeni u Skupštini. I za moj predlog bi takođe trebao zakon. A i problem sa predlogom bi bio što deca SNS-ovaca i drugih bogataša i privilegovanih ne bi učestvovala u tome. Zato bi najbolje bilo da svi učestvuju, svi učenici. Ali ne da ih se iskorištava, već da se nauče odgovornosti prema državnoj imovini i starijima, invalidima itd.
Читав низ светских и европских деклерација и комисија чине "препоруке" сваком законодавству.
Једино да се покрене међународна вишедесениска расправа...мало вероватно.

Back