Šokantne cene đačkih ekskurzija!

Ja sam onako iz ne bas dobrostojece porodice sto se tice finansija pa i dan danas tj ceo zivot problem s parama imamo.

Moji nisu imali novac da mi daju za ekskurzije i jednom sam samo bio. Svaki put sam trpeo ogroman pritisak i zadirkivanje i ponizenja od skolskih "drugova i drugarica" kako ne mogu da idem i cak i neki put kako sam ja kriv ili bicu kriv ako nema uslova tj br ucenika da odeljenje ode a i uz to po neki profesori.Pa su nudili pomoc koji sam odbijao a uz to se neki bunili kako jedva za njih imaju taman pa da sad daju dodatni za nekog da bi odeljenje islo, a da odes tako svi bi vrsili pritisak i rugali se kako su ti platili i te fore...Odvratno je i taj osecaj kad 80% i vise idu a ti ne mozes i jos utices da li ce odeljenje ici..Nikad se ne bih vracao u skolske dane pogotovo u ovo vreme a ne pada mi napamet da imam decu ako pritom develo nisam finansijski siguran da mogu da mu priusti sve osnovno i cak malo vise da nikad ne bi dolazilo u takve situacije...

Dok su svi letovali na moru ja sam letovao s mojima na planinskom jezeru u srbiji i sad se i ne secam mora a kad sam imao novca da idem nisam iz nekih drugih razloga...

Mislim da se ekskurzije treba ukinuti i da budu nekako sporedna stavka skoro van skole pa ako neko hoce i moze neka se prijavi za taj program a ne da uvlace svu decu i da vrse pritisak u odeljenju i to da li ce biti broja ili ne da ode odeljenje.Profesori nek sami placaju jer ja kad sam bio u skoli do 2007 nisu placali nista posle toga ne znam kakva je procedura a i ne zanima me.
Promenilo se vreme i sad je in da neko ide a neko ne ide, što nastavnicima diže rejting....tada je morala većina da se prijavi, da bi se išlo, a pre toga je deci koja nemaju država plaćala ekskurziju....
Naravno da ekskurzije gde se ne prijavi većina dece treba zanemariti i škole treba da pošalju poziv već ranije organizovanim specijalizovanim firmama, preko agencija...
Bukvalno u svakom gradu postoje škole u preirodi koje ne rade stalno i hoteli koji se bave grupnom posetom, pa se izabere mesto u Srbiji, za mladje ili mesto u inostranstvu koje podržava razmenu djaka...doduše prosveta bi morala da ima ljude po školama koji nešto i misle, a ne služe samo sebi, već i deci.

Prvo, niko od nas se nigde ne ''ugrađuje'' već Savet roditelja iuglasava dnevnice za čuvanje njihove dece 24/7. I da ponovimpo ko zna koji put, je l moguće da su roditelji toliko neupućeni, da nijednom od njih ne padne na pamet da se raspita zašto baš ta neka agencija i zašto baš te cene???? Niko od nas, učitelja,profesora NE BIRA agenciju, već oni koji raspišu tender i prihvataju ponzde agencija.
dobro..kolika je dnevnica?

Na nastavu u prirodi se ide van sezone, obično i za očekivati je da tada cene budu niže, nikome od nas nije jasno kako nisu. A ekskurzije su kao da letimo avionima a ne obilnim autobusima, plus što roditelji plaćaju dnevnice i pratiocima, tj od naših dnevnica se uzima i daje njima. Ako pitate za šta, pa da šetaju sa nama, posede malo negde i tako.. dok mi čuvamo i pazimo decu, obilizamo i preborjavamo ih , zveramo na ulice i prelazak istih...

Al što laže Lule "U normalnoj zemlji sa narodom koji ima pameti ova malograđanština ne bi prošla, niko ne bi pristao sve i da mu te pare ništa ne znače".
Ali skoro slušam koleginicu kako je m o r a l a detetu da pravi rođendan u igraonici, a duguje i bogu i narodu, i čekala je da gosti daju novac da bi od toga isplatila igraonicu. Da oni kojim slučajem nisu doneli novac već poklone , ona ne bi ni imala za to. A hoće pošto poto.

Ma razumem da nije samo plata, da je to posao koji je skroz devalviran i omalovažen, ali sam mislila da npr. nastavnik nije u obavezi da vodi decu na ekskurziju ali im tu obavezu nadomešćuju dnevnicama, pa pristaju.
Ko bi normalan pristao na čuvanje 20-oro tuđe dece 24h, da ne navodim šta sve spada u tih 24h, posebno sa mlađim uzrastima, za taj novac koji mi dobijemo? :(

Jednom godišnje ? Ihaa, ima se, može se :mrgreen:
E Lagerta ko da živiš na Mesecu.
Jako male plate su svuda sem u većim gradovima. Nikakve. I očekuješ da svi radosni i nasmejani stanu uz vas da dobijete povećanje , a oni ni 40 hiljada negde ne dostižu sa primanjem. Kad sam bila jedno vreme u jednom gradu južnije, tužno je kako su male plate. Naravno da onda ljude iritara vaš po ko zna koji po redu štrajk, a vide opšte rasulo u istoj toj prosveti.
Osvrni se sem prosvete i sklopi sliku ove jadne Srbije.

E Lagerta ko da živiš na Mesecu.
Jako male plate su svuda sem u većim gradovima. Nikakve. I očekuješ da svi radosni i nasmejani stanu uz vas da dobijete povećanje , a oni ni 40 hiljada negde ne dostižu sa primanjem. Kad sam bila jedno vreme u jednom gradu južnije, tužno je kako su male plate. Naravno da onda ljude iritara vaš po ko zna koji po redu štrajk, a vide opšte rasulo u istoj toj prosveti.
Osvrni se sem prosvete i sklopi sliku ove jadne Srbije.
Žao mi je što ovo moram da kažem ali profesija u kojoj je najveći broj visoko obrazovanog kadra, ima plate kao i pojedini koji imaju tek osnovno obrazovanje. I onda se postavlja pitanje, čemu obrazovanje :(

Back