Snovi

Ja već nekoliko puta u kratkom roku ( 2-3 sedmice ) sanjam djevojku koja mi se sviđa ( nismo u vezi i nisam siguran šta ona osjeća prema meni ). U prvom snu sam sanjao kako je došla kod mene kući. U drugom snu sam sanjao kako šetam sa drugom pored rijeke. Ona mi sa drugaricom dolazi u susret ( ne živimo u istom gradu ). Drži cigaru ruci ( inače ne puši ) i prolazi pored mene kao da me ne poznaje. Ja kažem drugu obrati pažnju na način na koji drži cigaru. A noćas sam sanjao kako ja i moja mama pričamo sa njenom mamom. Njih dvije pričaju kao da se znaju odavno. U jednom momentu njena mama pominje ćerku ( ne sjećam se tačno šta je rekla ) smijući se gleda u mene i kaže on to već zna. I kako joj ćerka šestog polaže prijemni. Šta to znači? Inače vrlo rijetko sanjam nekoga više puta u kratkom roku.

Poslednja izmena:
Ja preksinoc sanjao da imam kcerku od jedno 5-6 godina (a nemam djece uopste) i da setam sa zenom (koju imam) i kcerkom pored rijeke u nasem gradu.

Reka oznacava plodnost (mesec je voda i materica) a setanje vas troje harmoniju tvog spoljneg bitisanja sa unutrasnjim psihickim sadrzajima. Godine deteta govore da si u zivotnoj fazi i prekretnici i nagovestavaju promene.

ja sam sinoc ili jutros bolje recheno, sanjala neke gluposti, izmedju ostalog i kako hocu da dohvatim neki upaljach? shta je upaljach na snu, zna li neko...:)

p.s. nisam piromanka...:p

O boze ljudi, kakvo je to pitanje "sta to znaci"? Pa nije ovo babin sanovnik vec psihologija. Pa to su vasi snovi, vasa podsvest, to samo vi mozete da zakljucite sta znaci tj. kakvu vam poruku vasa podsvest salje. Svaka pojava u vasem snu je simbol. Sami sebi postavite pitanje : STa bi ta osoba u mom snu mogla da znaci? Koje su prve asocijacije na tu pojavu? Prve emocije pri pomisli na tu osobu ili stvar koju sanjamo. Osim toga, dragi mi Frojd je savrseno objasnio sve o snovima u svojim knjigama Psihopatologija svakodnevnog zivota i Tumacenje snova.

O boze ljudi, kakvo je to pitanje "sta to znaci"? Pa nije ovo babin sanovnik vec psihologija. Pa to su vasi snovi, vasa podsvest, to samo vi mozete da zakljucite sta znaci tj. kakvu vam poruku vasa podsvest salje. Svaka pojava u vasem snu je simbol. Sami sebi postavite pitanje : STa bi ta osoba u mom snu mogla da znaci? Koje su prve asocijacije na tu pojavu? Prve emocije pri pomisli na tu osobu ili stvar koju sanjamo. Osim toga, dragi mi Frojd je savrseno objasnio sve o snovima u svojim knjigama Psihopatologija svakodnevnog zivota i Tumacenje snova.

Da li si se upoznala sa Frojdom licno pa je tebi on drag? Ili ne pravis razliku izmedju tvog citanja i razumevanja od nastanka njegovog dela, te mislis da je to isto pa ti je Frojd drag? A mozda mislis da je njegovo delo neotudjivo od njegovog karaktera te ti je njegov karakter drag? Ili ne odvajas njegovu licnost, njegov karakter i njegove teorije od svoje zivotne slike, pa ti je on drag jer je "posvojen"?

Sanjati Vodu znači: Hladna voda: sreća, radost; Topla voda: bolest, a nekome: odano prijateljstvo; Mutna voda: smetnje, brige, opasnost, prepreke; Bistra voda: sreća, mali dobitak; Duboka voda: opasnost; Hodati kroz vodu: izbjeći ćeš opasnosti; Hodati po površini vode: za tebe ne postoje prepreke...

Ne.

Snovi o vodi su arhetipski, i ne znace gore navedeno nego nesto drugo... i situacije i detalji su stvar strucnog tumacenja.
.........................................
Ljudi, vrlo je vazno da znate kada ste sanjali san, odnosno sta se tada desavalo na javi.
Ako je vas san posebno detaljan, zapisite ga cim se probudite.
I, verujte mi, uopste nije lako protumaciti san jer nas snovi informisu o svemu onome sto svestan deo nase licnosti ne zna, ne moze da zna ili ne moze da vidi kao deo celine.

A kad sanjaš sličan san, a ista tema , kao ja npr., da li ja to samo imam košmar , zbog stresa ili ipak ima neko značenje?

Košmari su snovi koji se najduže pamte ... i pamte se sve dok problem, na koji ukazuje, ne bude rešen.
San koji se ponavlja (u sličnim varijacijama) nešto ti govori, i ponavljaće se sve dok ne otkriješ šta, i ne pokušaš da rešiš uzrok.

San na dan, da probamo da vidimo gde je problem!
(Naravno, ukoliko želiš da ga obelodaniš)

Košmari su snovi koji se najduže pamte ... i pamte se sve dok problem, na koji ukazuje, ne bude rešen.
San koji se ponavlja (u sličnim varijacijama) nešto ti govori, i ponavljaće se sve dok ne otkriješ šta, i ne pokušaš da rešiš uzrok.

San na dan, da probamo da vidimo gde je problem!
(Naravno, ukoliko želiš da ga obelodaniš)

Pisala sam, ali evo :) :

Sanjam svoju udaju, venčanje za mog brata koji je mrtav :sad2: :eek::eek::eek:;
Zatim, kroz nedelju, možda manje, sanjam da se udajem za mog sadašnjeg muža ;
I zadnji san, ponovo udaja za sadašnjeg muža, ali jako siromašno i jako mučan bedan san. Nemamo gde da živimo, i jako težak san.
A mislim da sam sanjala još jednom vremenski tu blizu, opet moju udaju, sad se ne sećam za koga, ali nije moj muž, neka osoba koju poznajem :confused:

Ajde Borka baci se na poso :mrgreen:

Pisala sam, ali evo :) :

Sanjam svoju udaju, venčanje za mog brata koji je mrtav :sad2: :eek::eek::eek:;
Zatim, kroz nedelju, možda manje, sanjam da se udajem za mog sadašnjeg muža ;
I zadnji san, ponovo udaja za sadašnjeg muža, ali jako siromašno i jako mučan bedan san. Nemamo gde da živimo, i jako težak san.
A mislim da sam sanjala još jednom vremenski tu blizu, opet moju udaju, sad se ne sećam za koga, ali nije moj muž, neka osoba koju poznajem :confused:

Ajde Borka baci se na poso :mrgreen:

Moram opet da napomenem - bitno je kada, odnosno u kojim situacijama si sanjala taj san.
Zatim, detalji - kakvo je venčanje, ko je prisutan, ima li (ne)poznatih ljudi, da li je neko nešto rekao... Čak su i imena bitna, ma koliko ti bila nepoznata ili zvučala apsurdno.
Udaja za mrtvog brata je drugačiji san od udaje za muža, ali s obzirom na to da se ponavlja motiv udaje, rekla bih, za prvi san:
brak je, za tebe, u određenom trenutku, bio pribežište, i nada da će ti čovek koga si izabrala biti blizak. Ali se ispostavilo da nije, jer mladoženja praktično i ne postoji (tj nije živ).
Pa onde san dalje kulminira - i obojen je u siromaštvo i nemaštinu. Nedostatak zajedničkog doma = nedostatak zajedničkog "tla", odnosno bliskosti na duhovnom nivou (u snu kuće i prostorije predstavljaju duhovnost).

Ne uzimaj ovo zdravo za gotovo. Nisam psiholog, ali sam taze čitalac jedne izvanredne, stručne knjige koja se bavi snovima, i malo se vežbam. :)

Moram opet da napomenem - bitno je kada, odnosno u kojim situacijama si sanjala taj san.
Zatim, detalji - kakvo je venčanje, ko je prisutan, ima li (ne)poznatih ljudi, da li je neko nešto rekao... Čak su i imena bitna, ma koliko ti bila nepoznata ili zvučala apsurdno.
Udaja za mrtvog brata je drugačiji san od udaje za muža, ali s obzirom na to da se ponavlja motiv udaje, rekla bih, za prvi san:
brak je, za tebe, u određenom trenutku, bio pribežište, i nada da će ti čovek koga si izabrala biti blizak. Ali se ispostavilo da nije, jer mladoženja praktično i ne postoji (tj nije živ).
Pa onde san dalje kulminira - i obojen je u siromaštvo i nemaštinu. Nedostatak zajedničkog doma = nedostatak zajedničkog "tla", odnosno bliskosti na duhovnom nivou (u snu kuće i prostorije predstavljaju duhovnost).

Ne uzimaj ovo zdravo za gotovo. Nisam psiholog, ali sam taze čitalac jedne izvanredne, stručne knjige koja se bavi snovima, i malo se vežbam. :)

Ima smisla , čak i sigurno istine u tvojim rešenjima za san.
U prvom, kod udaje za mrtvog čoveka, još brata, nisam se udala na kraju za njega, ali sam se normalno osećala, kao da je on živ.
Kod snova udaja za muža udala se oba puta, prvi put je bilo mnogo ljudi, a drugi put, siromaštvo.
Otprilike si mi sve rekla, jer se ne sećam detalja.

A koja je to knjiga koju čitaš?

Ima smisla , čak i sigurno istine u tvojim rešenjima za san.
U prvom, kod udaje za mrtvog čoveka, još brata, nisam se udala na kraju za njega, ali sam se normalno osećala, kao da je on živ.
Kod snova udaja za muža udala se oba puta, prvi put je bilo mnogo ljudi, a drugi put, siromaštvo.
Otprilike si mi sve rekla, jer se ne sećam detalja.

A koja je to knjiga koju čitaš?

Sad bih ti ja, kao žena, a ne kao moderator :lol:, i svakako ne kao psiholog (jer nisam), rekla nešto što ipak neću, jer zadire u tvoju privatnost.
:cmok2:

"Psihologija snova i njihovo značenje", Ivan Nastović
Nisam ni znala za tu knjigu, dok je nisam dobila od jednog divnog čoveka. :)

Prije nekoliko noci sanjam kako setam gradom u kome sam zivio ranije a on u snu skroz drugaciji i veci nego u stvarnosti. I onda odjednom skontah da sam u dijelu grada gdje zivi djevojka u koju sam zaljubljen (u stvarnosti je bilo sve platonski) i pomislih "Evo sad odoh njenoj kuci da je pozovem da prosetamo. Dosta je vise bilo odugovlacenja. Dosta je bilo gledanja izdaleka i kolebanja. Idem joj reci da sam zaljubljen." I tako odlucan i cvrstog koraka krenuh prema njenom kvartu ali odjednom me kao grom pogodi jedna misao koja se probila iz stvarnosti a to je da je ona udata zena a ja ozenjen covjek, da su prosle mnoge godine i da je nasa platonska veza daleka proslost. Zaustavih se na sred ceste smlavljen i pomislih "Kakvu sam glupost mogao napraviti! Kako sam se samo mogao osramotiti! Hvala Bogu pa se sjetih na vrijeme!" Tu se probudih.

Prije nekoliko noci sanjam kako setam gradom u kome sam zivio ranije a on u snu skroz drugaciji i veci nego u stvarnosti. I onda odjednom skontah da sam u dijelu grada gdje zivi djevojka u koju sam zaljubljen (u stvarnosti je bilo sve platonski) i pomislih "Evo sad odoh njenoj kuci da je pozovem da prosetamo. Dosta je vise bilo odugovlacenja. Dosta je bilo gledanja izdaleka i kolebanja. Idem joj reci da sam zaljubljen." I tako odlucan i cvrstog koraka krenuh prema njenom kvartu ali odjednom me kao grom pogodi jedna misao koja se probila iz stvarnosti a to je da je ona udata zena a ja ozenjen covjek, da su prosle mnoge godine i da je nasa platonska veza daleka proslost. Zaustavih se na sred ceste smlavljen i pomislih "Kakvu sam glupost mogao napraviti! Kako sam se samo mogao osramotiti! Hvala Bogu pa se sjetih na vrijeme!" Tu se probudih.

Kada sanjamo nekadašnje ljubavi, to nam se obično dešava u trenutku kada nam je potrebno neko emotivno sidro, jer nam se tada u životu pojavila izvesna praznina ili sumnja.
Platonske ljubavi su posebno specifične jer su, i na javi, idealizovane.
Sprečiti sebe u dostizanju ideala/cilja, i stideti se pokušaja ... dalje možeš sam da analiziraš, imajući u vidu da devojka iz snova ne mora imati bukvalne veze sa ljubavlju, već sa izvesnim nijansama drugih osećanja koja se javljaju dok smo zaljubljeni.

Ako ti smeta moj pokušaj analize, obrisaću ga.

Kada sanjamo nekadašnje ljubavi, to nam se obično dešava u trenutku kada nam je potrebno neko emotivno sidro, jer nam se tada u životu pojavila izvesna praznina ili sumnja.
Platonske ljubavi su posebno specifične jer su, i na javi, idealizovane.
Sprečiti sebe u dostizanju ideala/cilja, i stideti se pokušaja ... dalje možeš sam da analiziraš, imajući u vidu da devojka iz snova ne mora imati bukvalne veze sa ljubavlju, već sa izvesnim nijansama drugih osećanja koja se javljaju dok smo zaljubljeni.

Ako ti smeta moj pokušaj analize, obrisaću ga.

Hvala za analizu. Mozda se san moze i protumaciti mada ja nevjerujem da to sto vidimo u snu treba nesto da znaci. Opisao sam ovaj san jer me se zbog necega osobiti dojmio pa sam ga eto i zapamtio toliko da ga se do u detalj sjecam i poslije nekoliko dana iako vecinu snova zaboravim odmah cim se probudim.

Back