SNOOKER

ceo turnir je bio manje vise traljav,englezi uvek pokazu mnogo losu igru u kini,valjda zbog vremenske razlike,pa zamene noc za dan,ele,jedina stvar koja me je odusevila na turniru bila je ronija poslednja partija u mecu sa selbijem mislim,koju je zbog gluposti i izgubio,a mogao je da pobedi,no nebitno,kako je nasetao i ispustao onu sudinicu tab,bolje nje mogao,valjda mu je interesantna,pa je na kraju izgubio zivce i ubacio u 4. brzinu,igrao je ko za svojim stolom,da je sam,a ne na turniru,nije stigla da postavi kuglu na mesto,vec sve u trku,a roni tuce li tuce :):)

velicanstven mec Megvajra i Marfija i Skot odnosi pobedu 10-9 u najboljem finalu ove sezone

svaka cast obojici,stvarno se videla sva lepota ove igre

to bi bilo to za ovu sezonu a sada krece borba za sveti gral ovog sporta

Fantasticno finale! Neizvesno do samog kraja. Ipak se ocekivala pobeda Megvajera mada je malo popustio na sredini meca, posle vodjstva Sona od 7-5 Skot je uspeo da zaredja 3 frejma u svoju korist. Super mec.

Pa ja jedino njega i odgledah .. eee .. Ispao sam iz fazona skroz :) kolega nordik .. kako je po tebi prosao mec ?

smena nizova od po par frejmova i bolja igra Skota u vecernjem delu za zasluzenu titulu (ni da ju je Buca uzeo ne bi bilo nepravedno,naprotiv)

vreme je da se vratis u fazon jer nas za par nedelja ceka borba za trofej koji sanja svaki snookeras

kolega tu sam samo se krijem :) hehe ... ne bre salim se .. imao sam neka posla pa sam eto propustio da ne kazem ceo turnir, ali vecinu ..

BTW .. obavesti me na vreme molim te .. to bi voleo da snimim .. !!

Poceo je World Championship! Nesrecni Stivens i dalje redja gubitke. Pobeda Higinsa. Trenutno su 4 meca u toku (ili je vec pauza do sutra).
Svejl - Li 7-2
Koup - Ebdon 5-4
Robertson - Bond 7-2
Karter - Hokins 4-3
Karter je poceo traljavo mec. Gubio 3-1 al je uspeo da povede. Videcemo kako ce dalje biti.

Do sada je odigrano 6 meceva.
Higinis-Stivens 10-5
Day-Judge 10-6
Ebdon-Koup 10-9
Svejl-Li 10-4
Robertson-Bond 10-4
Karter :) -Hokins 10-9.
Trenutno igraju
Bingham-Davis 6-3
Alen-Hendri 7-6
Selbi-King 1-1

BORBA ZA SVETI GRAL SNUKERA

dakle,pocelo je takmicenje o kojem sanja svaki igrac ove divne igre.

turnir se odrzava od 1927 a u tim amaterskim danima cuveni Dzo Dejvis uspeo je da odnese cak 15 pobeda. 1976 pojavljuje se i prvi zvanicni sponzor a 1977. turnir se seli u predivni Krusibl Teatar u Sefildu i BBC zapocinje pravo televizijsko pracenje.

70-ih godina dominirao je Velsanin Rej Rirdon ali 1977. prvu titulu u Sefildu uzima Dzon Spenser. 1979 debituje Stiv Dejvis ali gubi u prvom kolu od Denisa Tejlora (igrace i cuveno finale 1985. a pobednik ce opet biti isti)

80-e je obelezio Dejvis sa sjajnih 6 titula a od 1983. do 1989. igrao je u svakom finalu. poslednju titulu uzeo je sada vec daleke 1989.

1986. debitovao je najveci od svih sa samo 17 godina i 3 meseca. 1990. zapocinje era Stivena Hendrija i prva u nizu od 7 titula za totalnu dominaciju tokom 90-ih. Dejvis konacno nije usao u finale te godine (izbacio ga Dzimi Vajt u 1/2)

zanimljivo je da ce Dzimi Vajt gubiti finala od 1990. do 1994. (poslednje finale sa Hendrijem je jedno od najboljih u istoriji i islo je do samog kraja. zanimljivo je da je Skot te godine slomio levu ruku nakon prve runde ali je nastavio i uzeo trofej). Dzimi se smatra najvecim igracem koji nikad nije bio svetski sampion. Roni je pobedio Denisa Tejlora,jedinog preostalog igraca koji je igrao na svim turnirima od 1977

1996. Hendri pobedjuje Pitera Ebdona u finalu a turnir je obelezila nevidjena svadja. Roni je u prvoj rundi pobedio Alana Robidoa 10-3 ali je u 12. frejmu odigrao potez svojom levom rukom sto je protivnik protumacio kao nepostovanje i na kraju se nije rukovao sa njim

1997. Irac Ken Doerti prekida Hendrijev niz od 5 pobeda pobedivsi ga ubedljivo u finalu. polufinale se pocelo igrati na 33 frejma umesto dotadasnjih 31. Roni je odvalio cetvrti maximum na WC-u za samo 5 minuta i 20 sekundi i to je najbrzi 147 ikad (bukvalno je trcao oko stola). Dzon Perot je bio jedini Englez u 1/4 a Doerti postaje te drugi ''prekomorski'' igrac koji uzima titulu (Kanadjanin Klif Torbarn 1980.)

1998. Higins dolazi do prve krune pobedivsi Doertija. Hendri gubi u prvoj rundi od Dzimija Vajta prvi put od debija 1986 a prvi put od 1988 1/4 je proslo bez velikog Skota. takodje,Higins mu nakon 8 godina otima prvo mesto na rang listi

1999. Hendri uzima poslednju titulu pobedivsi Ronija u 1/2 i Velsanina Marka Vilijamsa u finalu. Roni je u tom 1/2 opet imao sansu za 147 maximum ali promasuje zadnju pink kuglu i ostaje na 134

2000
. sjajni Mark Vilijams dolazi do prve svetske krune kao tek treci Velsanin kome je to poslo za rukom (nakon Rirdona i Grifitsa). u finalu je dobio sunarodnika Metjua Stivensa 18-16 u sjajnom finalu. Stiv Dejvis prvi put nakon 1980. ispada iz Top 16
dva najveca favorita,Roni i Stiven,eliminisani su u prvom kolu

2001. konacno je dosao red na Raketu O'Salivena koji je do finala ubedljivo pobedjivao sve same Engleze a onda i velikog rivala Higinsa u finalu. legendarni Stiv Dejvis i Dzimi Vajt prvi put u karijeri ne uspevaju da se kvalifikuju
Patrik Volas dolazi do 1/4 na svom debiju i nakon toga ga vise nismo videli u Krusiblu

2002. dolazi red na Pitera Ebdona koji u sjajnom finalu dobija Hendrija 18-17
Dejvis se po drugi put za redom nije plasirao. Metju Stivens ispaljuje brejk od 145 a to je uradio jos samo Dag Mauntdzoj 1981. Hendri je ovim finalom presao Dejvisovih 8

2003. opet dolazi red na Vilijamsa koji je tih meseci igrao neverovatan snooker. porazeni u finalu je Ken Doerti koji se u 1/2 izvukao protiv nikad prezaljenog Hantera i od 9-15 pobedio 17-16.
Roni opet osvaja maximum (jedini covek sa 2 u Krusiblu) ali je mec izgubio
Mark Vilijams u drugoj rundi gubi 2-0 protiv Kvintena Hana a zatim razbija protivnika sa 13 uzastopnih frejmova sto je rekord u jednom mecu i do danas

2004. nakon Vilijamsa opet titulu grabi O'Saliven neverovatno ubedljivom igrom i razbija Hendrija u 1/2 17-4 (rekord za tu rundu). u finalu je lagano pao i Dot 18-8. Skot je vodio 5-0 ali mu Roni nakon toga prepusta samo 3 frejma i ovo je cetvrta najveca razlika u istoriji finala.

2005. Son Marfi postaje prvi kvalifikant od 1979. i Grifitsa koji ce podici trofej. davane su mu sanse od 150-1 za taj podvig. u sjajnom finalu bio je bolji 18-16 od Stivensa,koji opet gubi finale i nakon cega ce krenuti sa jako losim partijama
Pol Hanter je igrao prvi mec nakon dijagnoze kancera a umrece dve i po godine kasnije (R.I.P). Mark Vilijams je ostvario za sada poslednji maximum u Krusiblu. Stiv Dejvis nakon 1996. prvi put igra 1/4 i drugi je najstariji kome je to poslo za rukom (47 godina i 8 meseci)

2006. Grejem Dot uzima svoju jedinu titulu u borbi sa Piterom Ebdonom 18-14. u 1/2 je izbacio O'Salivena

zanimljivo je da je Mark Selbi izbacio Higinsa u prvoj rundi a videcemo ih i u finalu sledece sezone.
poraz Pola Hantera od Nila Robertsona u prvoj rundi bice njegov poslednji profesionalni mec a igrao ga je pod bolovima od hemoterapije. umrece pola godine kasnije i ostaviti svet snookera u zalosti
Marko Fu postaje jedini nerangirani igrac koji stize do 1/2
Marfi je izgubio od Ebdona u 1/4 (drugu godinu za redom Ebdon u toj rundi izbacuje prvaka) i nikada igrac koji je prvi put osvojio titulu nije uspeo da je odbrani
pomenuti Ebdon je u 1/2 vodio 15-6 protiv Fua. azijac vraca na 15-15 a posledje udarce 33. frejma (kada je vec imao pobedu) Ebdon je odigrao sa suzama u ocima
prvi put u istoriji imali smo samo jednog debitanta (Bari Houkins)

finale je bilo uzasno dugo,sa puno taktiziranja. 27. frejm je najduzi u istoriji Krusibla i najduzi televizijski do tad (74 minuta). mec je naravno otisao u 18. dan (cuveni mec Dejvis-Tejlor 1985. trajao je do 1:20 iza ponoci). ovaj mec zavrsen je u 1:53 a Dot je uzeo svoj prvi ranking turnir

2007. poslednji pobednik u Krusiblu je Dzon Higins koji je pre 12 meseci osvojio drugi naslov (nema teoretske sanse da odbrani titulu jer je nakon ovog turira igrao jako slabo). on je uzeo titulu nakon 9 godina od prve i to je najduzi raspon u Krusiblu

u finalu je dobio sjajnog Marka Selbija 18-13. mec je bio jako dug,Skot je napravio prednost a mladi Englez to stigao neverovatnom hladnokrvnoscu i borbenoscu. mec su zavrsili u 1:26,par minuta nakon finala iz 2006.

Son Marfi je u 1/4 ucinio nemoguce i pobedio nakon zaostatka od 7-12 u mecu sa Metjuom Stivensom. to niko drugi nije ucinio u mecu na 25 frejmova

vladajuci, sampion Dot ispao je u prvoj rundi i od tad mu kola krecu nizbrdo. i dan danas je daleko od bilo kakvih znakova povratka forme

u prvoj rundi imali smo sudar dva stara bivsa sampiona u kojem je Perot pobedio Dejvisa 10-9

Piter Ebdon gubi prvi put u zivotu mec druge runde od Selbija

Higins je u 1/2 postigao 1000. sencuri u Krusiblu

Mikaela Tab je u 1/2 postala prva zena koja je u Krusiblu sudila mec u postavci sa jednim stolom

maldi Dzad Tramp postaje tek treci snukeras nakon Hendrija i O' Salivena koji je usao u Krusibl sa samo 17 godina

u kvalifikacijama za ovogodisnji turnir,u zadnjoj rundi Dzo Svejl pobedjuje mladog Dzada Trampa 10-9 i onemogucava njegovo drugo uzastopno pojavljivanje na najvecem turniru sveta...

pored Svejla,kvalifikacije prolaze Bingam,Dzadz,Koup,Harold,Houkins,King,Hamilton,Peri,Bond,Stivens,Venbo,Cuang,Dejvis,Fu i Alen

dakle,32 snukerasa na svetskom sampionatu 2008. su : Dzon Higins, Metju Stivens, Rajan Dej, Majkl Dzadz, Ding Dong, Marko Fu, Stiven Hendri, Mark Alen, Roni O'Saliven, Liu Cuang, Mark Vilijams, Mark Dejvis, Stiven Li, Dzo Svejl, Ken Doerti, Liang Venbo, Son Marfi, Dejv Harold, Ali Karter, Beri Houkins, Mark Selbi, Mark King, Piter Ebdon, Dzejmi Koup, Nil Robertson, Najdzel Bond, Stiven Megvajr, Entoni Hamilton, Stiv Dejvis, Stjuart Bingam, Grejem Dot, Dzo Peri

po mom skromnom misljenju,titula bi morala pripasti jednom od cetiri snukerasa. to su naravno O' Saliven, Son Marfi, Stiven Megvajr i Mark Selbi (koji je vec u problemu). sve drugo bi bilo veliko iznenadjenje jer niko ne igra ni izbliza dobro kao oni

do sada zavrseni mecevi :

Dzon Higins - Metju Stivens : 10-5
Velsanin opet slab a sampion rutinski prolazi dalje iako opet nije pokazao mnogo. opet ponavljam,nema nikakve sanse da odbrani titulu

Rajan Dej - Majkl Dzadz : 10-6
ovo je bilo ocekivano a Dzadz je promasio lepu priliku za maximum (nagrada za 147 ovde je neverovatnih 147000 funti)

Stiven Hendri - Mark Alen : 10-9

samo jedan od meceva koji je odlucen zavrsnim frejmom. mladi Alen je vodio tokom celog meca ali veliki sampion iskustvom polako topi razliku i na kraju mirnim i sigurnim brejokm odnosi pobedu. Alen postaje sve bolji igrac i ovo ce mu sigurno vratiti

Dzo Svejl - Stiven Li : 10-4
ovo je bilo prilicno lagano

Ali Karter - Bari Houkins : 10-9
jos jedan Krusibl klasik i simpaticni Ali odnosi pobedu nakon rovovske borbe i smenjivanja

Piter - Ebdon - Dzejmi Koup : 10-9
jos jednom je iskustvo preovladalo (kao i Alen,Dzejmi ima samo 22 godine). on je napadao,Ebdon se branio i na kraju prvi presao cilj. bilo je lepo videti ga kako na kraju aplaudira Koupu kojem je ovo bilo prvo ucesce u Krusiblu

Nil Robertson - Najdzel Bond : 10-4
najbolji mec Australijanca u duzem periodu (ovde zaista svako pruza svoje najbolje) i bice zanimljivo videti ga u duelu sa Megvajrom (koji bi trebao proci Hamiltona)

Stjuart Bingam - Stiv Dejvis : 10-8
sjajan mec. gledao sam ga celog i zaista uzivao. ujutru je veliki Dejvis i grao jako lose i do bola smesni Bingam odlazi na pauzu sa 8-3. uvece smo gledali drugog Stiva i on vraca na 8-8 a zatim u dva sjajna frejma gubi mec. mozda mu je ovo i zadnji mec u Krusiblu jer ce za sledeci morati u kvalifikacije

Poslednja izmena:
Matori Davis, izgubi sinoc od Binghama. Steta, gledao sam deo meca, Davis se vratio nakon 3-8 dobio nekoliko frameova u nizu, cak igrao vrlo dobro uprkos nekoliko kikseva, i verovao sam da moze dobiti. Nisam ispratio zadnja dva frejma, ne znam jel Bingham igrao dobro ili je matori kiksirao?

Mark King - Mark Selbi : 10-8
prvo iznenadjenje turnira i lagan poraz jednog od najveceg favorita za titulu!!! King je igrao mozda i najbolji snooker karijere i kontrolisao citav mec. jedan Ronijev konkurent (mozda i najveci) ispada na samom startu,ostaju jos dvojica :)
treba reci da je Mark propustio sansu za 147 jer je imao 14 crvenih i crnih. onda je promasio

Nordic svaka cas' na onom gore tekstu!
Do sada najvise me obradovalo to sto Hendri, Karter i Ebdon idu dalje. Krivo mi je za Stivensa, Selbija i Dejvisa. E da, i Vilijams ide dalje :)
Mark Vilijams - Mark Dejvis 10-3, izgleda da je bilo prilicno lako.

odlican prikaz...svaka cast....
upravo zavrsen mec izmedju fu-a i dinga....kineski derbi...po meni,na 9-9 fu je gadjao lopte koje nebi ni ja pijan sa drustvom u pabu,a kamoli na 9-9 za tolike pare...tri puta je dingu poklanjao lopte,mali nije iskoristio,na kraju je ponovo raspalio bela i crvena odose bez kontrole,i ding privodi mec kraju.....sve u svemu kineski derbi.....mada kada sam video da dingu bela ulazi iza ubacene lopte.....zinuo sam...onaj kiks sa crnom,kada je promasio crnu na kraju,a ubacio belu,sam se pravio da nisam video,ali ono sa belom kada je gadjao crvenu se desava klincima koji igraju bilijar izmedju casova u skoli....pad koncetracije je bio izuzetan kod obojice....

thanks ljudi,mada je sve sa Wikipedie posto nemam vremena da kopam duze... pisao sam sat vremena i kad sam procitao bio sam prilicno zadovoljan :)

Mark Vilijams - Mark Dejvis : 10-3
ne videh kraj meca ali nijednog trenutka nisam sumnjao u Velsanina. rekao sam pre turnira da igra sve bolje i nije on dzabe jedini dvostruki sampion iz ove decenije uz Ronija. nadam se da cemo videti jos jakog snookera od njega

Ding Dong - Marko Fu : 10-9
ovi rezultati se samo redjaju sto nam dovoljno govori o velicini turnira. na zalost,pobednik mi ne odgovara ali sta ces. ovo mu je zadnja sansa da postane najmladji prvak sveta u istoriji ali ja se nadam da se to nece desiti (ne bi bilo fer). Mamba je pomenuo pad koncentracije a to cete lako videti svaki put kad zatvori (ionako zatvorene) oci ili se zablene u prste. njemu nakon toga spasa nema a trebace mu puna koncentracija za najveceg igraca koji je ikad stupio u Krusibl Teatar. ipak,moram se sloziti sa komentatorima i kaldionicarima da je favorit protiv Stivena,mada njega covek na ovom turniru nikad ne sme otpisati

jedan od favorita,Son Marfi,lagano ce zavrsiti posao,za razliku od Selbija

sutra konacno i prvi favoriti turnira za stolom

Dzo Peri - Grejem Dot : 10-7
nisam ocekivao da posrnuli Dot osvoji 7 frejmova jer se ni on mucenik ne seca svoje zadnje pobede! ipak,ovo je poseban turnir pa je dao sve od sebe ali to nije bilo dovoljno. zanimljivo da mu je danasnji brejk od 126 najveci u karijeri u Krusiblu a to ne bi bilo cudno da nije osvojio trofej pre dve godine

Son Marfi - Dejv Harold : 10-3
Buca bez ikakvih problema odlazi u zadnjih 16

doerti me je iznenadio,ocekivao sam vise od njega....ipak,da te odere klinac,proitom no name,mislio sam da ce proci,srecom pa nisam stavio nikakvu paru:):)....hamilton je megvajeru uzeo isto frejmova koliko bih i ja da sam usao u salu sa njim:):)...ovaj zadnji ga je stiven pustio da se ne obruka totalno:):)

Liang Wembo - Ken Doerti : 10-5
ne cudi mene toliko poraz velikog Irca jer igra jako slabo vec duze vremena vec najezda kineza na Sefild. :( oni su tu u grupi zajedno,provode ceo dan na Akademiji i ne dizu glavu od stola. naravano,sam plasman na WC donosi veliku kintu a ovaj lik ode i u drugo kolo. jednostavno,izvukli su se iz kine i dobili once in a life time sansu pa je bogami dobro koriste. Ken ce na zalost morati da se bori za Top 16 ubuduce

e sad,mene je danas u cudu ostavio izvesni Liu koji se nameracio na Ronija. klinac nema 50 kilograma a isto igra kao masina. ne bih se ja zaebavao sa njim da sam na Raketinom mestu,ovi kinezi su potpuno ludi

a sta reci za legendu Megvajra.. ovo je njegova sezona i bogami ce svakome trebati najbolji snooker da ga pobedi. Hmailton je samo hteo da se ovo mucenje zavrsi pa da sutra za pola sata resi muku i spasi sebe bede. sreca pa nece biti 10-0

Roni O'Saliven - Liu Cuang : 10-5
Master pokazuje kineskom deristu da je ipak igrao snooker kad se ovaj nije ni rodio. sjajna,precizna i mirna igra za drugu rundu i mec sa sjajnim Markom Vilijmsom
Liu postaje tek cetvrti snookeras koji je sa 17 godina stupio u Krusibl

Stiven Megvajr - Entoni Hamilton : 10-3
ubedljivo najbolje izadanje nekog snukerasa u prvoj rundi a propustio je i ogromnu sansu za 147 sto ga je strasno razbesnelo. ipak,mislim da Skot ovog putaide do samog kraja

Back