Sneg...

205847_crna-trava-sneg8-beta_f.jpg

“Pitam se da li sneg voli drveće i polja, kada ih ljubi tako nežno? Onda ih pokriva, znate, belim pokrivačem i možda im savetuje: Spavajte, dragi moji, sve dok leto ne dođe ponovo.”

Luis Kerol

Prva asocijacija na boju snega je, naravno – bela! Međutim, kada malo bolje pogledate, jasno je da su pahuljice bezbojne, što je i logično, jer su sačinjene od vode. Boja koju mi vidimo je optička varka, koja nastaje refleksijom svetlosti. Još jedna stvar u kojoj ljudi uživaju dok šetaju po snegu je čuveno “pucketanje” pod nogama. Kako se to dešava? Kako sneg nije dobar apsorber zvuka, nakon što napada i nataloži se, usled niskih temperatura ne može da se istopi, već stvara škripu pod nogama. Kako malo otopli, kristali se tope i taj zvuk nestaje.

Snow Crystals

Struktura snežnih pahulja je toliko jedinstvena i očaravajuća, da je ponekad teško poverovati da pahuljice nastaju spontano, samo pod uticajem zakona fizike. Savršeno simetrični oblici, zvuk magičnog pucketanja i njihova svetlucavo bela boja, čini pahulje najlepšim zimskim ukrasom.

Snow Crystals

SANKE OD STO KILA

Kada sam slomio prve sanke
- žalio se nisam nikom,
došao sam kod svoje bake
i rekao joj tiho:

One snežne staze i zaleđena brda
očigledno su za moje sanke bila vrlo tvrda!

A, jurio nisam brže nego druga deca,
sva pođoše srećna kući,
a ja u suzama nesta!

Zato kupi mi bako mila
sanke od sto kila,
da jurim kao druga deca
niz padinu poput zeca!

Nikola Stefanović

SNEŠKO PRVI

Sneško Prvi, car zimskog carstva,
došao je na vlast iz drugarstva.
Drugari su ga hrabri napravili