SMRT

Hvala ti na doprinnosu temi. Retka si od ovih sto pisu kilometarske postove, a da ih svaki put sa uzivanjem procitam. :ok:

Mozda je sebicno od mene, ali ja bih zaista voleo da umrem pre svih onih, koji su mi vazni i koje volim.

Hvala tebi na lepim rečima...
Ja sam probala da opišem obe strane - i lični doživljaj umiranja, jer zaista sam bila na samoj ivici i bila sam toga svesna, i kako sam doživela smrt nekog bliskog. Doduše, kod opisa bratove smrti i mog doživljavanja svega toga, i nisam bila baš detaljna... ne želim da čačkam, da kopam po staroj živoj rani. Nekako sam se srodila sa tim bolom, nekako sam navikla na njega, iako još boli i to jako.
Kako rekoh, negde je u meni prisutan taj strah od mamine smrti i ... kako ću, kako posle, bez nje... ali teram to od sebe... ne znam ni koji mi je vrag da često o tome mislim... tako da te razumem kada kažeš da bi voleo da odeš pre onih koje voliš. Ipak, budimo realni- to može da bude opravdano samo kada su deca u pitanju. Imaš ih i imam ih i ko god još da ih ima sigurno će reći - neka ide po redu, neka sahrane oni mene. I samo u tom slučaju razumem i shvatam i slažem se. Ostalo - ne. Kako bre da pomislim da odem pre roditelja, kako kada se unapred grozim od njihovog odlaska, a znam kako su preživeli smrt jednog deteta... to je užas, to ni najgorem neprijatelju čovek ni na delić trenutka da ne pomisli. Kako, kada i sama imam decu? I dete sam i roditelj sam i reći ću - jeste bolno za onog ko ostaje, ali samo neka ide redom.

Hvala tebi na lepim rečima...
Ja sam probala da opišem obe strane - i lični doživljaj umiranja, jer zaista sam bila na samoj ivici i bila sam toga svesna, i kako sam doživela smrt nekog bliskog. Doduše, kod opisa bratove smrti i mog doživljavanja svega toga, i nisam bila baš detaljna... ne želim da čačkam, da kopam po staroj živoj rani. Nekako sam se srodila sa tim bolom, nekako sam navikla na njega, iako još boli i to jako.
Kako rekoh, negde je u meni prisutan taj strah od mamine smrti i ... kako ću, kako posle, bez nje... ali teram to od sebe... ne znam ni koji mi je vrag da često o tome mislim... tako da te razumem kada kažeš da bi voleo da odeš pre onih koje voliš. Ipak, budimo realni- to može da bude opravdano samo kada su deca u pitanju. Imaš ih i imam ih i ko god još da ih ima sigurno će reći - neka ide po redu, neka sahrane oni mene. I samo u tom slučaju razumem i shvatam i slažem se. Ostalo - ne. Kako bre da pomislim da odem pre roditelja, kako kada se unapred grozim od njihovog odlaska, a znam kako su preživeli smrt jednog deteta... to je užas, to ni najgorem neprijatelju čovek ni na delić trenutka da ne pomisli. Kako, kada i sama imam decu? I dete sam i roditelj sam i reći ću - jeste bolno za onog ko ostaje, ali samo neka ide redom.

Nema na cemu, iskreno, kad vidim kilometarski post uglavnom odustanem (sto je glupo, priznajem), ali kad vidim da si ti nesto napisala onda znam da je promisljeno, da je nesto pametno iz cega covek moze da nauci nesto ili da pocne da razmislja na drugi nacin...siris horizonte.

Razumem te ja....ali ja nemam roditelje i veoma rano sam ih izgubio (oca nikad nisam ni imao ustvari). Kada je umrla majka, umro je jedan deo mene, i to niko ne moze vise da popravi ili vrati. Ali ja to osetim i osecam...i dan danas, i uvek ce tako biti.

ja sam ,od kad sam postala mama, pocela da imam te povremene nalete crnih misli koji su uglavnom vezani za dete...pa onda za muza...pa za mene, pa za druge drage osobe
svasta nesto prolece kroz glavu ...budem u toj nekoj fazi neko vreme pa me prodje..
ne znam jel to normalno, samo znam da me smara mnogo

Kada sam bila mala umrla je baka, ali nisam to podnela tesko,jer nisam ni znala u cemu je fazon...otisla baka, nema je....kazu da je umrla i to je to...nisam razumela
Prosle godine je umro svekar, evo sad ce vec godinu dana...to me je jako potreslo...bez obzira sto smo se dzapali stalno...nista to nije bilo zlonamerno,samo smo se bockali ....gledajuci svekrvu, dusa me bolela...
Roditelji su mi stariji ljudi, tata je i bolestan.....imao je tumor prvo na plucima,pa na mozgu...i taman je sve proslo i nekako se oporavio i ono opet na mozgu...al ovaj put nije mogao da se operise nego su radili gama zracenje...tako da sada taj ostatak tumora smeta i stvara se otok...pa pije lekove,pa lekovi smetaju,pa prestane lekove,pa opet otok...pao je vise puta, izgubi osecaj u nozi i ruci....cak je i u bolnici bio jer je upao u kadu :(
Umoran je vec....i plasim se za njega...a nisam ga godinama ni videla...poslednji put uzivo pre svih tih rakova glupih...posle sve preko skajpa...otisao da nesto stekne i umesto toga dobio to sto je dobio...sreca pa je tamo zdravstvo bolje nego ovde

A sto se tice razmisljanja o svojoj smrti, vise me brinu voljene osobe koje ostaju nego sama smrt...

Ne volim smrt...odnosno,ne volim ono sto ona donosi osobama koje ostaju za umrlima...sve mi je to jako tuzno i uzasava me...ali bukvalno uzasava....tako da cim krenem da se nesto bavim tom temom ja presecem i trudim se da ne razmisljam o tome vise

Super sto srpski medicinari vrse eksperimente nad ljudima koje su otpisali...ma ni ovde nije drugacije...samo da ne mislite da je ovde sve regularno itd. Isprobavaju antibiotike na sirotinji, umrli dabogda...

Šta je sve vreme ljudsko do jedan talas što okvasi vreo pesak na obali, pa se pokaja što ostavi jezero, jer presahnu? Vladika Nikolaj Velimirovic.

Svaka stvar me plašila dok bejah dete, svaku stvar sažaljevam od kad odrastoh. Svaka stvar činila mi se snažnija od mene dok bejah dete. Sad se osećam snažniji od svega, i sažaljevam sve. Jer naučih se stajati uza Te, Gospode moj, koji si okružen besmrtnim vojskama kao borovom planinom. I rastem iz Tebe kao drvo iz planine. Uzeh svaku stvar za učitelja, dok bejah dete, i idoh donekle sa svakom. I naučih se nemoći i smrti i vapaju k Tebi. Tražih najjaču stvar, da se uhvatim za nju, da bih se spasao od promene i kolebanja. I oči moje ne videše je, niti je uši moje čuše, niti je noge moje nagaziše. Svu decu svoju vreme podiže, da se hrve s njima, i da ih iz šale savija, lomi i čupa iz korena, smejući se strahu i užasu samrtnika. Uhvatih se za cveće i rekoh: ono je lepotom moćnije od mene. No kad dođe jesen, cveće umiraše na moje oči, i ja mu ne mogoh pomoći, no sa suzama okretoh se, i uhvatih se za visoko drveće. No kad dođe rok, izvali se drveće iz korena, i poleže po zemlji kao pobeđena vojska, i ja se okretoh sa suzama, i uhvatih se za kamen. On je jači od mene, rekoh, uz njega sam siguran. No kad dođe rok, kamen se istroši u pepeo na moje oči, i vetar ga odnese, i ja se okretoh sa suzama, i uhvatih se za zvezde. Zvezde su jače od svega, rekoh, njih ću se držati, neću pasti. No kad zagrlih zvezde i uđoh u tajni šapat sa njima, čuh jecanja umirućih, i okretoh se sa suzama, i uhvatih se za ljude. Ljudi uspravno i slobodno koračaju, rekoh, u njih je snaga, njih ću se držati, da ne padnem. No kad dođe rok, videh i najsnažnije među ljudima gde se bespomoćno klizaju niz led vremena u bezglasni ponor, i ostavljaju me sama. Obazreh se u znoj po celoj vasioni i rekoh: ti si jača od svega, tebe ću se držati, sačuvaj me od klizanja u bezglasni ponor. I dobih odgovor: doveče i ja tonem u bezglasni ponor, i sutra će biti druga vasiona mesto mene. Uzalud se vežeš za mene, nemoćnog saputnika svoga. Opet se okretoh ljudima, najmudrijim među sinovima ljudskim, i upitah za savet. No oni se zavadiše dajući mi odgovore, dok smrt ne mahnu rukom i ne unese tišinu među prepirače. Opet se okretoh ljudima, najveselijim među sinovima ljudskim, i upitah za mišljenje. Kao da mi mogu dati neko mišljenje oni, koji mesom misle! Oni me uzeše za šalu i za veselje svoje, dok smrt ne diže svoj štap i ne prevuče buđom jezik njihov. Opet se okretoh ljudima, onima koji me rodiše i doneše među stvari, i upitah njih. Njihova smežurana lica pozeleneše; oči im zavodniše; i oni promucaše: u neznanju se rodismo i mi, u neznanju rodismo tebe, i neznanje svoje podelismo s tobom. Opet se okretoh ljudima, prijateljima svojim i rekoh: prijatelji moji, šta mislite vi? A oni oćutaše dugo, dok stidljivo ne podigoše oči i prozboriše: mi se odavno spremamo da pitamo tebe: šta misliš ti? O kad zakucah i na poslednja vrata, da pitam, vrata se otvoriše i videh mrtvaca gde iznose. Kad ne bejaše više vrata da kucam, nestade i suza, i suhi strah zabode svoje kandže u kosti moje. Još jedna suza nađe se i skotrlja se u dno duše moje. I gle, neka nepoznata vrata, u koje udari poslednja suza, otvoriše se, i Ti se pojavi, Care moj i Oče moj, sav okružen besmrtnim vojskama kao borovom planinom u neopalnom plamenu. I svetlost zaigra kao mnogoglasna harfa, i ja čuh gde govori: Ja sam onaj koga tražiš. Drži se Mene. Ime mi je: Jesam.

Мени је свеже и не умем још да се "саставим", а свестан сам свега, нормално, само не умем да напишем сада тачно и пренесем шта осећам.
Код тешких умирања ништа не боли наше најдраже; подразумева се да имате да платите надзор и негу, немају појма шта их је снашло, ако не знају дијагнозу, а и то платите да не сазнају...
Тешко ми је и питао сам друга како он превазилази. Каже, рекао је себи да је отац отишао на пут и убедио себе да ће једном да се врати, само не зна се када.
Ја то не могу, више трипујем на деизам и да је на бољем месту, што сигурно јесте.
И шта још, мислим да се после свих смрти најближих више дефинитивно не плашим умирања, а страх за оне који остају имао бих да после мене не остане нико ко ће да о њима брине и воли их, па ме то теши. Тренутно сам стондиран, само завршавам задатке, а кад ме нађе туга, осамим се и искукам као последња стрина. Ето.
Говоре ми: буди јак, само да иде по реду, све је то живот. Добро, знам.

Јој, бре, Пивце, где ме нађе.

Не могу сада да пишем о томе, изненадио си ме са овом темом, а имам толико искуства са Косачем да ми се у једном тренутку живот смучио и да сам била потпуно равнодушна да ли ћу живети или умрети. Чак у том тренутку заиста нисам ни имала неки разлог за живот.

Е, не могу сада. Можда касније...

Šta je sve vreme ljudsko do jedan talas što okvasi vreo pesak na obali, pa se pokaja što ostavi jezero, jer presahnu? Vladika Nikolaj Velimirovic.

Svaka stvar me plašila dok bejah dete, svaku stvar sažaljevam od kad odrastoh. Svaka stvar činila mi se snažnija od mene dok bejah dete. Sad se osećam snažniji od svega, i sažaljevam sve. Jer naučih se stajati uza Te, Gospode moj, koji si okružen besmrtnim vojskama kao borovom planinom. I rastem iz Tebe kao drvo iz planine. Uzeh svaku stvar za učitelja, dok bejah dete, i idoh donekle sa svakom. I naučih se nemoći i smrti i vapaju k Tebi. Tražih najjaču stvar, da se uhvatim za nju, da bih se spasao od promene i kolebanja. I oči moje ne videše je, niti je uši moje čuše, niti je noge moje nagaziše. Svu decu svoju vreme podiže, da se hrve s njima, i da ih iz šale savija, lomi i čupa iz korena, smejući se strahu i užasu samrtnika. Uhvatih se za cveće i rekoh: ono je lepotom moćnije od mene. No kad dođe jesen, cveće umiraše na moje oči, i ja mu ne mogoh pomoći, no sa suzama okretoh se, i uhvatih se za visoko drveće. No kad dođe rok, izvali se drveće iz korena, i poleže po zemlji kao pobeđena vojska, i ja se okretoh sa suzama, i uhvatih se za kamen. On je jači od mene, rekoh, uz njega sam siguran. No kad dođe rok, kamen se istroši u pepeo na moje oči, i vetar ga odnese, i ja se okretoh sa suzama, i uhvatih se za zvezde. Zvezde su jače od svega, rekoh, njih ću se držati, neću pasti. No kad zagrlih zvezde i uđoh u tajni šapat sa njima, čuh jecanja umirućih, i okretoh se sa suzama, i uhvatih se za ljude. Ljudi uspravno i slobodno koračaju, rekoh, u njih je snaga, njih ću se držati, da ne padnem. No kad dođe rok, videh i najsnažnije među ljudima gde se bespomoćno klizaju niz led vremena u bezglasni ponor, i ostavljaju me sama. Obazreh se u znoj po celoj vasioni i rekoh: ti si jača od svega, tebe ću se držati, sačuvaj me od klizanja u bezglasni ponor. I dobih odgovor: doveče i ja tonem u bezglasni ponor, i sutra će biti druga vasiona mesto mene. Uzalud se vežeš za mene, nemoćnog saputnika svoga. Opet se okretoh ljudima, najmudrijim među sinovima ljudskim, i upitah za savet. No oni se zavadiše dajući mi odgovore, dok smrt ne mahnu rukom i ne unese tišinu među prepirače. Opet se okretoh ljudima, najveselijim među sinovima ljudskim, i upitah za mišljenje. Kao da mi mogu dati neko mišljenje oni, koji mesom misle! Oni me uzeše za šalu i za veselje svoje, dok smrt ne diže svoj štap i ne prevuče buđom jezik njihov. Opet se okretoh ljudima, onima koji me rodiše i doneše među stvari, i upitah njih. Njihova smežurana lica pozeleneše; oči im zavodniše; i oni promucaše: u neznanju se rodismo i mi, u neznanju rodismo tebe, i neznanje svoje podelismo s tobom. Opet se okretoh ljudima, prijateljima svojim i rekoh: prijatelji moji, šta mislite vi? A oni oćutaše dugo, dok stidljivo ne podigoše oči i prozboriše: mi se odavno spremamo da pitamo tebe: šta misliš ti? O kad zakucah i na poslednja vrata, da pitam, vrata se otvoriše i videh mrtvaca gde iznose. Kad ne bejaše više vrata da kucam, nestade i suza, i suhi strah zabode svoje kandže u kosti moje. Još jedna suza nađe se i skotrlja se u dno duše moje. I gle, neka nepoznata vrata, u koje udari poslednja suza, otvoriše se, i Ti se pojavi, Care moj i Oče moj, sav okružen besmrtnim vojskama kao borovom planinom u neopalnom plamenu. I svetlost zaigra kao mnogoglasna harfa, i ja čuh gde govori: Ja sam onaj koga tražiš. Drži se Mene. Ime mi je: Jesam.

Hmmmm.... :think:

ne plasim se smrti, plasim se umiranja... strah od smrti je strah od nepoznatog i zato je iracionalan

Da.

Мени је свеже и не умем још да се "саставим", а свестан сам свега, нормално, само не умем да напишем сада тачно и пренесем шта осећам.
Код тешких умирања ништа не боли наше најдраже; подразумева се да имате да платите надзор и негу, немају појма шта их је снашло, ако не знају дијагнозу, а и то платите да не сазнају...
Тешко ми је и питао сам друга како он превазилази. Каже, рекао је себи да је отац отишао на пут и убедио себе да ће једном да се врати, само не зна се када.
Ја то не могу, више трипујем на деизам и да је на бољем месту, што сигурно јесте.
И шта још, мислим да се после свих смрти најближих више дефинитивно не плашим умирања, а страх за оне који остају имао бих да после мене не остане нико ко ће да о њима брине и воли их, па ме то теши. Тренутно сам стондиран, само завршавам задатке, а кад ме нађе туга, осамим се и искукам као последња стрина. Ето.
Говоре ми: буди јак, само да иде по реду, све је то живот. Добро, знам.

A ovo da je tamo negde sigurno bolje - e to ne znam. Jer ne znam ni da li ima to neko drugo carstvo kad ovde zavrsimo karijeru.

Јој, бре, Пивце, где ме нађе.

Не могу сада да пишем о томе, изненадио си ме са овом темом, а имам толико искуства са Косачем да ми се у једном тренутку живот смучио и да сам била потпуно равнодушна да ли ћу живети или умрети. Чак у том тренутку заиста нисам ни имала неки разлог за живот.

Е, не могу сада. Можда касније...

Kasnije....bice mi zadovoljstvo i cast. ;)

Poneki put pomislim na moju decu kako sede sa 80 i kusur godina i kako mene nema. I razmisljam sta ce sa njima biti, da li ce imati oni svoju decu ili unuke. Onda pomislim kako bi valjalo da me otmu vanzemaljci i vrate me za jedno pedeset godina da vidim sta ima novo... I na kraju kao jedino resenje zamislim da smo svi (cela porodica) na pustom ostrvu stali u vremenu...

smrt nije toliko strasna kad dodje na vreme i vodi sa sobom po redu..
ono sto je najstrasnije to je kad je neko ziv, godinama..a svi oko njega i on sam mole boga da ga uzme..a bog nece..
mojoj tetki je dijagnostikovana multipla skleroza pre dvadest godina..
kad je cula, moja mama je plakala neutesno, a tata je rekao - nemoj da je zalis..moli boga samo da sto duze bude u ovoj fazi..nikad nece biti bolje nego danas, bice samo gore s vremenom..
sada, posle dvadest godina moja tetka ima dve cerke u dvadesetim godinama i muza koji je uvek njoj bio na ledjima..odavno je u kolicima i odavno korisiti pelene za odrasle..
pre par meseci je otkazala i druga ruka, pa je potpuno zavisna od necije pomoci i nege..
pre mesec dana su joj se pojavila cetri dekubita koji i pored nege i hirurske obrade ne uspevaju da zarastu..
naprotiv, pojavljuju se novi..njena cerka je juce rekla da su joj zbog ove vrucine rane zagnojile..o neprijatnom mirisu tkiva koje se raspada, oko nje, ne treba ni da pricam..
i rekla nam je jos da je bodri svaki cas koji provede sa njom, ali da tetka polako i psihicki pada..da se previse zatvara u sebe..
nekad smrt donese olaksanje..radosti nema punih 20 godina.

Ја сам за непуних 7 година сахранила оца, мајку и брата. Тим редом.

До рођења детета, преживљавала сам само захваљујући веровању да су они негде горе, да ме виде, да су поносни на мене.

До лудила ме доводила помисао да их више никада нећу видети, бар не на овом свету.

Уједно ме тешила помисао да ћемо једног дана опет бити сви заједно.

Идем сада да се исплачем, наставак у понедељак, ако смогнем снаге. Леп викенд вам свима желим :heart:

Немоћ иде у налетима.
Јуче ми један посл. познаник изјављује саучешће, нисмо се видели неко време и онда крене прича о томе да ли је било агоније. Кажем да није. Читав тим лекара је био ту, распитао сам се код свих, хипогликемија, пад притиска, крај. Онда он каже, па то је одлично.
И крене приче како његови познаници имају родитеље који умиру годинама, па онда да због тога не иду на море, па колико кошта брига о таквима, па све тако.
А знам да се фолира и да је то начин да ме приземи јер знам да је емотиван, од једноставно неким својим духом тера зле духове...
Та његова прича је ишла чак и на рачун својих родитеља и свог искуства. Агонија је та кључна реч. И тачно описује те случајеве када нам се враћају слике и када смо очајни због губитка.
И, случајно, први пут отворим данас тему о деменцији...не знам шта да кажем.

Mozda je sebicno od mene, ali ja bih zaista voleo da umrem pre svih onih, koji su mi vazni i koje volim.

Ja upravo tako kako si napisao.
Još kao tinejdžerka sam rekla mami da bih volela da umrem pre svih jer neću moći da podnesem smrt voljenih. Naravno naljutila se na mene...

Za sada nisam imala bliskih susreta sa smrću najmilijih i tu sam imala jako puno sreće s obzirom da uveliko gazim 4.deceniju. Bake i deke su umrle pre mog rođenja i dok sam bila jako mala, a jedina baka koja je živa je u 80-toj godini i svaki dan sam svesna da neće još dugo. Ali s obzirom da ima toliko godina i da je to neki prirodan sled, mislim da ću nekako preživeti.

Međutim, smrt roditelja, rođenog brata, supruga bi već mnogo teže ponela. Bojim se, jako se bojim jer svuda oko mene ljudi oboljevaju, mladi i naizgled zdravi, pa ipak odlaze. I naravno, neizbežne saobraćanje nezgode.

Ja radim u velikoj firmi i baš juče smo mm i ja prolazili pored velikog gradskog groblja od kog me uvek uhvati jeza, a konstatovala sam da ga SREĆOM posećujem isključivo po "poslovnoj dužnosti" kada nekome od kolega neko umre. Plaši me groblje, užasavam se sahrana.

Rekla sam i roditeljima i mm da mene kremiraju i bace u more. Ne želim da me zakopavaju u zemlju, da mi dižu spomenike i da plaču nad mojim kostima. Neka me nose u srcu sa radošću i lepim sećanjem. I opet se nadam da ću pre njih.

A smrt dece stvarno ne znam kako ljudsko biće preživi. Ja ne bih mogla. Nikako!

Pisala sam vec o tome na temi "Moj otac". Tek kad je moj tata umro, postala sam nekako svesna da smrt postoji. Do tad su odlazile babe i dede, nekako je to bilo i za ocekivati, i zivot se nastavljao i bez njih.
Kad je tata otisao, sve se razbucalo. Mama otisla u aut, brat i ja odlepili, proslo je 2 godine a da se jos nismo pokrpili, cenim da nikad i necemo. Zivot svakako vise nikad nece biti isti.
Nekako sam uspela, kao i Razvigorov drug, da ubedim sebe da je on u stvari jos tu, da nije umro, da ce doci, samo moram strpljivo da ga cekam.
Pogodila me Razvigorova prica, tacno prepoznajem sebe u onoj pocetnoj fazi bola. Kad mislis da ce ti srce prepuci od tuge, cak i prizeljkujes da se to desi, a nece. Jedno vreme sam imala samo jednu zelju: da se ne probudim ujutru, da ne moram jos jedan dan bez njega da guram.

Оба моја родитеља су доживела клиничку смрт када су били деца, али искуства су мало различита:
мама је само осетила да пропада кроз неке коцке, а отац је видео са леђа лекаре како су се узмували око њега.
Они о тим искуствима причају без неког нарочитог потресања и кажу нити им је лакше нити им је теже да размишљају о смрти,
то је само као још један доживљај у животу.

Хвала богу, нико мени близак није умро, али био је један период у пубертету када сам интензивно размишљала о смрти
и тада сам једино желела себе да утешим некакода се људи поново састају негде и препознају.
Човек није способан да се помири са ништавилом и убеђена сам да и они који кажу
да не верују у живот после смрти, ипак се, дубоко у себи, надају да смрт није крај, да постоји неки наставак.
И кад год се на ТВ-у приказује "Сабирни центар", мене спопадну такве мисли и тешко је помирити се са оним "све је исто у мом крају, само мене више нема..." :rida:

grozna tema
bolje je kad je smrt predvidjena,pa imamo vremena da se oprostimo,mnogo lakse se pomirimo mi koji ostajemo
i tako...vidim da ne mogu pred forum da pisem svoje iskrene misli,lakse je da se picim na temi "otkaciti frajera jer mu je mali" :malav:

Uglavnom uspem da ne mislim previse o smrti. Ali juce sam se setio nekih ljudi, kojih vise nema medju zivima. Do sada sam imao nekoliko susreta sa smrcu....tacnije zadesila je neke meni bliske ljude. Krenulo je prilicno rano. Bio sam u drugom ili trecem razredu osnovne. Sa najboljim drugom smo se igrali kod mene kuci. Secam se da smo crtali one plakate, koji se lepe po gradu i koji najavljuju fudbalske utakmice (znate sigurno na sta mislim). Obojica smo obozavali fudbal. Pred vece je otisao kuci. Sledeci dan dolazim pred skolu, medjutim primecujem da nesto nije kao uvek...ulazim u ucionicu, sedam na svoje mesto. Neka deca placu, ali niko nista ne govori. Mesto pored mene ostaje prazno - zauvek. Na mog drugara i njegovog starijeg brata se srusio zid neke napustene kuce, obojica su poginuli. Nikada necu zaboraviti njihovu sahranu, njihove ocajne roditelje kako kukaju, njihovu majku koja me u placu steze i grli. Malo nakon svega toga ti ljudi su pokusali da se zapale u svojoj kuci. Spasile su ih komsije, i posle su se digli i cuo sam da su posle i dete dobili. Ne znam gde su danas, ali se nadam da su zivi i da su dobro.

Nekih godinu dana nakon toga, za vreme letnjeg raspusta odlazim sa starijom sestrom kod oca (moju su se razveli jos kada sam ja bio beba), gde ostajemo nekoliko nedelja. Tamo dozivljavam traumu svog zivota, posle koje se svaki kontakt sa ocem prekida. No, to nije bilo sve tog leta. Mama nas kupi na zeleznickoj stanici i saopstava mi da je deda umro. Moj voljeni deda. Nije bio pravedan covek, otvoreno je pokazivao to da mene mnogo vise voli od sestre. Bio sam njegov mezimac. Nezaboravno ce mi ostati u secanju kako smo se svaki vikend pokrili njegovim debelim jorganom i slusali na radiju prenose fudbalskih utakmica. On me je zarazio ljubavlju prema Partizanu i prema pecanju. Jednog letnjeg dana je otisao na pecanje, kao sto je to cesto radio. Samo ovaj put je doziveo infarkt, srusio se u vodu i udavio se.

Nekoliko godina nakon toga nisam se susretao sa mrskim mi neprijateljem. Sa majkom, sestrom i bratom smo (opet) dosli u Austriju, zapoceli smo novi zivot na neki nacin i lagano je sve dolazilo "na svoje". Majka i sestra su radile, brat i ja smo isli u skolu. Jednog dana se vracam iz skole i sestra mi saopstava da majka ima rak. Tog dana je isla na rutinski pregled kod doktora, nikakve bolove nije imala, nikakvih simptoma za bolest nije postojalo. Iz vedra neba takav sok. A onda je sve islo veoma brzo. Naizmenicno je provodila vreme u bolnici i kod kuce (s´tim da je imala uzasne bolove, nije mogla ni da lezi ni da sedi ni da stoji, bez obzira u kojem je polozaju bila grcila se od bolova...nekada je vikala i na nas, bila je nervozna, na rubu ludila od svih tih bolova). Hemoterapija nije nista pomogla, a svaki odlazak kod nje u bolnicu je bio tezak ispit za sve nas. Zeleli smo da joj pokazemo da je volimo, a u isto vreme da budemo jaki i da ne placemo. Zeleli smo da sto duze bude sa nama, znajuci da joj ne mozemo pomoci, a s´druge strane je bilo mucno gledati njene muke. Sve se okoncalo nakon nekoliko meseci, umire sa svega 40 godina....bas onda kada je smogla snage da krene iz pocetka, sama sa nas troje, taman kad je sve pocelo da ide kako treba -smrt udara iznenada i nemilosrdno.

Smrt je zadesila jos neke ljude, koji su mi bili dragi, ali ovi opisani slucajevi su me najvise pogodili. I tako, s´vremena na vreme razmisljam, secam se tih ljudi, i pitam se istovremeno "Ko je sledeci?". I pre svega kako cemo svi mi to podneti? A neki dan me pita cerkica "Tata, a kad ja porastem, hoces ti onda biti ziv?"
Na majkin grob idem sve redje. Ne mogu jednostavno. Izbegavam groblje, izbegavam bolnice...znajuci da se od smrti pobeci ne moze. Nekad su mi misli tako crne i grozne (najvise od svega me plasi pomisao na neku vecnost, na nesto sto nema kraja ili sto se nastavlja u krug itd.), a nekad uopste nemam strah kad pomislim na (svoju) smrt.

Zanima me kakva su vasa iskustva, kako baratate sa tom temom i koja je vasa filozofija.
sto se toga tice mnogi kazu da sam i previse hladan,ali nisam samo glumim kao da mi nije stalo,moras tako,ne smes sve na srcu da stavljas...puci ces:(

206133_299704650125187_1239206885_n.jpg

Превише сам драгих људи изгубила да бих могла мирно да пишем на овој теми.
Мака (тако сам звала баку, мамину маму) је умрла изненада, кад сам ја имала 9 година. Имала је 58, и тешко сам то поднела, али, некако, смрт је за баке, и нисам схватала да су говорили да је још млада.. Те исте године, погинуо је дечак из моје школе. То ми је било страшније. Не тужније, него страшније, јер сам се први пут сусрела с тим да неко од мојих другова или другарица може да умре, погине.. После је било превише таквих смрти у мојој близини..
Можда ћу некад моћи да пишем, али је прекјуче сахрањен најбољи друг мог сина, и још сам у шоку...

strah me je smrti
toliko da mislim da necu umeti ni da umrem kako treba-umrecu od straha kad shvatim da umirem
i sve bolnije shvatam ono da je zivot kao rolna toalet papira-sto je bliza kraju sve se brze trosi

inace, da kucnem u drvo, poljujem i pomerim se sa mesta, za svaki slucaj, nisam imala smrti bliskih ljudi oko sebe previse
tatina mama je umrla na porodjaju sa tatom, njegov otac a moj deda je par meseci kasnije stradao od Bugara....tako da ja nisam njih ni upoznala
mamin tata je umro kad je ona imala godinu dana
mamina mama je docekala svojih 85 i umrla lepo bez muke, bolova, srecna, voljena i pazena
na njenoj sahrani smo ce cak i povremeno smejali secajuci se dogodovstina sa njom
jednostavno bilo je kao finale koje se ne moze izbeci, kao kraj jednog ciklusa, kao tacka koja yatvara krug
mozda zvuci ruzno ali tako je
prozivela je tolike godine, sahranila muza sa svojih 24, dete koje je imalo 2 god, brata koji je ubijen dan pred vencanje
zivela bez ikakvih prihoda na selu sa dve cerke koje je iskolovala, omogucila im da studiraju
preko 50 godina zivela jeu gradu sa jednom pa kasnije drugom cerkom...

smrt dragih osoba je delimicno i vrlo sebicna stvar -to je zapravo nas strah kako cemo bez njih....

NIsam se sretala sa smrću bliskih ljudi odavno...baka i deda su mi je umrli dok sam jos bila u srednjoj skoli,posle njih jos neke drage ljude je odneo onaj smrdljivi rat...
Dok mi je mladje dete bilo u vrtiću,umro je tata njene drugarice..imao je 46 godina,dvoje male dece,ženu od 37 i taman su im se neke kockice složile da mogu lepo da žive,kad se jednog jutra nije probudio...ni poradovao se nije svojoj deci,maltene
A bio je vedar,duhovit,nasmejan,blag...uvek sa ponekom lepom rečju za svakoga i njegova me je smrt pogodila kao da je neko moj bio u pitanju

Ono što mene od tada jako rastužuje je ta nepravda kosmička,ili kakva već...po kojoj zemljom hodaju oni koji je nisu vredni,koji kradu bogu dane,uništavaju taj vredni,jedini život koji imaju ubijajući se drogom i alkoholom i beskorisnošću iz dana u dan...
i po kojoj odlaze i oni kojima još nije vreme...koji još puno toga mogu da pruže i još mnogo lepih godina da prožive...
i onda pomislim da ništa nije mnogo važno...ni to koliko para imaš...ni to kakav auto voziš...ni to kakav stan imaš i na koju destinaciju ćeš sledeću da otputuješ...ništa nije važno osim tog jednog života koji imamo

i ne mislim o smrti...nikad

Smrt je, kao sastavni deo zivota, svakako jedan od glavnih pokretaca ljudske maste, kreativnosti , pa i napretka.
Svest o smrti, probudila je potprebu da se stvari zavrse do kraja i da se nesto ostavi iza sebe. Da nije svesti o smrti, verovatno bi i dan danas jurili gologuzi sa kopljima za antilopama.

Back