Smrt u porodici

zendeli

Elita
Moderator
Poruka
16.079
Svi smo ili ćemo doživjeti da nam odlaze članovi porodice. Kako takve stvari reci djeci i kad?
Da li je dobro ispričati im neke izmišljene priče ili im reći istinu bez obzira na njihov uzrast?
 
Reći istinu, a ne pričati nikakve izmišljotine, da je ta osoba negde otišla i da će se vratiti (ne kažem ovo bez razloga, jer znam neke ljude koji tako čine i ne mogu da verujem...).
Naravno da treba to reći na način kako će to dete, zavisno od uzrasta, najbolje razumeti i prihvatiti.
Ja sam se sa smrću svog oca suočila sa 15 godina, direktno, bez ikakve pripreme od strane odraslih pre toga. Sestra od 13 godina i ja smo bile u gostima kod tetke. Javljeno im je za smrt našeg oca, ali oni nisu mogli da nam kažu (što nije bilo u redu, sa mog stanovišta), već su nas stavili u auto, uz objašnjenje da idemo malo do naše kuće, pa ćemo se ponovo vratiti kod njih. Kada smo prišli našoj kući i kada sam videla puno dvorište ljudi koji drže sveće, postalo mi je jasno i bez da iko išta kaže. Kazalo mi se samo od sebe...
 
ja zbog te price iz djetinjstva, kako su kod boga i da nas gledaju sa neba, sam presto masturbirati kad mi je stari umro...sramota covjek gleda odozgo, a ja ko tinejdzer sakrivo vruci kaj kad idem u kupatilo da me ne ufati..sad sipak...
 
Svi smo ili ćemo doživjeti da nam odlaze članovi porodice. Kako takve stvari reci djeci i kad?
Zavisi od uzrasta na koji ćemo način saopštiti, ali svakako treba reći .
Da li je dobro ispričati im neke izmišljene priče ili im reći istinu bez obzira na njihov uzrast?
Ne treba izmišljati neke zapetljane verzije i priče. Nijedna vrsta nije besmrtna, ni biljke , ni životinje, ni ljudi. I pre nečije smrti se mogu pomalo voditi razgovori koji ukazuju na osobe koje su nekad bile prisutne a sad ih nema. Ne kao priča koja će traumirati dete, nego kao priča o postojećim prirodnim ciklusima, a dok smo tu na broju , trebamo se voleti . I, kroz primer pokojnih baka i deka uvoditi u priču osobe koje nisu više tu , a bile su voljene u našem životu i rado ih se sećamo. Nisu zaboravljene.

Ima odličan crtani za malu decu o tome, zašto palimo sveće pokojnicima, zašto se sećamo njih , zašto odlazimo na groblje i sl predivan crtani, gledala ga X puta 🙂 "Coco"


 

Back
Top