Smrt kao izbor

Preteska odluka i za pacijenta i za rodbinu i za lekara.Ne znamo sta se desava uprkos svim bolovima . u glavi pacijenta,kada znamo i da odlazak prirodnom smrcu odrzava bar 3 sata aktivnpst mozga.Koliko god pacijent suziv0tario sa bolom,koji mu mi ne mozemo ublaziti.on cita iz nasih pogleda kako ljubav tako nasu nemoc i ima borbu u sebi samom.I njegov bol siri se kao poplava medju nama.
Ne znam da li bih za najblize i za samu sebe popisala eutanaziju.Radije bih kao Indijance da me odnesu na vrh neke sume i tu skoncam.Ko mi je dao zivot, taj neka mi ga uzme.Cenim napore i druga misljenja o eutanaziji,al bas kao onaj veteri:rida:nar iz price prethodnika,ne bih mogla dragovoljno da da dam pristanak

Ne znam...ne znam ni za sebe sta bih odlucila,a kamoli za druge.
Ne daj Bože takvog izbora,samo mogu reći.

Da,to realno razmisljas kad nije neko tvoj u pitanju.
Ali kad je neko tvoj...to je druga priča.Želiš da živi i minut duže.

Ne želiš kad vidiš da trpi velike bolove.
Iako ne jauče glasno, čuješ kad mu nisi blizu kako stenje.
Gledaš kako propada pred tvojim očima.
Počinješ ko dete da stavljaš šake preko ušiju i govoriš lalala kad krene da traži da joj prekratiš muke.

Svako od nas ima drugačije iskustvo.
Ja i pored svih iskustava nisam sigurna da li treba ozakoniti eutanaziju, najviše da bi se izbegla manipulacija.

Svaki čovek je za sebe.

Ovih dana se puno piše i priča o eutanaziji. Kako vi to vidite?
Еутаназија је најобичнији еуфемизам, литерарна доскочица, стилска фигура за успављивање или умртвљивање

свести и савести и ништа више од тога. Обична лингвистичка обмана. Језичка шарена лажа.

Истина је да се ради о убиству или самоубиству тешко болесног човека.

Mišljenja sam da je to dobar izbor ali naravno spriječiti svaku mogućnost manipulacije.
Као што видиш манипулација креће на самом почетку са јефтиним замагљивањем суштине.

Што је и логично, јер тешко да би имао добру прођу слоган типа:

"Ако волиш своју тешко болесну баку - уби је!" или "Бако, ако заиста волиш своју децу и унке - уби се!",

мада поучен сличним слоганима из К19 лудаје уверен сам да би било деце и унука који би то здушно прихватили.

Nekako mi je to ispravnije nego produžavanje života starim ljudima na sve moguće načine,
Па то уопште није истина, веома мали број старих људи има ту привилегију да им продужавају живот на све

могуће начине, а огромна већина старих људи није чак ни лечена, не на најбољи начин већ ни на добар.

Zašto im ne dozvoliti da odu kad žele?
Зато јер, како сама кажеш:

osim što dišu ni ne znaju da su živi, jer su bolesni, dementni i sjede i čekaju dan kad će otići.

Еутаназија је најобичнији еуфемизам, литерарна доскочица, стилска фигура за успављивање или умртвљивање

свести и савести и ништа више од тога. Обична лингвистичка обмана. Језичка шарена лажа.

Истина је да се ради о убиству или самоубиству тешко болесног човека.

Као што видиш манипулација креће на самом почетку са јефтиним замагљивањем суштине.

Што је и логично, јер тешко да би имао добру прођу слоган типа:

"Ако волиш своју тешко болесну баку - уби је!" или "Бако, ако заиста волиш своју децу и унке - уби се!",

мада поучен сличним слоганима из К19 лудаје уверен сам да би било деце и унука који би то здушно прихватили.

Па то уопште није истина, веома мали број старих људи има ту привилегију да им продужавају живот на све

могуће начине, а огромна већина старих људи није чак ни лечена, не на најбољи начин већ ни на добар.

Зато јер, како сама кажеш:
Malo si pobrkao moje pisanje o teško bolesnim i starim a malo si na preskoke čitao.
Jasno sam napisala da mislim da bi svako za sebe trebao da odluči dok još može.
Ja oko sebe vidim puno starih na hemiji a bez života u njima.

Poslednja izmena:
Ne želiš kad vidiš da trpi velike bolove.
Iako ne jauče glasno, čuješ kad mu nisi blizu kako stenje.
Gledaš kako propada pred tvojim očima.
Počinješ ko dete da stavljaš šake preko ušiju i govoriš lalala kad krene da traži da joj prekratiš muke.

Svako od nas ima drugačije iskustvo.
Ja i pored svih iskustava nisam sigurna da li treba ozakoniti eutanaziju, najviše da bi se izbegla manipulacija.

Svaki čovek je za sebe.
Ja sam željela da moj otac živi, iako je trpio velike bolove.Bilo mi je veoma teško to gledati,ali nisam pomislila na eutanaziju nikad.
A nije ni on,u to sam sigurna.

Postoji li ubistvo iz milosrdja,ko je sudija,ko je procenitelj,ko je dzelat iz dobre namere a da ne oseti vecno kajanje.
Imas slucaj gde je onaj lik sto je ozracen bio, odrzavan u zivotu ne bi li se eksperimentisalo na njemu, covek nije imao kozu, bukvalno se topio, bio u najgorim bolovima.... Jel mislis da je tada opravdana ili mislis da je bolje da se muci?

https://www.google.com/search?q=His...rlz=1C1GCEA_enRS942RS942#imgrc=h8ZdTMUiMwQtrM

hajde da postavim ovako link ka slikama jer mislim da se mnogima nece dopasti da se vide ovako

Ja sam željela da moj otac živi, iako je trpio velike bolove.Bilo mi je veoma teško to gledati,ali nisam pomislila na eutanaziju nikad.

Nisi pomišljala jer nije to tražio od tebe.

Ne bih ni ja da nije traženo od mene da nađem rešenje da joj se prekrate muke.

Ali čak i pored takvog iskustva nisam sigurna da li je eutanazija rešenje.

U nekim momentima pomišljam to je dobro rešenje za onog ko to želi, ali ostaje pitanje ko bi to radio
Ko bi bio dovoljno hrabar da ubije drugu osobu iz milosrđa.
Verovatno takve osobe postoje

Za sebe znam da nisam jedna od njih.

Kad bih ja bila ta osoba koja želi da umre, sama verovatno ne bih to uradila, a očekivati od drugog...

Ono što znam iz svog nekog iskustva je da je nekad potrebno pustiti osobu koliko je god volela i bila ti potrebna da ode.
Nekad mi i ne svesno ne puštamo osobu da ode jer se nadamo i želimo da ostane sa nama bez obzira šta um kaže.

Nisi pomišljala jer nije to tražio od tebe.

Ne bih ni ja da nije traženo od mene da nađem rešenje da joj se prekrate muke.

Ali čak i pored takvog iskustva nisam sigurna da li je eutanazija rešenje.

U nekim momentima pomišljam to je dobro rešenje za onog ko to želi, ali ostaje pitanje ko bi to radio
Ko bi bio dovoljno hrabar da ubije drugu osobu iz milosrđa.
Verovatno takve osobe postoje

Za sebe znam da nisam jedna od njih.

Kad bih ja bila ta osoba koja želi da umre, sama verovatno ne bih to uradila, a očekivati od drugog...

Ono što znam iz svog nekog iskustva je da je nekad potrebno pustiti osobu koliko je god volela i bila ti potrebna da ode.
Nekad mi i ne svesno ne puštamo osobu da ode jer se nadamo i želimo da ostane sa nama bez obzira šta um kaže.
Nemamo mi tu sta da pustamo osobu da ode ili ne, mi nemamo tu moc.
Neka visa sila to odlucuje.
Kazem ne znam,ljudi se nekad bore za zivot do poslednjeg momenta.
Citala sam ispovijest zene koja je htjela da izvrsi samoubistvo.Popila je neku kiselinu.
I kaze da u momentu kad je to uradila,odjednom je dobila volju za zivotom i nije htjela da umre.
Prezivjela je posle toga nekoliko teskih operacija,silne muke samo da ostane u zivotu.
Njen zivot je i dalje patnja,ali ona zeli da zivi i bori se.
Mi nikad ne znamo koliko neko zeli da zivi i da li bi se u momentu "predomislio".
Ne znam,to su vrlo teske odluke.

Eutanazija ne bi nikada bila pravilo vec samo mogucnost za ljude koji trpe jak bol u palijativnom stanju.
Mora postojati stroga forma, potpisana i overena izjava u stanju svesti ili usmena pred advokatom ili sudijom. To je mogucnost a ne pravilo.
Tako bi trebalo da bude regulisano i doniranje organa. U najstrozoj formi a ne da se podrazumeva.

Mnogi ljudi su kanonski vernici koji ne mogu i ne zele da oskrnave telo. Bilo bi uzasno oduzeti im veru. Bilo veru po osnovu religije ili veru da se utakmica igra do kraja.
Imaju pravo na svaku veru.

Ja sam za postovanje coveka. Onoga u coveku.

Saglasavam se da je strasno po osobu koja treba da izvrsi milosrdno ubistvo.
Ali...moram da pitam nesto...u ratu je ubistvo opravdano u kontekstu da ubijamo ljude i nikada za ta ubistva necemo odgovarati.
I sa tim citava istorija homosapiensa zivi vrlo lagodno. Ubistvo u ratu je nuznost.
Iako smo mozda ubili zdravog i dobrog coveka taj cin je opravdan. Nacionalno. Politicki. Verski.
Koliko god se bilo koja vojska sveta trudila da bude pristojna retko koja je humana.
I sa tim politicari, pukovnici i vojnici zive bez problema jer im javni moral daje amnestiju za smrtni greh koji su pocinili.

Kada pas pati mi ga placeci uspavamo.
Kada konj slomi nogu Vronski izvadi pistolj i ubije ga pred svima da se ne muci.

Zasto bolesni nemaju ista prava koja imaju vojnici u ratu ili kucni ljubimci? Ne obavezu vec pravo na odluku.
Ne vidim razlog osim morala i religije.
Za mene je to paradoksalno.

Postoji jedan film. Star, iz nekih '60-ih, koji je u meni probudio puno emocija. Zove se "I konje ubijaju, zar ne?"
Radi se o ocaju ljudi...mnogo mi se svideo.

Eutanazija ne bi nikada bila pravilo vec samo mogucnost za ljude koji trpe jak bol u palijativnom stanju.
Mora postojati stroga forma, potpisana i overena izjava u stanju svesti ili usmena pred advokatom ili sudijom. To je mogucnost a ne pravilo.
Tako bi trebalo da bude regulisano i doniranje organa. U najstrozoj formi a ne da se podrazumeva.

Mnogi ljudi su kanonski vernici koji ne mogu i ne zele da oskrnave telo. Bilo bi uzasno oduzeti im veru. Bilo veru po osnovu religije ili veru da se utakmica igra do kraja.
Imaju pravo na svaku veru.

Ja sam za postovanje coveka. Onoga u coveku.

Saglasavam se da je strasno po osobu koja treba da izvrsi milosrdno ubistvo.
Ali...moram da pitam nesto...u ratu je ubistvo opravdano u kontekstu da ubijamo ljude i nikada za ta ubistva necemo odgovarati.
I sa tim citava istorija homosapiensa zivi vrlo lagodno. Ubistvo u ratu je nuznost.
Iako smo mozda ubili zdravog i dobrog coveka taj cin je opravdan. Nacionalno. Politicki. Verski.
Koliko god se bilo koja vojska sveta trudila da bude pristojna retko koja je humana.
I sa tim politicari, pukovnici i vojnici zive bez problema jer im javni moral daje amnestiju za smrtni greh koji su pocinili.

Kada pas pati mi ga placeci uspavamo.
Kada konj slomi nogu Vronski izvadi pistolj i ubije ga pred svima da se ne muci.

Zasto bolesni nemaju ista prava koja imaju vojnici u ratu ili kucni ljubimci? Ne obavezu vec pravo na odluku.
Ne vidim razlog osim morala i religije.
Za mene je to paradoksalno.

Postoji jedan film. Star, iz nekih '60-ih, koji je u meni probudio puno emocija. Zove se "I konje ubijaju, zar ne?"
Radi se o ocaju ljudi...mnogo mi se svideo.
U ratu imas "opravdanje"...ubijes ti njega,da ne bi on ubio tebe. Pojednostavljeno receno.
Zapravo, u sustini se opet boris za svoj zivot.
Ne vidim paralelu sa ovim.

Možda je više u pitanju prihvatanje da će ta osoba umreti.
Sećam se, baba pre nego što će umreti govorila je da tu godinu neće preživeti
Govorila je da sve starije osobe koje dobiju upalu pluća umiru.
Ozdravila je.
Ali posle nekih mesec dana je prosula vrelu goveđu supu po sebi, 2,5 meseca je bila u bolnici, otpustili su je na njeno insistiranje, koža je lagano počela da zaceljuje i stalno je htela da priča o svojoj sahrani i o još koje čemu, dugo sam odbijala, plakala kad me niko ne vidi.
Jednog dana sam ipak sela pored nje da razgovaramo.
Nekako posle razgovora bilo mi je mnogo lakše
Tad mi je rekla
Sad mogu da umrem.
Umrla je nedelju dana posle toga.
Znam da ovo nema veze sa eutanazijom.
Ima sa mojim razmišljanjem šta znači pustiti osobu da ode.
Da sam i ranije obavila razgovor, verovatno bi umrla isti dan.

Malo sam se udaljila od teme

Možda je više u pitanju prihvatanje da će ta osoba umreti.
Sećam se, baba pre nego što će umreti govorila je da tu godinu neće preživeti
Govorila je da sve starije osobe koje dobiju upalu pluća umiru.
Ozdravila je.
Ali posle nekih mesec dana je prosula vrelu goveđu supu po sebi, 2,5 meseca je bila u bolnici, otpustili su je na njeno insistiranje, koža je lagano počela da zaceljuje i stalno je htela da priča o svojoj sahrani i o još koje čemu, dugo sam odbijala, plakala kad me niko ne vidi.
Jednog dana sam ipak sela pored nje da razgovaramo.
Nekako posle razgovora bilo mi je mnogo lakše
Tad mi je rekla
Sad mogu da umrem.
Umrla je nedelju dana posle toga.
Znam da ovo nema veze sa eutanazijom.
Ima sa mojim razmišljanjem šta znači pustiti osobu da ode.
Da sam i ranije obavila razgovor, verovatno bi umrla isti dan.

Malo sam se udaljila od teme
Razgovor o cemu?
Priznajem da ne razumijem bas sta hoces da kazes.
Baka je imala nesto da ti kaze,pa nije mogla da umre...ili sta?

Razgovor o cemu?
Priznajem da ne razumijem bas sta hoces da kazes.
Baka je imala nesto da ti kaze,pa nije mogla da umre...ili sta?

Razgovor o sahrani, kako želi da bude sahranjena, u kom odelu, cipelama, htela je da ispoštujem njenu poslednju želju.
Bilo je tu još nekih tema koje su bile potrebne da se o njima razgovara i da se na glas kažu.
Mislim da je želela da bude sigurna da sve razumem i prihvatam, bije sve ta javnost.
Nekako imam osećaj da umrla smirena jer sam ja prihvatila neke stvari.
Njoj je to bilo važno.
Sad kad se prisećam svega pitam se da li bi umrla ranije da sam imala više hrabrosti za taj razgovor.

Razgovor o sahrani, kako želi da bude sahranjena, u kom odelu, cipelama, htela je da ispoštujem njenu poslednju želju.
Bilo je tu još nekih tema koje su bile potrebne da se o njima razgovara i da se na glas kažu.
Mislim da je želela da bude sigurna da sve razumem i prihvatam, bije sve ta javnost.
Nekako imam osećaj da umrla smirena jer sam ja prihvatila neke stvari.
Njoj je to bilo važno.
Sad kad se prisećam svega pitam se da li bi umrla ranije da sam imala više hrabrosti za taj razgovor.
Mozda bi,a mozda i ne bi.To ne mozes znati.
A zasto bi bila sreca i da je umrla ranije?
Ja vjerujem u neku visu silu.
Evo npr.kad si vec ispricala o svojoj baki...da i ja pomenem moju koja je zivjela sa nama u domacinstvu.Ovih dana joj je bas i godisnjica smrti.
Kad je umrla moja baba,taj dan,jedini od svih dana, moja sestra i ja nismo isle direktno kuci s posla,kao sto smo to uvijek cinile,nego iz cista mira odlucimo da odemo u neku kupovinu van grada.Inace smo dolazile s posla prije majke.
Medjutim taj dan ona dodje prije nas s posla i zatekne babu mrtvu.Inace bi je mi zatekli.
I dan danas sam ubijedjena da nas je neka visa sila "skrenula sa puta" upravo da ne bi dozivjeli šok.
I da,moja baka je stalno pricala o smrti i kako jedva ceka da umre.Ali kad god bi imala astmaticni napad,htjela je da zovemo doktora...nije rekla da zeli da umre.
Zapravo ta prica o smrti je mozda samo strah od iste, jer cemu se drugo nadati kad si bolestan i star.

Mozda bi,a mozda i ne bi.To ne mozes znati.
A zasto bi bila sreca i da je umrla ranije?
Ja vjerujem u neku visu silu.
Evo npr.kad si vec ispricala o svojoj baki...da i ja pomenem moju koja je zivjela sa nama u domacinstvu.Ovih dana joj je bas i godisnjica smrti.
Kad je umrla moja baba,taj dan,jedini od svih dana, moja sestra i ja nismo isle direktno kuci s posla,kao sto smo to uvijek cinile,nego iz cista mira odlucimo da odemo u neku kupovinu van grada.Inace smo dolazile s posla prije majke.
Medjutim taj dan ona dodje prije nas s posla i zatekne babu mrtvu.Inace bi je mi zatekli.
I dan danas sam ubijedjena da nas je neka visa sila "skrenula sa puta" upravo da ne bi dozivjeli šok.
I da,moja baka je stalno pricala o smrti i kako jedva ceka da umre.Ali kad god bi imala astmaticni napad,htjela je da zovemo doktora...nije rekla da zeli da umre.
Zapravo ta prica o smrti je mozda samo strah od iste, jer cemu se drugo nadati kad si bolestan i star.

Nisam bila u kući kad je baba umrla.
Išla sam u biblioteku da vratim knjige.
Posle toga sam trebala da odem po jednu komšinicu.
Zadržala sam možda 20ak minuta.
Kad sam se vratila ta komšinica je bila na ulazu, vrata otvorena a druge komšije dolaze
Dok sam bila u biblioteci, baba je umrla.
Tačnije, umrla je kad sam izlazila iz biblioteke, osetila sam taj momenat jer sam duboko udahnula i izdahnula, samo mi je prošlo kroz glavu Baba je umrla.
Bile smo jako bliske i voleka sam je.
Ni kad je tata umro nisam bila u stanu
Verovatno ta neka viša sila zna ko može a ko ne može da podnese da mu draga osoba umre pred očima.
Jednom komšiji, ima 27god,tata je umro na rukama, iznenada.

Ovih dana se puno piše i priča o eutanaziji. Kako vi to vidite? Mišljenja sam da je to dobar izbor ali naravno spriječiti svaku mogućnost manipulacije. Nekako mi je to ispravnije nego produžavanje života starim ljudima na sve moguće načine, a oni osim što dišu ni ne znaju da su živi, jer su bolesni, dementni i sjede i čekaju dan kad će otići. Zašto im ne dozvoliti da odu kad žele?
Onaj Alen Delon nikako da se ubije.Prvo najavljivao prosle nedelje, prodje i ova nedelja i nista.Podseca me na neke nase politicare na njihove "ostre odgovore" na nesto, i na strajk s gladju...

Ovih dana se puno piše i priča o eutanaziji. Kako vi to vidite? Mišljenja sam da je to dobar izbor ali naravno spriječiti svaku mogućnost manipulacije. Nekako mi je to ispravnije nego produžavanje života starim ljudima na sve moguće načine, a oni osim što dišu ni ne znaju da su živi, jer su bolesni, dementni i sjede i čekaju dan kad će otići. Zašto im ne dozvoliti da odu kad žele?

Kad nema nikakve šanse da se osoba izleči, a trpi bolove ili ne zna za sebe, podržavam eutanaziju ali pod posebnim uslovima.

Prvo, čovek bi trebao još dok je zdrav, u snazi i normalno rasuđuje da potpiše zahtev da se u slučaju bezizlazne situacije primeni eutanazija.

Drugo, ta ista eutanazija bi trebalo da bude odobrena od posebne lekarske komisije osnovane za tu namenu.

Treće, eutanazija ne vredi za vernike. Za njih odlučuje Bog kad će i kako da ih uzme.

Kad nema nikakve šanse da se osoba izleči, a trpi bolove ili ne zna za sebe, podržavam eutanaziju ali pod posebnim uslovima.

Prvo, čovek bi trebao još dok je zdrav, u snazi i normalno rasuđuje da potpiše zahtev da se u slučaju bezizlazne situacije primeni eutanazija.

Drugo, ta ista eutanazija bi trebalo da bude odobrena od posebne lekarske komisije osnovane za tu namenu.

Treće, eutanazija ne vredi za vernike. Za njih odlučuje Bog kad će i kako da ih uzme.
Upravo!

dok sam normalan ocu da zivim (to jest dok sam svestan da sam ziv, da se sam krecem, sam jedem, kresem, da sam relativno zdrav.....)................a ako mi jednog dana postane svejedno za ovo nabrojano , bolje da me bace u Dunav da bar ribe imaju neku korist od mene.

После Хитлеровог нацизма, Ковид фашизма, укропског нацизма који подржава исти тај западни свет који форсира такозвану еутаназију и још хиљаду случајева осведочене манипулације људима у историји, ти као Марица верујеш у поштење зликоваца на власти?
А што се тиче твоје теме, зашто се и самоубицама не "дозволи да оду кад желе"?

Poslednja izmena:
После Хитлеровог нацизма, Ковид фашизма, укропског нацизма који подржава исти тај западни свет који форсира такозвану еутаназију и још хиљаду случајева осведочене манипулације људима у историји, ти као Марица верујеш у поштење зликоваца на власти?
А што се тиче твоје теме, зашто се и самоубицама не "дозволи да оду кад желе"?
Razlika je izmedju potrebe za eutanazijom i samoubistvom. Što se vjerovanja tiče naravno da vjerujem da će jednom biti kako treba.

Back