Smisao za humor

Posmatram kao spontanost duha..naravno ukoliko govorimo o zdravom neusiljenom humoru tj.onom ko nema potrebu da pod svaku cenu ima nečiju pažnju..već humor jednostavno ide iz njega onda kad se najmanje nadaš.
Može da posluži kao moćno sredstvo kojim se amortizuje stres od kojeg niko
nije operisan.

Svakako da je to nešto spontano, drukčije ne bi ni bilo smešno :D Čak i kada je to zdrav i neusiljen humor, moje pitanje je da li mislite da je okidač za tu osobinu u suštini patnja (u kombinaciji sa inteligencijom)? Ja sam pokušala malo na mračan način da predstavim humor, ali sviđa mi se i kad neko na to gleda sasvim jednostavno i pozitivno :super:

Humor je takodje odličan u obaranju protivnika, ako se čovek nadje ni kriv ni dužan u nekoj konfliktnoj situaciji. Inteligentan način da se izvučeš, a da ne ostaneš glup i jadan.

Naročito kad si kao duhovit na svoj račun da ne bi ispao jadan u društvu :hahaha:
Oni bi ti se smejali i ovako i onako, a ovako im se i sam u tome pridužiš i ispadneš cool :cool:

Da li je smisao za humor odraz inteligencije ili emotivnog stanja?
Meni se čini da kada je neko jako često duhovit, trudi se da na svaku rečenicu u razgovoru smisli šalu, ima potrebu da se smeje i stalno da bude veseo, u stvari humor koristi kao odbrambeni mehanizam od svog unutrašnjeg bola. I uglavnom se koristi nekim laganim, zdravim humorom. E sad, inteligentniji ljudi su više skloni cinizmu ili nekim crnom humoru, prema mojim nekim opažanjima.
Šta vama govori nečiji smisao za humor? I da li mislite da su najduhovitiji ljudi u stvari najtužniji ljudi?

хумор је одраз интелигенције. свако се смеје оном што разуме.

Radosna misao nastaje iz žulja onoga momenta kad žulj prestane da žulja.

Konkretan primer:

Voleo sam skijanje i volim ga i danas. Ubedljivo najbolji i najlepši deo dana na skijanju je momenat kada se skinu pancerice i noge oslobode od stege.:lol:

Meni se čini da kada je neko jako često duhovit, trudi se da na svaku rečenicu u razgovoru smisli šalu, ima potrebu da se smeje i stalno da bude veseo, u stvari humor koristi kao odbrambeni mehanizam od svog unutrašnjeg bola. I uglavnom se koristi nekim laganim, zdravim humorom. E sad, inteligentniji ljudi su više skloni cinizmu ili nekim crnom humoru, prema mojim nekim opažanjima.
Šta vama govori nečiji smisao za humor? I da li mislite da su najduhovitiji ljudi u stvari najtužniji ljudi?

Smeh ima razne funkcije, često se njime pobeđuje strah..A može jednostavno govoriti o veri i ljubavi prema životu onog ko je duhovit. Ja volim da posmatram kako se ljudi smeju. Ne prosuđujem na osnovu toga o njihovoj inteligenciji, više o njihovom karakteru.

Kažu da je čovjek jedina životinja koja se smije ... humor je još jedan vid komunikacije .. te sa tim još jedan način, oruđe za ostvarivanje svojih egzistencijalnih i ostalih vitalnih, a zatim i socijalnih nagona ... Šta mi govori kad neko ima smisao za humor, a poznato je da mnogi ljudi 'žive' od 'zabavljanja drugih ljudi (komedijaši, glumci..)? Govori mi da priroda teži da održava ravnotežu kako unutar vrste, tako i između vrsta..te da priroda dajući na jednom mjestu, oduzima na drugom ...pomaže mi da procjenim sveukupne potencijale i osobenosti jedne osobe ...
...humor je izlazno ego rješenje za uspostavljanje ravnoteže čitave ličnosti ...

Kažu da je čovjek jedina životinja koja se smije ... humor je još jedan vid komunikacije .. te sa tim još jedan način, oruđe za ostvarivanje svojih egzistencijalnih i ostalih vitalnih, a zatim i socijalnih nagona ... Šta mi govori kad neko ima smisao za humor, a poznato je da mnogi ljudi 'žive' od 'zabavljanja drugih ljudi (komedijaši, glumci..)? Govori mi da priroda teži da održava ravnotežu kako unutar vrste, tako i između vrsta..te da priroda dajući na jednom mjestu, oduzima na drugom ...pomaže mi da procjenim sveukupne potencijale i osobenosti jedne osobe ...
...humor je izlazno ego rješenje za uspostavljanje ravnoteže čitave ličnosti ...

to je zato sto smo svi mi pogresno obrazovani,od detinjstva nas nikad ne uce da budemo ozbiljni.zato smo "unistili" lepo,a od ljubavi nacinili umiranje za ja.zavisni smo od opijuma vlastitih dogmi,a od podruma znanja napravili mesto vlastite sigurnosti.

Hmmm. Jacques Berlioz (Muséum national d'Histoire naturelle) je tvrdio da visoko razvijeni sisavci, tj. neke vrste covjekolikih majmuna i psi posjeduju mogucnost necega sto neodoljivo podsjeca na smijeh (zahvaljujuci prvenstveno kontrakciji odredjenih misica ali i psiholoskom stanju euforije) uprkos cinjenici da pri izucavanju zivotinja uvijek dolazimo pod uticaj antropomorfnih shvatanja zivotinjskog carstva. Sto se tice ptica, generalno je skeptican ali spominje da djetlic skakucuci sa stabla na stablo proizvodi sum sto podsjeca na cerenje nekoga ko se izruguje, nesto slicno se moze primijetiti i kod australijske ptice Kookaburre ali ona se specificno cereka samo kad se necega boji.
Darwin je davno opazio (The Expression of the Emotions in Man and Animals) da se kod cimpanze primjecuje reakcija na skakljanje (nesto slicno spominje Helene Gratiot-Alphandery u jednom svom eseju "Antropoidi", objavljen kod nas 1961. godine): nabiranje ocnih kapaka, bljeskanje ociju, razvlacenje usta u grimasu smijeha, itd. Isto se opaza kod orangutana dok kapucin ispoljava neku vrstu cerekanja kad zeli izraziti zadovoljstvo sto ga osjeca kad ponovo ugleda poznatu osobu, odnosno majmuna, iako Darwin razlikuje covjekov smijeh od majmunovog zato sto prolijevanje suza pod uticajem smijanja je pojava svojstvena samo covjeku tako da u ovom slucaju (kao teoreticar evolucije smatra da svaki pokret lica ima svoj smisao) primjenjuje Princip antiteze govoreci da kao sto protivne impulzije radjaju protivnim pokretima, tako je isto i smijeh protivan jecanju. Dok smijeh zahtijeva prekinuti spazmodicki izdisaj, jecaji zahtijevaju udisaj. Isto tako, umjetni podrazaj zivotinjskih diencefalicnih struktura izaziva izraz periferne, emocionalne prirode nalik na ono sto se moze vidjeti kod prirodno prouzrokovane emocije. Zivotinja pokazuje motoricke reakcije zadovoljstva, bijesa odnosno srdzbe zavisno o vrsti primjenog podrazaja (Andre Soulairac).
Poznat je slucaj psihologa, bracnog para Kellogg, (Winthrop i Luella, The Ape and the Child, 1933, koji su 9 mjeseci odgajali mladunce (Gua) iz porodice majmuna, a koje je imalo 7,5 mjeseci. Smijeh se svodio na niz naglih dahtanja, lisenih moduliranog udisanja, tek nakon 11. mjeseca zivotinja je pocela da ispusta zvukove koji su podsjecali na cerenje ili tzv. grleni smijeh, stimulisan skakljanjem, igranjem sa djecom (kad dijete ganja majmuna) ili vrtenjem majmuna u velikom krugu iskoristavajuci centrifugalnu silu. Sada, Jean Plaquevent (O znacenje smijeha kod djeteta) upada da bi ovo moglo biti plod puke imitacije sto je radio "mali Donald".
Yerkes (1925) i Kohler (1927) su zapazili isto smijeh kod cimpanze, s tim da je Yerker primijetio nekoliko nacina smijanja koji se medjusobno jasno razlikuju, od spontanog (kha, kha, kha) do kompleksnijeg (kih-huh), zavisno od uzbudjenosti zivotinje, a Kohler je isao toliko daleko tvrdeci da je bogatstvo izrazajnih formi kod cimpanze vece od uobicajenih izrazajnih formi ljudske emocije zato sto majmun cesto cijelim tijelom daje oduska svom uzbudjenju, a sa pojavom lemura opada stepen emocionalnog izrazavanja.
Uprkos svemu, N. Kohts je tvrdio da je nemoguce zapaziti zvucni oblik ljudskog smijeha kod cimpanze (Journal de Psychologie, 1937) dok Buytendijk spominje pritajeno smijanje s primjesom "crvkutanja" koje se dade lako uociti kod mladog cimpanze, sto se ocituje samo u odredjenom razdoblju majmunova zivota jer oznacava njegovo "mladenacko doba" zbog toga sto se odrasli cimpanza skoro nikad ne smije.
Na kraju, svakako vrijedi provjeriti novija istrazivanja na ovom fascinantnom polju dok podrucje humora i ljudskog smijeha je zaintrigiralo mnoge: Bergsona, Aristotela, Kanta, Pavlova, Spinozu, Freuda, Lorenza, Voltairea, Hobbesa, Baudelairea, Molierea, Stendhala, Manna ("Najbolji i najdrskiji osvajac u carstvu ljudskom bio je uvijek humor"), itd.

Poslednja izmena:

Da si rekla da li su nervozni ljudi u stvari najtuzniji ljudi pa ajd da uzmem za ozbiljno ali da su najduhovitiji ljudi u stvari najtuzniji je totalno bezze... humor se prije svega ne stice, on je usadjen u ljude.. ko nikad nije imao smisla za humor verovatno ga nikada nece ni imati.

Ja ne podnosim djecije sale kad praktikuju odrasli....to mi tako ide na zivce!!!

A humorom se pobjedjuje nevidjeno....ne znam kako losa situacija...protivnik ne znam kakav...u humoru je spas...i treba mu pribjegavati...to neki "naucan" stav. :)

Back