Смисао вечног живота?

Pozdrav svima! :D

Dejane, imas zanimljivo glediste o zivotu. Ok, super sve ovo, a sto se tice prezivljavanja i drustveno korisnog rada? Kako mislis da prezivis i od cega?
Nisam za svog zivota nikoga video da se od zabave obogatio?

Pre nego sto odgovorim na ova pitanja, konkretno postavim sebi pitanje, "kako bih voleo da moja deca postupaju, i kakva da budu u buducnosti, i kako bih ja mogao biti njima najbolji primer"?
Veliki pozdrav! :)

ne znam tacno sta da ti kazem, ali um caruje, ako hoces pare trebas puno puno da razmisljas,vidis gde mozees da ih uzmes... sve je u glavi Pozdrav

Pozdrav. Zazijavalo, interesuje me, sta je po tebi svrha zivota?
Veliki pozdrav :D

Pozdrav i tebi... posna zajednico?! :huh:

Kako ne mislim da je život nastao slučajno, a pogotovo nije nastao namerno, to jes s nekim ciljem, teško da bi imao svrhu.
Ako bi me neko prisilio da ipak definišem svrhu, razmatrajući značaj i uticaj čoveka u Svemiru, rekao bih da je svrha čoveka kao vrste i misaonog bića da površinu Zemlje prekrije plastičnim otpadom. Na to se na kraju svodi delatnost čoveka.

A ako bi me prisilili i da o tome nađem potvrdu u Svetom pismu, poyvao bih se na Otkrovenje gde se govori o hiljadugodišnjem raju na Zemlji. Hiljadu godina je otprilike potrebno da se plastika raspadne. :kafa:

Pozdrav i tebi... posna zajednico?! :huh:

Kako ne mislim da je život nastao slučajno, a pogotovo nije nastao namerno, to jes s nekim ciljem, teško da bi imao svrhu.
Ako bi me neko prisilio da ipak definišem svrhu, razmatrajući značaj i uticaj čoveka u Svemiru, rekao bih da je svrha čoveka kao vrste i misaonog bića da površinu Zemlje prekrije plastičnim otpadom. Na to se na kraju svodi delatnost čoveka.

A ako bi me prisilili i da o tome nađem potvrdu u Svetom pismu, poyvao bih se na Otkrovenje gde se govori o hiljadugodišnjem raju na Zemlji. Hiljadu godina je otprilike potrebno da se plastika raspadne. :kafa:
M-da...Koja crna svrha...
Kad bi kreacionisti bili jednostrano u pravu-ispalo bi da je Boža imao podle i nečasne namere s planetom Zemljom,stvorivši čoveka i
njegovu razmnožavajuću družbenicu...Namere da tu prelepu planetu (Plava planeta!) sjebe s nuklearnim i nerazgradivim otpadom (od tv,radio,comp. i sl aparata...)da je zgužva i na kraju s njom odigra partiju
bilijara,otresajući neuspele živuljke s nje kao krpelje...:eek::hahaha::mrgreen:

mesna zajednica - posna zajednica :p volim i ja pomalo da lupetam :)

dejannn
Slazem se sa tobom, pare su potrebne da bi se danas obezbedila porodica, licne potrebe, itd. kao i mnogo mnogo razmisljanja i izgubljenog vremena :)
Vidim da si ateista ili jednostavno te ne interesuje Bog. Interesuje me, da li stvarno ne mozes da poverujes da postoji Stvoritelj i da ti je to u domenu naucne fantastike, ili zbog nekih okolnosti i situacija drugih tako razmisljas?

Zazijavalo
heheheheh zanimljiva konstatacija :lol: nikada se ne bih toga setio.

Malo mi ovo nije jasno : "Kako ne mislim da je život nastao slučajno" a onda na to kazes "a pogotovo nije nastao namerno, to jes s nekim ciljem". Malo mi je kontradiktorno, pa ako nije nastao ni namerno ni slucajno, kako je onda mogao nastati?

Interesuje me, posto vidim da ne verujes u Stvoritelja, odakle nama ljubav, duh koji nas pokrece, zelja za zivotom? Da li je to moglo nastati evolutivnim procesom ili slucajno? Ukoliko mi ne bi imali sve ovo, zar svako od nas ne bi mogao da kreira sopstvena moralna nacela? Zar oko nas ne bi bilo previse ubistava, mrznje, nuklearnih ratova, incesta...

fisherman1
Tako je! Isto tako sam se pitao bas kao i ti. Da li je Bog malo skrenuo, pa da napravi ovo, i pusti ljude da se rokaju, i da skrnave Zemlju a on da gleda odnekle ovu dramu i sprda se na nas racun. Zasto je ovoliko svireposti, ratova, nuklearnog otpada, zagadjenja od vazduha i vode do hrane.
Zelim da ti kazem da odgovori postoje i da ko iskreno zeli odgovore, dobice ;)

Pozdrav! :bye:

Poslednja izmena:
mesna zajednica - posna zajednica :p volim i ja pomalo da lupetam :)

dejannn
Slazem se sa tobom, pare su potrebne da bi se danas obezbedila porodica, licne potrebe, itd. kao i mnogo mnogo razmisljanja i izgubljenog vremena :)
Vidim da si ateista ili jednostavno te ne interesuje Bog. Interesuje me, da li stvarno ne mozes da poverujes da postoji Stvoritelj i da ti je to u domenu naucne fantastike, ili zbog nekih okolnosti i situacija drugih tako razmisljas?

Zazijavalo
heheheheh zanimljiva konstatacija :lol: nikada se ne bih toga setio.

Malo mi ovo nije jasno : "Kako ne mislim da je život nastao slučajno" a onda na to kazes "a pogotovo nije nastao namerno, to jes s nekim ciljem". Malo mi je kontradiktorno, pa ako nije nastao ni namerno ni slucajno, kako je onda mogao nastati?

Interesuje me, posto vidim da ne verujes u Stvoritelja, odakle nama ljubav, duh koji nas pokrece, zelja za zivotom? Da li je to moglo nastati evolutivnim procesom ili slucajno? Ukoliko mi ne bi imali sve ovo, zar svako od nas ne bi mogao da kreira sopstvena moralna nacela? Zar oko nas ne bi bilo previse ubistava, mrznje, nuklearnih ratova, incesta...

fisherman1
Tako je! Isto tako sam se pitao bas kao i ti. Da li je Bog malo skrenuo, pa da napravi ovo, i pusti ljude da se rokaju, i da skrnave Zemlju a on da gleda odnekle ovu dramu i sprda se na nas racun. Zasto je ovoliko svireposti, ratova, nuklearnog otpada, zagadjenja od vazduha i vode do hrane.
Zelim da ti kazem da odgovori postoje i da ko iskreno zeli odgovore, dobice ;)

Veliki Pozdrav, ja neverujem u boga ja znam da postoji,znam ga licno ,nista ne moze samo da nastane od sebe , neko mora da to napravi,jedino bog nije birao hoce li da postoji,a kako sam dosao do istine mnogo mnogo sam razmisljao, takva mi je sudbina ,bog je namestio kao i svima ostalima,

Poslednja izmena:
Zazijavalo
...Malo mi ovo nije jasno : "Kako ne mislim da je život nastao slučajno" a onda na to kazes "a pogotovo nije nastao namerno, to jes s nekim ciljem". Malo mi je kontradiktorno, pa ako nije nastao ni namerno ni slucajno, kako je onda mogao nastati?
E, nema kontradikcije.
Na ovom forumu vernici umesto argumenata vole da kažu "sve je kao nastalo slučajno, kako da jok.... hahahah".
E, toga, te ... verničke slučajnosti nema.

Na primer, u nebeskoj mehanici (koju vole da potežu), ne može se reći da se Mesec slučajno obrće određenom brzinom i na određenom rastojanju oko Zemlje. Ne postoji recimo drugačija brzina kojom bi se isti taj Mesec kretao, a da zadrži trajektoriju koju ima uz ovu brzinu. Da ima manju udaljenost kretao bi se većom brzinom po stabilnoj trajektoriji uz istu masu. Daklem nema slučajnosti koja bi se izrazila kao proizvoljnost.
No, to nikako ne znači da je neko postavio Mesec tamo gde je i zaošijao ga oko Zemlje. Daklem, nema ni namere.

Pa eto... Razmisli šta biva sa ljudima koji recimo nemaju volje za životom. Prestanu da peru zube i vremenom umru od gnojnog zapaljenja desni. :lol:
Naravno da je u pitanju evolutivno prilagođavanje. I, kao što kretanje planeta i galaksija u principu određuje jednostavan gravitacioni zakon, tako je i čovek vođen jednostavnim principom - principom minimalne energije. Čovek (ili bilo koja druga društvena životinja) prinuđen je da neefikasno koristi svoju energiju ukoliko ne prihvata moral grupe. Na priliku, za većinu ljudi jednostavnije je (i energetski manje zahtevno) da se zaposle nego da hranu i odeću otimaju od drugih. :eek:

:D Pozdrav!

dejannn
U kom smislu ga poznajes? Kako si ga upoznao? Da li citas Bibliju ili nekim drugim putem?

Zazijavalo

Sto se tice stvaranja, da li si siguran, da se Mesec brze krece, bi bilo isto? Da li si siguran da mu je velicina drugacija, da bi sve opet bilo potpuno isto? Ili mozda udaljenost Zemlje od Sunca? Ili brzina kojom se Zemlja okrece oko Sunca, pa cak i sama Zemljina rotacija? Koliko stavki bi trebalo da se uklopi da se spoje aminokiseline i nastane ziva celija? Da li je moguce u tim uslovima tadasnjim da se stvori jednocelijski organizam?

E da, sto se tice ostaloga, malo uprosti govor. Nemoj toliko strucnih termina, posto sam ja rastao na siru i kajmaku, pa ne mogu bas sve da razumem :confused: (ovo nije nikakva uvreda ili prozivka vec stvarna molba) ;)

Veliki pozdrav! :D

Poslednja izmena:

dejannn
U kom smislu ga poznajes? Kako si ga upoznao? Da li citas Bibliju ili nekim drugim putem?

Zazijavalo

Sto se tice stvaranja, da li si siguran, da se Mesec brze krece, bi bilo isto? Da li si siguran da mu je velicina drugacija, da bi sve opet bilo potpuno isto? Ili mozda udaljenost Zemlje od Sunca? Ili brzina kojom se Zemlja okrece oko Sunca, pa cak i sama Zemljina rotacija? Koliko stavki bi trebalo da se uklopi da se spoje aminokiseline i nastane ziva celija? Da li je moguce u tim uslovima tadasnjim da se stvori jednocelijski organizam?

E da, sto se tice ostaloga, malo uprosti govor. Nemoj toliko strucnih termina, posto sam ja rastao na siru i kajmaku, pa ne mogu bas sve da razumem :confused: (ovo nije nikakva uvreda ili prozivka vec stvarna molba) ;)

Ono šta je veoma verovatno i šta se time može smatrati izvesnim je da kreacija i evolucija dejstvuju iz istog okruženja i zajedno...I nisu suprotstavljena dejstva...Verovatno je to teže shvatljivo,posebno onima sa
čvršćim vaspitanjem(superego vernika ili ateiste...),ali treba shvatiti da je naše razumevanje o silama koje su determinirajuće u postojanju i puta koji živi svet prelazi nije pri kraju saznajnog horizonta već tek malo odmaklo od početka...
O silama koje zovemo Jupiter ,Zevs,Amon Ra,Jhve,Krišna,Bog,Alah,Manitu...Znamo tek nešto konkretno iz našeg pobuđenog uma,a o evoluciji i fraktalima tek delove
pokidanog lanca...Biće da je pletenje tog lanca evolutivno smisleno...
Za više od ovog-i duhovnost i nauke moraju dalje iskoračivati ZAJEDNO ! ! !

:Zazijavalo

Sto se tice stvaranja, da li si siguran, da se Mesec brze krece, bi bilo isto? Da li si siguran da mu je velicina drugacija, da bi sve opet bilo potpuno isto? Ili mozda udaljenost Zemlje od Sunca? Ili brzina kojom se Zemlja okrece oko Sunca, pa cak i sama Zemljina rotacija?
Naprotiv. Siguran sam da ne bi bilo isto. Tako sam i rekao, čini mi se.
U svakom slučaju, Mesec se oko Zemlje kreće tako kako se kreće jer je gravitaciona sila izjednačena sa centripetalnom silom Meseca u kruženju oko Zemlje.

Daklem, važi odnos Const * m[SUB]Z[/SUB]/r[SUP]2[/SUP] = V[SUP]2[/SUP]/r

Od uticaja je brzina koju ima mesec, prosečna udaljenost Meseca i Zemlje i masa Zemlje. Da li će se Zemlja obrtati ili relativno mirovati nema veze. Teoretski, masa Sunca utiče na trajektoriju Meseca, ali kako vidimo da gravitaciona sila opada sa kvadratom rastojanja, u ovom smislu uticaj Sunca praktično je zanemarljiv, kao i brzina kretanja Zemlje oko Sunca.

Koliko stavki bi trebalo da se uklopi da se spoje aminokiseline i nastane ziva celija? Da li je moguce u tim uslovima tadasnjim da se stvori jednocelijski organizam?
Očigledno je moguće, jer jednoćelijski organizmi postoje i danas. :lol:

Spajanjem aminokiselina nastaju belančevine. Da bi nastao život nije ključno formiranje određenog tipa belančevina već kiselina koje mogu da se reprodukuju. Elementi takvih molekula su relativno jednostavni nukleotidi - malo šećera, fosfatna grupa, azotna baza. Ako se to zatvori u mehur od masnoće - eto ti ćelije. Ako unutra postoji malkice polimeraze (ili u okolini tako da može da prođe kroz opnu) koja će pokrenuti kopiranje RNK, a sastav ćelijske opne je takav da dozvoljava prikladnu razmenu materija - ćelija postaje živa.
Ako pitaš bilo kog virusa, reći će ti - šta nas briga za DNK. Mi živimo u skladu sa okolinom. :)

E, ja sam proizvodio sir. Doduše punomastan, pa nije bilo kajmaka. :lol:
Tako da nema poštede. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Pozdrav jos jednom! :)

Ono šta je veoma verovatno i šta se time može smatrati izvesnim je da kreacija i evolucija dejstvuju iz istog okruženja i zajedno...I nisu suprotstavljena dejstva...Verovatno je to teže shvatljivo,posebno onima sa
čvršćim vaspitanjem(superego vernika ili ateiste...),ali treba shvatiti da je naše razumevanje o silama koje su determinirajuće u postojanju i puta koji živi svet prelazi nije pri kraju saznajnog horizonta već tek malo odmaklo od početka...
O silama koje zovemo Jupiter ,Zevs,Amon Ra,Jhve,Krišna,Bog,Alah,Manitu...Znamo tek nešto konkretno iz našeg pobuđenog uma,a o evoluciji i fraktalima tek delove
pokidanog lanca...Biće da je pletenje tog lanca evolutivno smisleno...
Za više od ovog-i duhovnost i nauke moraju dalje iskoračivati ZAJEDNO ! ! !

fisherman1

Po tvom izlaganju, ako sam dobro razumeo, "neka sila" je stvorila ljude evolutivnim procesom, ili ljudi "stvaraju neke sile u glavi" evolutivnim procesom?
Sta mislis, da li je onda covecanstvo osudjeno na propast? Da li znas da u mnogo argumenata nauka podupire veru a da i sama nije svesna istog?

Pozdrav Zazijavalo :bye:

"Prvo, hemija. Izgleda sasvim izvesno da paljenjem vodonika nastaje voda. Neće nastati ni kuhinjska so, ni kaustična soda. Ok. Kolika je verovatnoća da će zapaljeni vodonik preći u vodu? Praktično 100% ukoliko se poštuju uslovi."

Prijatelju, da li bi mogao detaljnije da mi objasnis kako to "paljenjem vodonika nastaje voda" jer o ovome prvi put cujem? Cuo sam teoriju da je voda dosla sa druge planete, putem ledenih i stenovitih planetezimalija (odnosno kometa). Da li je to neka nova teorija? Ukoliko je to tako prosto i jednostavno kao sto ti kazes, zasto danasnji naucnici, pod uslovima koje mogu da stvore u laboratorijama, ne stvore vodu??

Interesuje me, kakve veze ima voda sa PVC-om i njegovim nastankom? Pa i kada vinil hlorid u bocama stavis pod Suncevu svetlost nastaje PVC ali to nema nikakve veze sa vodom.
Zar se tada ne pretpostavlja da je Zemlja bila pod gasnim i vulkanskim aktivnostima? Kako bi onda kao takav jedan zivi jednocelijski organizam uspeo da opstane u tako visokoenergetskom okruzenju?

Evo malo nekih zanimljivosti

Vjerojatnost
i spontani nastanak bjelančevina

17 Koja vjerojatnost postoji da se odgovarajuće aminokiseline spoje u proteinske molekule? To bi se moglo usporediti s velikom i posve izmiješanom hrpom graha, u kojoj se nalazi jednak broj crvenih i bijelih zrna. A postoji i preko stotinu različitih varijacija graha. I sada, kad bi zagrabio lopaticom u tu hrpu, što misliš, što bi izgrabio? Da izvadiš grah koji bi predstavljao temeljne sastojke bjelančevina trebao bi zahvatiti samo crvena — a nikako bijela zrna. Osim toga, na lopatici bi trebalo biti samo 20 varijacija crvenog graha i svaki bi treba biti na posebnom i unaprijed određenom mjestu lopatice. U svijetu bjelančevina, jedna jedina greška u nekom od tih zahtjeva dovodi do gubitka urednog funkcioniranja novonastale bjelančevine. Da li bi bilo koja količina, a i vađenje lopaticom, u našoj hipotetskoj hrpi graha dovelo do ispravne kombinacije? Ne. A kako je to bilo moguće u hipotetskoj organskoj juhi?
18 Bjelančevine potrebne za život sadrže veoma složene molekule. Koja je vjerojatnost, da je čak i najjednostavnija nastala slučajno u organskoj juhi? Evolucionisti priznaju da je to samo 1 prema 10113 (brojku 1 slijedi 113 nula). No, bilo koji događaj sa vjerojatnošću od 1 prema 1050 matematičari odbacuju, jer se takav nikada ne može zbiti. Prema računu vjerojatnosti, iz broja 10113 vidljivo je da je on veći od ukupnog broja svih atoma u svemiru.
19 Neke bjelančevine služe kao građevni materijal, a druge kao enzimi. Ove posljednje ubrzavaju potrebne kemijske reakcije u stanici. Bez te pomoći stanica bi odumrla. A ne samo nekoliko, već 2 000 bjelančevina služe kao enzimi potrebni za staničnu aktivnost. Koja je vjerojatnost da se sve to dogodi slučajno? Jedan prema 1040000! „Krajnje malena vjerojatnost”, tvrdi Hoyle. „To ne bi išlo čak da se i cijeli svemir sastoji od organske juhe.” Zatim dodaje: „Kad čovjek ne bi imao predrasude društvenog vjerovanja ili znanstvenog odgoja u vezi [spontanog] postanka života na Zamlji, samo ovo jednostavno proračunavanje ukazivalo bi mu da je cijela zamisao nemoguća.”13
20 Vjerojatnost je zapravo daleko manja nego to ove „krajnje malene” brojke pokazuju. Mora postojati i membrana (opna) koja obavija stanicu. No, ona je krajnje složena. Sastavljena je od bjelančevina, šećera i molekula masti. Evolucionist Leslie Orgel piše: „Stanična membrana sadrži kanale i pumpe, koji specifično kontroliraju priliv i izbacivanje hrane, otpadnih tvari, iona metala i drugo. Ti specijalizirani kanali sadrže visoko specifične bjelančevine, molekule koje nisu mogle biti prisutne na samom početku života.”14
Čudesan

genetski kôd

21 Još je daleko teže dobiti nukleotide — RNK i DNK — koji oblikuju genetski kôd. DNK sadrži pet histona (histoni su, kako se misli, uključeni u upravljanje aktivnosti gena). Šansa da nastane čak i najjednostavniji iznosi jedan prema 20100 — još jedan golemi broj „veći od sveukupnog broja atoma, svih zvijezda i galaksija koje se vide najvećim astronomskim teleskopima”.15
22 No, još veći problem za evolucionu teoriju porijeklo je kompletnog genetskog kôda — neophodnog za reprodukciju stanice. Stara zagonetka, „što je prije, jaje ili kokoš”, uglavnom se odnosi na bjelančevine i DNK. Hitching kaže: „Stvaranje bjelančevina ovisi o DNK. No, DNK se ne može formirati bez prethodno prisutnih bjelančevina.”16 Tako je nastao paradoks koji je izrazio Dickerson: „Što je nastalo prije”, bjelančevine ili DNK? On tvrdi: „Odgovor mora biti da su se razvili usporedo.”17 On zapravo kaže da su se i ’jaje’ i ’kokoš’ morali razvijati istovremeno, i da ni jedno nije došlo prije drugoga. Čini li ti se ovo razumnim? Jedan znanstvenik je to ovako sumirao: „Porijeklo genetskog kôda ogroman je problem, poput onog jaje ili kokoš, i do danas je ostao nerazjašnjen.”18
23 Kemičar Dickerson dao je i slijedeći zanimljiv komentar: „Evolucija genetskog mehanizma korak je koji nema laboratorijskog modela; zato svatko može beskrajno nagađati, oslobođen nezgodnih činjenica.”19 No, je li valjan znanstveni postupak kojim se tako olako ostavlja po strani bujica „nezgodnih činjenica”? Leslie Orgel naziva postojanje genetskog kôda „najzakučastijim aspektom problema o porijeklu života”.20 A Francis Crick zaključuje: „Usprkos tome što je genetski kôd gotovo univerzalan, neophodni mehanizmi njegova uobličenja toliko su složeni da nisu mogli nastati u jednom mahu.”21
24 Evolucionom teorijom pokušava se odstraniti potreba da se nemoguće postigne „u jednom mahu”, pa se ukazuje na polagani proces u kojem je prirodno odabiranje djelovalo postepeno. Međutim, bez genetskog kôda kojim je započela reprodukcija ne bi bilo materijala koji bi prirodna selekcija odabirala!

Pozdrav!!! :D

Poslednja izmena:

dejannn

Zazijavalo

pozdrav, upoznao sam ga tako sto sam razmisljanjem,mnogo vremena neprestalno, u vezi nekog svog probelema, i slucajno sam naleteo na pravu istinu,eto tako

Prijatelju, da li bi mogao detaljnije da mi objasnis kako to "paljenjem vodonika nastaje voda" jer o ovome prvi put cujem? Cuo sam teoriju da je voda dosla sa druge planete, putem ledenih i stenovitih planetezimalija (odnosno kometa). Da li je to neka nova teorija? Ukoliko je to tako prosto i jednostavno kao sto ti kazes, zasto danasnji naucnici, pod uslovima koje mogu da stvore u laboratorijama, ne stvore vodu??
...
z:shock:
...
:think:
...
:huh:
...

Nisi znao da se sagorevanjem vodonika dobija voda? Da je voda oksid vodonika? :D

Interesuje me, kakve veze ima voda sa PVC-om i njegovim nastankom? Pa i kada vinil hlorid u bocama stavis pod Suncevu svetlost nastaje PVC ali to nema nikakve veze sa vodom.
Nema. Ideja je da jednostavniji molekuli prelaze u složenije uvek kada su ispunjeni uslovi. I to ne u bilo koje složenije molekule, već u određene molekule.

Zar se tada ne pretpostavlja da je Zemlja bila pod gasnim i vulkanskim aktivnostima? Kako bi onda kao takav jedan zivi jednocelijski organizam uspeo da opstane u tako visokoenergetskom okruzenju?
Kada? :kafa:

Vjerojatnost
i spontani nastanak bjelančevina
Da bi računao verovatnoće moraš znati sve moguće ishode. Verovatnoće možeš i izmeriti tako što ćeš izvesti dovoljno veliki broj pokušaja.
Pametnjakovići koji se razbacuju svojim "razmišljanjima" o verovatnoćama složenih procesa sasvim sigurno ne poznaju sve moguće ishode i sasvim sigurno nisu u mogućnosti da izvedu dovoljno veliki broj pokušaja. Zapravo, najverovatnije ni oni ne znaju da se sagorevanjem vodonika dobija voda. :confused:

17 Koja vjerojatnost postoji da se odgovarajuće aminokiseline spoje u proteinske molekule? To bi se moglo usporediti s velikom i posve izmiješanom hrpom graha, u kojoj se nalazi jednak broj crvenih i bijelih zrna. A postoji i preko stotinu različitih varijacija graha. I sada, kad bi zagrabio lopaticom u tu hrpu, što misliš, što bi izgrabio?
Izuzetno elokventan primer ... kreacionističkog laprdanja. Kakve veze ima presipanje pasulja sa izgradnjom molekula?
Ajmo jedan primer sa udruživanjem molekula, radije.
Sipaš deterdžent u vodu, dodaš prljav veš, zagreješ i promešaš. Bez obzira da li masnoća poticala sa kragne košulje, bebine benkice ili gatja, da prostiš, molekuli sapuna vezaće se jednim krajem za molekul vode, a drugim za molekul masnoće. Ako meteš dovoljno deterdženta, svaki molekul masnoće biće vezan na ovaj način. I četvrtkom i subotom. Uvek.

Da li bi bilo koja količina, a i vađenje lopaticom, u našoj hipotetskoj hrpi graha dovelo do ispravne kombinacije? Ne. A kako je to bilo moguće u hipotetskoj organskoj juhi?
Prvo, ako nasumice uzimaš sa gomile, verovatnoća da dobiješ tačno određenu kombinaciju različitih elemenata jeste mala, ali nije nula.
U "hipotetskoj organskoj juhi" postoji mnogo lopata i vađenje se vrši dugo vremena.
Ako bi imao beskonačnu gomilu pomešanog pasulja, zilion lopatica i lopatanju bi posvetio milione godina, vrlo je verovatno da bi na kraju izvukao i lopatu punu samo belih zrna pasulja.

Drugo, dovoljno je samo jednom "dobiti lopaticu belog pasulja".

Treće, uopšte nije od značaja da sva zrna uopšte budu bela. "Neke belančevine neće biti funkcionalne". Pa šta?

18 Bjelančevine potrebne za život sadrže veoma složene molekule. Koja je vjerojatnost, da je čak i najjednostavnija nastala slučajno u organskoj juhi? Evolucionisti priznaju da je to samo 1 prema 10113 (brojku 1 slijedi 113 nula). No, bilo koji događaj sa vjerojatnošću od 1 prema 1050 matematičari odbacuju, jer se takav nikada ne može zbiti. Prema računu vjerojatnosti, iz broja 10113 vidljivo je da je on veći od ukupnog broja svih atoma u svemiru.
Ovo je obična glupost. Kao što rekoh, moraš znati sve ishode da bi odredio verovatnoću nekog od njih. Pored toga, u ovakvim primerima ne radi se čak ni o verovatnoći da bi mogla nastati nekakva belančevina, već da bi mogla nastati određena, unapred precizirana belančevina. Tako da je to više dokaz protiv ideje o Svemirskom projektantu koji bi morao unapred da smisli projekt "čija složenost se mjeri brojem koji iza jedinice ima 10113 nula što je više nego što ima atoma u svemiru". :lol:
Koja je vjerojatnost da se sve to dogodi slučajno? Jedan prema 1040000! „Krajnje malena vjerojatnost”, tvrdi Hoyle.
Svaki pisac naučne fantastike može metati u svoje rečenice kolko god oće nula. :kafa:

Mislim da će ti ovoliko za sada biti dosta. Bar dok tvoje znanje ne evoluira do činjenice da je voda oksid vodonika. Kada to utvrdiš, onda možemo polako, evolucionistički, dalje.
Pozdrav daklem i tebi. :)

Zazijavalo

Pre svega da napomenem da nisam dosao ovde da bih pobedio u nekoj raspravi, vec da se malo edukujem po pitanju evolucije (jer sam veliki laik) i zeleo bih da naucim stvari od nekoga ko se razume.
Dakle, posmatraj na mene kao prvacica koji je dosao da postavlja pitanja :)

Posto vidim da se dosta razumes oko toga, a zeleo bih da naucim, da li bi mogli da temu nastavimo na pitanje za ateiste? :hvala:

Elem, postavicu ovde pitanje, pa mi ti odgovori tamo.

"Nisi znao da se sagorevanjem vodonika dobija voda? Da je voda oksid vodonika?"

Ja prvi put cujem da je voda ovako dobijena u prvobitnim uslovima. Da li je to neka nova teorija? Mozes li malo vise da me uputis u to (ukoliko je to tvoja verzija) ili da mi das link iste? :hvala:

"Zar se tada ne pretpostavlja da je Zemlja bila pod gasnim i vulkanskim aktivnostima? Kako bi onda kao takav jedan zivi jednocelijski organizam uspeo da opstane u tako visokoenergetskom okruzenju?
Kada? "

Na pocetku Zemlje, onda kada su gasne i vulkanske akrivnosti formirale prvobitnu atmosferu Zemlje.

Pozdrav!
:bye:

Lekomt D'Noi je 1947. napisao da je verovatnoća slučajnog formiranja proteina 1: 100000000000000000....... pa je prema tome ovo potpuno nemoguće.
Hemičar Sidni Foks je 1958. zagrevanjem smeše aminokiselina (kojih je spontano formiranje ranije dokazano) dobio molekule proteina. Kud se dede verovatnoća? Odgovor glasi da je D'Noi, u svom žaru da dokaže postojanje Boga, predpostavio da se atomi spajaju sasvim nasumično, ali oni to ne čine. Oni se spajaju samo u sladu sa zakonima fizike i hemije, tako da je spontano formiranje proteina moguće. Sad, niko nam ne moze oduzeti pravo da smatramo da je te zakone propisao Bog, ali takav Bog se malo razlikuje od onog biblijskog...

Pozdrav Pero!
Interesuje me tvoje misljenje, po cemu se to Stvoritelj razlikuje od "onog Biblijskog"?

"Hemičar Sidni Foks je 1958. zagrevanjem smeše aminokiselina..."
Da li to znaci da je hemicar Sidni Foks u ovom slucaju Stvoritelj? Da li to znaci da je neko morao stvarati i u tadasnjim uslovima? Sigurno da Sidnija Foksa nije bilo u to vreme...

Back