Smisao morala

Ne slažem se. Svrha haosa je u samom haosu, a ne u nekom balansiranju sa redom. Ja ne želim red i harmoniju nego haos, i zašto bi to bilo loše ili nemoralno? Šta ako posmatram haos kao end in itself, i ne smatram da on treba da postoji samo "kako bi omogućio napredovanje reda"? Šta ako mene red uopšte ne zanima?
To je besmisleno. Haos bez reda ne može postojati. A red te i te kako zanima, što se vidi i iz ove komunikacije gde koristimo uređeni sitem sintakse i drugih pravila. Inače bismo samo ispuštali neartikulisane zvukove.

Isto tako je besmislena i priča o "potpunom individualizmu", jer ne vodi nikuda, takvo hipotetičko ponašanje je osuđeno na propast.

Za moral kod životinja pogledaj:

Poslednja izmena:
Haos preferiraju samoubice, hriscani i svi nesposobni ljudi. Posto je zivot izuzetak od haosa (nasa krv ne tece haoticno nego venama), to je zagovaranje haosa ili toga da svijetom upravlja djavo, odgovaranje od zivota. Kriminalu teze samoubice, socijalisti. Kod njih prvo zbog bijede (i nezaposlenosti) umre moral, a onda se okrecu kriminalu.

- - - - - - - - - -

Kod Grka je svaki covjek prvo morao da dokaze od cega zivi da bi mogao obavljati javne funkcije, jer se znalo da siromastvo ubija moral. Svaki Grk koji nije bio imucan je morao da izuci neki zanat i da otvori fabriku u kojoj bi radili stranci. To je bilo najnize u atinskom drustvu.

Društvene norme su šire od morala i molim one koji nisu polagali sociologiju da se suzdrže od neumesnih
opservacija i da ne zagađuju interesantnu temu.Naravno-sociolozi i antropolozi napred!
Osim moralnih normi koje uz ozakonjeno pravo i običajno pravo čine etiku jednog društva,društvo izgrađuje i kulturne norme,
norme ponašanja i religijske norme s religijskim kanonima..."Filozofiju" jedne sredine treba posmatrati u sklopu kulturnih normi.
Pitanje smisla morala ,koji čine moralne norme i ozakonjeno i običajno pravo je korisno češće postavljati radi preispitivanja
funkcionalnosti i korisnosti pojedinih normi i prava.
Razvijenost pojedinih društava se očitava u razvijenosti normi i prava u tom društvu,dok nedostatak normi i pravne regulative
govori o primitivnijem i pomalo haotičnom društvu-kakvo je recimo naše,a za razliku od zapadnih društava s razvijenijim normama
i pravnom regulativom.Pri tome se ,antropološki,posmatraju i pisani pravni tekstovi,ali je interesantnije primena normi i prava u
praktičnom funkcionisanju posmatranog društva.
Karakteristika primitivnijih društava je manjak poluga za implantaciju prava,a višak voluntarnih izražavanja.Takva društva se češće
sukobljavaju s drugima jer su haotična i nedovoljno predvidiva ,te podložna masovnim manipulacijama i krajnjem izrazu državnog
voluntarizma-fašizmu!
Rat kao produženje politike i nastaje kao akcident dva ili više fašizovanih interesa,te tako nije samo običan sukob interesa grupacija ljudi
tj.društava-ta društva ,da bi stupili u oružani sukob,moraju prethodno da se organizuju u skladu s predviđenim potrebama takvog sukoba.
Ovo nisu nikakve novosti,ali kroz tu prizmu valja razumevati i politiku većine država!

Niko ne zeli da bude los, a onaj ko se suprotstavlja svojoj zelji, protivreci samom sebi, svom razumu, osecaju, upada u moralni apsurd i samoprezir.
Ne lagati sebe je moral.
(Kritika cistog uma)

Zlo dolazi iz dubine ocaja (Kjerkegor).

"Kad sam upoznao njenog tatu on me je upitao za platu"

“Ti moraš – ili ćeš…” pametan covek odbija.

Poslednja izmena:
Zivot je volja za moc. Ako do moci ne ides direktno - ratom - onda si svoje ciljeve postavio nisko i procijenio si svoje mogucnosti skromno. Kultura je uvijek bila epska najduzi period vremena, tako da se nema razloga sumnjati u to sta jedno drustvo vodi u snagu i moc.

Niko nije nikad opjevavao crveni paradajz i zelene paprike.

Zivot je volja za moc. Ako do moci ne ides direktno - ratom - onda si svoje ciljeve postavio nisko i procijenio si svoje mogucnosti skromno. Kultura je uvijek bila epska najduzi period vremena, tako da se nema razloga sumnjati u to sta jedno drustvo vodi u snagu i moc.

Niko nije nikad opjevavao crveni paradajz i zelene paprike.

Volja za moc moze biti konstruktivna ili destruktivna.
Konstruktivci su superiorni...samostalni, dok su destruktivci u stvari oni koji su inferiorni, oni kojima su potrebni neki drugi da bi ih koristili.Oni koji nisu dovoljni sebi samima, koji nisu samostalni.

Zato su svi oni koji se udruzuju protiv nekih drugih u stvari oni koji time dokazuju da sami sebi nisu dovoljni...da su manjkavi, falicni iako tvrde suprotno.

Konstruktivci pak su oni koji su superiorni, koji su sebi dovoljni ,ali koji imaju zelju da pomazu drugima (inferiornima).

konstruktivci stvaraju svoju srecu dok destruktivci zele od drugih da je ukradu ,otmu - sto ih u stvari cini inferiornima. jar cilj, kruna nije kod njih ,vec kod onih drugih.
Kod konstruktivaca pak, kruna je medju njima, u njihovom stvaralastvu. Njima nisu potrebni neki drugi,neprijatelji da bi se nabrali plodova. Oni su kadri sami da kultivisu svoje plodove.

Ako imas imalo svijesti za svoje potomstvo, udruzices se protiv drugih da bi tvoje potomstvo ocvrslo u postepenom razvoju u ratnika, inace glumis samodovoljnog boga koji odmah po redjenju moze da se odrekne odgoja.

Ako imas imalo svijesti za svoje potomstvo, udruzices se protiv drugih da bi tvoje potomstvo ocvrslo u postepenom razvoju u ratnika, inace glumis samodovoljnog boga koji odmah po redjenju moze da se odrekne odgoja.

Postoji pravac primitivnoe destrukcije, divljastva, zveri u dzungli koja u svemu ima neprijatelja...i pravac superiorne konstruktivne nauke , razvoja i oplemenjivanja gde je tvoj put ne u istrebljivanju neprijatelja , vec u sopstvenoj nadgradnji, superiornosti, vladanja, sticanja istinske moci naukom,vestinom gde tvoji neprijatelji postaju prijatelji.

Dakle postoji dva puta; put zveri, primitivne zivotinje, i uzviseni put stvaralastva i istinske moci.

Nema uopste razloga vjerovati da je tehnokratija sirenje prijateljstva. Ako neko ima nisku energiju, on ce da rusi ono sto si ti sagradio pa makar mu ti ljubio dupe i sve radio za njega. Ti ne zelis da vidis razliku u energiji kod ljudi, kao ni Tesla, pa je i on zato imao takve vizije kao i ti. Rekao bih da je bio politicki, kulturoloski, pa cak i religijski bogalj. Nije imao nijednu vlastitu ideju na ovom polju, nego se izgleda sasvim bio priklonio darvinizmu i onom sto se kasnije iz njega izrodilo. Isto tako je mastao o odumiranju svih onih koji ne budu bili sposobni da slijede tehnoloski "progres", a na kraju je i sam odumro. Trebao je da shvati da ona bica od kojih zavisi produzetak zivota nece biti na njegovoj strani.

Nema uopste razloga vjerovati da je tehnokratija sirenje prijateljstva. Ako neko ima nisku energiju, on ce da rusi ono sto si ti sagradio pa makar mu ti ljubio dupe i sve radio za njega. Ti ne zelis da vidis razliku u energiji kod ljudi, kao ni Tesla, pa je i on zato imao takve vizije kao i ti. Rekao bih da je bio politicki, kulturoloski, pa cak i religijski bogalj. Nije imao nijednu vlastitu ideju na ovom polju, nego se izgleda sasvim bio priklonio darvinizmu i onom sto se kasnije iz njega izrodilo. Isto tako je mastao o odumiranju svih onih koji ne budu bili sposobni da slijede tehnoloski "progres", a na kraju je i sam odumro. Trebao je da shvati da ona bica od kojih zavisi produzetak zivota nece biti na njegovoj strani.

Nespojivi su zver i nadcovek. To je apsurdni degenericni mutant koji neminovno dovodi do sizofrenije i do raspada.Uostalom zar to i vas sam ideolog nije dokazao licnim primerom.
To je izbor propasti, sto i treba da bude - propast.

Razvijenost nauke je uskladjena sa percepcijom naroda ili sa usmerenjem koje diriguje vlast koja ima operativnu vlast...
Tako da u slucaju Srbije, preko potrebno je izmisliti apsolutno optimalan iscedjivac majoneza iz kesica, majoneza, ketchapa, sosova, kremova, pavlake itd...
To je u interesu nacije...a ne prodor na nivou mikromotora, kodova modulacije ili neceg treceg...sto se ne jede, ne ebe i ne pije...

To je besmisleno. Haos bez reda ne može postojati. A red te i te kako zanima, što se vidi i iz ove komunikacije gde koristimo uređeni sitem sintakse i drugih pravila. Inače bismo samo ispuštali neartikulisane zvukove.

Isto tako je besmislena i priča o "potpunom individualizmu", jer ne vodi nikuda, takvo hipotetičko ponašanje je osuđeno na propast.

Za moral kod životinja pogledaj:
Samo da skrenem pažnju onima koji nisu pogledali VIDEO, da ga pogledaju. A najbolje DVAPUT. :snovi:

REcicu vam sta ja mislim o videu...

Prvo sta bi Britanci rekli...
Rekli bi piz.da vam materina, mi gledamo da razdvojimo moral od zivotinjskog a vi tu prisivate zivotinjski ljudima...

A onda da kazem zasto sam ja protiv ovakvog videa kao izvor za zakljucke koje je tip dao...
Zato sto se koristi logicki kratak spoj a to je ako je od zivotinja, onda je prirodno i dato da li od prirode ili od boga...
Tako se ustvari uzdize animalizam kod ljudi, daje mu se vrednost zato sto je prirodan, umesto da se kudi i da se kaze, ej mi nismo za to da se vracamo u sumu nego da napredujemo....
Zato se bune oni filozofi, jer smatraju da priblizavanje majmuna ljudima ustvari nije cin koji se desava nego se desava priblizavanje ljudi majmunima...

A sad zasto ja mislim da tu ima trikova....

Prvo ovi eksperimenti mogu biti dokaz za poluapstrakciju kod zivotinja.I za hijararhiju, ali to znamo iz Opstanka.
Prvo ako su majmuni zajedno....staklo kao da nije tu...jer za majmune vazi apstraktna hijararhija, tj majmun zna svoje mesto u coporu i tu nema svaki put da se pregovara moze li ovo ili ono....samo kad je sukob i rasplet...
Tako da se po odnosu i ponasanju moze reci da li su majmuni u obe pregrade blizu na lestvici ili daleko...
Ako su daleko , onda onaj prvi odbija grozdje....jer ce mu kasnije u kavezu ebati kevu...
Ako su blizu, onda vazi pravilo ko prvi dodje, tako da onda prvog boli uvo a drugi se ljuti jer je na istoj hijararhiji a zaebava ga profesorka...
Ali sasvim sigurno vazi hijararhija u coporu...
Drugacije bi bilo da su majmuni iz dva totalno odvojena copora, da se prvi put vide,, reakcije bi bile drugacije...

Ali interesantno je pojava inata...tj meni svejedno , ali ima da te ebem zato sto mi se ne svidja tvoje ponasanje....
Sasvim u skladu sa ljudskim animalizmom...

Ali slonovi koji su em hijararhija em empatija, ogromna empatija, opet pokazuju lukavost....koja je mozda uzrokovana hijararhijom, jer ne zna se ko je primarni slon od ova dva...

U svakom slucaju teza osnovna stuba je dobra, samo se ostalo uplice zanimljivosti radi, a ne u dobrom kontekstu...popularizacija...

Back