Smisao morala

Kod tebe nesto mnogo ne postoji nesto izmedju.....teorija ti puna rupa.....iliti ekstrema...
Ja ne poznajem ljude koji su takvi...znaci ne znam ljude koji mogu da zive po ekstremima, oni samo cine ekstremne stvari ponekad, ali ne mogu da zive po ekstremima...

A spartansko vaspitanje?
A sve je u vaspitanju i obrazovanju?:zroll:

- - - - - - - - - -

Kod tebe nesto mnogo ne postoji nesto izmedju.....teorija ti puna rupa.....iliti ekstrema...
Ja ne poznajem ljude koji su takvi...znaci ne znam ljude koji mogu da zive po ekstremima, oni samo cine ekstremne stvari ponekad, ali ne mogu da zive po ekstremima...
Ne izlaze iz kuće da se ne bi sukobljavali?z:cry:
Nema toga više...

Kako kod mene? Ja samo citam kako istorija pise. Evo, uzmimo kardinalne vrline, ima ih 4. Koja od mediokritetskih religija kao hriscanstvo i budizam ih promovisu, ili, koja od te dvije ne negira kardinalne vrline? Jer sve sto je mediokritetsko je i nihilisticno, a to znaci u prvom redu negiranje hrabrosti, pravednosti, umjerenosti i mudrosti.

Izvoli, nadam se da sam bio jasan.

Zato što bi takav pristup doveo do apsolutnog haosa.

A šta fali haosu? Ja sam uvek pre za haos nego za harmoniju, daleko je zabavnije i manje opterećuje.

Ukoliko bi svako postupao isključivo prema ličnom interesu ne bi bilo moguće nikakvo uređenje, i bilo kakav progres bi bio onemogućen.

Šta će nam uredjenje bilo koje vrste? Da bi nekolicina vladala, a mi ostali bivali manipulisani i živeli u iluzijama?

Moral je ukorenjen u ljudskom biću

Ne slažem se, moral je naučeni mehanizam koji glupi roditelji-robovi usadjuju svojoj deci i prenose sa kolena na koleno, ne uključujući mozak o svojoj poziciji. Zato i jesu robovi.

on je uslov organizacije jedinki u zajednice, gde se uviđa da je korist zajednice bitna koliko i lična korist, u čemu zapravo jedna drugu podpomažu.

Ne vidim u čemu se ogleda korist zajednice za jedinku? Po čemu je korist zajednice za jedinku bitna koliko i lična korist? To što moja zajednica uspe u nečemu meni ne znači ništa, ja sam izmanipulisan da verujem kako je to nešto važno. Umesto da ispunim ličnu korist i imam sve što hoću ja treba da se podvrgnem zajednici i zadovoljavam mrvicama na trpezi? Čemu to i zašto bih to radio? Kako je to korisno za mene? Gde je logičko uporište toga?

U takvoj situaciji svesno se žrtvuje trenutno zadovoljenje poriva pojedinca kako bi se ostvario scenario koji će omogućiti mnoštvo prilika za buduća ostvarenja ciljeva.

Ne slažem se, lična korist može da podrazumeva i ostvarenje ciljeva u budućnosti, nezavisno od zajednice. Pre bih rekao da se u zajednici žrtvuje lična korist zarad opšte koristi koja meni kao pojedincu ne znači ništa, a maloj grupi koja vlada i kontroliše znači sve. Šta ja imam od toga što odložim svoju korist zarad koristi nacije? Ništa.

Istovremeno se uviđa da je dobrobit ostalih ljudi najidealnije i za samog pojedinca. Ovakav odnos se može naslutiti već kod životinja koje se organizuju u porodicu i čopor.

Ne slažem se, lična dobrobit je najidealnija za pojedinca. Sve ostalo je manipulacija zarad držanja stada u pokornosti gde se lična korist žrtvuje u ime neke ideje koja donosi dobrobit maloj grupi na vrhu i nikom drugom. Ne postoji logičko uporište u takvom altruizmu koji navodiš. Što se tiče životinja, neke od najjačih životinja nisu društvene nego solitarne, tigar recimo ili leopard koji je izraženi samotnjak, živi i lovi samo za sebe.

Moral počiva na logici, i nastaje u samim procesima koji su oblikovali ljudska bića u ovo što danas jesu, nije potrebno iakvo religiozno objašnjenje.

Ne slažem se, apsolutno je nemoguće pronaći logičko objašnjenje za bilo kakav moral. U životinjskom carstvu nema morala, ili jedeš ili si pojeden. Takve su i prvobitne zajednice ljudi. Moral nastaje kao manipulacija predatorskih grupacija ljudi koje žele da drže mase pokornim, ili kao odraz egzistencijalnog straha ljudi koji se očitava kroz stvaranje moralnih običaja i regulativa koji bi nekako ublažili taj strah, što oni pametniji i beskrupulozniji obilato koriste.

Nikakva knjiga ne drži ljude pribranim, niti se bez neke knjige oni pretvaraju u životinje.

Varaš se, mnoge ideje, običaji, društveni ugovori, knjige drže ljude pokornim. Pogledaj Kuran recimo, šta radi od ljudi i kako od njih pravi izmanipulisane idiote. Da ne pričam o monarhijama, demokratiji, kapitalizmu, ustavima, ljudskim pravima, sudskim sistemima, i ostalih manipulativnim mehanizmima kojim se na još suptilniji način stado drži u pokornosti. To počinje još od detinjstva, glupi roditelji od svoje dece prave moralne idiote koji sutra treba da upadnu u sistem i rade, prave nekakvu porodicu, uvek budu moralni i poslušni. Najlakši način da prepoznaš glupaka je po stepenu njegove moralnosti. Što je neko tvrdokorniji u moralu i veća poštenjačina to je veća budala.

Poslednja izmena:
Valja razumeti da kreativnost ne sme da brenuje moralne norme...
Kakva bi to umetnost bila kad bi se držali ko pijan plota...Uštogljena?
Samo portretisti i pejsažisti?
Ništa Raspučin ,Pikaso ,Vagner i ekipa?

Ne vidim u čemu se ogleda korist zajednice za jedinku? Po čemu je korist zajednice za jedinku bitna koliko i lična korist? To što moja zajednica uspe u nečemu meni ne znači ništa, ja sam izmanipulisan da verujem kako je to nešto važno. Umesto da ispunim ličnu korist i imam sve što hoću ja treba da se podvrgnem zajednici i zadovoljavam mrvicama na trpezi? Čemu to i zašto bih to radio? Kako je to korisno za mene? Gde je logičko uporište toga?

Ne slažem se, lična korist može da podrazumeva i ostvarenje ciljeva u budućnosti, nezavisno od zajednice. Pre bih rekao da se u zajednici žrtvuje lična korist zarad opšte koristi koja meni kao pojedincu ne znači ništa, a maloj grupi koja vlada i kontroliše znači sve. Šta ja imam od toga što odložim svoju korist zarad koristi nacije? Ništa.

Ne slažem se, lična dobrobit je najidealnija za pojedinca. Sve ostalo je manipulacija zarad držanja stada u pokornosti gde se lična korist žrtvuje u ime neke ideje koja donosi dobrobit maloj grupi na vrhu i nikom drugom. Ne postoji logičko uporište u takvom altruizmu koji navodiš. Što se tiče životinja, neke od najjačih životinja nisu društvene nego solitarne, tigar recimo ili leopard koji je izraženi samotnjak, živi i lovi samo za sebe.
Ti si pojedinac i ti odlučuješ. Ako imaš ideju i želju da žuviš van zajednice, to je ostvarljivo. Ali onda si prepušten sam sebi. Onda te zajednica i ne štiti, ne edukuje, ne obezbeđuje nikakve uslove za život. Znači, zamisli neki prirodan ambijent u kome treba da opstaneš. A ti sebi još jednom postavi sebi pitanje zašto ljudi oduvek žive u grupi čak i u primitivnim sredinama, u plamenima i opet imaju neke norme i moral.

Ne slažem se, apsolutno je nemoguće pronaći logičko objašnjenje za bilo kakav moral. U životinjskom carstvu nema morala, ili jedeš ili si pojeden. Takve su i prvobitne zajednice ljudi. Moral nastaje kao manipulacija predatorskih grupacija ljudi koje žele da drže mase pokornim, ili kao odraz egzistencijalnog straha ljudi koji se očitava kroz stvaranje moralnih običaja i regulativa koji bi nekako ublažili taj strah, što oni pametniji i beskrupulozniji obilato koriste.
Moral nastaje iz kognitivne funkcije čoveka (razuma). Moral nije u svrsi držanja drugih u podređenom položaju. Može da bude, ali to nije deo definicije morala. Centralne vrednosti morala su: dobro, ispravno i pravedno. A sve može da se zloupotrebi.
Kakve veze ima da li životinje imaju moral? Jesu li ti životinje uzor? Nesrećan si što si ljudsko biće?

U čemu je smisao, logičko opravdanje bilo kakvog morala?
ima smisla samo ono moralno pravilo koje je ispravno.
i loša moralna pravila imaju smisla. ali kao praktika izučavanja kako ne treba.

- - - - - - - - - -

A šta fali haosu? Ja sam uvek pre za haos nego za harmoniju, daleko je zabavnije i manje opterećuje.
to je zato što nisi kadar/a stvarti.

Zadatak cjelokupne Niceove filozofije je rat protiv nihilizma i nihilista, tako sam je ja razumio i prije 12 godina kad sam pisao knjigu, i tako je razumijem i danas, a taj rat je rat protiv osrednjosti i slabljenja. Ovi nihilisti sasvim svjesno ratuju protiv nas vec hiljadama godina. I u njih se uracunavaju i zene. One te lazu u oci i one ustvari za tebe postaju scenaristi, reziseri i glumci u laznoj predstavi zvanoj ljubav, dok se ti ustvari nalazis u zivom blatu i svakim danom si zadovoljniji sa sve manje od onog sto je isprva bilo predvidjeno scenarijem.

Prema psihologiji nihilista, nihilista zeli da ugusi genija u kolijevci, i da stvori ogroman razvrat i pijanstvo u drustvu, jer to najvise ubija genija, a onda ce da izvrse prevrat i da uvedu strahovladu u kojoj ce se vaspitnim metodama i "u krajnjem slucaju ubistvima" eliminisati svi oni koji su prezivjeli razvrat i opijanje.

"Kopernika oslijepiti, Davincija ubiti ..."

Dakle, to je ono u cemu mozete kod zena uvijek naci saveznike. Pa sad neka mi prica ko god hoce o tome kako se bojim. Jer ko se ne boji neprijatelja, taj je lud.

Moral je kao saobracaj - nasusna potreba i pokazatelj razvijenosti jednog drustva.

Sto su saobracaj i moral razvijeniji, utoliko je i drustvo razvijenije...za razliku od neprohodnih,pustinjskih predela na planeti, koji su proporcionalno ruralni i primitivni,koliko i nemoralni...gde jos egzistiraju kanibali.

Za svaki saobracaj (a moral to jeste) neophodna su pravila po kojim bi isti mogao da funkcionise. Bez saobracajnih pravila, nema ni saobracaja, a bez saobracaja,vratili bi se u kameno doba.

Svaka nauka ima svoje zakone koji se moraju postovati, ako mislimo da se koristimo njome.Tako i moral koji je baza Etike ,Sociologije itd.

Od morala zavisi nas napredak, kako jedinke , tako i drustva.Bez morala, covek bi se sveo na nagone;dakle vratio se u stadijum zivotinje.
Upravo je moral taj koji uzdize coveka na sve visi stupanj evolucije. Naravno ne lazni(profiterski )moral sitnih jajara i varalica, vec istinski moral kao elemenat harmonije razvijenog drustva.
S toga su deset Bozjih zapovesti jedan od najvecih dostignuca covecanstva u svim vremenima. Trenutak od koga je covecanstvo pocelo mnogo brze da se razvija u svakom pogledu.Nastala je nova era, gde se covek uzdigao iznad nivoa divljaka.
Drugi veliki pomak je dolazak Isusa Hrista i njegova etika, od koga se racuna nova era.
Za te dve hiljade godina, covek je napredovao vise nego milione godina pre toga.
Vec smo svedoci da svaka generacija donosi nesto novo u civilizaciju, sto bez adekvatne moralne strukture, rusi se i pada kao kula od karata.
Sto si na visem polozaju - tvoja odgovornost je veca.
Moderni saobracaj trazi elokventnog i savesnog ucesnika. Kromanjonac se u njemu svakako ne bi snasao.
Svakom je jasan ishod sta bi se desilo kada bi stavili Kromanjonca u Ferari.
Svaki civilizacijski nivo zahteva moralnu sposobnost jedinke,da moze u njemu da egzistira (da saobraca).

Time nasa svest (savest) i odredjuje civilizacijski nivo kojem pripadamo.Kojeg smo dostojni ili za koji smo kvalifikovani.

Poslednja izmena:
Морал је друштвени договор, начела и начин понашања које одређена заједница има и која су дужни да поштују сви чланови те заједнице. Морал постоји да би регулисао односе унутар заједнице, да би смањио сукобе унутар ње, да би одржао друштво. Моралност је одговорност појединца према заједници којој припада.

Е сад, има различитих морала у зависности од заједница из којих одређени морал извире.

naravno ne lazni(profiterski )moral sitnih jajara i varalica
S toga su deset Bozjih zapovesti jedan od najvecih dostignuca covecanstva u svim vremenima. Trenutak od koga je covecanstvo pocelo mnogo brze da se razvija u svakom pogledu.Nastala je nova era, gde se covek uzdigao iznad nivoa divljaka.
Drugi veliki pomak je dolazak Isusa Hrista i njegova etika, od koga se racuna nova era.
Za te dve hiljade godina, covek je napredovao vise nego milione godina pre toga.
Vec smo svedoci da svaka generacija donosi nesto novo u civilizaciju, sto bez adekvatne moralne strukture, rusi se i pada kao kula od karata.

Ja nisam vidio veci broj gluposti i protivrjecnosti na jednom mjestu. Mislim, na jednom filozofskom mjestu. Ti si naravno zalutao sa foruma politika, zar ne?

Dakle, "trenutak" od dvije hiljade godina koji je proizveo sta? Ovaj sicarski "progres" u kojem su ljudi sve ruzniji i razvratniji i gluplji, te zbog te zaglupljenosti ne mogu da shvate sta im se desava? Izgleda da je zaglupljivanje dokaz da nam se desava "nevjerovatan progres koji ne mozemo da shvatimo". Kao, taj je progres previse slozen da bismo ga mogli shvatiti. A nije, u pitanju je zaglupljivanje i inferiornost, te velika lagarija da se stalno izmislja nesto novo.

Jer kako da se moral odrzi bez ubijanja i kaznjavanja? Ja ne znam u kakvoj bajci i lazi ti zivis kad oko sebe vidis najmoralnije doba do sada od svih ranijih, dok svi pametni ljudi razlikuju Visoku kulturu prije Hrista, od ove nase osrednje, koja je, eto, sad na kolapsu i vec je zapljuskuju upravo oni nomadi i divljaci iz Afrike koji pale i ruse i siluju sve po Evropi. Eto, to je vas "trenutak" od 2000 godina dokle ste nas doveli.

Тукидиде, у својој болесној мржњи према Хришћанству постао си сасвим нереалан. Све што се данас дешава у Европи последица је одбацивања Хришћанства и хришћанских вредности, а не обратно. Али ви тврдоглави никако то да схватите.

Ja nisam vidio veci broj gluposti i protivrjecnosti na jednom mjestu. Mislim, na jednom filozofskom mjestu. Ti si naravno zalutao sa foruma politika, zar ne?

Dakle, "trenutak" od dvije hiljade godina koji je proizveo sta? Ovaj sicarski "progres" u kojem su ljudi sve ruzniji i razvratniji i gluplji, te zbog te zaglupljenosti ne mogu da shvate sta im se desava? Izgleda da je zaglupljivanje dokaz da nam se desava "nevjerovatan progres koji ne mozemo da shvatimo". Kao, taj je progres previse slozen da bismo ga mogli shvatiti. A nije, u pitanju je zaglupljivanje i inferiornost, te velika lagarija da se stalno izmislja nesto novo.

Jer kako da se moral odrzi bez ubijanja i kaznjavanja? Ja ne znam u kakvoj bajci i lazi ti zivis kad oko sebe vidis najmoralnije doba do sada od svih ranijih, dok svi pametni ljudi razlikuju Visoku kulturu prije Hrista, od ove nase osrednje, koja je, eto, sad na kolapsu i vec je zapljuskuju upravo oni nomadi i divljaci iz Afrike koji pale i ruse i siluju sve po Evropi. Eto, to je vas "trenutak" od 2000 godina dokle ste nas doveli.

Ti si jasan prikaz prisustva pijanca u saobracaju.
Opste poznato, kako sve to tumaranje moze da se zavrsi.

Poslednja izmena:
Тукидиде, у својој болесној мржњи према Хришћанству постао си сасвим нереалан. Све што се данас дешава у Европи последица је одбацивања Хришћанства и хришћанских вредности, а не обратно. Али ви тврдоглави никако то да схватите.

A ko je odbacio hriscanske vrijednosti u srednjem vijeku kad se islo ubijati muslimane?

- - - - - - - - - -

A mali ljudi diskutuju licnosti.

Ni mala deca više neće da idu na veronauku-groze se tog vašeg srednjovekovnog mračenja
i ksenofobije-idu radije na građansko vaspitanje.
Vi ste ta dekadencija koju je donela luzerska sekta budističkog Judaizma uvaljena Rimljanima,a oni
prosledili dalje...
Sekularnost donosi velike novosti,ali na žalost i oponenciju vašoj veri -ateizam koji je isto toliko štetan
kao i vaša vera,ako ne i štetniji.
Zdravi agnosticizam je zasad raširen među intelektualcima,ali kako se širi edukacija internetom ,tako je i nas sve više
i s jasnim idealima čovečnosti i perspektiva ljudske civilizacije.
Vi ste ,jednostavno,ružna istorija!

Ni mala deca više neće da idu na veronauku-groze se tog vašeg srednjovekovnog mračenja
i ksenofobije-idu radije na građansko vaspitanje.
Vi ste ta dekadencija koju je donela luzerska sekta budističkog Judaizma uvaljena Rimljanima,a oni
prosledili dalje...
Sekularnost donosi velike novosti,ali na žalost i oponenciju vašoj veri -ateizam koji je isto toliko štetan
kao i vaša vera,ako ne i štetniji.
Zdravi agnosticizam je zasad raširen među intelektualcima,ali kako se širi edukacija internetom ,tako je i nas sve više
i s jasnim idealima čovečnosti i perspektiva ljudske civilizacije.
Vi ste ,jednostavno,ružna istorija!

Nisi dorastao temi.
(Pored obrazovanja) - morao bi da znas da bez morala ,svo znanje ne vredi nicemu.

- - - - - - - - - -

A ko je odbacio hriscanske vrijednosti u srednjem vijeku kad se islo ubijati muslimane?

- - - - - - - - - -

A mali ljudi diskutuju licnosti.

Ti si samo objekt za analizu i primer;Kako ne treba raditi.

Poslednja izmena:
Nisi dorastao temi.
(Pored obrazovanja) - morao bi da znas da bez morala ,svo znanje ne vredi nicemu.

- - - - - - - - - -

Ti si samo objekt za analizu i primer;Kako ne treba raditi.

Video sam te baš nedoraslog na pdf religija s idejama ravne Zemlje i ostalim glupostima biblijskim iz
bronzanog doba maloazijskih plemena...U 21. veku IT i globalnih medija,grandioznih iskoraka nauka ,
takvi kao ti su babe koje se vuku za nama...Što se tiče akademskih zvanja ,ako je reč o obrazovanju-
možemo i o tom lako razmeniti imejlove...
Što se tiče hriščanskog morala,u osnovi je budistički i takođe gubitnički i pomirljiv s tiranijom te stalno
spreman da anatemiše svaku naprednu ideju,nova saznanja,revoluciju...Jednostavno,danas nevredno
ikakve rasprave.S vašim idejama više niko ne želi da gubi vreme i energiju.

E ne moze sve zajedno. Svaki od tih pojmova ima svoju definiciju. Obrazovanje je pamcenje tudjih rijeci. Kultura je proracunavanje dogadjaja unaprijed. Vaspitanje je pretvaranje znanja u stavove, navike, instinkte. Duhovnost je ono znanje koje se nalazi izvan pojavnog svijeta i izvan sadasnjeg vremena. Danas se najtemeljnije negira relativizovanjem i vremena i prostora. Prosvijecenost je obrazovanje.

- - - - - - - - - -

Zato Nice kaze da je covjecanstvo propast, jer je toliko degenerisalo da vise nema dva covjeka koja mogu da se sloze a da se ne gloze. I zato, gurnimo ono sto vec pada.

Video sam te baš nedoraslog na pdf religija s idejama ravne Zemlje i ostalim glupostima biblijskim iz
bronzanog doba maloazijskih plemena...U 21. veku IT i globalnih medija,grandioznih iskoraka nauka ,
takvi kao ti su babe koje se vuku za nama...Što se tiče akademskih zvanja ,ako je reč o obrazovanju-
možemo i o tom lako razmeniti imejlove...
Što se tiče hriščanskog morala,u osnovi je budistički i takođe gubitnički i pomirljiv s tiranijom te stalno
spreman da anatemiše svaku naprednu ideju,nova saznanja,revoluciju...Jednostavno,danas nevredno
ikakve rasprave.S vašim idejama više niko ne želi da gubi vreme i energiju.

Ne bih s vama da polemisem s obzirom da raspravljate ispod svakog nivoa.

- - - - - - - - - -

E ne moze sve zajedno. Svaki od tih pojmova ima svoju definiciju. Obrazovanje je pamcenje tudjih rijeci. Kultura je proracunavanje dogadjaja unaprijed. Vaspitanje je pretvaranje znanja u stavove, navike, instinkte. Duhovnost je ono znanje koje se nalazi izvan pojavnog svijeta i izvan sadasnjeg vremena. Danas se najtemeljnije negira relativizovanjem i vremena i prostora. Prosvijecenost je obrazovanje.

- - - - - - - - - -

Zato Nice kaze da je covjecanstvo propast, jer je toliko degenerisalo da vise nema dva covjeka koja mogu da se sloze a da se ne gloze. I zato, gurnimo ono sto vec pada.

Kojom merom meris - tom ce ti biti izmereno.

Back