Zato što bi takav pristup doveo do apsolutnog haosa.
A šta fali haosu? Ja sam uvek pre za haos nego za harmoniju, daleko je zabavnije i manje opterećuje.
Ukoliko bi svako postupao isključivo prema ličnom interesu ne bi bilo moguće nikakvo uređenje, i bilo kakav progres bi bio onemogućen.
Šta će nam uredjenje bilo koje vrste? Da bi nekolicina vladala, a mi ostali bivali manipulisani i živeli u iluzijama?
Moral je ukorenjen u ljudskom biću
Ne slažem se, moral je naučeni mehanizam koji glupi roditelji-robovi usadjuju svojoj deci i prenose sa kolena na koleno, ne uključujući mozak o svojoj poziciji. Zato i jesu robovi.
on je uslov organizacije jedinki u zajednice, gde se uviđa da je korist zajednice bitna koliko i lična korist, u čemu zapravo jedna drugu podpomažu.
Ne vidim u čemu se ogleda korist zajednice za jedinku? Po čemu je korist zajednice za jedinku bitna koliko i lična korist? To što moja zajednica uspe u nečemu meni ne znači ništa, ja sam izmanipulisan da verujem kako je to nešto važno. Umesto da ispunim ličnu korist i imam sve što hoću ja treba da se podvrgnem zajednici i zadovoljavam mrvicama na trpezi? Čemu to i zašto bih to radio? Kako je to korisno za mene? Gde je logičko uporište toga?
U takvoj situaciji svesno se žrtvuje trenutno zadovoljenje poriva pojedinca kako bi se ostvario scenario koji će omogućiti mnoštvo prilika za buduća ostvarenja ciljeva.
Ne slažem se, lična korist može da podrazumeva i ostvarenje ciljeva u budućnosti, nezavisno od zajednice. Pre bih rekao da se u zajednici žrtvuje lična korist zarad opšte koristi koja meni kao pojedincu ne znači ništa, a maloj grupi koja vlada i kontroliše znači sve. Šta ja imam od toga što odložim svoju korist zarad koristi nacije? Ništa.
Istovremeno se uviđa da je dobrobit ostalih ljudi najidealnije i za samog pojedinca. Ovakav odnos se može naslutiti već kod životinja koje se organizuju u porodicu i čopor.
Ne slažem se, lična dobrobit je najidealnija za pojedinca. Sve ostalo je manipulacija zarad držanja stada u pokornosti gde se lična korist žrtvuje u ime neke ideje koja donosi dobrobit maloj grupi na vrhu i nikom drugom. Ne postoji logičko uporište u takvom altruizmu koji navodiš. Što se tiče životinja, neke od najjačih životinja nisu društvene nego solitarne, tigar recimo ili leopard koji je izraženi samotnjak, živi i lovi samo za sebe.
Moral počiva na logici, i nastaje u samim procesima koji su oblikovali ljudska bića u ovo što danas jesu, nije potrebno iakvo religiozno objašnjenje.
Ne slažem se, apsolutno je nemoguće pronaći logičko objašnjenje za bilo kakav moral. U životinjskom carstvu nema morala, ili jedeš ili si pojeden. Takve su i prvobitne zajednice ljudi. Moral nastaje kao manipulacija predatorskih grupacija ljudi koje žele da drže mase pokornim, ili kao odraz egzistencijalnog straha ljudi koji se očitava kroz stvaranje moralnih običaja i regulativa koji bi nekako ublažili taj strah, što oni pametniji i beskrupulozniji obilato koriste.
Nikakva knjiga ne drži ljude pribranim, niti se bez neke knjige oni pretvaraju u životinje.
Varaš se, mnoge ideje, običaji, društveni ugovori, knjige drže ljude pokornim. Pogledaj Kuran recimo, šta radi od ljudi i kako od njih pravi izmanipulisane idiote. Da ne pričam o monarhijama, demokratiji, kapitalizmu, ustavima, ljudskim pravima, sudskim sistemima, i ostalih manipulativnim mehanizmima kojim se na još suptilniji način stado drži u pokornosti. To počinje još od detinjstva, glupi roditelji od svoje dece prave moralne idiote koji sutra treba da upadnu u sistem i rade, prave nekakvu porodicu, uvek budu moralni i poslušni. Najlakši način da prepoznaš glupaka je po stepenu njegove moralnosti. Što je neko tvrdokorniji u moralu i veća poštenjačina to je veća budala.