Smećegrad......

Lord Tywin

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.141
Mnogo smeća ima na otvorenom u gradovima u Srbiji. Baca ko gde šta stigne.
Da li vam smeta to silno smeće?
Kako vam se čini ideja da stanari jednom nedeljno ili mesečno organizuju čišćenje smeća oko zgrada pošto gradska čistoća redovno ne radi posao kako treba?
Da li biste pokrenuli takvu inicijativu i da li biste učestvovali u njoj?

Moze, al da prvo gradska cistoca i komunalna policija budu momentalno raspusteni, bez plata, odsteta i novcanih naknada.
Posto je stanje kakvo si opisao, ni staz im ne bi trebalo upisati, jer ocigledno nisu radili.

Kako vam se čini ideja da stanari jednom nedeljno ili mesečno organizuju čišćenje smeća oko zgrada pošto gradska čistoća redovno ne radi posao kako treba?

konacno su uveli za osnovce izborni predmet ekologija
al nije obavezni izborni
pogle podforum ekologija kolko je posecen
mislim smece moze biti biznis al mora biti odlagano adekvatno
ovako kad baca ko gde stigne samo pravi troskove
ili okupljanja ljudi zarad poboljsanja komunikacije
mada vise vole ljudi druge tekuce stvari oko zgrade nego djubretarenje
ne vredi skupljati a neko da baca

NE!!!!!

Moze, al da prvo gradska cistoca i komunalna policija budu momentalno raspusteni, bez plata, odsteta i novcanih naknada.
Posto je stanje kakvo si opisao, ni staz im ne bi trebalo upisati, jer ocigledno nisu radili.

Da ljudi ne bacaju ništa van mesta predviđenih za to,verovatno bi se rad komunalaca više primetio.

Nikada neću zaboraviti scenu koju sam videla pre 20-ak godina na šetalištu.
Porodica;doterani,našminkani,ispeglani,šljašte....a dete im upravo ispijenu plastičnu flašu bacilo u žbun,naočigled roditelja.Niko nije ni trepnuo.Nisu krivi ljudi iz gradske čistoće.

Najgore je kad gegula dodje iz neke vukojebine u grad i onda umesto da se ponasa kao gradjanin i da usvoji to novo ponasanje on nastavi da se ponasa kao odakle je dosao i donosi svoje selo u grad.
Takve bi lepo trebalo sve sakupiti i deportovati odakle su dosli ili ih kazniti da rade par dana na ciscenju djubreta. Jos mi je gore kad vidis sabane koji stave radio na prozor i odvrnu do daske jer su tako navikli da slusaju u planini dok rade.

Niti bih pokrenuo, niti učesvovao !

A, oni i dalje da ubiru takse za odnošenje smeća,
čak i kad ne postoje zakonski uslovi, koji bi im to dozvolili (udaljenost od pola kilometra
do razvaljenog kontejnera, jednog jedinog).

Koji stoji nakrivljen na dva točka k'o pizdin toranj !

Da ljudi ne bacaju ništa van mesta predviđenih za to,verovatno bi se rad komunalaca više primetio.

Nikada neću zaboraviti scenu koju sam videla pre 20-ak godina na šetalištu.
Porodica;doterani,našminkani,ispeglani,šljašte....a dete im upravo ispijenu plastičnu flašu bacilo u žbun,naočigled roditelja.Niko nije ni trepnuo.Nisu krivi ljudi iz gradske čistoće.

Na mestima predviđenim za to su kontejneri preplavljeni i đubre se gomila oko njih jer ne može da stane. Ne radi gradska čistoća posao redovno.

Ovako izgleda na mnogim mestima

Djubre-kontejner-smece-deponija-1.jpg

Mislim da bi više efekta imala edukacija, tj.
u školama da se deca uče da ne ostavljaju smeće za sobom (u klupama i podovima učionice)
u gradovima, tj,na ulicama staviti dosta kanti za smeće
i napalćivati kazne za one koji bacaju smeće van mesta predviđenog za to, dakle ujključiti i komunalnu policiju.

To funkcionise u mom komsiluku, jer je predsednica zmaj zena koja je i sama toliko vredna i odgovorna, da ti je prosto neprijatno da se ne pridruzis akciji.:)

Najgore je kad gegula dodje iz neke vukojebine u grad i onda umesto da se ponasa kao gradjanin i da usvoji to novo ponasanje on nastavi da se ponasa kao odakle je dosao i donosi svoje selo u grad.
Takve bi lepo trebalo sve sakupiti i deportovati odakle su dosli ili ih kazniti da rade par dana na ciscenju djubreta. Jos mi je gore kad vidis sabane koji stave radio na prozor i odvrnu do daske jer su tako navikli da slusaju u planini dok rade.
Poznajem samo jednu porodicu sa sela, ali to sto sam imala prilike da vidim je da oni mnogo vise paze i nema bacenog djubreta pored puta, sto zbog odgovornosti, a verovatno i zbog toga sto u selima nema anonimnostim da se ne brukaju. Cini mi se da je
pre u gradu takav odnos da je moje samo od ulaznih vrata, a sve van toga je tudje i nevazno.

- - - - - - - - - -

Da. Cerak

Ne bih cistila tudje djubre sigurno. Svasta, da izigravam budalu a sutra ce OPET neko nabacati. Da se pretvorimo u djubretare jer ne mozemo da se izborimo drugacije sa stokom?!
Ne..ja bih tu stoku koja baca debelo kaznila po dzepu. I to jako visoke kazne. Pa nek rizikuje ako mu se moze. Posle za te pare od kazne nek plate nekog ko ce da ocisti. Na primer. Ali verujem da bi manje bacali da im jednom dodje kazna od 10 hiljada dinara recimo jer su bacili djubre sa prozora zgrade dole. A desava se cesto.

Na mestima predviđenim za to su kontejneri preplavljeni i đubre se gomila oko njih jer ne može da stane. Ne radi gradska čistoća posao redovno.

Ovako izgleda na mnogim mestima

Djubre-kontejner-smece-deponija-1.jpg

Ne kažem da je to u redu,ali meni daleko više smeta kada vidim da ljudi bacaju smeće bilo gde,a ne samo na za to predviđeno mesto.A onom plavom koritu i nije mesto u tom kontejneru,to je kabasto smeće i treba sačekati kada se odvozi takvo smeće,ili treba da se odnese u reciklažu.

Ako nema u blizini kante za smeće,onda ću u tašni da nosim npr.koru od banane dok ne nađem mesto na kojem je dozvoljeno da se baci.Ako naiđem na prepunu kantu,staviću smeće pored nje.U prometnom gradu to može da se desi,jednostavno ne stižu da isprazne kante na vreme.Ali ako bismo svi razbacivali smeće po parkovima,ulicama i svuda kuda se krećemo,nema te komunalne službe koja bi stigla da sve to počisti.

Poslednja izmena:
Ne bih cistila tudje djubre sigurno. Svasta, da izigravam budalu a sutra ce OPET neko nabacati. Da se pretvorimo u djubretare jer ne mozemo da se izborimo drugacije sa stokom?!
Ne..ja bih tu stoku koja baca debelo kaznila po dzepu. I to jako visoke kazne. Pa nek rizikuje ako mu se moze. Posle za te pare od kazne nek plate nekog ko ce da ocisti. Na primer. Ali verujem da bi manje bacali da im jednom dodje kazna od 10 hiljada dinara recimo jer su bacili djubre sa prozora zgrade dole. A desava se cesto.
ljudi vise paze kad su u sredjenom i cistom prostoru. Kod nas se cisti, ali je to uglavnom smece koje nanese vetar (kese...)

Mislim da bi više efekta imala edukacija, tj.
u školama da se deca uče da ne ostavljaju smeće za sobom (u klupama i podovima učionice)
u gradovima, tj,na ulicama staviti dosta kanti za smeće
i napalćivati kazne za one koji bacaju smeće van mesta predviđenog za to, dakle ujključiti i komunalnu policiju.
kasno je da se ceka skloski uzrast, to je posao za porodicu i vrtic

Back