Smallville

Sasha85:
Hm... To nikako nije mogla da bude ta epizoda... Tek sada sa videla da si uzela muziku iz epizode koja je tek u 4. sezoni... Kod nas je tek pocela 3... ;)
OK, sta je meni?? :oops: Prvo se istripujem da je to bilo u Exile, pa na krypton sajtu naidjem na 4. sezonu... :shock: :shock: jes' da na tom sajtu malo malo na vrhu bude prva epizoda neke sezone, a za drugu sezonu krene od poslednje i sl.
Anyway, hvala ti sto se jos uvek trudis da mi pomognes da pronadjem tu misterioznu pesmicu :D

Hej, pa evo je!

Matthew Good
Weapon

Here by my side, an angel
Here by my side, the devil
Never turn your back on me
Never turn your back on me, again
Here by my side, it's Heaven

Here by my side, you are destruction
Here by my side, a new colour to paint the world
Never turn your back on it
Never turn your back on it, again

Careful, be careful
Careful, be careful
This is where the world drops off
Where the world drops off
Careful, be careful
You breathe in and you breathe out
For it ain't so weird
How it makes you a weapon
And you give in
And you give out
For it ain't so weird
How it makes you a weapon
Never turn your back on it
Never turn your back on it again

Careful, be careful

:D :D Eto nije: here beside me, vec: here by my side (eee...eto kad "pamtim" na srpskom)

consigliere:
A sta ce se to desiti pa ce postati neprijatelji?
Ne mogu da verujem,sada su dobri,kao braca,ne znam sta ih moze toliko posvadjati...Jedino da Klark otkrije onu prostoriju gde Leks drzi sve podatke o njemu,ali opet...
Pa jedino ako bi Lex pao pod uticaj nekog kriptonita(valjda sam dobro napisala :roll: ....Ali stvarno mi je to bezveze,ali ok...

Posto se malo zna, da to promenimo..

Tko je zapravo Lex Luthor iliti:
Lex Luthor For Superman Dummies

1. Superman filmovi (1978-1987: I-IV)

Lex se pojavljuje u prva dva filma (1978 i 1980).
Tu je glavni "criminal mastermind" iliti genijalni kriminalac kome se naravno Superman suprotstavlja i na kraju svakog filma Lex zavrsava u zatvoru. Glumi ga Gene Hackman.
Ovde za razliku od Smallville-a, Lex Luthor prvi put "upoznaje" Supermana tek kad ovaj pocinje da radi i zivi u Metropolisu, sa negde oko svojih 30 godina.
Lex iz filmova nikad ne doznaje da su Clark i Superman isti lik..
Lex je dosta stariji, oko 45-50.

2. Superman stripovi (1938-2005)

Lex se prvi put poojavljuje 1986, kao naucnik-kriminalac kome je baza operacija Metropolis. Potice iz kraja "Suicide Slums", ozloglasenog dela grada, u kome su njegovi roditelji poginuli pod ne bas jasnim okolnostima (postoji vise verzija).
Tokom 90-ih, u stripovima Lex kao "tajkun" postaje i pored svih svojih prljavih poslova najpre gradonacelnik Metropolisa, a zatim oko 2000-te, i americki predsednik..
Tu je bio nepun mandat, dok ga nisu raskrinkali zajedno Superman i Batman u toku opste kataklizme koja je pretila zemlji, tzv "Imperiex Wars"..
Lex u jednom momentu otkriva tajnu - da su Clark i Superman isti lik..
Takodje kao i u filmovima, Lex i Clark se nisu uopste poznavali dok su bili mladji - ali treba reci i da se to (donekle) menja u najnovijim izdanjima..

3. Superman tv serije

Osim Smallville-a, bila ih je gomila, uglavnom losih, od koji su 2 najpoznatije, jedna iz 60-ih, "Superman", (bez Lex-a), i jedna iz 90-ih,
"Lois & Clark: New Adventures of Superman". Ova je trajala samo 2 sezone, i Lex je takodje bio neprijatelj #1, profil slican - "tajkun sa vezama" - "mocni kriminalac"..

4. Novi film, razno i zakljucak

U filmu "Superman Returns" (ili Superman V) koji se upravo snima, lik Lex-a igra Kevin Spacey.. (Legendarni Keyser Söze - tko razume, shvatit ce).

Interesantno je (mozda), da je on jedini - uz Gene Hackman-a, (takodje Lex), koji je takodje dobitnik Oscara..

I dakle kako su Lex i Superman u stvari postali neprijatelji?

To zapravo i nije do sada nikada bilo dobro obradjeno, uglavnom je to podrazumevano samim tim sto je Lex vec uveliko svuda bio najeminentnije lice s one strane zakona u svetu Supermana.. Sto je poprilicna rupa u celoj mitologiji, obzirom na (epski) raspon njihovih sukoba / obracuna..

U tome i jeste posebna vrednost Smallville-a, po prvi put se zaista neko time ozbiljno bavi - i to na neverovatno dobar nacin..

Negde, - u prvoj sezoni:

Lex: Clark, our friendship will be the stuff of legends..
:)

Sasha85:
Zar nije u filmovima i Lex navodno sa Kriptona?
Ne.

Vecina negativaca/neprijatelja jesu ne-zemaljci.

Npr :

1. Zod - Stripovi- Vrhovni General vojske / filmovi- preziveli kriminalac sa Kriptona.
2. Brainiac - robot napravljen od strane Lex-a koriscenjem tehnologije sa Kriptona.
3. Eradicator - entitet - bice sa Kriptona.
4. DarkSeid - Lord of the Underworld (gospodar "verzije" pakla).
5. Joker - Batman-ov neprijatelj, takodje se pojavljuje u Superman-u.
6. Doomsday - monstrum koji je "ubio" Supermana sredinom 90-ih.

Lista je ogromna (vidi link dole)..

Daleko redji su neprijatelji - zemljani.
Osim Lex-a, najpoznatiji je (u skorije vreme) Manchester Black.

Jedina "veza" Lex-a sa Kriptonom, je njegovo ovladavanje tom naprednom tehnologijom, do koje je dosao preko (u jednoj verziji) Supermanove "Fortress Of Solitude" - tvrdjave na Antarktiku.

U predstojecoj, petoj sezoni Smallville-a, (pocinje 29.9.2005 u usa), po prvi put ce se pojaviti neki od ovih ne-zemaljskih likova.
(Ne racunajuci samog Jor-El-a, u jednoj epizodi sezone 3).

Inace ko zeli vise informacija o tome "Ko je ko" u svetu Supermana (alias) Clark Kent-a (alias) Kal-El-a,
ovo je (verovatno najbolji) link:
http://www.supermanhomepage.com/comics/who/who-intro.php

Superman FAQ:
http://www.supermanhomepage.com/comics/comics.php?topic=comics-sfaq

u petoj sezoni ce glavni negativac biti Brainiac...
on je takodje sa Kriptona, cini mi se...

da ne bude jao, kuku, sta...Doomsday monster jeste ubilo Supermena ali u paralelnom svemiru...majke mi...

ma ima teorija da za sve na svetu postoji parlaleno na nas svemir postoji paralelni svemir kao sto na materiju postoji antimaterija. Znaci sve je obrnuto u paralelnom svemiru inace cesce se koristi izraz paralelni univerzum ali je tamo sve obrnuto :) Znaci ako je supermen tamo mrtav ovde je ziv! Da pretpostavimo da je ova teorija tacna to znaci da onaj ko je ziv u ovom svetu je mrtav u paralelnom i obrnuto ali je sama teorija dosta komplikovanija od ovog mog veoma pojednostavljenog resenja!

Samurai Jack:
u petoj sezoni ce glavni negativac biti Brainiac...
on je takodje sa Kriptona, cini mi se...

da ne bude jao, kuku, sta...Doomsday monster jeste ubilo Supermena ali u paralelnom svemiru...majke mi...

Posto je Supermen naravno vracen iz "mrtvih" - stavio sam pod navodnike ono da ga je Doomsday "ubio"..
To se, (smrt i reinkarnacija), inace desava u stripovima iz 1992 i 1993-ce..

I to u "ovom" svemiru, - paralelni svemiri se pojavljuju samo do 1986 kao sredstvo za ukljucivanje, (preplitanje prica), mnogih drugih "super heroja", iz takozvanog "DC Universe-a" - i to se tu prekida.. (jer se toliko zakomplikovalo da nisu znali u kom svemiru im je d**e, a u kom im je glava :mrgreen: )..

U Superman -tj "super hero" strip svetu se tada desava prekretnica, uz tada stampani serijal "CRISIS ON INFINITE EARTHS" - ceo period pre 1986-te se danas oznacava kao "Pre-Crisis", a nakon 86-te "Post-Crisis".. Pre krize i nakon krize..
Iliti - pre Hrista i nakon Hrista..

Brainiac je opet - prilicno (pre)komplikovan lik.
Originalno - naucnik sa planete "Colu", ali dospecem na zemlju dozivljava splet "transformacija" (nastanjuje telo zemaljskog cirkusanta-"medijuma" pod imenom "Amazing Braniac"), Lex mu kasnije usadjuje implant, posle postaje vrsta monstruma uz mnoge "reinkarnacije" i visestruke "kohabitacije" raznih likova u istom telu..

p.s.
Ono, (sasvim) gore, pak "mrtvih" je pod navodnicima jer je po najvecem broju verzija Superman u stvari besmrtan (imortal)..
(Sto je cak "naznaceno" u jednoj epizodi trece sezone Smallville-a..)

Evo nesto interesantno o imenu - ili kako je nastalo ime
Clark Kent, ispricano od strane samog autora "Superman-a" - Jerry Siegel-a..

(Gde kaze da je kombinovao 2 imena - najvece ondasnje filmske zvezde Clark Gable-a,
i njegovog rodjaka - takodje (mnogo manje poznatog) glumca Kent Taylor-a)..

Julius Schwartz revealed in an interview that he once asked Jerry Siegel where he came up with the name "Clark Kent" for Superman's alter-ego...
"When I saw Jerry Siegel, I asked him, "What is the real story? Where did the name Clark Kent come from?"
He smiled and said, "It's very simple. I named Clark after the most romantic movie idol of the age, Clark Gable."
I said, "I anticipated that. But where did Kent come from?"
He thought for a while and smiled and then he said, "Oh, I'll tell you. My wife's brother-in-law is Kent Taylor, a movie actor from back in the 40's."
So Kent came from Kent Taylor."

Nista od ovoga nema mnogo veze sa Smallville-om, jer Smallville ispada stvara neku svoju verziju Superman istorije. Samo malo da se nadovezem na Crisis on infinite Earths...Supermen je prosao mnogo verzija i oblika dok se nije doslo do Supermena sa mocima koje znamo danas. Supermen je dobio moci koje se bile skoro ravne Bogu, bio je prakticno neunistiv, mogao je da pomera planete, da prolece kroz sunca, brzina svetlosti je za njega bila lagana setnjica itd. Uz to, radnja se vremenom rasplinula na nekoliko paralelenih Zemalja (Zemlja 1, Zemlja 2, Zemlja 3....) Na svakoj zemlji je ziveo neko od DC junaka, pa tako i Supermen. Te paralelene zemlje su pocele da se ukrstaju i tu se izgubio svaki smisao. Imali ste naprimer Flash I i Flash II, Justice League of America i Crime syndicate of America, Hawkgirl I i II, nekoliko supermena, nekoliko supergirl-a, nekoliko ovih, par onih....uzas! Svaki novi crtac koji bi dosao da radi Supermena bi morao da pohavata ''ko koga na kojoj Zemlji'', a da ne pricamo sto su morali da smisljaju zanimljive zaplete. A kako to uraditi kada imate jedno bice ravno Bogu? Sta to moze da se desi a da Supermen ne moze da pomogne? I tako su u DC-u odlucili da tome stanu na put. Izdata je mini serija stripova pod nazivom Crisis on infinte Earths. To je bio pokolj nevidjenih razmera gde su mnogi super junaci poginuli u sukobu kosmickih razmera. Sve paralelne zemlje su unistene, osim jedne. Ove na kojoj smo mi danas. Od tada se u DC-u vode liniijom: Jedna Zemlja - Jedan Supermen. Danasnji supermen i ostala ekipa nisu svesni tog pokolja jer on se za danasnju zemlju nije ni desio. Svi srecni, svi zadovoljni. Uz to su Supermenove moci smanjene. On vise ne moze da pomera planete, sada se propisno oznoji ako hoce da pomeri planinu itd. Prema stripovima o Supermenu se ophodilo sa dosta nemara u proslosti, danas on ima status i postovanje kakvo zasluzuje. Tj. ako izuzmemo onu katastrofu ''Electric Superman'' s pocetka devedestih....

nisam sto posto siguran da li su bogovske moci dosle pre ili posle Crisis on infinite earths, al ostalo je manje vise tacno...

Sasha85:
Nemojte toliko da otkrivate... Nije zanimljivo...

kao sto rece Jack, Smallville ima svoju sopstvenu verziju Supermanove mladosti, tako da ovo sto mi pricamo o stripovima ne otkriva nista..

Na zapadu je inace obicaj da se pre bilo cega sto moze da najavi bilo sta sto ce biti u seriji - stavi upozorenje, "spoiler" na engleskom..

Naravno, mnogo su vise od ovakvih "neprijatnosti" ugrozeni u onim sredinama gde serija kasni po par godina, no to se naravno moze izbeci uz potrebnu suzdrzanost i obzire prema korisnicima doticnog treda/foruma..

Mnogi forumi imaju mogucnost "zatamljivanja" reci/pasusa koji sadrze "spoilere", (koji se upotrebom "highlight-a" preko tog dela teksta mogu videti), ne znam jel to ovde na krstarici radi, verovatno ne, jer je to cesto isuvise posla za moderatore..

U svakom slucaju, nemoguce ih je izbeci u potpunosti, ali je svodjenje na najmanju mogucu meru nesto sto se podrazumeva da svako ispostuje..

Ponekad naravno izbijaju svadje oko toga sta jeste, a sta nije "spoiler", na primer, to da li ce se neki lik pojaviti ili ne, u kom pravcu ce prica ici, no to je vec nesto sto zahteva "plave slemove"..

Nadamo se da se to moze izbeci.. :)

S druge strane - kryptonsite.com (i mnogi drugi) imaju ogroman prostor posvecen upravo spoilerima - mnogi to vole i jedva cekaju da se pojavi najnoviji..
(Ne moze im spoiler nista)..

Ako je neki bas "krupan" - cak ni ja ne mogu da odolim..

Hmmmm, ajde samo da prichamo o tome kako je Clark sladak. :razz:
LM, proshle epizode sam odgledala u jednoj pekari (:shock: ). O pored TV-a, su se nalazili zvuchnici iz koje je treshtala ona najgora narodna muzika (mahinalno i sl. :shock: again). :lol:

Samurai Jack:
Ja se samo nadam da cemo ovde imati priliku da vidimo ceo Smallville. Nema gore stvari nego kad ti prekinu seriju na pola....a to se desavalo vise puta....

E bas tako, to bi me uvek iznerviralo! :mad: Najpre pocnu da repriziraju i onda jednostavno ukinu seriju da bi za nekih 6 meseci do godinu dana ponovo poceli da je pustaju od prve epizode...

Tinar:
Hmmmm, ajde samo da prichamo o tome kako je Clark sladak. :razz:
LM, proshle epizode sam odgledala u jednoj pekari (:shock: ). O pored TV-a, su se nalazili zvuchnici iz koje je treshtala ona najgora narodna muzika (mahinalno i sl. :shock: again). :lol:

Jeste frajer, priznajem. Bas bi hteo da ga vidim u Odelu, ali izgleda da nema od toga nista posto izlazi Superman Returns sledece godine...
Ja dobrim delom gledam smolvil zbog Kristin Kreuk (Lana)....a joj, uh, kuku, preznojih se u momentu....

Back