Moračanin
Veoma poznat
- Poruka
- 11.434
Doći će on brzo.
Samo se malo duže zadržao na podjeli odlikovanja Ganiću- bosanskom gaziji.
Samo se malo duže zadržao na podjeli odlikovanja Ganiću- bosanskom gaziji.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tamo su živjeli samo Crnogorci a zadnja turska porodica, nekoga Sulja Saravelja iz Tušinje je protjerana preko Tare 1801g.Muški su pobijeni a žene i đeca natovareni na saone i oćerani preko Tare u Tursku.
Окле ти ова информација, тачније ђе си прочитао или чуо?
Pa to se priča tamo i svako dijete to zna.
O tome piše i Šekularac i to što je napisao je živa istina.
Turci su na prevaru ubili vojvodu Rada (oca Novice Cerovića) a kasnije se saznalo da je sve zakuvao taj Saravelja, koga su Turci poslije postavili za kneza ili predstavnika plemena (Uskoci, Drobnjaci i Moračani) mjesto Rada.
Poznati uskočki junaci Mina Radović, Mijat Kotlica i Vuk Lopušina su skupili četu i 1801g napali Turke i sve pobili i tako je Mijat osvetio svoga ujaka Vojvodu Rada.
Od tada u tim krajevima nema više ni jednog jedinog Turčina a i danas je to područje 100% etnički čisto, nema nikoga osim Crnogoraca i u poslednjih 10 -15 godina se pola ljudi izjasnilo i kao Srbi a prije su bili svi Crnogorci od pantivijeka i vazda bili okrenuti CG i Cetinju.
Inače se narod iz tih krajeva masovno iseljavao u Srbiju i vjerovatno ih danas živi mnogo više u Srbiji nego tamo. Zato je na referendumu iz tih krajeva bio veliki odpor da se ne razbija zajednička država u strahu da će se porodice razdvojiti i novom granicom.
Kad se zaratilo 1991 godine, tada su tamo postali Srbi i ima ih oko 50%.
Ima dosta primjera i dosta je masovno,da se članovi iste porodice različito izjašnjavaju ali to niko nikome ne zamjera niti tome daje kakvu važnost jer smatraju da je to isto.
Ја имам податак да је задњи Турчин из Тушиње, не знам како је било стање у другим дијеловима Мораче и Ускока, напуштио Тушињу око 1715. године, и да се звао Суљо Мартиновић, родом из Бајица. И да се населио на неко имање у Колашинској Бистрици, код Мушовића. А касније су се његови преци населили у Бијело Поље, не знам јесу ли задржали или промијенили презиме. Због тога сам те питао, јер си ти навео да је из Тушиње задњи Турчин протјеран 1801. године, па неког од нас двојице има погрешну информацију.
За убиство оца Новице Церовића знам, али ми је овај догађај из 1801. године непознат.
Што се тиче другог дијела, све си управу, има и Срба и Црногораца, тачније тако се изјашњавају, мада су свима ту коријени неколико стотина година, зависи од братстава. Ја сам иначе из Тушиње, тачније поријеклом, па сам упознат са тим чињеницама.
И шћео бих те питати, јес да није у вези ове теме. Прелиставао сам тему племе Кучи, и виђех да си добро упознат са тим племеном, моји су из Куча дошли прво у Морачу па послије у Ускоке, па ако знаш нешто о родослову Чеја Дрекаловића, и да ли је од њега настало братство Радоњић? И да ли уопште има братства Радоњић у Кучима? Виђео сам и оне књиге на сајту племена, али нијесам баш слободан да бих то прочитао, па ето ако знаш из главе био бих ти захвалан кад би и о томе нешто написао.
Evo ti o Radonjićima iz Morače
http://cacak-dis.rs/srdjevdan/rodoslovi/radonjic.html
Čejo je bio Lalev treći sin i od njega su Čejovići i Šaranovići. Više od toga ne znam. Čejovića u Uskocima koliko znam nema.
U Tušinji žive oni najbrojniji Čurovići, Ćirovići,Cerovići, Perovići (Kurepi)........
A što se tiče poslednjih Turaka u Tušinji i Uskocima - izgleda da sam ja malo pogriješio i da si ti u pravu.
Moguće. da su Turci proćerani te 1775g za vrijeme vojvode Rada Cerovića.
Turci su najprije ubili vojvodu Rada, đeda Novičinog neđe oko 1775g,
Zatim su mu Selimanovići ubili oca popa Milutina u Pljevljima 1813.
Novica se rodio 1806 godine u Tušinji.
A 1801 su uskočki junaci pobiili i proćerali iz Tušinje poturice Saravelje i tako se Mijat hvalio, da je osvetio svoga ujaka Rada Cerovića.
Od tih Saravelja su tamo ostali samo Đurišići, koji su promijenili prezime prije progona i pogibije Saravelja.
O Martinovićima pa još i Turcima nikad nijesam čuo i tamo ih nema.
lako je danas biti istoricar dok postoji google.
Danas se svako kiti junastvom iako mnogi pojma nemaju sta je to. Njegos je za nekog pozitivna licnost, za nekog negativna. Za svoj narod - svetionik i utemeljivac a za drugi narod - fasista i Islamofob koji je u svom GV toliko ocrnio Islam i muslimane ko nijedan drugi pisac mozda i na cijelom svijetu. Citatima iz te knjige desili su se zlocini nad Bosnjacima decenijama nakon sto je napisana.
Ja od Crnogoraca mogu da smatram za junaka Savu Kovacevica iz Niksica sto i jeste bio u svom vremenu.
Inace mene su Kovacevici prijatelji (muslimani).
Peruta,
Evo ti još nešto o Čeju i njegovim potomcima:
Drekale Kastriota (1469-1535)
1. Lale Drekalov-Kučki vojvoda(1560-1635)
2. Čejo Lalev- od njih su Čejovići...živio oko 1658 kada je sa bratom Ilikom primio nagradu od Mletačke Republike.
3. Popo Čejov drekalović
3.1.. Božo Popov Čejović.... kasnije su od njega nastali i Božovići(Maško i Mićko Božović)
3.2.. Pavić Popov Čejović - od njega su Pavićevići (Bućko,Rašo i Stanko)
3.3.. Prele Popov Čejović....- od njega su nastali Prelevići (Deda,Ivan, Mitar)
3.4... Rade Popov Čejović - od njega su Radevići (Turo )
3.5... Radonja Popov Čejović- od njega su drugi dio Radonjića(Đuka,Petar,Novo,Vujo, Grbo,Mato)
Adži Zaim-beg i Sinan papa pišu pišu hercegovačkom mitropolitu Jeremiju ovo:
"Da ti je na znanje što čine Drobnjaci. Pokupilo se od hiljade više te prešli na Tepcimapa došli u Vrbu te su sabah udarili na turske kuće i i
sjekli sve i tursku djecu od dvadeset i više meita, pa što mogli poarali, kuće popaliti, stoku i goveda oćerali.
Dok mi čusmo te poćerasmo, oni bijagu sve preko Tare prešli.
Eto vidiš šta čine? Ovi kadiluk propade i od njega fajde nema, niti se njima može nizak staviti, dokler tursku sablju ne izjedu.
Mi smo veziru poslali aber, pa ako on zapovijedi i vama će aber biti.(Luburić,Drobnjaci 1930)."
A te Saravelje (Stevan-Suljo Saravelja) su i prije bili naši pa se poturčili i zato postali knezovi za skupljanje harača.
Ta Stevan=Suljo Saravelja je namjestio Turcima da ubiju vojvodu Rada Cerovića pa je za nagradu postao knez.
Neki od njih su se vratili u pravoslavlje (današnji kažu da su vazda bili) kao i ovi današnji Đurišići iz Tušinje i Boana.
Oni to kriju ka zmija noge i kažu da se nijesu nikad turčili ali Stevan-suljo jeste zasigurno i zato je platio glavom a njegova porodica progonom a vojvoda Rade je osvećen.
Drago mi je da postoji ova tema, zao mi je sto nisam revnosnije skupljao o njima,Cengicima,iz raznih knjiga, evo iz posljednje (inace u mjestu gdje sam zivjeo u slavoniji,ima dosta cengica,tamnoputi su,i svi su odreda katolici i fanaticni hrvati)
407. str. CENGIC=DZENGIZADE oni su jedni od malobrojnih Turaka u Bosni (ostali su poturi), grad Cangri sjeverno od Ankare...
http://www.scribd.com/doc/18345823/Evlija-Celebi-Putopisi
Tacno....
Ali steta sto ovim internet-ravnogorcima kvarimo cejf, bas su krenuli da nam krste Smail-agu
Smail aga je bio faca, nevazno sta vi sad bulaznite, njegosa je u crno zavio...
Kako i ne bi, odrezao mu je brata i desetak rodjaka.